Ароматерапия

Ароматерапия в сауна – грижа за вашето здраве

ароматерапия в сауна
5/5 - (1 глас)

Може да сте чували за етерични масла преди или дори да сте ги използвали върху тялото си или в дифузер. Хомеопатичното лечение е използвано от преди хиляди години. Днес то обхваща ароматерапията и отново става все по-популярно поради множеството си ефекти и ползи. Ароматерапия в сауна е чудесен начин да извлечете всички ползи от етеричните масла, докато се наслаждавате на благоприятните за здравето ефекти на сауната.

Мокра или суха сауна – каква е разликата?

Преди да започнем да разглеждаме как работи ароматерапията в сауната като ритуал, първо е необходимо да направим разлика между мократа и сухата сауна.

Сухата сауна, по-известна като скандинавска или финландска сауна, е баня в “сух въздух” с температура от 80 до 110 °C. За разлика от турската баня, т.е. мократа сауна, където въздухът е горещ и в същото време много влажен, въздухът в скандинавската сауна е сух.

ползи за здравето от ароматерапията в саунаМократа сауна се характеризира с температура, достигаща приблизително 70 до 90 ° C и относителна влажност от 10 до 25%. Тази влажност е възможна благодарение на използването на печка с двойна функция, която ви позволява да промените сухата сауна в мокра в същата кабина.

В допълнение трябва да се включи и парната баня, традиционно наричана Хамам. Характеризира се с много висока влажност от почти 100% и температура, варираща между 40 и 45 ° C.

Ароматерапия в сауна – етерични масла за суха и мокра сауна

Прекарване на време в сауната позволява по-добро кръвообращение и дълбоко почистване на порите на кожата. Ендорфините, хормоните, които ни позволяват да се отпуснем, се секретират в големи количества. Етеричните масла за суха и мокра сауна са полезни за тялото и ума. Наистина има изключително подробна литература, очертаваща ползите от етеричните масла за сауна. Те намаляват чувството на умора, стрес, премахват токсините в тялото и отпускат мускулите.

Етеричните масла имат антисептични, противовъзпалителни, релаксиращи и енергизиращи свойства. Независимо от любимия ви тип сауна, те могат да се използват във всяка среда! В суха и мокра сауна те могат да се нанесат директно с вода върху камъните, а в турска баня могат да се пуснат с дифузер за ароматерапия.

Ако се чудите кой дифузер за ароматерапия да закупите, прочетете повече ТУК!

Или изберете някой от следните модели дифузери от ЕТЕРИМ:

Дифузер за етерични масла ЕТЕРИМ Marble 500

(10)
64.99лв.

Керамичен дифузер за етерични масла ETERIM CeraStyle

(6)
69.99лв.

Метален дифузер за етерични масла ETERIM Vintage

(2)
69.99лв.

Какви масла да изберете за посещение на сауна? – Най-интересните етерични масла, подходящи за ароматерапия в сауна

Както сухата пара от финландската сауна, така и по-влажният въздух на мократа сауна вече носят многобройни ползи за нашата кожа, кости, дихателна и кръвоносна система, така че ефектите за здравето ще се умножат, ако добавим и етерични масла.

Кои масла си струва да изберете за ароматерапия в сауна? Най-популярните аромати са:

 • Етерично масло от евкалипт – Свеж, дървесен аромат, който ще отпусне мускулите и незабавно ще ни пренесе в природата, повдигайки доброто настроение в случай на умора. Благодарение на своите почистващи, противовъзпалителни и отхрачващи свойства, дори 15-минути в сауната са в състояние да предотвратят и облекчат различни респираторни заболявания, особено през зимата.

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.
 • Цитрусови етерични масла за ароматерапия в сауна – силните цитруси и ароматерапията в сауната дават уникален енергизиращ, стимулиращ и ревитализиращ ефект. Чрез отделянето на големи количества ендорфини подобрява доброто ни настроение.

Етерично масло Лимонена трева 10ml

(10)
7.99лв.

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.
 • Ментово етерично масло– вдишването на аромата на почти прясно набрана мента в сауната има доказан ефект при мигрена и умствена умора. Този аромат, съчетан със свойствата на сауната, действа като силен вазоконстриктор, намалявайки задръстванията на органи, засегнати от повишено налягане (напр. очи). Несъмнено отлично средство за облекчаване на досадните симптоми на настинка, грип или астма.

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.
 • Етерично масло от лавандула – Ароматът на това завладяващо растение има успокояващ ефект, който помага за намаляване на симптомите на тревожност, прекомерна секреция на кортизол в кръвта, главоболие и мускулни проблеми. Лавандулата се препоръчва особено за хора, които ходят на сауна като част от релаксация след тренировка или за борба с постоянните проблеми със съня.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Как да използваме маслата за ароматерапия в сауна? – Правилното прилагане има значение

Има различни начини да се насладите на чувствените удоволствия от използването на аромати в сауна. Ето няколко съвета как да извлечете максимума от етеричните масла в сауна.

 • Изберете натурални етерични масла – За здраве и оптимално изживяване в сауната се препоръчва използването само на етерични масла на базата на естествени съставки. Със сигурност съществуват синтетични еквиваленти на пазара, но те се характеризират с отрицателни свойства, които могат да имат сериозни и непредвидени последици за здравето. Може да се доверите на етеричните масла от ЕТЕРИМ.
 • Разредете маслата във вода – изливането на маслото директно върху камъните не е добра идея. Тогава техният ефект може да бъде изключително силен, като по този начин се изключват полезни за здравето свойства. Затова си струва да разтворите маслата във водата в кофата, която се намира в сауната и след това да излеете получения разтвор върху камъните. Трябва също така да имате предвид размера на сауната, броя на хората и количеството чист въздух в сауната.
 • сауна с етерични маслаИзборът на правилния аромат е важен – всяко масло има специфични свойства. Помислете предварително кой аромат ще подхожда най-добре на вашата сауна. Например ефектът на лавандулата е релаксиращ, докато евкалиптът е силно стимулиращ и пречиства горните дихателни пътища.
 • Спазвайте правилата за правилно използване на аромати в сауната – в традиционните финландски и мокри сауни смес от вода и етерични масла се излива върху камъните за сауна, така че ароматът да се разпространи из цялото помещение. В турската или инфрачервената баня идеалното решение е да използвате малък дифузер, от който ароматът бавно ще се разпространява из стаята.

Как да добавите етерично масло към суха и мокра сауна? – Най-често избираните уреди

Има различни начини да се погрижите за вашето здраве с помощта на ароматните етерични масла в сауната. В допълнение към стандартното изливане на смес от вода и масло върху горещи камъни, други препоръчителни практики използват уреди като:

 • Ароматни дифузери – удобни уреди, които след смесване на масло с вода освобождават приятна пара във въздуха, носещ се в сауната. Използвайте преди да влезете в сауната. Препоръчително е да не ги оставяте повече от 15 минути.
 • Изпарители – благодарение на използването на висока температура, те позволяват на активните съставки на етеричните масла да се разпространяват плавно и непрекъснато във въздуха по време на сауната.
 • Ултразвукови пулверизатори – този тип аромадифузери използват модерна ултразвукова технология за пулверизиране, която гарантира оптимално разпределение на аромата в кабината, оставяйки приятна миризма в сауната.

Ароматерапия в сауната – какво представляват емулсиите за сауна, как се използват?

Вече знаем, че етеричните масла могат да се използват в комбинация с вода върху горещи камъни или като основна съставка в пулверизатори и дифузери за ароматерапия. Емулсиите за сауна, от друга страна, са силно концентрирани аромати, направени на базата на 100% натурални етерични масла.

Поради високата концентрация на маслото и изключително високата ефикасност, ароматната емулсия не може да се използва самостоятелно без добавяне на вода. Нещо повече, емулсиите се характеризират с по-интензивен ефект, като много по-бързо проявяват благоприятните за здравето свойства на етеричните масла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.