Интересно

Етерични масла в градинарството

етерични масла в градинарството
вашата оценка

Растенията и цветята отново са в разцвета си! Това означава, че ще прекарвате повече време на открито, наслаждавайки се на слънцето и плодовете на труда си в градината.

Но няма да сте единствените, които излизат навън, за да се пекат на слънце. Насекомите, вредителите и хищниците са в по-голямо изобилие и ще трябва да се справите с тях.  Също така ще трябва да се борите с по-бързото развитие на плевелите.

Добрата новина е, че използването на етерични масла в градинарството ще ви помогне за справяне с всички тези проблеми. В следващите редове ще ви обясним как можете да използвате етерични масла, за да помогнете на градината си да процъфтява това лято.

Мога ли да използвам етерични масла в градинарството за борба с вредителите?

За да използвате етерични масла в градинарството за борбата с вредители, опитайте следното:

  1. Смесете 8 капки етерично масло от лавандула, 3 капки кедър, 2 капки мента и 2 капки чаено дърво.
  2. Можете да използвате и само едно етерично масло, например масло от мента. Но ограничите употребата до максимум 20 капки.
  3.  Добавете етеричното масло в бутилка за пулверизиране с вместимост 120 мл. заедно с 29 мл. течен кастилски сапун.
  4. Оставете сместа да престои известно време и след това добавете 90 мл. вода.
  5. . Разклатете добре бутилката и напръскайте при нужда почвата около цветята и растенията.

Ако искате да изпробвате повече от едно етерично масло, можете да използвате да комбинирате етерични масла от лавандула, лимон, лимонена трева и цитронела. По този начин ще осигурите на растенията си по-голяма защита.

Етерично масло от кедрово дърво 10ml

(14)
8.99лв.

Етерично масло Чаено дърво 10ml

(26)
8.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(75)
9.99лв.

Полезно ли е етеричното масло от мента за отблъскване на вредители в градината?

Етеричното масло от мента е чудесен избор за самостоятелни спрейове от етерични масла в градинарството. Тъй като основните му съставки са ментол и ментон. Ментолът придава на маслото аромат и усещане за охлаждане, а ментонът има спазмолитичен ефект.

В проучване от 2016 г. се установява, че когато на мухите е предоставен избор между масло от мента и свещ със сок, всички те избягват маслото и вместо това летят към свещта.

Безопасна ли е употреба на етерични масла в градинарството?

Подобно на хората, растенията също понякога могат да имат нежелани реакции към етеричните масла. Можете да направите тест на растенията си, като напръскате малко количество върху едно листо или венчелистче, оставите го да се утаи и се върнете на следващия ден, за да видите как реагира. Когато използвате спрея за превантивни мерки, се стремете да пръскате растенията си на всеки 1-2 седмици. Ако се занимавате с конкретен проблем с вредители, пръскайте маслата на всеки няколко дни в продължение на 1-2 седмици.

Най-доброто време от деня за пръскане на растенията е вечер, когато слънцето залязва. Причината е, че тогава температурата е по-ниска.

Мога ли да използвам етерични масла в градинарството за борба с плевелите?етерични масла в градинарството

Можете да използвате етерични масла за борба с плевелите, които могат да бъдат ефективна алтернатива на химическите препарати за борба с плевелите, закупени от магазина.

Направете свой собствен спрей за борба с плевелите, като следвате стъпките по-долу:

  1. Смесете 10 капки масло от зимзелен, 10 капки масло от лимонена трева, 10 капки масло от портокал и 10 капки масло от карамфил и ги добавете в стъклена бутилка за пръскане с вместимост 200 мл.
  2. След това добавете 30 мл. течен кастилски сапун към сместа в бутилката.
  3. Оставете сместа да престои известно време, преди да добавите 30 мл. вода и ½ чаша бял оцет.
  4. Разклатете добре бутилката, за да се смесят съставките, и напръскайте директно върху плевелите.
  5. Етеричното масло от лимонена трева е ключова съставка в тази рецепта, тъй като изследванията са установили, че то може да действа като ефективно средство срещу комари.

Когато изследователите тествали способността на маслото да предотвратява ухапвания от комари, те открили, че когато е комбинирано с ванилин (съединение, което се съдържа във ванилията), то осигурява 3-часова защита.

Етерично масло Карамфил 10ml

(8)
7.49лв.

Етерично масло Лимонена трева 10ml

(12)
7.99лв.

Празна пластмасова спрей бутилка 200ml

(1)
3.99лв.

Как да използваме етеричните масла като подсилващо средство за растенията?

Макар че етеричните масла могат да действат като ефикасни средства за унищожаване на плевели и борба с вредителите, използването им за растенията спомага и за стимулиране на техния растеж. Това не става непременно чрез добавяне на маслата в почвата като храна за растенията, а чрез естествените им защитни способности.

Например пръскането на етерично масло от лимонена трева около растенията ще засили естествената им защита. То ще помогне за отблъскването на нежелани вредители и хищници. При по-малко вредители, които пречат на растежа им, растенията и цветята ще се излекуват и ще изградят по-силна имунна система. Противогъбичните, антивирусните и антибактериалните свойства на маслото от лимонена трева им дават по-голям шанс да се развиват и да преодоляват екстремните климатични условия.

Заключение

Има много различни начини за използване на етерични маслав градинарството. Това е природосъобразен подход, който е по-щадящ за растенията от използването на продукти на химическа основа – от използването им като средства за унищожаване на плевели и отблъскване на вредители до подпомагането им да се развиват и растат, без да бъдат постоянно атакувани от буболечки и хищници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.