Здраве

Етерични масла срещу слънцезащитни кремове

Етерични масла с естествена слънцезащита и фактор
5/5 - (1 глас)

Всички знаем, че слънцето може да бъде екстремно опасно за кожата ни. За съжаление обаче хората масово избягват тази тема и гледат да следват актуалните тенденции. В днешно време, не съществува човек, който да не знае какво означава думичката тен. Всяка втора жена по света, мечтае да притежава този тъмен слънчев загар, за да не се чувства различна от мнозинството. Но нека не забравяме, че за да се сдобием с въпросният тен, се нуждаем от специални продукти и слънцезащитни кремове.

Реално погледнато, излагането на слънчева светлина помага на тялото ни да произвежда витамин D. Той играе важна роля в поддържането на здрави мускули, кости и зъби, регулиране на настроението, повишаване на имунната система и борбата с болестите. Въпреки че можем да си набавим витамин D от храната, която консумираме, повечето от нас не ядат достатъчно правилно, за да получават толкова, колкото ни е необходимо. В този случай, прекарването на известно време на слънце може да помогне на тялото ни да произвежда този основен витамин.

Слънцезащитните кремове предпазват кожата от изгаряне

Как да се насладим на безопасно излагане на слънце с или без слънцезащитни кремове?

Как да получим достатъчно слънчева светлина, за да повишим нивото на витамин D, без да рискуваме увреждане от слънцето? Според множество научни статии можем да получим достатъчно витамин D само от краткотрайно излагане на слънце от началото на април до края на септември. Това включва излагане на части от тялото без слънцезащитни кремове, в идеалния случай между часовете от 11 до 15 часа. Има много фактори, които могат да повлияят на производството на витамин D. Следователно не се знае точно колко време е необходимо на слънце, за да отговаря на нуждите на тялото ни. Експертите изчисляват, че някъде между 9 минути обедно слънце за по-светла и до 30 минути за по-тъмна кожа би трябвало да са достатъчни. Смята се, че обедът е най-доброто време, тъй като UVB лъчите са най-силни, което означава, че се нуждаем от по-малко време на слънце.

Най-добре е да не носите слънцезащитни кремове за тези кратки периоди от време, тъй като това намалява способността на кожата да произвежда витамин D. Изследванията показват, че слънцезащитните кремове с SPF (слънцезащитен фактор) 30 ще намалят способността на организма да синтезира витамина с 95-98%. Също така трябва да се внимава изключително много, за да се гарантира, че кожата няма да изгори, докато е незащитена.

Излагането на слънчева светлина не е полезно за кожата

Опасностите от излагане на слънце

Когато прекарваме време на слънце, трябва да се постигне баланс, защото както знаем, прекаленото излагане може да увреди значително кожата ни. Освен, че я изсушава и изчерпва естествените й запаси от смазочни масла, слънцето може да причини изгаряне, увреждане, преждевременно стареене и също така увеличава риска рак.

За да предпазим кожата си от увреждане, най-добре е да ограничим времето си на открито, да се покрием с подходящо облекло, да потърсим сянка и редовно да нанасяме слънцезащитни кремове с SPF 30 или повече.

Най-добрият начин за предпазване от слънцето е сенчесто място и слънцезащитни кремове

Безопасно ли е да използваме слънцезащитни кремове и продукти?

Въпреки че мнозинството съветва да се използват слънцезащитни кремове за защита на кожата, доста от химикалите, които кремовете могат да съдържат, са считани за опасни. По същество има два вида слънцезащитни продукти:

  • Минерални слънцезащитни продукти, които използват цинков оксид и титанов диоксид за отклоняване на UV лъчите. Тези две съставки са признати като общо безопасни и ефективни. Те са склонни да седят върху кожата и могат да оставят видими бели остатъци.
  • Вторият тип използва химически блокери, които поглъщат UV лъчите. Те се втриват по-лесно и се абсорбират в кожата, без да оставят следи.

Въпреки че все още няма категорични доказателства, че тези химикали са опасни, тестването на FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата) показа, че шест обичайни слънцезащитни химикали се абсорбират в тялото и могат да останат с дни или дори седмици на определни нива. Предишни проучвания показват също, че някои от тези съставки могат да нарушат хормоните и да доведат до проблеми с плодовитостта, лоши резултати от раждането при бебетата и дори рак. В допълнение към това е доказано, че те допринасят за унищожаването на кораловите рифове. Това е проблем, който е толкова сериозен, че слънцезащитните продукти, съдържащи тези съставки, вече са забранени в определени ваканционни дестинации и природни резервати.

Опасни слунцезащитни кремове за кожата

Отново изглежда, че сме заседнали между стените на един лабиринт. И тук загадката е дали получаваме достатъчно слънцеви лъчи, богати на витамин D, като същевременно не увреждаме кожата си.

И така, какво правим? Най-подходящият избор, ако искате да избегнете химикали или ако имате чувствителна кожа, е да изберете минерални слънцезащитни кремове с цинков оксид или титанов диоксид (и двете са естествени минерали от земята). Също така е добре да потърсите продукти, които съдържат естествени антиоксиданти (например витамин Е, масло от семена от малини , зелен чай), които са чудесни добавки за SPF. Слънцезащитният крем няма да блокира 100% вредните UV лъчи, така че антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на уврежданията от свободните радикали, причинени от UV лъчението.

Етеричните масла съдържат естествени масла със слънцезащитен фактор

Естествени масла с SPF

Съществува много информация в интернет пространството относно естествените масла, за които се смята, че имат SPF. Обаче използването на някое от тези масла на мястото на правилно формулирани и тествани слънцезащитни кремове е твърде опасно, ако не съществуват доказателства за ефективността им. Въпреки това е интересно да се направи преглед на изследванията, проведени досега.

Горните изследвания със сигурност са обещаващи и много компании включват естествени масла, за да подобрят своите формули за слънцезащитни продукти. Все още няма достатъчно опити, които да показват, че тези масла са безопасни за употреба самостоятелно за защита от слънце. Ако искате да използвате някое от тези масла, препоръчваме да ги нанесете под минерален слънцезащитен крем. Това ще помогне за овлажняването и ще осигурят допълнителна защита на кожата ви.

Различните форми на етеричните масла имат различна слънцезащита

Ароматерапевтични масла за грижа за кожата след слънце

Можете също така да използвате естествени масла, за да хидратирате отново кожата си след излагане на слънчевите лъчи. Независимо дали сте изгорели малко на слънце или просто искате да противодействате на изсушаващите ефекти на слънцето, има множество масла, от които можете да избирате. Сега ще ви изброим едни прекрасни смеси, които си заслужава да опитате. Те действат подобно на слънцезащитните кремове.

Лавандулово етерично масло ЕТЕРИМОвлажняващо масло за баня

Напълнете чорап с чаша овес, завържете здраво и поставете във ваната, докато водата тече. Продължавайте да стискате чорапа, за да освободите цялото прекрасно овлажняващо и противовъзпалително овесено мляко. Смесете 15 мл масло от сладък бадем с по 2 капки етерично масло от иланг -иланг, пачули и здравец и сложете във вашата млечна вода за баня.

Успокояващ гел от алое вера след слънце

Смесете 80 мл успокояващо кожата алое вера, 5 мл масло от витамин Е и 5 мл масло от невен. Добавете 20 капки етерично масло от лавандула, 5 равнец, 4 немска лайка и 2 мента. Съхранявайте в  хладилник.

Успокояващ овлажнител след слънце

Лимоново етерично масло

Смесете 80 мл органичен овлажняващ крем, 10 мл масло от семена от малини и 5 мл масло от авокадо. Добавете 20 капки етерично масло от лавандула, 8 римска лайка и 4 мента.

Попълващо масло за лице след слънце

Смесете 20 мл масло от прасковени ядки, 5 мл масло от жожоба и 5 мл масло от семена от малини. Добавете 4 капки етерично масло от здравец, 4 лавандула, 3 тамян и 1 роза.

Естествен усилвател на тен, вместо слънцезащитни кремове

Смесете 15 мл гел от алое вера и водорасли , 5 мл масло от прасковени ядки и 4 капки бергамот. Добавете 4 пачули и 3 лимон. Внимание: Не нанасяйте върху кожата преди директно излагане на слънчева светлина.

Заключение

Като заключение е хубаво да се каже, че няма значение от вида и марката слънцезащитни продукти, важно е съдържанието им отвътре. Благодарим ви за вниманието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.