Ароматерапия, Здраве, Интересно

Подходящи ли са етеричните масла за вътрешна употреба?

вътрешен прием на етерични масла
вашата оценка

Съществуват ли етерични масла за вътрешна употреба? Това е много противоречива тема, с право предвид консистентността на тези течности. Етеричните масла се използват за медицински цели от древни времена, но дали са ги приемали вътрешно? Какви са ползите и рисковете от безопасното поглъщане на етеричните масла?

1. Безопасно ли е използването на етерични масла вътрешно?

Етеричните масла могат да бъдат безопасни ако използвате висококачествени, органични и тествани етерични масла от производителите. FDA няма разпоредби относно етеричните масла. Това означава, че всеки може да продава своите масла като 100% чисти, дори и да не е така. Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да приемате масла вътрешно.

2. Какво трябва да проверите, преди да използвате етерични масла за вътрешна употреба?

Огранични етерични масла за вътрешна употреба

Използването на органични етерични масла е много важно, защото те са много мощни и концентрирани. Например, необходими са приблизително 45 лимона, за да се напълни бутилка от 15 мл етерично масло от лимон. Лимоновото масло идва от кората. Представете си броя на химикалите, които ще има върху 45 лимонови кори? Тези химикали ще попаднат във вашето етерично масло. Определено не искате да приемате неорганични масла вътрешно.

Тествани етерични масла за вътрешна употреба

Преди да закупите етерични масла, направете проучване. Вижте как компанията тества своите продукти, за да определи дали маслото е безопасно и чисто. Етерично масло, което не е чисто, ви излага на риск от микроби, тежки метали и материали с по-ниско качество, което може да доведе до неблагоприятни ефекти или заболявания. Ако етеричното масло е предназначено за вътрешна употреба (както е посочено на бутилката) и е 100% чисто, то може да се използва вътрешно.

Набавяне на етеричните масла

Начинът, по който е набавено етеричното масло, има значение за чистотата и ефективността. Етеричните масла идват от растения. Мястото на отглеждане на тези растения играе важна роля за етеричното масло. Консултирайте се с компанията как се набавят техните масла, преди да закупите за вътрешна употреба.

Растенията, които се използват за производството на масла на ЕТЕРИМ, идват от тяхната естествена среда и се берат в пиковите моменти на реколтата, което ги прави по-ефективни и мощни.

3. Вътрешна употреба на етерични масла за деца

Всеки под 18-годишна възраст трябва да се консултира с лекаря си, преди да приема етерични масла вътрешно. Децата, бременните и кърмещи жени е добре да се насладят на множеството ползи от етерични масла като ги използват локални или в арома дифузер за етерични масла.

Ако искате да научите повече за ултразвуковите дифузери за ароматерапия, ВИЖТЕ ТУК!

4. Ползи от употребата на етерични масла

Етеричните масла са търсени и предпочитани, когато не се чувствате добре или когато сте претоварени. Употребата на етерични масла може да реши проблема, с който трябва да се справим, БЪРЗО. Ето най-популярните ползи за употеба на етерични масла:

Засилване на имунната система

Няколко етерични масла могат да помогнат за засилване на имунната система. При първите симптоми на настинка или грип използвайте имуностимулиращи масла, тамян, евкалипт и мента, за да ви помогнат да се почувствате по-добре. Използвайте ги локално, във вана или дифузер.

Вижте комплект етерични масла “Здраве” от ЕТЕРИМ:

ПРОМО! Комплект от 6 етерични масла “Здраве” ЕТЕРИМ

(3)
50.00лв.

Етеричните масла намаляват тревожността и стреса

Тамян, бергамот и лавандула са чудесни масла, които спомагат за успокояване и отпускане на тялото. Поставянето на няколко капки от всеки в дифузер, наистина може да помогне за облекчаване на стреса.

Етерично масло Бергамот 10ml

(11)
7.99лв.

Етерично масло Тамян 10ml

(14)
16.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Употреба при сезонни алергии

Помагат ли наистина етеричните масла при алегрични симпроми? Научете повече ТУК!

Маслата с охлаждащи качества, като евкалипт, мента и лимон, обикновено се използват за справяне с други често срещани симптоми на алергии. Те имат отхрачващи, енергизиращи, антибактериални и противовъзпалителни свойства, за които се смята, че намаляват дихателния дискомфорт и болки в тялото.

Етерично масло Евкалипт 10ml

(41)
7.99лв.

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.

Етврични масла за намаляване на възпалението

Много етерични масла са противовъзпалителни и могат да се употребяваят за намаляване на възпалението в тялото. Някой от тях са бергамот, кафе и мащерка.

Етерично масло Бергамот 10ml

(11)
7.99лв.

Етерично масло Кафе 10ml

(8)
24.99лв.

Етерично масло Мащерка 10ml

(7)
7.99лв.

5. И все пак… подходящи ли са етеричните масла за вътрешна употреба?

Въпреки това, вътрешната употреба на етерични масла за терапевтични или кулинарни приложения изисква повече внимание, отколкото си представят много хора, които са нови за етеричните масла. Етеричните масла са силно концентрирани и съществуват много свързани рискове при поглъщане на етерични масла, без да сте добре обучени или без да сте под грижите на подходящо обучен практикуващ. Не препоръчвам да приемате каквито и да било етерични масла, освен ако не сте под ръководството на квалифициран ароматерапевт или не сте преминали подходящо обучение от реномиран преподавател по ароматерапия.

Въпреки че етеричните масла са студено пресовани или дестилирани на пара от редица цитрусови плодове и обикновени подправки като лимони, портокали, грейпфрути, бахар, босилек, черен пипер, канела, карамфил, копър, джинджифил, розмарин и редица други растителни продукти, които рутинно се използват поглъщани без необходимост от информация за предпазна употреба, етеричните масла не трябва да се поглъщат без задълбочено разбиране на подходящата употреба и рисковете за всяко масло.

6.Добре ли е да добавям етерични масла към питейната си вода? Само капка?

Етеричните масла са силно концентрирани летливи съединения, извлечени от цели или части от растения – дървесни смоли, цъфтящи храсти, кори от цитрусови плодове, семена, треви и т.н. Един дестилатор може да използва стотици килограми растителен материал и да получи само един килограм етерично масло в замяна. При тези нива на концентрация една капка в чаша вода може да бъде еквивалент на пиене на кутии чай, направен от същата билка! Бихте ли изпили 30 торбички чай от лайка на ден? Разбира се, че не! И така, защо бихте пили капка от етеричното масло?

етерични масла за вътрешна употребаКогато добавите капка към чаша вода, тази капка не се смесва с водата като капка от билкова тинктура. Стои там, а вие отпивате голяма глътка. Първите признаци на дистрес от този метод са дразнене на устата и гърлото. Те се увреждат от това концентрирано растително масло и повтарящите се нарушения влошават ситуацията. След известно време други храни, които обикновено не ви притесняват, започват да щипят или парят в устата или гърлото. Ако продължите достатъчно дълго, рискувате да станете чувствителни към химическите компоненти в това етерично масло – когато влезете в контакт със съставки, които споделят един от тези компоненти, може да се разпаднете в копривна треска или да предизвикате мигрена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.