Здраве

Етерични масла за отслабване

етерични масла за отслабване
5/5 - (1 глас)

Всеки един от нас е имал период, в който е бил на строга диета, извършвал е физическа дейност, но все пак не е постигал големи резултати в отслабването. Това се дължи на факта, че докато отслабвате, метаболизмът ви се забавя, а това от своя страна забавя и отслабването. Това е причина, която може да ви откаже напълно от желанието да тренирате и да се храните здравословно.

Добре е да сте наясно, че за загубата на излишни килограми не влияе само строгата диета и три часа финтес на ден. Доказано е, че всичко от вашите хормони до емоционално състояние, и дори липсата на сън, може да повлияе върху теглото ви. За тези емоционални състояния етеричните масла могат да ви помогнат.

Всяко етерично масло притежава свой собствен уникален набор от лечебни свойства, за да ви помогне в отслабването по естествен път. От своя страна естественото отслабване, което не е породено от медикаменти, които ви гарантират бързо отслабване, е ефикасно и дълготрайно. Някои етерични масла действително ви помагат да изгаряте мазнини, докато други могат да подобрят здравето на червата и храносмилането. Трети помагат за балансиране на хормоните, които могат да застрашат усилията ви за отслабване. И ако искате да подтиснете глада или да засилите метаболизма си, те могат да направят и това.

Въпреки че няма да „магически“ стопят излишните килограми, много етерични масла имат мощни лечебни свойства. Всъщност те могат да се справят с много необичайни причини, поради които се борите да отслабнете.

Причини, поради които не можете да отслабнете

Всички знаем, че здравословното хранене и упражненията са в основата на всеки успешен план за отслабване. Най-вероятно това, което правите е, че намалявате консумацията на захар, тестени изделия, лошите въглехидрати. А от друга страна увеличавате приема на протеини, намалявате размера на порцията си, газираните напитки и плодовите сокове, за сметка на водата. И включвате повече физически упражнения, спрямо това, което ви харесва. Например кардио тренировка, тичане в парка и всякакви други дейности. Въпреки всичко това, отслабването не е на лице.

Нашите тела са много сложни машини и често спират да функционират правилно, когато не получават всичко, от което се нуждаят. И в много случаи това може напълно да спре нормалното протичане на някои процеси във вашето тяло. Това от своя страна би предизвикало много здравословни проблеми, които да трудно обратими.

Ето някои причини, които могат да окажат влияние при отлсабването:

1. Липса на качествен сън

етерични масла против безсъниеУверете се, че получавате достатъчно качествен сън. Под качествен сън се има в предвид такъв, който е между 6-8 часа, и такъв, който е спокоен. В книгата си “Защо спим: Новата наука за съня и сънищата“, специалистът Матю Уокър твърди, че добрите навици за сън са единственото най-важно нещо, което можете да направите за по-дърза загуба на тегло (и цялостно здраве). Дори повече от диета и упражнения.

Някой проучвания потвърждават, че лошият сън е един от най-големите фактори за затлъстяване. Възрастните са изложени на 55% по-голям риск от наднормено тегло, а децата с 89% повече. Това е една от най-честите причини, въпреки че давате всичко от себе си, да не можете да отслабнете.

Това е така, защото липсата на сън задейства не по-малко от пет различни хормона, които имат пряко влияние върху теглото ви. Първо, вие ставате по-малко чувствителни към инсулин. А това от своя страна повишава нивата на кръвната захар, които причиняват наддаване на тегло. Тогава вашият хормон на глада – грелин, повишават нивата си. А хормонът – лептин, който сигнализира за ситост пада. Това от своя страна води до постоянни пристъпи на глад. Освен това хормона на стреса – кортизол, нараства с липсата на сън. Той кара тялото ви да складира повече мазнини, особено в областта на корема. И накрая, по-малко дълбок сън лишава тялото ви от човешкия растежен хормон, а това от своя страна намалява скоростта, с която се изгарят мазнините.

Най-добрите етерични масла за сън

Добре известна като кралицата на съня, лавандулата е най-доброто етерично масло за сън. То ще ви помогне бързо да се пренесете в страната на сънищата и да си починете добре. Други сънотворни масла, които естествено насърчават загубата на тегло, са лайка, кедрово дърво, и бергамот.

2. Стрес, тревожност или депресия

етерични масла при стресСъвременият свят е много динамичен и бързо променящ се, което ни кара да живеем под стрес и тревожност. Поради това, постоянният хроничен стрес може да причини абсолютен хаос в тялото и да се превърне в основен фактор за упорита загуба на тегло.

Стресираща работа или връзка, или дори когато ежедневните изисквания стават твърде много. Това са фактори, които могат да доведат до постоянно повишаване на нивата на хормона на стреса (кортизола). А това ще ви накара да ядете повече. Или обратен вариант, в който да не изпитвате глад, но тогава тялото ви съхранява излишната захар като мазнини, особено по корема. Стресът също така засилва производството на мозъчен химикал, невропептид Y, който засилва жаждата ви за въглехидрати.

Нивата на кортизола също се увеличават, когато се чувствате депресирани. Освен това е доста обичайно безсмислено да хапвате висококалорични бързи храни, когато се чувствате отпаднали. Стресът, безпокойството и депресията практически гарантирано ще унищожат всички усилия за отслабване.

Най-добрите етерични масла за тревожност и депресия

Доказано е, че цял куп етерични масла облекчават симптомите на стрес, тревожност и депресия. Те ще помогнат да увеличите шанса си за отслабване. Използвайте лавандула, бергамот, мента, роза и иланг-иланг за успокояване на тревожни или депресивни мисли. И лимон, грейпфрут и розмарин за повдигане на настроението ви.

3. Храните се здравословно, но не в правилното време

късно яденеВероятно сте чували за циркадния ритъм – начинът, по който тялото и мозъкът ви реагират на ежедневните знаци на дневната светлина и тъмнината. Циркадният ритъм влияе върху много неща, пряко свързани с тялото ни. От метаболизма и нивата на хормоните, до телесната температура. Но знаете ли колко силно влияние иам върву усилията ви за отслабване?

Оказва се, че тялото ви използва по-малко енергия, за да смила храната ви, вечерно време. Така че, докато тялото ви ще може да обработи по-бързо салата от сьомга и авокадо, по време на обяд, отколкото вечер. Така е, защото с наближаване на вечерта се засилва производството на мелатонин (хормон на съня). В този ред на мисли способността на тялото ви да обработи дори здравословна храна, значително намалява.

Така че дори и да не ядете голямо количество храна, само този фактор може да попречи в борбата с излишните килограми. Експертите също така препоръчват да ядете през прозорец от 8 до 12 часа на ден и след това да не ядете през останалото време, особено когато остареете и метаболизмът ви се забави.

Най-добрите етерични масла за ограничаване на апетита

Освен да коригирате времето за хранене, за да оптимизирате метаболизма си, е желателно да подтиснете глада за захар. Цитрусовите етерични масла – грейпфрут, лимон и бергамот – както и канела, мента и джинджифил, са известни като ефективни средства за потискане на апетита. Те помагат за естественото отлсабване.

4. Проблеми с червата

Червата са едни от най-важните органи за храносмилателната система. Съставени от трилиони бактерии и дрожди, те не само са дом на около 80% от имунната ви система, но също така помагат да контролирате метаболизма, глада и теглото си.

Ппроблемите с червата могат да се дължат на лоша диета, затлъстяване и липса на сън. Това причинява свръхрастеж на лоши микроби, които от своя страна предизвикват възпаление, инсулинова резистентност и насърчават наддаването на тегло.

Освен че не можете да отслабнете, някои признаци, че здравето на червата ви не е в добро състояние, включват газове и подуване на корема, диария или запек и глад за захар.

Най-добрите етерични масла за храносмилане и здраве на червата

Въпреки че първо трябва да се справите с проблемите като неправилна диета и липса на сън, етерични масла като мента, карамфил, лимон, копър, джинджифил и канела действат по различни начини. Тези етерични масла ще ви помогнат за коригиране на лошото храносмилателно здраве, което ще ви помогнат за по-бързото отслабване.

5. Инсулинова резистентност

Голям процент от хората, които не могат да отслабнат, е поради факта че телата им са станали резистентни към инсулина. Освен че контролира нивата на кръвната захар, той контролира и складирането на мазнини.

Инсулинът е отговорен за понижаването на нивата на кръвната ви захар. И поради тази причина, инсулиновата резистентност обикновено означава, че нивата на кръвната ви захар винаги са твърде високи. Единственият начин тялото да се справи с това е да преобразува тези захари в мастни запаси. Високите нива както на инсулин, така и на лептин, също така предотвратяват изгарянето на мазнини. Така че инсулиновата резистентност означава, че колкото и да се опитвате, няма ак да успеете да се преборите с наднорменото тегло.

Най-добрите етерични масла за понижаване на кръвната захар

Въпреки че не е доказано, че етеричните масла намаляват високите нива на кръвната захар или лекуват инсулинова резистентност, някои от тях са показали, че помагат за облекчаване на тези условия. Етеричните масла за понижаване на кръвната захар могат да бъдат: кориандър, джинджифил, лавандула, розмарин, както и цитрусовите масла – лимон, грейпфрут и бергамот.  Те могат да помогнат при ефекта за отслабване.

Как етеричните масла могат да помогнат за отслабване?

Въпреки че по-добро от здравословната диета и ежедневните упражнения няма, етеричните масла могат да играят важна поддържаща роля, като ви помогнат да отслабнете по естествен път.

Някои етерични масла имат съединения за изгаряне на мазнини, докато други могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар. Те също могат да помогнат за ограничаване на постоянното желание за храна и да намалят леките закуски и да подобрят здравето на храносмилателната система.

Някои етерични масла подпомагат добрия сън, стреса и тревожността. Много от тях са и мощни противовъзпалителни средства.

Така че, независимо дали се борите с глад за захар, бавен метаболизъм или лошо храносмилане, или се стремите да намалите емоционалното преяждане, постоянната умора или силния стрес, това са най-добрите етерични масла, които може да използвате:

1. Етерично масло от лимон за отслабване

етерично масло от лимон за отслабване

Ускорява метаболизма, изгаряне на мазнини, стрес, намалява нивата на кръвната захар, подтиска апетита, глада за захар, лесно храносмилане, подобрява здравето на червата, добър детоксикатор.

Етеричното масло от лимон е признато за способността си да стопява мазнините и лошия холестерол. Когато се комбинира с масло от грейпфрут, лимоновото масло насърчава липолизата, така че разгражда телесните мазнини и потиска наддаването на тегло.

Едно от най-добрите неща за лимоновото масло е, че подобрява настроението, повдига духа и разсейва безпокойството и стреса. Помага за балансиране на хормоните, увеличава доставянето на кислород и подобрява притока на кръв. Също така е чудесно средство за потискане на апетита и помага за елиминирането на токсините в тялото. Предотвратява паразитите в червата и подобрява цялостното храносмилане.

[hashbar_btn btn_text=”КУПИ ОТ ТУК” btn_link=”https://eterim.com/product/limonovo-eterichno-maslo-10ml/” target=”_blank” btn_style=”style_1″]

2. Етерично масло от канелаЕтерични масла Канела ЕТЕРИМПовишаване на метаболизма, изгаряне на мазнини, балансира нивата на кръвна захар, подтиска апетита, подобрява здравето на червата.

Многобройни проучвания показват, че етеричното масло от канела е донякъде универсално многофункционално средство. То може да играе голяма роля в подкрепа на усилията за отслабване. Етеричното масло от канела помага за балансиране на нивата на кръвната захар, намалява апетита за храна, ускорява храносмилането и засилва метаболизма.

Канелата помага за ускоряване на метаболитния процес, като действа директно върху мастните клетки. По този начин ги подтиква да започнат да изгарят енергия чрез процес, наречен термогенеза. И чрез намаляване на някои храносмилателни ензими, които забавят разграждането на въглехидратите. Канелата също може да помогне за подобряване на здравето на червата.

[hashbar_btn btn_text=”КУПИ ТУК” btn_link=”https://eterim.com/product/kaneleno-eterichno-maslo-10ml/” target=”_blank” btn_style=”style_1″]

3. Етерично масло от мента за отслабване

етерично масло от мента

Подобрява здравето на червата, доброто храносмилане, подтиска апетита, глад за захар, стрес и тревожност.

Ментата е идеалното етерично масло за тези, които искат да подобрят храносмилателното си здраве. Лошото храносмилане е една от основните причини за наддаване на тегло. Охлаждащото съединение в ментата (ментолът), е отлично за успокояване на разстроен стомах, подобряване на храносмилането, намаляване на подуването и газовете. Дори може да помогне в борбата със синдрома на раздразнените черва.

Маслото от мента също е много ефективно средство за потискане на апетита, контролиращо желанието за захар и други храни. По този начин помага за ограничаване на преяждането. Вдишването на ментово масло на всеки 2 часа е много ефективно за намаляване на апетита и желанието за храна. В резултат на това ще успеете значително да намалите приема на калории.

Известно е също, че ментолът е мускулен релаксант и спазмолитик, така че ви помага да се отпуснете сред чувство на тревожност. Тъй като стресът е известен фактор за наддаване на тегло, ментата може да ви помогне да се успокоите.

[hashbar_btn btn_text=”КУПИ ОТ ТУК” btn_link=”https://eterim.com/product/eterichno-maslo-ot-menta-10ml/” target=”_blank” btn_style=”style_1″]

4. Етерично масло от лавандула за отлсабване

етерично масло от лавандулаПодобрява съня, намалява стреса, тревожност и депресия, възпаления, контролира нивата на кръвната захар, коремните мазнини, глад и преяждане.

Два изключително важни фактора, допринасящи за наднорменото тегло, са липсата на качествен сън и високата честота на стрес, тревожност или депресия.

Всички те нарушават редица хормони, като инсулин и кортизол, които контролират кръвната захар, глада и апетита. Това не само предизвиква моменти на преяждане, но също така прави много по-трудно за тялото ви да изхвърли озлишните килограми.

Известна като Кралицата на спокойствието, лавандулата е етеричното масло, с което ще намалите чувството на гняв, тъга и безпокойство. Освен това ще се насладите на добър сън. Много проучвания подкрепят лавандулата като отлично естествено средство за лечение на безсъние и намаляване на стреса, тревожността и депресията.

[hashbar_btn btn_text=”КУПИ ОТ ТУК” btn_link=”https://eterim.com/product/eterichno-maslo-lavandula-10ml/” target=”_blank” btn_style=”style_1″]

5. Розмариново етерично масло за отслабване

етерично масло от розмарин за отслабване

Засилва метаболизма, намалява стреса и тревожността, намалява кортизола, балансира нивата на кръвната захар.

Богато на антиоксиданти и естествено противовъзпалително средство, етеричното масло от розмарин помага за насърчаване на загубата на тегло. Маслото помага за значителното намаляване на кортизола, който се повишава по време на силен стрес и тревожност. Постоянно високите нива на кортизол произвеждат излишна глюкоза и тези повишени нива на кръвната захар затрудняват изместването на упоритите коремни мазнини. Високите нива на стрес също могат да доведат до емоционално хранене и нежелано наддаване на тегло.

Установено е, че вдишването на етерично масло от розмарин в продължение на 5 минути намалява нивата на хормона на стреса. Друго японско проучване също потвърди, че маслото от розмарин може да намали нивата на кортизола.

Розмаринът също е естествено богат на карнозна киселина. Вещество, което поддържа килограмите, като инхибира образуването на мастни клетки.

[hashbar_btn btn_text=”КУПИ ОТ ТУК” btn_link=”https://eterim.com/product/eterichno-maslo-rozmarin/” target=”_blank” btn_style=”style_1″]

Как да използвате етеричните масла за отслабване?

Най-разпространеният начин, по който хората използват етерично масло, е просто да го вдишват. Когато вдишвате етерично масло, изпаряващите се микрочастици достигат частта от мозъка ви, която контролира вашите емоции и поведение.

Най-ефективният и безвреден начин за вдишване на етерични масла е с помощта на дифузер.

Ако се чудите какво представлява и как работи дифузера за етерични масла, може да прочетете нашата статия “Как да изберем дифузер за етерични масла?”, от ТУК!

Чрез арома дифузера можете да използвате комбинации от етерични масла. Те могат да бъдат добавени към ваната или душ или да смесите 2-3 капки в шепа носещо масло (като сладък бадем или жожоба) и да нанесете директно върху кожата. Важно е да избягвате директен контакт с кожата ви, а също и зоната до очите, ушите или наранената кожа.

Най-добре е да продължите да сменяте етеричните масла, които вдишвате ежедневно, за да не свикне тялото ви твърде много с тях.

Тъй като етеричните масла са много мощни, ако не сте сигурни как да ги използвате, най-добре е да се запознаете с всичко необходимо, преди да започнете да ги използвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.