Здраве

7 етерични масла за справяне с паник атаките

5/5 - (1 глас)

Ако се борите с тревожност и паник атаки, не сте сами. Според  Американската асоциация за тревожност и депресия , тревожните разстройства са най-разпространените психични заболявания, засягащи голям процент от населението. Това означава, че има много хора, които се борят със същото нещо като вас. Ако живеете с тревожно разстройство, добрата новина е, че може да се справите с това. Има много традиционни и алтернативни форми на лечение, включително етерични масла за паник атаки и тревожност.

В тази статия ще Ви предложим алтернатичен начин за справяне с паник атаките, без да е необходим приема на медикаменти.

1. Помагат ли етеричните масла при тревожност и депресия?

Установено е, че етеричните масла помагат за намаляване на тревожността и за повишаване на настроението. Молекулите на аромата могат да повлияят на областите в мозъка, които влияят на емоциите. Установено е, че емоциите са пряко свързани с определени области на мозъка.

Истината е, че мозъкът ни свързва аромата от етеричните масла с паметта. Така например, ако използвате определено етерично масло в дифузер, докато практикувате медитация, мозъкът ви ще запомни това. Когато усетите същият аромат при паник атака, мозъкът ще върне спомена за медитация. По този начин, благодарение на паметта и познатия вече аромат на етерични масла, ще се справите с паник атаката.

Това фактически е доказано чрез много проучвания, направени от ароматерапевти и психолози.

2. Как да използваме етерични масла за паник атаки?

Преди да продължим е важно да отбележем факта, че съществуват и грешни начини за използване на етерични масла за паник атаки. Не всички масла се използват по един и същи начин. И е важно, преди да използвате нещо, да разберете какви са указанията му за употреба.

Може да намерите информация за всяко едно от етеричните масла, споменати по-долу на сайта ни, в секция етерични масла!

Едно от най-важните правила при използването на етерични масло е разреждането му. Етеричните масла са силно концентрирани и дирекното им използване върху кожата, може да предизвика различни странични ефекти. Можете да разреждате етеричните масла с носещи масла като растително масло, кокосово масло или подобни продукти. Те се наричат ​​носещи масла.

Научете повече за правилното разреждане на етеричните масла ОТ ТУК!

3. Има няколко различни начина, по които можете да използвате етерични масла за паник атаки:

Чрез вдишване на етерични масла

Вдишването на етерично масло е един от най-добрите начини да изпитате ползите от него. Можете да поставите етерично масло, смесено с вода, в дифузер. След това дифузерът ще разпръсне етеричното масло във въздуха, докато водата и маслото се изпаряват. Когато използвате етерично масло в дифузер, трябва да сте сигурни, че обръщате внимание на това колко силна е парата. Може да успеете да работите с вашия дифузер с часове с някои масла, но ви трябва много по-малко време за други.

Предпочитани дифузери за етерични масла, подходящи за справяне с паник атаките:

Голям дифузер с етерични масла ETERIM 500

(87)
59.99лв.

Дифузер за етерични масла ЕТЕРИМ Marble 500

(10)
64.99лв.

Нанасяне върху кожата

Когато определени етерични масла се смесят с носещи масла, те могат да се поставят директно върху кожата ви, подобно на лосион.

Бързо освежаване на помещението чрез спрей с етерични масла

Ако искате да усетите бързо аромата на етеричното масло, може да използвате спрей. Всичко, от което се нуждаете, е спрей бутилка и вода, за да смесите маслата. След това можете да го напръскате из стаята, офиса или дори колата си.

Спрей с етерични масла – Лавандула

(3)
14.99лв.

Спрей с етерични масла – Лимон и Евкалипт

(4)
14.99лв.

4. Етерични масла по време на паник атака

Въпреки че може да знаете, че тревожността ви нараства и че започвате да имате пристъп на тревожност, паническите атаки може да ви ударят от нищото. Това означава, че не е необходимо да има нещо, което се случва в живота ви, което да натрупа безпокойството ви до степен на пристъп на паника. Може да мислите, че нещата вървят добре и след това да получите пристъп от нищото.

Ето как да използвате етеричните масла навсякъде с вас, където и да сте. Например дръжте дифузера на бюрото си на работа. Или, ако сте на път, използвайте дифузер за кола. Ако почувствате, че тревожността ви започва да нараства, използвайте гривна за ароматерапия, с която ароматерапията ще е на едно вдишване от вас. Тя може да е в чантата ви или в офиса ви. Втриете малко лосион, предварително направен, когато започнете да се чувствате тревожни.

Гривни за ароматерапия с етерични масла Eterim черно

(17)
29.99лв.

5. Най-добрите етерични масла за паник атаки

Етерично масло от Лавандула

Лавандулата се счита за най-популярното адаптогенно етерично масло. Локалното прилагане на това етерично масло според изследвания помага за по-бързо облекчаване на симптомите на тревожност.

Ароматерапията с лавандулово масло драстично помага за намаляване на количеството кортизол – хормон на стреса в тялото, като по този начин помага да се избегне появата на паническа атака.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Как да използвате лавандулово масло за тревожност и пристъпи на паника

Инхалация: Нанесете 1-2 капки от маслото върху памучен тампон и вдишвайте за 15 минути два пъти седмично в продължение на 4 седмици.

Локално:  Добавете 2-3 капки лавандулово масло към дланите на ръцете си и след това поемете дълбоко въздух. Ароматът ще започне да ви успокоява и също така ще започне да навлиза в кръвта ви, давайки ви усещане за спокойствие и мир. Винаги е най-добре лавандуловото масло да се разрежда, особено за хора с чувствителна кожа.

Дифузер: В ултразвуков дифузер и добавете 4-5 капки лавандулово масло, след което се наслаждавайте на аромата ежедневно за около 15-60 минути.

Смесени етерични масла за облекчаване на стреса: Вземете 3 супени лъжици базово масло по избор, смесете 4 капки масло от лавандула, 2 капки масло от градински чай и 2 капки етерично масло от лимон. Разбъркайте добре и използвайте като масажно масло или овлажнител за тяло.

В банята: Смесете 1 супена лъжица кокосово масло, 1 чаша английска сол и 10-20 капки лавандулово масло в зависимост от това колко силна искате да бъде вашата вана. Оставете всичко да се разтвори във водата и се насладете на топлата вана за около 15 минути.

Етерично масло от Канела

Етеричното масло от канела има отлични подмладяващи свойства. Помага за облекчаване на симптомите на тревожност и предотвратява пристъпи на паника, като дава мигновен тласък на енергия, като по този начин освежава както психически, така и физически. То се бори с оксидативния стрес чрез повишаване на имунитета и увеличаване на антиоксидантната активност.

Това етерично масло прави чудеса при болки в мускулите и ставите, а също така облекчава физическия стрес, причинен от симптоми на тревожност.

Етерично масло Канела 10ml

(37)
7.99лв.

Как да използвате масло от канела за тревожност и пристъпи на паника

Вдишване: Капнете 1-2 капки върху памучен тампон. Вдишването ще ободри сетивата ви. Можете също така да поставите етеричното масло върху ръката си и да вдишвате.

Локално: Втрийте няколко капки върху ръцете си, разредени с кокосово масло.

Масаж на тяло: Разредете с носещо масло като кокосово масло (4 ч.л.), смесете с 6 капки етерично масло от портокал, след това добавете 4 капки масло от канела.

Етерични масла за паник атаки – Кедър

Етеричното масло от кедрово дърво е известно със способността си ефективно да облекчава психическия стрес и напрежението.

Етеричното масло от кедрово дърво помага да се избегнат проблеми със съня, тъй като действа като естествен седатив. Помага за регулиране на съня, като влияе върху определени химикали в мозъка. Ето защо етеричното масло от кедрово дърво е отлично средство за тревожност и проблеми със съня.

Етерично масло от кедрово дърво 10ml

(14)
8.99лв.

Как да използвате кедрово дърво за тревожност и пристъпи на паника

Локално: Втрийте 2 капки над веждите или в горната част на тила. Това ще облекчи натрупаното напрежение.

Вдишване: Поставете 1-2 капки върху памучен тампон и бавно вдишайте. Като алтернатива можете да го поставите директно върху дланите си или да помиришете аромата директно от бутилката.

Дифузер: Поставете 1-2 капки във вашия дифузер и оставете миризмата да се разпространи из цялата ви стая. Може да направите това 20-30 минути преди да си легнете, ще ви помогне да заспите по-лесно и бързо.

Етерично масло от Иланг-Иланг

Установено е, че ароматът на това етерично масло ефективно облекчава стреса, свързан с гнева.

Много други изследвания също са установили, че ароматът на това масло помага за намаляване на кръвното налягане, релаксира и успокоява. Следователно, това показва неговата полезност при ефективно управление на симптомите на тревожност и депресия.

Етерично масло Иланг Иланг 10ml

(18)
12.99лв.

Как да използвате етерично масло от иланг-иланг за тревожност и пристъпи на паника

Вдишване: Добавете 1-2 капки към памучен тампон.

Локално: Втрийте няколко капки в краката, гърба, китките и врата. Тези области ще помогнат за успокояване на гнева и превъзбудата.

Дифузер: Добавете няколко капки към висококачествен дифузер, за да успокоите тялото си. Етеричното масло от иланг-иланг също е известно със свойствата си на афродизиак.

Етерични масла за паник атаки – Тамян

Популярно се използва като тамян в чест на богове и богини в много култури. Това етерично масло се извлича от кората на сомалийско дърво и е известно с повдигането на настроението и успокояването на сетивата.

Смята се също, че повишава духовността и подобрява интуицията.

Известно е, че това етерично масло съдържа определени химични съединения, които могат да преминат през кръвно-мозъчната бариера и да облекчат симптомите на тревожност и депресия.

Етерично масло Тамян 10ml

(14)
16.99лв.

Как да използвате етерично масло от тамян за тревожност и пристъпи на паника

Дифузер: Добавете няколко капки към вашия дифузер, оставяйки аромата да изпълни стаята ви. Ще се насладите на пълен релакс.

В банята: Добавете към душа и ще бъдете погълнати от това релаксиращо етерично масло.

Етерични масла за паник атаки – Градински чай (Салвия)

Маслото се смята за едно от най-добрите етерични масла за паник атаки, поради способността му да повдига настроението и да насърчава чувството за здраве.

Етерично масло Салвия 10ml

(5)
8.99лв.

Как да използвате етерично масло от градински чай за тревожност и пристъпи на паника

Вдишване: Добавете 1-2 капки към памучен тампон. Вдишайте за успокоение и приповдигнато настроение.

Локално: Добавете няколко капки салвия към китките си и се отпуснете.

Дифузер: Поставете 2 капки портокалово масло заедно с 5 капки салвия в дифузер. Това ще повиши настроението ви, когато се чувствате отпаднали.

Вана или душ: Добавете няколко капки салвия към вашия душ или вана. Вдишайте и се насладете на успокояващия аромат. Това ще ви помогне да се отървете от вашите тъжни или потиснати чувства и ще ви създаде по-добро настроение.

етерични масла за паник атаки

За разлика от антидепресантите и лекарствата против тревожност, те не се нуждаят от рецепта и са лесно достъпни в аптека или магазин.  Така че, възползвайте се от многобройните им предимства и намалете симптомите си на тревожност, избягвайте паник атаките с помощта на ароматерапията.

 Не забравяйте винаги да се консултирате с вашия лекар, преди да използвате етерични масла или добавки!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.