Интересно

Рициново масло – ползи и употреба

ползи и употреба на рициново масло
5/5 - (2 гласа)

Това недооценено базово масло е известно със своите храносмилателни качества, както и с чудесните си действие върху косата. В следващите редове ще научите всичко необходимо за ползите от употребата на рициново масло.

Рициновото масло е едно от най-старите билкови лекарства – присъства в почти всяка древна цивилизация. Може би е най-известно с употребата си като естествено разхлабително средство. Приложенията на рициновото масло се увеличиха значително в други области през последните години, особено в козметиката. Това базово масло може да се похвали и с няколко медицински предимства, които го правят достоен актив за всяка уелнес колекция. Днес ще разбием всички факти за рициновото масло, включително неговите най-шокиращи предимства, както и най-популярните му употреби.

Какво е рициново масло?

рициново масло

Разпознаваемо с ботаническото име Ricinus communis , рициновото масло е нелетливо мастно базово масло. То се извлича от семената на растението рицин. Обикновено е студено пресовано или експелерно пресовано. По този начин то успява да запази хранителните си вещества. Цветът му варира от обикновен бледожълт цвят до тъмно кехлибарено или светло зелено. Рициновото масло традиционно се произвежда в Средиземноморието, както и в някои части от Източна Африка. Обаче най-големите количества рициново масло могат да бъдат намерени в Индия. Всъщност Индия е отговорна за над 90 процента от износа на рициново масло по целия свят.

Подобно на повечето базови масла, това масло обикновено е без мирис и следователно е популярен избор за комбиниране с етерични масла , за да се разреждат за локална употреба. Очарованието около рициновото масло и неговите ползи идва от изключително високото му съдържание на рицинолова киселина. Това е мастно хранително вещество, което представлява около 90 процента от естествения състав на рицина. Също така е богато на други здравословни мазнини и съединения като флавоноиди, аминокиселини, терпеноиди и фитостероли. Всички тези елементи допринасят за успеха на рицина като уелнес добавка за косата, кожата и тялото.

Какви са ползите от употреба на рициново масло?

Въпреки относителната си популярност при проблеми с храносмилането, рициновото масло може да бъде намерено в над 700 козметични продукта – благодарение на излишъка от хранителни вещества и мастни киселини. Тези здравословни съединения са довели и до множество други приложения, които са били използвани от векове от древните общества до наши дни.

Някои от най-известните предимства от употребата на рициново масло включват:

  • Подсилване на здравето на косата
  • Подпомагане на храносмилането
  • Овлажняване и за здравяване на кожата
  • Укрепване на имунната система
  • Лекуване на ставни болки и възпаление

1. Може ли с рициново масло да стимулира растежа на косата?

рициново масло

Въпреки че учените обсъждат ефективността на употребата на рициново масло за растеж на косата , не могат да се отрекат ползите, които то носи за здравето и като цяло. Това базово масло е естествено богато на витамин Е и омега 6 – два компонента, които са известни с това, че повишават кръвообращението в скалпа. Допълнителният кръвен поток, осигурен от тези хранителни вещества, може да насърчи по-плътни и блестящи кичури, както и потенциално да подпомогне растежа на косата.

В проучване от 2016 година се потвърди, че ефектите на омега 6 могат също да помогнат за насърчаване на растежа на косата чрез стимулиране на клетките на дермалните папили в космените фоликули.

Твърди се, че високото съдържание на рицинолова киселина в рициновото масло го прави силно противовъзпалително, антибактериално и протичогъбично. Тези фактори могат да помогнат за изчистване на скалпа от пърхот и да го предпазят от инфекция или раздразнение. Високите нива на антиоксиданти в рицина също могат да действат като защитен щит срещу щети от околната среда.

Много мъже са започнали да прилагат рициново масло върху брадите си като начин за предотвратяване на дразнене отдолу, както и за стимулиране на растежа, дебелината и блясъка на косата. Употребата на рициново масло върху миглите и веждите също се е увеличила в резултат на слуховете за ефектите му върху растежа.

Други носещи масла като арганово масло , масло от жожоба и масло от сладък бадем също са чудесни за здравето на косата и се комбинират с масло от розмарин в нашата смес от масло от розмарин за коса .

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.

2. Рициновото масло помага ли на храносмилането?

Най-известните асоциации за употреба на рициново масло идват от ползите му като естествено слабително средство. Известно с това, че облекчава запек, както и дискомфорт по време на спазми, рициновото масло може да се използва често от страдащите, за да поддържа движението на червата, както и здрава храносмилателна система. Твърди се, че рицинолеиновата, стимулира усвояването на хранителни вещества в червата. Това, от своя страна, позволява по-лесно храносмилане. Може също така да увеличи движението на чревните мускули, за да помогне по-ефективното изхождане.

Проучване от 2010 година проведено в Турция, измерва ефектите на рициновото масло върху възрастни хора, които имат от поне десет години проблеми със запека. Удивителните 80 процента от участниците съобщават за подобрение на симптомите си след прием на рициново масло в продължение на три дни.

Докато използването на рициново масло по този начин е най-добре насочено под формата на капсули, локалното приложение може също да осигури известно облекчение на някои симптоми.

3. Какви ползи има от употребата на рициново масло върху кожата?

Рициновото масло се превърна в популярна алтернатива на търговските почистващи и овлажняващи продукти за лице поради многобройните си съставки. За тях се твърди, че се справят с всичко – от псориазис и акне до стрии и увреждане от слънцето. Твърди се, че както рициновото масло, така и рициноловата киселина подобряват нивата на абсорбция в кожата. Също така намаляват признаците на раздразнение и сухота, благодарение на противовъзпалителните свойства на маслото. Рициновото масло е идеално за хора с чувствителна или склонна към акне кожа. Причината е, че има нисък комедогенен резултат. Това означава, че е малко вероятно да запуши порите или да причини черни точки. Антимикробните свойства на рициновото масло могат да помогнат за справяне със симптоми на акне, като се инхибира растежа на бактериите и премахне излишната мръсотия от кожата.

Триглицеридите, открити в рициново масло, също могат да помогнат за поддържане на влагата в кожата, докато неговите овлажняващи свойства могат да изтеглят допълнителна влага от въздуха и да я заключат в кожната бариера.

 4. Може ли с рициново масло да се подобри имунната функция?

рициново масло

Редовната употреба на рициново масло е добро средство за подпомагане на лимфната система на тялото, което от своя страна допринася за силни имуностимулиращи ефекти.

Лимфоцитите, намиращи се в лимфната система, са видове бели кръвни клетки, които помагат за предпазването на тялото от заплахи като чужди бактерии или токсини.

Локално приложение на рициново масло в коремната област, както беше установено в проучване от 2012 година, може да помогне на тялото да поддържа подходящи нива на производство на лимфоцити. Също така и да подобри лимфния дренаж, да увеличи притока на кръв и да защити тимусната жлеза.

5. Полезно ли е рициновото масло за болки в ставите?

Подобно на редица други масла-носители , рициновото масло има славата на полезно масло за масажно лечение на болки в мускулите и възпаленията. То е особено ефективно срещу болки в ставите. Дори се разглежда като естествен лек за артрит от някои холистични източници. Това се дължи на силните противовъзпалителни свойства на маслото, както и на аналгетичните ефекти, открити в рициноловата киселина.

През 2009 година в проучване, наблюдават ефектите на рициновото масло върху тежки случаи на болки в коляното. Установява се, че неговите ползи са равни на тези от традиционното лечения за облекчаване на болката.

Как да използвате рициново масло?

  • За кожа

Рициновото масло може да се прилага върху кожата по редица начини. Най-популярната му употреба е като естествено почистващо средство.  Често се прилага рициново масло и като овлажнител или мехлем за тяло. Това зависи от това от към кои ползи предпочитате да се насочите.

За да го използвате като естествено почистващо средство, изсипете една чаена лъжичка масло върху дланта си. След това с гръгови движения го втрийте върху лицето си. Накрая изплакнете маслото с топла вода. Тази техника е страхотна за защита на кожата ви от сухота и раздразнение, както и за изчистване на акне.

Когато използвате рициново масло като овлажнител, нанесете количество около размера на монета върху дланта си. После разтрийте ръцете си една в друга и нанесете върху лицето си, ако е необходимо. Същият метод може да се използва за точково третиране на сухи зони или огнища на псориазис.

  • За коса

приложение на маслото за коса

Добавянето на рициново масло към ежедневната ви грижа за косата може не само да повиши шансовете ви за по-дълги кичури, но и да насърчи по-здрава, блестяща и по-силна коса.

За да нанесете ефективно, затоплете малко количество масло в дланите си и пригладете косата си. Започнете от корените и постепенно се придвижите надолу към върховете. Оставете маслото поне петнадесет до двадесет минути, преди да изплакнете под душа.

Можете също да опитате да добавите етерични масла като розмарин към сместа, за да увеличите шансовете си за успешен растеж на косата.

Ако искате да използвате рициново масло върху брадата си, приложете същата техника като по-горе. Нанасянето върху веждите и миглите трябва да става внимателно с памучен тампон, като внимавате да избягвате зоната около очите.

  • За ноктите

Рициновото масло действа като фантастичен защитен агент за кожичките и ноктите. Това се дължи на неговата гъста иобогатяваща формула, която помага за овлажняване и укрепване.

Благодарение на високите си нива на омега 6 и 9, рициновото масло помага за растежа на ноктите. Дори може да елиминира признаци на инфекция в резултат на своите антибактериални и противогъбични свойства.

За да нанесете, добавете около петнадесет до двадесет капки рициново масло в основата на кожичките с помощта на памучен тампон. Масажирайте маслото в ноктите си за две до три минути и оставете да действа няколко часа, докато маслото се абсорбира. Избършете излишното масло и продължете с рутината си както обикновено.

  • За масаж

Както стана ясно рициновото масло е ефективно средство за облекчаване на запека. За това масаж с няколко капки върху корема ще е добър начин за насърчаване по-доброто движение на червата.

Можете също така да опитате да втриете маслото върху зоните за подобряване на имунните функции. Също така и в зони за облекчаване на болки в ставите или мускулите по тялото.

Изсипете малко рициново масло в купа и загрейте леко, (опитайте се да не го правите твърде горещо!). Нанесете с кръгови движения върху избраните от вас зони за около десет минути или толкова дълго, колкото сметнете за добре, докато маслото се абсорбира.

  • Ароматерапия

Въпреки че самото рициново масло не излъчва особена миризма, то е невероятно полезно за безопасно разреждане на етерични масла върху кожата и косата.

Тъй като етеричните масла са естествено много мощни, те изискват носещи масла като рициново. Така стават безопасни за локална употреба. Комбинирането на рициново масло с етерични масла като Розмарин , Лавандула или Тамян ще увеличи много от съществуващите му предимства.

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.

Етерично масло Тамян 10ml

(14)
16.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Каква е историята на рициновото масло?

история на рициново масло

Има доказателства за употребата на рициново масло в почти всяка древна цивилизация. Маслото се счита за едно от най-старите билкови лекарства, използвани от човека. Използвано е широко за множество приложения, включително козметология.

Гърците и римляните са възприели рицина като многофункционален здравен еликсир. А в аюрведическата медицина наричали маслото “тайната на красотата”.

На рициновото масло са разчитали най-много древните египтяни. Те първоначално го използвали като гориво за лампи. По-късно открили и лечебните му свойства. От този момент нататък то се смята за толкова ценно, че останки от семена от рицин  са открити в древни гробници (4000 г. пр.н.е.).

Папирусът на Еберс, древен египетски медицински текст, също споменава рициновото масло като средство за защита на очите от дразнене. Казано е, че самата Клеопатра е използвала маслото, за да избели и озари очите си.

Какви са предпазните мерки за рициново масло?

  • Избягвайте да използвате рициново масло, ако сте бременна.
  • Ако сте предразположени към алергии, винаги правете тест с пластир, преди да нанесете рициново масло върху кожата или косата си.

Често задавани въпроси

  • Може ли да пием рициново масло?

Някои хора избират да пият рициново масло поради неговите мощни слабителни качества. Това не винаги се препоръчва. Мастните киселини, открити в рициновото масло, могат да представляват потенциални рискове за здравето, така че е най-добре да говорите с Вашия лекар, преди да го консумирате вътрешно.

  • Може ли да слагаме рициново масло в косата си всеки ден?

Повечето експерти по грижа за косата препоръчват да нанасяте рициново масло върху косата си не повече от веднъж седмично. Не е предназначено за ежедневна употреба, тъй като може да бъде доста тежко и да омазни скалпа.

One thought on “Рициново масло – ползи и употреба

  1. Castor oil is a great oil for hair care and injuries in the lower pelvic regions .
    It reduces Swelling of testicles also , elevated hair growth for people suffering from thin hair.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.