Съдържание

I. Въведение в ароматерапията

чести въпроси, свързани с ароматерапията

1. Какво е ароматерапия?

Ароматерапията е вид алтернативна медицинска практика. Тя използва различни етерични масла, получени от лечебни растения. Благодарение на лечебните свойства на тези етерични масла, ние можем да се справим с различни здравословни проблеми, без да е нужно да използваме лекарства. Ароматерапията се извършва чрез разпръскване на етерични масла с дифузер, масажна терапия с етерични масла или чрез нанасяне на етерични масла върху части от кожата, заедно с базови такива.

Виж повече за ароматерапията и нашите 9 съвета за здраве!

2. Кратка история на ароматерапията

По данни ароматерапията съществува от над 5 000 години. Някой от най-ранните цивилизации, сред които древните китайци, индианците, египтяните, гърците и римляните, са използвали етерични масла. Най-честата практика на ароматерапия е била свързана с лечение на антибактериални, противовъзпалителни и аналгетични ефекти.

Според други източници, тайната за красотата на Клеопатра, се криела в етеричните масла, които използвала. Така Клеопатра знаела сложна техника за извличане на флорални етерични масла. В тази техника се използва слой растителна мазнина за абсорбиране на ароматните цветя, които след това се разтварят в алкохол и така се постига “абсолютният цвят”.

Пълна история на ароматерапията!

Кои етеричните масла е използвала Клеопатра, за своята неземна красова?

II. Eтерични маслачести въпроси за етеричните масла

1. Какво са етерични масла?

Етеричните масла са натурални, ароматни, силно концентрирани течности с лечебни свойства. Образуват се естествено от някои растения на малки капчици в специални клетки (малки сакчета). Молекулите им са много малки и летливи (лесно се изпаряват). Откриват се в различни части на растенията, като например в корените, стеблата, цветовете, кората на дърветата, смолата, кората на плодовете и т.н.

Етеричните масла образувани от растенията ги предпазват от бактерии, гъбички, вредни насекоми. Освен това им подпомагат за растежа, цъфтенето, играят роля в опрашването и др.

Какво представляват етеричните масла?

2. Как се произвеждат етеричните масла?

Извличането на етеричните масла се случва по един от следните три начина: чрез дестилация, екстракция с помощта на разтворител или чрез студено пресоване (т.нар. експресия).

По-голямата част от етеричните масла се извличат с техника, позната като парна дестилация. При този процес, растението се поставя в дестилационен апарат, над вода. След което, тя започна да се нагрява. До момента, в който се появи пара, която се издига и преминава през растението. Тази комбинация от изпарена вода и масло, бива охладена. Тогава парата се кондензира и изтича на друго място. Остава само чистото етерично масло.

Повече за извличането на етеричните масла може да прочетете ТУК!

3. Как да използваме етерични масла?

Етеричните масла имат голямо приложение и могат да помогнат за голяма част от общото ни физическо здраве. Един от най-популярните начини на употреба на етеричните масла е да ги използвате заедно с дифузер за етерични масла. По този начин етеричното масло се разпръсква навсякъде в помещението и се вдишва. Освен това е един от най-безопасните начини за употреба на маслата.

Друг вариант да използвате етеричните масла е чрез масаж. Не забравяйте, че при този начин на употреба, задължително трябва да използвате базово масло.Често срещан начин да използвате етерично масло, е да добавите няколко капки от него в напълнена вана, или под душа, докато се къпете.

Не използвайте етеричните масла за вътрешна употреба! Дори не е препоръчително кожата ви да влиза в директен контакт с маслото, тъй като то е силно концентрирано и може да изгори кожата ви.

101 приложения на етеричните масла!

4. Какви са ползите от домашната ароматерапия и етерични масла?

Предимства на домашната ароматерапия включват способността за намаляване на тревожността, облекчаване на депресията, повишаване на енергията. Също така лечение на главоболие, подобряване на когнитивните способности… списъкът е много дълъг.

Факт е, че някои етерични масла имат повече ползи за лечението на дадени здравословно проблеми от други. Например за предотвратяване на  безсънието е добре да използвате етерично масло от лавандула, а за укрепване на имунната система – етерично масло от евкалипт. За намаляване на инфекциите – етерично масло от чаено дърво.

Каквото и да е състоянието ви и каквито и етерични масла да използвате, винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да започнете да се лекувате.

10 ползи от домашната ароматерапия с етерични масла!

5. Безопасна употреба при използването на етерични масла

Както споменахме и в предната точка, важно е, за да сте сигурни, че етеричните масла, които искате да използате ще са напълно безопасни за вашето физическо състояние.  Добре да се консултирате със специалист.

Бременните и кърмещите жени да не използват етерични масла без медицинска консултация с лекар, тъй като те могат да имат ефект върху определени хормони. Може да има опасност от странични ефекти, които да се прехвърлят върху плода, по време на бременността, или на кърмачето, по време на този период. Етеричните масла трябва винаги да се съхраняват на място, което е недостъпно за деца, особено тези под 7 години. Не е препоръчително да се използва голямо количество етерични масла в компанията на малки деца!

6. Безопасни ли са етеричните масла за вътрешна употреба?

Редовната вътрешна употреба дори на малки дози от слаботоксични етерични масла може да доведе до разнообразни негативни (дори хронични) последици, които се дължат както на натрупването на дадена субстанция до токсични равнища, така и до кумулативни ефекти върху тъканите и органите.

Според проучванията на Робърт Тисеранд, всички случаи на сериозно отравяне от етерични масла са вследствие на вътрешен прием на неразредено етерично масло в количества по-високи от терапевтичните дози.

7. Правилно съхранение на етеричните масла

Нужно е, освен да сте наясно как се използват етеричните масла, да знаете и как да ги съхранявате правилно. По този начин ще ги запазите във времето, ще запасите качеството и полезните им свойства, и не на последно място, безопасната им употреба.

Има различни фактори, които могат да повлияят за по-бързото изтичане на срока на годност на някой етерични масла. Например това са температурата на помещението, светлината, влагата и други. За това е добре да знаете как да предпазите етеричното си масло, от тези фактори.

Ако искате да разберете още за това как да удължите срока на годност на етеричното си масло, може да прочетете ТУК!

8. Смесване на етерични масла

Етеричните масла са динамични органични течности, които работят в синергия помежду си . Синергията означава „да работим заедно в хармония“. По принцип етеричните масла действат по-добре, когато се смесват с други етерични масла. Всяко етерично масло има множество съединения и макар да ги опознаваме за техните полезни, лечебни свойства, всяко масло има и по-слаби компоненти, които дори могат да предизвикат нежелани реакции при някои хора.

Препоръчително е да смесвате етерични масла по общо белези. Тези белези могат да бъдат подобен аромат, по различни нотки и други подобни белези.

Може да научите повече за смесването на етерични масла, от ТУК!

9. Какво са базовите (носещите) масла?

Известни още като носещи маслабазовите масла са допълващи се продукти, които трябва да се смесват с етерични масла. Те се получават най-вече чрез студено пресоване от много източници, като семена, ядки, или всякакви части на растението, които съдържат големи количества мазнини. Студеното пресоване, чрез раздробяване на растенията, е препоръчителният начин за тяхното извличане. Това е така, защото във въпросните базови масла има крехки хранителни вещества, които могат да бъдат повредени, ако се извлекат чрез топлина.

Научете повече, за това какво представляват БАЗОВИТЕ масла, от ТУК!

10. Каква е разликата между етеричните и базивите масла?

Базовите масла са леки и пропускливи. За разлика от етеричните масла, които имат силни и остри аромати, носещите масла варират от неутрален до сладък и орехов аромат. Това прави носещите масла, готови за директна употреба върху кожата.

Базовите масла не са летливи и не се изпаряват бързо. Тези масла могат да се използват и за подобряване на срока на годност на вашите етерични масла в ароматерапията. В повечето случаи, имате нужда от базово масло, за да използвате етеричното, но нямате нужда от етерично масло, за да използвате базовото.

III. Дифузери за етерични маслаАромадифузер етерични масла

1. Какво представляват дифузерите за етерични масла?

Дифузери за етерични масла са иновативни продукти, които разпръскват вода, примесена с етерични масла под формата на студена пара. Ултразвуковият дифузер може да се разглежда като ароматизатор, овлажнител на въздух и аромалампа в едно. Безспорен е здравословният ефект и качеството на релакс след използване на дифузер за етерични масла.

10 ползи и употреби на дифузери за етерични масла!

2. Видове дифузери за ароматерапия

Има три основни типа дифузери за етерични масла, всеки със свои собствени плюсове и минуси, в зависимост от това как и къде искате да ги използвате, както и от ефектите, които се надявате да постигнете.

На пазара се предлагат топлинен, дифузер – небулайзер и ултразвуков дифузер. Най-разпространен и добър в съотношение цена-качество е ултразвуковият дифузер.

Този тип дифузер създава малки вибрации в комбинация с вода и етерично масло, което води до изпускане на финна студена мъгла във въздуха, която може да се вдишва и да ароматизира помещението. Тези дифузери се считат за най-добрия и ефективен вариант за разпръскване на етерични масла във въздуха.

3. Безопасна ли е дифузията?

Дифузията се отнася до всеки метод или устройство, които разпръскват ароматните молекули във въздуха. Това е лесен начин да добавите фин, но забележим аромат към всяко пространство, което ви позволява да проявите креативност и да персонализирате вашите собствени смеси.

Вдишването чрез дифузия е един от най-безопасните и ефективни начини за извличане на ползите от етеричните масла. Всъщност това е най-бързият начин да вкарате етерични масла в кръвта си!

Повече за дифузията на етерични масла!

4. Как да почистваме дифузера на ЕТЕРИМ?

Не забравяйте, че за дългия живот на вашия дифузер е много важно той да бъде редовно почистван.

За бързо почистване е достатъчно да забършете резервоара на дифузера с памучен тампон/кърпичка и малко спирт. Разбира се, дифузерът трябва да е изключен и да няма вода в резервоара. Така ще разградите всякаква утайка, образувала се в резервоара от използваните етерични масла и водата.

За по-дълбоко почистване, може да следвате тези стъпки:
1. Изключете дифузера.
2. Напълнете на половина резервоара с чиста вода.
3. Добавете 10 капки дестилиран бял оцет към резервоара.
4. Включете дифузера и го оставете да работи за 3-5 минути, за да разпръсне оцета.
5. Изключете дифузера и изцедете резервоара.
6. Потопете памучна кърпа в бял оцет и избършете краищата на резервоара, както и чипа за ултразвукова мъгла.
7. Изплакнете резервоара с чиста вода.
8. Подсушете със суха кърпа и оставете да изсъхне напълно преди следващата употреба.

За да научите защо е толкова важно до почиствате дифузера си, натиснете ТУК!

5. Какъв капацитет дифузер ни трябва?

Капацитетът на дифузера зависи от размера на пространството, в което искате да използвате дифузера. Принципа на действие е логичен – при по-големи пространства, действат по-добре уреди с голям резервоар и обратното.

Дифузер с резервоар (100-300 мл)  ще се справи успешно със стаи от 18-25 кв.м. Но има и по-големи резервоари , които позволяват ефективно използване на дифузера дори в помещения, надвишаващи 50-60 квадратни метра.

Виж тук, как да избереш дифузер за етерични масла?

6. Мога ли да използвам дифузер само с вода, без етерични масла?

Можете да сложите само вода в дифузера, и той ще работи без проблем. Но това не е ароматерапия! Чистата вода, преминала през дифузер не носи никакви ползи за здравето и Вас самите.Поради тази причина ви съветваме да използвате етерични масла в дифузера, за да могат с негова помощ да се разпръснат във въздуха.

7. За колко време стига 10 мл. етерично масло при употребата му в дифузер?

Всичко зависи от това колко често използвате конкретното етерично масло. Както вече разбрахте етеричните масла за силно концентрирани и за една употреба в дифузер ще са ви нужни между 5-10 капки.

Също така различните етерични масла имат различна степен на наситеност на аромата. Например, етеричното масло от цитронела или бор има много по-силен аромат, от етеричното масло от портокал или лимон. Те са много по-леки и освежаващи. Поради тази причина, когато използвате етерични масла с по-наситен аромат, ще ви трябват между 3-5 капки, докато при по-леките, ще ви е нужно по-голямо количество.