Интересно

Трябва да се фокусирате? Опитайте тези 8 етерични масла

Етерични масла за фокус ЕТЕРИМ
5/5 - (2 гласа)

Сигурно сте чували, че няколко капки етерично масло от лавандула върху калъфката ви през нощта ще ви помогне да заспите по-бързо. Това е вярно. Естествените етерични масла са на почит заради своите успокояващи и релаксиращи свойства. Те също могат да ви бъдат полезни, когато трябва да сте нащрек и фокусирани. Някои етерични масла всъщност са в състояние да стимулират мозъка почти веднага, което води до по-добър фокус, а понякога и до повишаване на настроението.

Как всичко това наистина работи? Е, емоционалният център в мозъка ни е пряко свързан с обонятелния епител в носа ни и тази тъкан съобщава ефектите на аромата на мозъка ни. „Ароматерапията се използва за лечение на различни заболявания, като същевременно ускорява други телесни процеси“, казва Емили Фелдън, сертифициран ароматерапевт. „По-специално, натуралните етерични масла могат да подобрят дълбоката памет, като спомагат за повишаване както на фокуса, така и на времето за реакция.“

Говорейки за фокус, ние събрахме топ 8 етерични масла за концентрация

“Когато просто трябва да свършите задачите”

1. Етерично масло от Розмарин

Проучване от 2016 г. установи, че учениците, които са работили в стая с аромат на етерично масло от розмарин във въздуха, всъщност са постигнали 5 до 7 процента по-високи резултати при тестове за памет. Констатациите не са съвсем необичайни, казва Марк Мос, един от изследователите, работещи по изследването. Той обяснява, че розмаринът е свързван с паметта от години и дори се позовава на реплика в пиесата на Хамлет на Шекспир : „Има розмарин, това е за спомен.“

Как да използваме етерично масло от розмарин?

Когато става въпрос за използване на етерично масло от розмарин (и всички етерични масла, в това отношение), има три подхода, които можете да предприемете:

1) Инхалация (напр. чрез дифузер за етерични масла).

2) Локално приложение (не забравяйте да разредете етеричното масло с базово масло, дестилирана вода или глицерин)

3) Поглъщане (например, в чаша чай или под формата на хапчета). Трябва да сте изключително внимателни при подобен прием и да се консултирате предварително със специалист.

Преди дори да вземете капкомер, съгласувайте плана си за лечение от с вашия лекар или квалифициран билкар, за да сте сигурни, че е безопасен.

2. Етерично масло от Лавандула

етерично масло от лавандула етеримЧесто се мисли за лавандула, когато става въпрос за насърчаване на релаксация и спокоен сън (помните ли какво казахме за поставянето на малко на калъфката си преди лягане?). Но японско проучване всъщност открива, че когато се вдишва по време на работна почивка, това етерично масло може да подобри концентрацията ви, след като се върнете към задачите. Изследването се фокусира специално върху учениците през тяхната почивка (някои са били изложени на лавандулово масло; други на етерично масло от жасмин, което не е имало ефект). Изследването посочва факта, че способността на лавандулата да намали стимулацията и да намали стреса вероятно е била полезна, за да позволи на учениците да си направят подходяща почивка и да се освежат за следващите задачи.

3. Етерично масло от Мента

В случай, че не сте знаели, ментата всъщност е кръстоска между мента и водна мента. Според проучване, проведено през 2018 г., приемането на капсули мента е свързано с подобрено изпълнение на взискателни когнитивни задачи. Вземете например професионалисти като шофьори на камиони, пилоти и персонал за контрол на качеството – тези работници трябва да бъдат внимателни. A и да са фокусирани за дълги периоди от време.

4. Етерично масло от Лимон

Сериозно, само пикантният, свеж аромат на лимон може да ни събуди. В едно проучване вдишването на етерично масло от лимон помага за подобряване на способността на участниците да пишат правилно. Работниците, които вдишват този аромат, правят с 54 процента по-малко грешки (уау!). Друго проучване установи, че използването на смес от лимонено етерично масло в ароматерапията помага за подобряване на когнитивната функция при група пациенти с болестта на Алцхаймер (те вдишват лимонови и розмаринови масла сутрин и лавандулови и портокалови масла през нощта).

Бонус факт: Вдишването на етерично масло от лимон също ще ви даде естествено облекчение на стреса.

5. Етерично масло от Босилек

Това етерично масло излъчва дървесен аромат – подобен на билката (Ocimum basilicum) от която е получено. Тези, които търсят помощ за концентрация, вероятно ще бъдат по-заинтересовани от факта, че етеричното масло от босилек съдържа линалоол, органично съединение, което доказано намалява загубата на памет и стреса в научните изследвания.

6. Етерично масло от Иланг-Иланг

Етерично масло от Иланг илангПроизхождащо от дървото кананга – цъфтящо тропическо дърво, което е местно за Индия, Югоизточна Азия и части от Австралия – етеричното масло от иланг-иланг обикновено се свързва с луксозни продукти за баня и красота. А и за използването му като афродизиак. Това етерично масло със сладко и цветно ухание също трябва да получи заслуга за ефективността му като помощно средство за концентрация, тъй като съществува научна връзка между локалното използване на етерично масло от иланг-иланг и спокойното състояние, благоприятстващо за оптимален фокус.

7. Етерично масло от Тамян

Ако искате да повишите умствената си издръжливост, дръжте под ръка бутилка етерично масло от тамян. То е ценно заради способностите си за повишаване на паметта. В действителност, в научно проучване от 2016 г. , на тамянът ( Boswellia papyrifer ) се приписва положителен терапевтичен ефект върху плъхове с болест на Алцхаймер. Друго проучване , проведено през 2011 г., показва връзка между етеричното масло от тамян и подобреното запазване на пространствената памет при мъжки лабораторни плъхове.

8. Етерично масло от Сандалово дърво

Родено в океанската Югоизточна Азия, сандаловото дърво е източникът на етеричното масло със същото име. Етеричното масло от сандалово дърво може да се похвали със същия дървесен аромат, който спечели на сандалово дърво място в безброй списъци продукти. От ароматни свещи със сандалово дърво до парфюми и лосиони, но също така е свързано със способността да насърчава яснотата на ума. В проучване от 2003 г. е намерена връзка между трансдермалното приложение на маслото от сандалово дърво и повишеното внимание при хората.

Как да използвате етерично масло от сандалово дърво?

Добавете няколко капки етерично масло от сандалово дърво към вашия дифузер за етерични масла. Запълнете пространството си със свеж и ободряващ аромат. Няма дифузер? Погледнете ултразвуковите дифузери за етерични масла на ЕТЕРИМ.

Етеричните масла спомагат за повишаването на вашия фокус и концентрация при изпълняването на работните задачи. Някои масла силно “възбуждат” нашия организъм и ни ободряват като глътка горещо кафе. Опитайте някои от предложените етерични масла и открийте вашето любимо масло през работния ден.

One thought on “Трябва да се фокусирате? Опитайте тези 8 етерични масла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.