Здраве

11 най-добри етерични масла за сън

етерични-масла-за-сън
5/5 - (1 глас)

Сънят е един от най-важните и възстановителни процеси за нашето тяло. Когато не получим необходимото количество спокоен и непрекъснат сън, от който се нуждаем, се появяват доста негативни ефекти върху цялостното ни здраве. За щастие има разнообразие от етерични масла за сън, които могат да ни помогнат да се изправим пред света, отпочинали и освежени.

Само в Съединените щати повече от 40 милиона души страдат от хронични нарушения на съня, а други 20 милиона страдат от проблеми с акутен сън. Тези нарушения могат да варират от хронично безсъние до сънливост през деня, синдром на неспокойните крака. Още от проблемите свързани със съня са свързани със злоупотребата с вещества, безпокойство, депресия, лекарствени взаимодействия и химически дисбаланси. Лекарствата, предписани за нарушения на съня, често могат да имат екстремни странични ефекти. Експертите препоръчват 7-9 часа непрекъснат сън на ден за възрастни, но в нашия бърз и модерен свят това може да бъде много трудно.

Етерични масла имат успокояващи и релаксиращи качества и спомагат за успокояване на тялото и ума, като предразполагат към спокоен сън. Това се дължи на седативните, анксиолитични, антидепресанти, успокояващи, затоплящи, противовъзпалителни и аналгетични свойства на тези етерични масла.

Най-добрите етерични масла за сън

Някои от най-популярните и ефективни етерични масла за справяне с проблемен сън включват портокал, корени от валериан, римска лайка, лавандула, сандалово дърво, бергамот, иланг-иланг, кедрово дърво, тамян, сладки маслини и жасмин.

Масло от кедрово дърво – етерични масла за сън

Етерично масло от кедрово дърво 10ml

(14)
8.99лв.

Това етерично масло има противовъзпалителни, релаксиращи и седативни свойства, което го прави идеално лекарство преди сън. Ще изчисти ума ви от стрес и тревожност и ще предизвика освобождаването на мелатонин, което ще улесни заспиването.

Как да използвате – Добавете няколко капки масло от кедрово дърво към вашия дифузер в помещението или смесете с основно олио, след което нанесете няколко капки върху челото, слепоочието и шията преди сън.

Етерични масла за сън – Иланг-иланг

Етерично масло Иланг Иланг 10ml

(18)
12.99лв.

Това етерично масло от флора и плодове помага за намаляване на възпалението и има релаксиращ ефект върху тялото, помагайки на хората да попаднат в дълбок и възстановителен сън.

Как да използвате – Комбинацията на това масло с бергамот и лавандулово масло за лечение на сън е много популярно. Просто смесете няколко капки от всеки един и нанесете върху възглавницата си за една спощойна нощ и освежено усещане сутрин.

Сандалово масло, подходящо за сън

Маслото стимулира организма да произвежда мелатонин, важен невротрансмитер, който може да регулира циркадните ви ритми и да постигнете блажен сън. Също така пречиства ума от тревожните и разсейващи мисли.

Как да използвате – Ароматът на сандаловото дърво е достатъчен, за да накарате хората да заспят дълбоко, така че добавянето му към дифузер в стаята или ароматерапия преди лягане може да бъде много ефективно.

Лавандулово масло – Царицата на етеричните масла за сън

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Широко известен като едно от най-релаксиращите, успокояващи и анксиолитични масла. Хората използват ароматните съединения, които се намират в лавандула за борба с неспокойния сън в продължение на хиляди години. Лавандулата има и анти-спазмодични свойства, които помагат да се предотврати синдром на неспокойни крака и сънна апнея.

Как да използвате – Добавете няколко капки лавандулово масло във вашата вана или нанесете няколко капки върху възглавницата преди да си легнете. Дифузорите за помещения също са добър подход за използване на лавандуловото масло.

Сладко маслиново масло

Установено е, това масло има успокояващ ефект върху организма поради прякото му взаимодействие с централната нервна система и епифизната жлеза, като по този начин улеснява освобождаването на мелатонин в кръвта. Може също да помогне за намаляване на тревожността и стресовите хормони, което улеснява заспиването.

Как да използвате – Някои хора смесват капки масло от маслини в чаша топла вода и я пият преди лягане, тъй като това може бързо да успокои тялото ви и да заспите.

Масло от жасмин

Това масло може да бъде едно от най-легендарните помощни средства за сън, тъй като има страхотни сънотворни качества. То може да предизвика отделянето на някои невротрансмитери в мозъка, които ще намалят нивата на стрес и ще успокоят ума, като същевременно осигуряват усещане за отпочиналост на сутринта.

Как да използвате – Много хора избират да използват в своите дифузери, особено преди лягане, тъй като осигуряват успокояваща атмосфера в спалнята и освобождават напрежението.

Тамяново етерично масло – Царя на етеричните масла за сън

Етерично масло Тамян 10ml

(14)
16.99лв.

Хората често прибягват до ефектите на тамяна относно тревожността и депресията, но също така той може да помогне за по-добър сън. Основните му функции за подбряване на съня включват намаляване нивата на хормона на стреса в организма и помагането му да изчисти ума.

Как да използвате – Смесете няколко капки от тамян и бергамот в ръцете си, разтрийте и след това дълбоко вдишайте преди лягане. Също така, можете да разнесете 2-3 капки върху възглавницата си.

Масло от валерианови корени

Известно като успокояващо вещество, което може да повиши настроението и да премахне депресията. Валерианското кореново масло е едно от най-популярните етерични масла за сън, тъй като то води до много дълбок, непрекъснат сън, който ви оставя усещане за отпочиналост и свежест на сутринта.

Как да използвате – Най-популярната употреба на маслото е в спалнята. Пуснете дифузера за етерични масла няколко часа преди лягане, за да изпълните стаята с релаксиращи микрочастици, които ще предизвикат спокоен сън.

Римско масло от лайка

В продължение на хиляди години римското масло от лайка е използвано като релаксиращо вещество, поради неговите противовъзпалителни и аналгетични свойства. Ако страдате от хронична болка или дискомфорт, които се появяват през нощта, опитайте да използвате това масло за облекчение и спокоен нощен сън.

Как да използвате – Добавете част от това етерично масло към вашия шампоан, балсам или крем за лице, които позволяват на аромата бавно да ви успокои в края на деня или добавете маслото към дифузер за целодневна релаксация.

Портокалово масло

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.

Анксиолитичните свойства са важни за всяко масло, използвано като средство за сън. Портокаловото масло има доказани способности да успокоява нервната система. Също така има седативни свойства, когато се използва през нощта. Портокаловото масло помага за успокояване на синдрома на неспокойните крака и сънната апнея.

Как да използвате етерични масла за сън – Смесването на портокаловото масло с основно олио, като бадемово или кокосово, и след това нанасянето на сместа върху кожата като нощно овлажняващо средство може да спомогне за успокояване на мускулите и ума, тъй като ароматът ще ви отпусне и приспи.

Етерично масло от Бергамот

Етерично масло Бергамот 10ml

(11)
7.99лв.

Релаксиращите свойства на бергамона са доказали, че намаляват нивата на стресовия хормон в организма. Също така и възпират отделянето на адреналин от организма. Това масло е цялостно средство за защита от проблеми със съня и тревожност.

Как да използвате – Добавете 5-10 капки към гореща вана и след това да се потопете в нея, докато вдишвате парите. Следвайки указанията, заспиването не трябва да отнеме много дълго!

Внимание: Употребата на етерични масла за проблеми със съня е много популярна. Важно е да се обмислят страничните ефекти, които някои от тези масла могат да имат. Те са опаковани с активни съставки и химикали, които могат да взаимодействат негативно с лекарства. Могат да влошат здравословното състояние, да раздразнят кожата, да смути стомаха, да причинят опасно ниско кръвно налягане. Всяко масло има отделни компоненти и рискове. Необходимо е да се направят допълнителни изследвания, преди да добавите такъв към дневния си режим на здравеопазване. Освен това винаги трябва да обсъдите личните си рискове, преди да използвате някое от тези мощни етерични масла за сън.

One thought on “11 най-добри етерични масла за сън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.