Интересно

Съществуват ли етерични масла, подходящи при раждане?

етерични масла при раждане ЕТЕРИМ
5/5 - (1 глас)

Няма нищо по-хубаво от това да приветствате вашето малко бебче на белия свят. Планирането на неговото раждане е едно от първите и най-важни неща, които обмисляте. Въпреки очевидното вълнение, това може да накара жените да чувстват стрес, нерви и безпокойство. Хората познават болките, трудностите и рисковете на раждането.

Въпреки че има много лекарства за облекчаване на болките при раждането, много жени предпочитат по-естествен път. Етеричните масла могат да бъдат добър помощник по време на процеса на раждане. Продължете да четете, за да откриете най-добрите етерични масла при раждане и как правилно да ги използвате!

Всички сме чували за раждането… но какво всъщност е то?

Раждането се отнася до процеса, през който тялото ви преминава, за да се подготви за раждане. Това включва както химичните, така и физическите промени, които се случват. Има три фази при раждане:най-добрите етерични масла при раждане

  • Ранно раждане: Това е, когато мозъкът ви отделя химикали, които стимулират матката ви да се свива и шийката на матката да се разширява;
  • Активно раждане: Шийката на матката се разширява до около 7 см и започвате да усещате болезнени контракции;
  • Последен етап: Последният (и най-болезнен) напън, след който се ражда вашето дете на бял свят!

Как да разпознаем признаците на раждане?

Най-вероятно всеки от вас знае, че най-точния индикатор са контракциите. Има и други индикатори, които може да разпознаете преди самото раждане да настъпи.

Най-сериозният индикатор, че раждането ще настъпи е “падането на тапата”.

Запушалката от слуз, която запечатва шийката на матката, обикновено пада няколко дни преди началото на раждането. Наблюдавайте панталоните си за прозрачен до млечен на цвят секрет. Често изглежда като бучка гел.

Изтичането на водите ви е ясен знак, че раждането е в ход, но не всички мембрани се разкъсват самостоятелно. Понякога акушерката трябва да ги скъса за последната част от пътуването на бебето.

Раждането може да продължи по-дълго отколкото сте очаквали, особено ако това е първото ви дете. Когато започнат контракциите, засечете времето им. Когато те са редовни, на около пет минути, обадете се на акушерката си.

Съществуват ли етерични масла, подходящи при раждане?

В интерес на истината, ние не знаем отговора на това, тъй като няма екперименти, пряко направени върху ембриони, за да се получи съществен отговор.

Поради тази причина повечето от нашите насоки за етерични масла за бременност имат две нива на безопасност. Повечето се фокусират върху изчакването до 16-тата седмица, за използването на ароматерапия. Теоретично, антибиотичните масла могат да възприемат ембриона като чуждо тяло в организма, и да предизвикат имунен отговор към него.

ароматерапия и раждане

Други се фокусират върху 37-мата седмица като безопасно време за използване на етерични масла. Маслата, които са безопасни по време на бременност, но не и до последните няколко седмици, са най-полезни за употреба. Розата, смирната, жасминът и градинският чай карат утробата да се свие, което не е безопасно за вас и плода.

Въпреки това, повечето акушерки, които използват ароматерапия, са съгласни, че докато етеричните масла са полезни за раждането, използването на твърде много е вероятно ще забави целия процес на раждане.

Вижте най-добрите етерични масла за бременност, ТУК!

Използване на етерични масла при раждане: как помагат?

Етеричните масла са есенция, извлечена от растение, билка или цвете. Те са с много висока концентрация, което ги прави много наситени. Различните етерични масла предлагат различни качества и ползи, в зависимост от растенията, от които са извлечени.

Известно е, че някои масла помагат за облекчаване на гаденето, стреса и безпокойството. Най-добрите етерични масла при раждане ще облекчат стреса и паниката и ще помогнат за намаляване на нежеланите физически реакции.

Всички ли етерични масла са безопасни за бременност и раждане?

Не. Има някои масла, които е добре да избягвате поради различни причини. По-долу сме изброили някои от най-добрите етерични масла, които ако желаете, може да използвате.

8 етерични масла при раждане:

1. Етерични масла при раждане – Бергамот

Етерично масло Бергамот 10ml

(11)
7.99лв.

Етеричното масло от бергамот е ботанически известно като Citrus bergamia и идва от плод, за който се смята, че е хибрид между лимон и горчив портокал. То е на първо място в нашия списък с най-добрите етерични масла за раждане, тъй като потенциално може да помогне за намаляване както на болката, така и на тревожността. В допълнение към намаляването на стреса. Изследванията показват, че вдишването на бергамот подобрява усещането за благополучие, което е най-правилното чувство, което искате да усетите по време на раждането на вашето дете!

2. Етерични масла при раждане – Градински чай (Салвия)

Етерично масло Салвия 10ml

(5)
8.99лв.

Използването на етерично масло от градински чай за раждане предлага много потенциални ползи. Маслото идва от древно многогодишно тревисто растение Salvia sclarea . Изследванията показват, че градинският чай помага за балансиране на нивата на кортизол. Кортизолът е хормонът на стреса и твърде много от него предизвиква чувство на тревожност и депресия. Това е често срещано при раждане, поради което градинският чай може да бъде полезен за намаляване на стреса и подобряване на настроението.

Градински чай често се приема като едно от най-добрите етерични масла за предизвикване на раждане, но е добре да се използва внимателно.

3. Етерично масло от Тамян

Етерично масло Тамян 10ml

(14)
16.99лв.

Както в ароматерапевтичните, така и в медитативните практики, тамянът е известен със способността си да успокоява. Това го прави едно от най-добрите етерични масла при раждане, тъй като запазването на спокойствие може да има голямо значение. Можете да изберете да вдишате земния, мускусен аромат или дори да го разредите и да го втриете в долната част на гърба или корема, за да облекчите болката и дискомфорта. При локални приложения на етерични масла, задължително използвайте и базисни такива.

4. Етерично масло от Здравец

Етерично масло Здравец 10ml

(7)
11.99лв.

Етеричното масло от здравец ви дава умствена и физическа енергия. Проучванията показват, че етеричното масло от здравец може да помогне за стабилизиране на психическото, физическото и емоционалното състояние по време на раждане. Гераниумът може също така да подобри настроението в стаята като цяло, предлагайки прилив на енергия на всеки, който е част от вашия родилен екип.

5. Лавандулово етерично масло при раждане

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Етеричното масло от лавандула е може би най-известно със своите успокояващи способности. Хората използват лавандулово масло от десетилетия за облекчаване на физическа болка, стрес, безпокойство и проблеми със съня. Можете да използвате лавандулово масло както по време на, така и след раждането. Вдишвайте флоралния аромат за успокояващи цели по време на раждането и след това. Позволете му да ви помогне да се унесете в спокоен сън след раждането, за така необходимата почивка.

6. Етерични масла при раждане – Мента

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Етеричното масло от мента е чудесно масло, когато търсите енергия и фокус. Това са важни неща в родилната зала, така че ги смятаме за едни от най-добрите етерични масла за раждане. Маслото от мента съдържа ментол, който предлага изтръпващо усещане за охлаждане, когато се разреди и нанесе върху кожата, а също така помага за подобряване на кръвообращението. Това означава, че повече кислород и хранителни вещества преминават през тялото. Друга полза е, че ментолът предотвратява потенциални пристъпи на замайване. Подобно на лимоновото масло, ментата също може да помогне за намаляване на гаденето!

7. Етерични масла при раждане – Иланг – Иланг

Етерично масло Иланг Иланг 10ml

(18)
12.99лв.

Маслото от иланг-иланг идва от цвете, растящо върху дървото Cananga, което е срещано в горещи, тропически райони като Индия, Индонезия и Мадагаскар. Иланг-иланг често се избира в списъците с етерични масла за засилване на контракциите, поради дълбоките му хормонални ефекти. Поради тази причина не трябва да го използвате до 37 седмица от бременността. Това масло е чудесно средство за борба със стреса и безпокойството, като същевременно изпълва стаята със своя пищен аромат.

8. Портокалово етерично масло за раждане

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.

Малко проучване установява, че жените, които са използвали масло от сладък портокал по време на раждане, са имали по-ниски нива на тревожност. Портокаловото масло също мирише прекрасно и ароматно, помагайки да се създаде пространство, което се чувствате ободряващо и позитивно.

Най-добрите етерични масла при раждане: как да ги използвате?

Когато става въпрос за използване на етерични масла при раждане, има няколко различни метода. Каквото и да изберете да използвате, зависи от личните предпочитания. Препоръчваме първо да се съветвате с вашият личен лекар или акушер.

Локално приложение:

Когато става въпрос за локално приложение на етерични масла, е необходимо първо да ги разредите. Тези масла се срещат естествено в растенията, но под формата на етерично масло те са много концентрирани. Националната холистична асоциация за ароматерапия (NAHA) препоръчва разреждане на 15-20 капки етерично масло с поне 1 унция базово масло за употреба от възрастни.

Дифузиране:

Дифузията е процесът, при който всяко етерично масло се разсейва в околната среда. Вдишването на аромата дава ползите от етеричното масло на дифузера за етерични масла. Въпреки че дифузията може да предложи много предимства, важно е да не използвате твърде много масло, тъй като други хора могат да имат чувствителност и може да е твърде силно за малко дете.етерични масла подходящи за раждане

Дифузията може да е по-добра за началните етапи на раждането, отколкото за края. Можете също така да опростите нещата, като добавите няколко капки етерично масло към тъкан или памучен тампон.

Научете повече за дифузерите за ароматерапия ТУК!

Любими рецепти с етерични масла при раждане:

За облекчаване на стрес и безпокойство:

Начин на употреба: Нежно масажирайте в китките, ръцете и краката.

За облекчаване на болката от възпалени мускули:

Начин на употреба: Нанесете тази смес върху долната част на гърба, раменете или върху местата, от които искате да облекчите болката.

раждане и етерични масла от етеримЗа борба с гаденето:

Начин на употреба: Можете или да разпръснете тази смес, или просто да я вдишате, за да получите бързо облекчение от гаденето.

Заключителни думи

Що се отнася до раждането, опитът на всяка жена е уникален. Този списък с най-добрите етерични масла за раждане вече не е обширен. Ако имате любимо етерично масло, което ви носи комфорт, това може да е най-добрият вариант!

Ние само предлагаме да се свържете с вашия родилен екип, за да сте сигурни, че маслата, които използвате, са безопасни и че методите няма да попречат на никоя част от процеса. Пожелаваме на бременните читателки цялото щастие и радост на света с новото попълнение в живота им!

One thought on “Съществуват ли етерични масла, подходящи при раждане?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.