Ароматерапия, Здраве, Интересно

Могат ли да се използват етерични масла по време на кърмене?

етерични масла за кърмене
5/5 - (1 глас)

Следродилният период е труден както физически, така и емоционално. Докато тялото ви се възстановява от раждането и наред с това се радвате на малкото съкрвище, може да почувствате тревога или чувство на потиснатост. Етеричните масла могат да намалят чувството на неприязъм през този период. Сигурно се чудите дали е безопасно да използвате етерични масла по време на кърмене.

Някои етерични масла са подходящи за употреба по време на кърмене, но други не са. Има и няколко важни правила, които трябва да следвате, ако планирате да използвате етерични масла около вашето бебе. Важно условие е да използвате само чисти етерични масла и винаги да разреждате маслата, когато ги използвате локално.

Нека навлезем в подробности за това как безопасно да използвате етерични масла по време на кърмене.

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла се получават чрез процеса на дестилация от съответните на тях растения. Те могат да бъдат извлечени от различни растителни части, като цвят, корен или кора. Процесът на извличане на етерично масло от растението създава концентриран силен аромат. Хората използват етеричните масла в ароматерапията – ароматът ни кара да се чувстваме спокойни, подмладени и здрави.

Научи повече: Какво представляват етеричните масла и как могат да ви помогнат?

Безопасно ли е да използвате етерични масла по време на кърмене?

Най-важното нещо е, винаги да обсъждате употребата на всякакъв вид етерично масло с вашия личен лекар или ароматерапевт, преди да го използвате.
Маслата от лайка, евкалипт, жасмин, лавандула и чаено дърво са няколко етерични масла, които се считат за безопасни за употреба. Някои примери за етерични масла, които не е добре да се използват по време на кърмене, включват анасон, бреза, магданоз, градински чай или пелин.

Винаги трябва да разреждате етеричните масла, когато ги използвате около вашето бебе. Също така трябва да се уверите, че маслото не влиза в пярк контакт с устата на вашето бебе. Нито вие, нито вашето дете трябва да поглъщате етеричните масла. Използвайте ги само за ароматерапия.
Също така е добре и кожата на ръцете и зърната ви да не влиза в контакт с етеричните масла по време на. Ако използвате етерични масла за заздравяване на напукани зърна, трябва да се уверите, че избърсвате напълно гърдите си, преди да кърмите. Ако смятате, че не можете да направите това, може да избягвате използването на маслата директно върху зърната.

Ползи от етеричните масла по време на кърмене

Има няколко основни предимства от използването на етерични масла по време на кърмене:

1. Лекуват възпалените зърна

Кърменето може да бъде направо болезнено в началото. Установено е, че маслото от копър е ефективно за лечение на сухи и разранени зърна. Нанесете го локално, разредено с базово масло, в периода между кърменията.

2. Насърчават съня и релаксацията

Може да почувствате липса за сън и умора след първите месеци от раждането. Също така може да ви е трудно да се отпуснете, за да получите почивката, от която наистина се нуждаете. Етеричното масло от лавандула може да ви помогне да се отпуснете и да спите по-добре.

3. Облекчават безпокойството

Много дами се чувстват тревожни, след като се приберат от болничното заведение, заедно с бебето, у дома. Най-вероятно се тревожите дали бебето получава достатъчно храна или дали расте добре и най-вероятно се събуждате посред нощ, само за да проверите дали то диша. Изследванията показват, че етеричните масла са ефективни за намаляване на тревожността по време на следродилния период. Използвайте етерични масла от лавандула и роза за да понижите нивата на тревожност и силата на болката след цезарово сечение.

Подходящи етерични масла по време на кърмене

1.Етерично масло от босилек

Етерично масло от Босилек 10ml

(4)
10.99лв.

Босилекът е етерично масло, за което се смята, че може да се използва за увеличаване на производството на мляко. Можете да смесите една или две капки с носещо масло като кокосово или зехтин и да го втриете върху гърдите си, далеч от зърното. Можете също да го нанесете върху гръбначния стълб около линията на сутиена. При желание босилекът може да се използва повече от 10 дни.

2. Етерично масло от копър

Копърът е друго етерично масло, което увеличава производството на кърма и може да се комбинира с босилек. Копърът се счита за по-меко, така че може да е чудесен вариант да започнете с него. Може да го използвате при отоци, цистит, повръщане, рани, липса на апетит, акне, бронхит, безсъние и умора.

3. Етерично масло от лавандула

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Лавандулата е може би най-използваното етерично масло, защото има толкова много невероятни приложения. Много дами го използват след раждане и при кърмене. Най-вече, лавандулата помага за насърчаване на добър сън и релаксация. Често срещана причина за намаляване на производството на мляко е стресът, тъй като той потиска освобождаването на хормоните, които насърчават производството на мляко.

Етерични масла, които не са подходящи за кърмене

1.Ментово етерично масло

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Точно както има някои етерични масла и билки, които помагат за увеличаване на количеството мляко, има и етерични масла, които могат да намалят производството на мляко. Те са чудесни за използване, когато искате да отбиете бебето си, но трябва да се избягват дотогава. Ментата беше едно от любимите ми масла, които използвах по време на бременност, но спрях да го използвам, след като бебето ми се появи. Някои жени дори го избягват през 3-тия триместър, защото се притесняват от ефекта му върху производството на мляко. Използвах го чак до раждането на бебето ми и имах изобилие от мляко, така че преценете и се консултирайте с вашия лекар.

2. Етерично масло от риган

Етерично масло Риган 10ml

(3)
13.99лв.

Риганът е друго масло, което не е препоръчително да не се използва по време на кърмене поради свойствата му да намалява кърмата. Очевидно яденето на билката риган е добре, защото тя е много по-малко концентрирана от етеричното масло.

3. Етерично масло от градински чай

Етерично масло Салвия 10ml

(5)
8.99лв.

Според някои източници като книгата Gentle Babies, салвията може да се нанася върху гърдите ви, за да се намали производството на мляко. Според други уебсайтове и блогове градинският чай увелиава производството на кърма. Но все пак книгата на Дебра Рейбърн Нежни бебета е широко уважавана в общността на етеричните масла, поради което нашият съвет е да избягвате употребата на етерично масло от грдински чай, докато кърмите.

Мерки за безопасност при използването на етерични масла по време на кърмене

Има някои важни предпазни мерки, които трябва да следвате, когато използвате етерични масла по време на кърмене.

1. Разредете маслата

Етеричните масла са доста мощни и се използват най-добре, когато се разреждат с базово масло, като например кокосово или бадемово масло. Препоръчително е да се разрежда в 4%, но за бременни и кърмещи е добре да се разреждат в 1 или 2%.

Научи повече: Съществуват ли етерични масла, подходящи при раждане?

2. Само за външна употреба

Етеричните масла не са безопасни за консумация! Трябва да ги използвате само външно и също така трябва да сте сигурни, че бебето ви не ги поглъща. Дори относително безопасни, масла като такова от чаено дърво могат да бъдат токсични за новородените, ако бъдат погълнати. Може много лесно някои остатъци от това масло да останат върху зърното на майката или около гърдата, което означава, че детето може да го погълне. Измивайте добре ръцете си и избършете всяко масло, което попадне върху кожата ви по време на процеса на използване. Ако слагате маслото върху гърдите си, особено важно е да ги почистите напълно преди кърмене.

3. Уверете се, че маслата се препоръчват за кърмене

Някои етерични масла могат да бъдат опасни за кърмачетата, така че е много важно да проверявате всяко ново масло, което използвате. Също така искате да сте сигурни, че не използвате етерични масла, които биха могли да имат отрицателно въздействие върху кърмата ви. Тъй като Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) не регулира етеричните масла, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с вашия личен лекар или ароматерапевт. Ако изпитвате съмнения, не използвайте маслото.

4. Придържайте се към чисти етерични масла

Чистите етерични масла съдържат само растителния екстракт и нищо друго. Избягвайте синтетичните етерични масла или масла с добавени съставки. Те не са толкова ефективни и не могат да се считат за безопасни за употреба по време на кърмене.

5. Спрете да използвате етерични масла по време на кърмене, ако имате отрицателни реакции

Вашето бебе не трябва да се излага на етерични масла, ако е под 3 месеца (или 3 месеца след първоначалния термин за недоносени бебета). Ако все пак използвате етерични масла около бебето си, след като порасне, уверете се, че маслата са попили напълно в кожата ви или сте ги избърсали напълно. Наблюдавайте вашето бебе, ако използвате етерични масла, включително всеки път, когато опитате нов аромат. Ако не изглеждат добре или имат обрив , спрете да използвате маслото. Трябва също да се внимавате за реакции като гадене или главоболие.

Заключение:

Някои видове етерични масла могат да бъдат безопасни за употреба по време на кърмене. Други видове обаче трябва да се избягват. Важно е да се консултирате с проиводителя, преди да използвате нов вид етерично масло, за да сте сигурни, че е безопасно. Винаги разреждайте етеричните масла с базово масло.

Уверете се, че маслата не влизат в контакт с устата или кожата на вашето бебе. Не е безопасно за кърмачета да консумират каквото и да е количество етерични масла. Спрете да използвате всякакъв вид етерично масло, ако вие или вашето бебе имате нежелана реакция като главоболие, гадене или обрив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.