Ароматерапия, Здраве

Етерични масла за бременност

бременност и ароматерапия
вашата оценка

Ароматерапията може да бъде добра подкрепа за поддържане на здравословен баланс на здравето, но трябва да се внимава с нея, когато става въпрос за бременност. Затова днес ще разгледаме кои масла можем и кои не можем да използваме, и защо. След това сме подбрали надеждни начини за използване на етерични масла по време на бременност за поддържане на настроението.

Проучване от 2020 г., публикувано от BioMed Central, обяснява, че рискът при жените в детеродна възраст е висок и че антенаталната депресия е едно от най-честите разстройства на настроението. Водещите причини за смъртни случаи, свързани с бременността, са самоубийство, убийство и свръхдоза наркотици.

Защо етеричните масла са важни за настроението по време на бременност?

етерични масла от етерим за бременниМного проучвания твърдят, че по време на бременността, много жени изпадат в депресивни състояния, които са наблюдавани най-вече в страните с по-ниски доходи. Те разбира се са изключително вредни за майката и детето.

Разпространението на пренаталната депресия варира от 15 до 65% в световен мащаб.

 • Установено е, че важни рискови фактори са настоящите или историческите преживявания на различни форми на малтретиране или насилие.
 • Липса на социална или партньорска подкрепа.
 • Анамнеза за общи психични разстройства за тях или в семейството.

Рискът от ниско тегло при раждане и преждевременно раждане е 1,40 пъти по-висок сред бебета, чиито майки са били в депресия.

Излседванията обобщават , че връзката между пренаталната депресия и неблагоприятните резултати при раждането е сравнително малка. Общият ефект би бил значителен в страни с по-ниски доходи, където ще се установи по-високо разпространение на пренатална депресия. Разбира се, тук фактор заема и ниското здравно обслужване.

Какви етерични масла трябва да избягвате по време на бременност?

Всички етерични масла трябва да се избягват през първите 16 седмици.

През останалoто време от бременността ИЗБЯГВАЙТЕ:

 • ангелика
 • черен пипер
 • карамфил
 • кипарис
 • евкалипт
 • копър
 • джинджифил
 • хвойна
 • смирна
 • индийско орехче
 • риган
 • мента
 • босилек
 • касия
 • канелена кора
 • градински чай
 • лимонова трева
 • роза
 • розмарин
 • мащерка
 • зимна зеленина
 • бяла ела

Как да използвате етерични масла за бременност

Обикновено се препоръчва да избягвате използването на етерични масла по какъвто и да е начин преди 16-та седмица от бременността. Изследванията показват, че дори вдишването влияе на нашите хормони до степен, че може да бъде проблем, ако не сме внимателни.

За тази цел със сигурност бихме искали да избягваме етерични масла, които имат маточно действие или силно въздействие върху хормоните – дори при вдишване. Това са етеричните масла, които искаме в комплекта за раждане в края на бременността.

етерични масла за бременностМаслата, които трябва да се избягват през първите 37 седмици от бременността, дори и за вдишване, са роза, жасмин , градински чай, смирна и резене.

И така, през тези скъпоценни ранни 16 седмици, ако вдишваме етерични масла, искаме да го запазим до много леки цитрусови масла и няколко нежни билки. Това работи добре за нас, защото цитрусите са тези, които имат най-добър ефект върху настроението.

Най-безопасният начин за приложение на етеричните масла е използването им в ароматерапия. Използването на ултразвуков дифузер за етерични масла разпръсква вода и етерични масла във въздуха, като по този начин молекулите се разпространяват и не пречат по никакъв начин. Благодарение на този метод може да освежите стаята си, да получите всички благоприятни ползи от етеричното масло.

Може да използвате етеричните масла за бременност и във вана (стига да го позволяват), в лосиони за тяло и спрейове за стая.

Кои са най-добрите етерични масла за бременност?

1.Етерично масло от Бергамот

Етерично масло Бергамот 10ml

(11)
7.99лв.

Това е ободряващо масло. Действа освежаващо и вълнуващо.

Употреба: Арома дифузер, локално нанасяне, заедно с базово масло.

Внимавайте да го използвате локално през деня, защото е фототоксично и може да раздразни кожата ви при силна слънчева светлина.

Не го използвайте във ваната. Има високи нива на монотерпени, които се разграждат бързо и могат да доведат до сенсибилизация на кожата, така че не използвайте стари масла. Сменете след шест месеца.

2. Етерично масло от Лимон

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.

Лимонът е едно от малкото масла, на които можем да видим неговото физиологично действие. Съставките в лимоновото масло взаимодействат със серотониновия рецептор, който има много функции, включително настроението ни.

Употреба: Дифузер, масажни масла, ролери, кремове и лосиони или за медитация.

Не го използвайте във ваната. Не забравяйте, че това масло има високи нива на монотерпени, които се разграждат бързо и могат да доведат до сенсибилизация на кожата, така че не използвайте стари масла. (Сменете след 6 месеца).

3. Етерично масло от Портокал

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.

Сладкият портокал е толкова полезно масло. Много клинични изследвания, направени в стоматологията, показват колко е ефективен за успокояване на нервите. Благодарение на него се чувствате щастливо, оптимистично и енергично.

Друго хубаво качество на етеричното масло от сладък портокал е, че има тенденция да ви кара да се чувствате по-щастливи и по-привлекателни по някакъв начин. Ако се чувствате отпаднало или нямате мотивация, ви препоръчваме  да направите кратка ароматерапия, няколко минути, с масло от сладък портокал.

Използвам портокалово масло във ваната, но само капка или две и се уверете, че сте го разредили добре в друг продукт.

Употреба: Дифузер за ароматерапия, вана, масажни масла, кремове и лосиони или за медитация.

Не забравяйте, че това масло има високи нива на монотерпени, които се разграждат бързо и могат да доведат до сенсибилизация на кожата, така че не използвайте стари масла. (Сменете след 6 месеца).

4. Етерично масло от Нероли

Етерично масло Нероли 10ml

(13)
17.99лв.

Това е едно от най-добрите масла за бременност, ако разбира се ароматът ви допада. Той е лек, позитивен и толкова успокояващ при тревожност. Ако не можете да си позволите етерично масло, опитайте да се напръскате с вода от портокалов цвят. Намерих това невероятно, когато бях бременна, и беше толкова освежаващо готино, когато го използвах и в комплекта за раждане.

Употреба: Дифузер за етерични масла, вана, масажни масла, ролкови топки, кремове и лосиони или за медитация.

5. Етерично масло от Тамян

Етерично масло Тамян 10ml

(14)
16.99лв.

Етеричното масло е подходящо за бременни зареди свойствата, които притежава. Можете да добавите 2-3 капки в шепа лосион след баня, за да подхраните кожата. По време на бременност, особено кожата в областта на корема, се разширява и има нужда от хидратация.

Можете да използвате етеричното масло от там дори и след бременност, защото то помага при заздравяването на белези и рани и ще помогне на кожата ви да се прибере бързо.

Етеричното масло от тамян помага в напрегнати ситуации като например предродилни притеснения.

2 thoughts on “Етерични масла за бременност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.