Интересно

Как да използваме етерично масло от лавандула?

Как се използва етерично масло от лавандула?
5/5 - (1 глас)

Маслото от лавандула е едно от най-популярните и изследвани етерични масла в света. Това се дължи на широкия му набор от предимства като – стимулиране на релаксацията, намаляване на безпокойството и стреса, подобряване качеството на съня, както и подпомагане при зарастването на рани, наред с още много други свойства.

Ще откриете, че етерично масло от лавандула се използва за различни цели като ароматерапия, масажна терапия и други форми на локално приложение. Въпреки това има няколко неща, на които трябва да обърнете внимание, когато го използвате, включително неговите потенциални странични ефекти.

В това ръководство ще обсъдим всички различни начини, по които можете да използвате лавандулово масло, както и потенциалните рискове от използването му. Ще предоставим някои насоки за безопасност, за да ви помогнем да го използвате безопасно и ефективно.

1. Какво е етерично масло от лавандула?

И така какво представлява етеричното масло от лавандула? То е естествено етерично масло, което се извлича от растението лавандула. Самото растение представлява малък цъфтящ храст, който расте в умерен климат по целия свят.

Може да се изненадате да научите, че лавандулата всъщност принадлежи към семейство, наречено Lamiaceae – това е семейство мента.  Представителите на семейството често се използват в ароматерапията, благодарение на силния си аромат и лечебните им свойства.

Латинското име на лавандулата е Lavandula, така че ще забележите, че всеки вид лавандула започва с Lavandula. Двата най-често използвани вида лавандула в ароматерапията са Lavandula angustifolia (английска лавандула) и Lavandula dentata (френска лавандула).

Името на храста идва от латинската дума “lavare“, която означава измиване. Смята се, че римляните му дават това име, след като откриват какво идеално допълнение е към тяхната вана е лавандулата.

В наши дни етеричното масло от лаванула е едно от най-популярните за ароматерапия. Използва се и в  производството на козметика, парфюми и други продукти.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

2. Как се прави етерично масло от лавандула?

Етеричното масло от лавандула има сладък, флорален аромат и често се използва за ароматизиране на свещи, сапуни и други козметични продукти. Приложение намира и в ароматерапията за насърчаване на релаксацията и облекчаване на стреса. Но как се прави това популярно етерично масло?

Въпреки че лавандулата е родом от средиземноморските страни, сега може да се намери да расте по целия свят. Всъщност днес България е известна като най-големият производител на лавандула в света.

Най-често срещаният начин за производство му е чрез парна дестилация. Цветовете от лавандула се поставят в дестилатор и се налива гореща вода. Това води до освобождаването на етеричните масла от растението, които след това се събират и кондензира.

Скорошно проучване установи, че са необходими над 65 000 паунда цвят от лавандула, за да се получи само един килограм от маслото.

3. Ползи от етерично масло от лавандула

етерично масло от Лавандула

Етеричното масло от лавандула има широка гама от предимства, поради което е едно от най-популярните етерични масла в света.

Някои от основните му предимства са:

Релаксация

Сладкият, флорален аромат на лавандулата често се използва за насърчаване на релаксация и облекчаване на стреса. Ще ви бъде трудно да се почувствате напрегнати, когато вдишвате красивия аромат на етерично масло от лавандула!

Има няколко различни начина, по които можете да използвате това масло за релаксация. Например можете да го добавите към дифузер; да го добавите към вана, пълна с вода; или да го комбинирате с носещо масло.

Подобряване качеството на съня

Безсънието е често срещан проблем, който засяга милиони хора по света. Етеричното масло от лавандула може да помогне за подобряване качеството на съня, като насърчава релаксацията и намалява нивата на стрес.

Проучване, публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, успява да установи, че маслото от лавандула може да бъде ефективно при лечение на безсъние. Участниците в проучването, получавали лавандулово масло, са имали значително подобрение в качеството на своя сън в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

Намаляване на възпаленията

Възпалението е естествен процес, който помага на тялото да се излекува и предпази. Обаче знаем и, че хроничното възпаление причинява повечето заболявания и не е никак приятно.

Маслото от лавандула притежава свойства, които помагат за намаляване на възпалителните процеси в тялото. Проучване, публикувано в Journal of Clinical Nursing, установява, че това масло може да допринесе за намаляване на симптомите при хора с остеоартрит.

Облекчаване на болки

Болката е често срещан проблем, който засяга хора от всички възрасти и възниква по много различни причини. Етеричното масло от лавандула може да помогне за облекчаване на болката чрез намаляване на възпалителнието и насърчаване на релаксацията.

Намаляване на тревожността

етерично масло от Лавандула

Тревожността е често срещан проблем, който може да причини множество страдания. Смята се, че около 18% от населението страда от тревожни разстройства.

Етеричното масло от лавандула е известно със своя успокояващ ефект, както и със способността си да намалява стреса. Това го прави особено ефективно и естествено средство за борба с безпокойството. Все повече проучвания започват да потвърждават тази полза.

Успокояване на екзема

Екземата е заболяване на кожата, което причинява много дразнене и сърбеж. Етеричното масло от лавандула може да помогне за успокояване на кожата и облекчаване на симптомите на екзема.

За да използвате това масло при въпросното кожно заболяване, смесете няколко капки от него с обичайния си овлажнител или масло-носител и го втрийте в засегнатата област. Ще откриете, че лавандулата бързо успокоява всяко раздразнение и помага на кожата ви да заздравее по-бързо.

4. Как се използва етерично масло от лавандула?

Вдишване на етерично масло от лавандула

Вдишването на етерично масло от лавандула е чудесен начин да се насладите на неговите предимства. Можете да използвате дифузер за етерично масло или да добавите няколко капки от маслото в купа с гореща вода и да вдишате парата.

Това е чудесен начин да се отпуснете и да се освободите от стреса след дълъг ден. Флоралният аромат на растението ще ви помогне да успокоите ума си, а противовъзпалителните му свойства ще допринесат за облекчаване на главоболието и ще насърчат спокойния сън.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Арома масаж с лавандула

Лавандуловото масло е чудесен избор за арома масаж, тъй като помага за насърчаване на релаксацията и облекчаването на стреса. Освен това е известно със своите противовъзпалителни и аналгетични свойства, които помогнат за облекчаване на болките в тялото.

Преди да се използва при масаж, етеричното масло от лавандула трябва да се комбинира с носещо масло, като масло от жожоба или масло от сладък бадем. Свободни сте да експериментирате! Като смесвате други етерични масла с вашето лавандулово масло освен, че ще увеличите максимално неговите ползи, ще получите и уникален аромат!

Локално приложение на етерично масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула може да се прилага и локално върху кожата. Често се използва за лечение на рани и изгаряния, а също се добавя и към вана или ваничка за крака. Можете да го използвате в компрес или да го добавите към крем или лосион.

Когато лавандулово масло се прилага локално, то трябва да се разрежда с носещо масло, като масло от сладък бадем или масло от жожоба.

Мъгла за възглавница с лавандулово масло

Ако търсите начин да се насладите на релаксиращите свойства на етеричното масло от лавандула, докато спите, можете да опитате да направите лавандулова мъгла за възглавница. Просто добавете няколко капки лавандулово масло към дестилирана вода и напръскайте възглавниците си преди лягане. Флоралният аромат ще ви помогне да успокоите и отпуснете ума си, докато се унасяте в по-спокоен, регенериращ сън.

Спрей с етерични масла – Лавандула

(3)
14.99лв.

5. Изследване на етерично масло от лавандула

Поради популярността на етеричното масло от лавандула, през годините има са проведени много изследвания върху него. Това е страхотна новина за хората, които разчитат на терапевтичните му ползи! Тъй като вече е доказано, че е ефективно в много различни области. Нека да разгледаме някои от ключовите проучвания, които са били проведени за изследване на ползите от  употребата на етерично масло от лавандула.

Лавандулата и нервната система – 2013г

Това изследване, публикувано в списание Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, разглежда ефектите на етеричното масло от лавандула върху нервната система. Изследователите установяват, че то има значително влияние върху нивата на тревожност и стрес.

Лавандула и сън – 2015 г

Проучване, публикувано в Journal of Alternative Complementary Medicine, разглежда ефектите на етеричното масло от лавандула върху качеството на съня. Изследователите установили, че то е в състояние да подобри качеството на съня при хора, страдащи от безсъние и също така има седативен ефект.

Лавандула и облекчаване на болката – 2016г

Проучване от 2016 г. изследва ефектите на етеричното масло от лавандула върху болката, причинена от остеоартрит на коляното. Изследователите открили, че ароматерапевтичният масаж с това масло е в състояние ефективно да намали нивата на болка при хора с хронична такава.

Лавандула и заздравяване на рани – 2016 г

Друго проучване през 2016 г. има за цел да изследва ефектите от прилагането на етерично масло от лавандула върху рани. Разтвор от лавандулово масло се прилага през редуващи се дни в продължение на 14 дни. Установено е, че то спомага за увеличаване на производството на колаген, което допринася за по-бързото заздравяване на раните.

6. Странични ефекти на етерично масло от лавандула

Както всяко друго вещество, така и етеричното масло от лавандула може да предизвика странични ефекти, когато се използва неправилно.

Някои от потенциалните странични ефекти са:

Главоболие: Лавандуловото масло може да причини главоболие, когато се използва в ароматерапията. Това обикновено се дължи на факта, че е силно и трябва да се разреди преди употреба.

Кожно дразнене: Етеричното масло от лавандула може да причини дразнене, когато се прилага локално върху кожата. Затова е важно да се разрежда преди да се използва по този начин.

Сънливост: Това масло може да предизвика сънливост, когато се използва в ароматерапията. Ако шофирате, работите с тежки машини или попадате в ситуации, в които трябва да сте нащрек, най-добре е да избягвате използването му.

Алергична реакция: Някои хора могат да развият алергична реакция към него. Ако почувствате някакви неблагоприятни ефекти след употреба на етеричното масло от лавандула, незабавно преустановете употребата му и се консултирайте с лекар.

Ако получите нежелани реакции от етеричното масло от лавандула, трябва незабавно да спрете да го използвате. Ако страничният ефект е сериозен или не изчезва, важно е да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро.

Ароматни свещи Лавандула за ароматерапия с етерични масла

(1)
19.99лв.

Бленд от етерични масла “Сладък сън”

(15)
8.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Спрей с етерични масла – Лавандула

(3)
14.99лв.

7. Противопоказания за употребата на етерично масло от лавандула

От всички етерични масла на пазара, това от лавандула е едно от най-известните, както и едно от най-изследваните. Това отчасти се дължи на неговата популярност, както и на широкия му набор от предимства.

Поради тази причина етеричното масло  от лавандула се счита за подходящо за повечето хора, включително бременни и кърмещи жени, както и деца.

Въпреки че алергията към лавандула е рядка, важно е да избягвате това етерично масло, ако знаете, че имате алергия към растението. В този случай има достатъчно други масла, от които да избирате.

8. Често задавани въпроси за етеричното масло от лавандула

Може ли да се използва етерично масло от лавандула по време на бременност?

Общият консенсус е, че етеричното масло от лавандула е безопасно за употреба по време на бременност. Всъщност през 2016 г. е проведено проучване, което заключава, че то може да спомогне за намаляване на родилните болки, както и за отпускане по време на раждането.

Ако решите да използвате етерично масло от лавандула по време на бременност или раждане, има много начини, по които да го направите. Един от най-често срещаните е да добавите няколко капки към дифузер, позволявайки на аромата да изпълни стаята. Като алтернатива можете да добавите няколко капки лавандулово масло към носещо масло, като такова от жожоба или сладък бадем, и да помолите някой да го масажира в гърба ви.

Може ли да се използва при деца?

Етеричното масло от лавандула е безопасно за употреба при деца. Въпреки това, когато става въпрос за използването на каквото и да било нещо при деца, всеки детайл е от значение.

Някои от начините, по които може да се използва при деца, включват:

– Добавяне на лавандулово масло към носещо масло и използването му при масаж. Това е чудесен начин да помогнете на децата да се отпуснат и може да се използва преди лягане. Въпреки това винаги препоръчваме да използвате по-слабо разреждане при деца поради тяхната чувствителна кожа. Една капка етерично масло от лавандула, смесена със супена лъжица носещо масло, е достатъчна.

– Разпръскване чрез дифузер за етерични масла. Това е чудесен начин да създадете успокояваща среда за децата.

– Добавяне на етеричното масло от лавандула към вана с вода. Това е релаксиращ начин за използването му и може да бъде особено полезно за деца, които страдат от тревожност или се борят с безсъние. Не забравяйте да го смесите с носещо масло, преди да го добавите към водата за баня. По този начин маслото се разпръсва по-лесно във водата.

– Създайте релаксираща мъгла за възглавница, която да използвате преди лягане. За да я направите, напълнете чиста бутилка с дестилирана вода и добавете няколко капки етерично масло от лавандула. След това напръскайте възглавницата и спалното бельо на детето си със сместа.

В обобщение

Може би едно от най-известните етерични масла е това от лавандула. То се използва от хора по целия свят за насърчаване на психическото благополучие и облекчаване на широк спектър от състояния. Не само, че етеричното масло от лавандула е страхотно средство за отпускане, то също така помага за успокояване на екзема, облекчаване на различни болки, както и за намаляване на възпаления. Това прави лавандулата универсално етерично масло с много полезни свойства.

Ароматни свещи Лавандула за ароматерапия с етерични масла

(1)
19.99лв.

Бленд от етерични масла “Сладък сън”

(15)
8.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Спрей с етерични масла – Лавандула

(3)
14.99лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.