Интересно

Полезно ли е базовото рициново масло за мигли?

рициново масло за мигли
5/5 - (1 глас)

Научете повече за ефективността на рициновото масло за стимулиране на растежа на миглите.

Можем да прекараме много време в грижи за веждите и миглите си и да започнем да се притесняваме, ако не изглеждат толкова жизнени, колкото ни се иска. Едно по-просто и лесно решение е използването на рициново масло върху тях. По този начин ще насърчим растежа на косъмчетата и те ще изглеждат по-пълни и гъсти. Това е лесно малко средство, което ще промени отношението ви към поддръжката на миглите и веждите ви. В следващите редове ще ви разкажем по-подробно как да извлечете максимална полза от прекрасното рициново масло.

Какво е рициново масло?

рициново масло

Разпознаваемо с ботаническото име Ricinus communis , рициновото масло е нелетливо мастно базово масло. То се извлича от семената на растението рицин. Обикновено е студено пресовано или експелерно пресовано. По този начин то успява да запази хранителните си вещества. Цветът му варира от обикновен бледожълт цвят до тъмнокехлибарено или светлозелено. Рициновото масло традиционно се произвежда в Средиземноморието, както и в някои части от Източна Африка. Обаче най-големите количества рициново масло могат да бъдат намерени в Индия. Всъщност Индия е отговорна за над 90 процента от износа на рициново масло по целия свят.

Подобно на повечето базови масла, това масло обикновено е без мирис и следователно е популярен избор за комбиниране с етерични масла , за да се разреждат за локална употреба. Очарованието около неговите ползи идва от изключително високото му съдържание на рицинолова киселина. Това е мастно хранително вещество, което представлява около 90 процента от естествения състав на рицина. Също така е богато на други здравословни мазнини и съединения като флавоноиди, аминокиселини, терпеноиди и фитостероли. Всички тези елементи допринасят за успеха на рицина като уелнес добавка за косата, кожата и тялото.

Искаш ли да научиш повече за ползите от рициновото масло? Прочети нашата статия:

Рициново масло – ползи и употреба

Растат ли миглите от рициново масло?

Въпреки че рициновото масло предлага множество ползи, за съжаление то не може да направи миглите ви по-дълги. Благодарение на овлажняващите си свойства обаче то може да направи миглите ви по-гъсти. Така те ще изглеждат по-дълги и по-жизнени. Възможно е  да използвате рициново масло за предотвратяване на накъсването на миглите, което ще им помогне да развият пълния си потенциал. Някои изследвания сочат, че пилагането на това масло може да намали и дори предотврати косопада. Въпреки че на този етап те далеч не са категорични, има вероятност то да ви помогне да предпазите миглите си от окапване.

Полезно ли е рициновото масло за миглите?

мигли

Както бе споменато по-горе, рициновото масло може да помогне миглите ви да изглеждат по-гъсти и плътни. Това се дължи на неговите овлажняващи свойства. Когато нанасяте масло или подобен продукт в зоната около очите си, винаги трябва да го правите много внимателно. Причината е, че попадането му в окото вероятно ще предизвика дразнене.

Има няколко свойства, които са от полза при употребата на рициново масло за мигли. Именно те го правят чудесно допълнение към настоящата ви козметична рутина:

 • Дълбоко хидратиране: Рициновото масло е богато на рицинолова киселина. Това е мастна киселина, която може да помогне за овлажняването на кожата. Освен за кожата тези мастни киселини са от ползва и за здравето на вашата коса, съответно и мигли.
 • Предотвратява трансепидермалната загуба на вода: Рициновото масло действа като емолиент, който помага да се предотврати изпаряването на вода от кожата и косата. Това масло запечатва влагата и така допринася за запазването, защитата и по-добрия растеж на миглите.
 • Предотвратява накъсването: Миглите често се пренебрегват и занемаряват. Дехидратираният кератинов протеин е подложен на слабост и чупене, поради което миглите често изглеждат невзрачни, по-къси и по-тънки. Рициновото масло спомага за запечатване на влагата. Именно това ще ви помогне да поддържате миглите си по-пищни. Рициновото масло също така може да помогне за увеличаване на слъзния слой и да предпази очите от прекалено изсушаване.  Сухите очи често водят до търкане, което уврежда деликатния косъм на миглите и насърчава накъсването им или ранното им освобождаване от фоликула.
 • Антимикробни и противовъзпалителни свойства: Това масло има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Изследванията потвърждават бактерицидното и фунгицидното действие на рициновото масло, тъй като рицинът и рициноловата киселина, съдържащи се в маслото, предпазват скалпа и ствола на косата от гъбични и микробни инфекции.

Какви са начините за използване на рициново масло за мигли?

 • Рициново масло за мигли с друго базово носител

рициново масло за мигли

Кокосовото масло, маслото от жожоба и маслото от сладък бадем са добри масла носители за смесване с рициново масло. Всички те са с високо съдържание на витамин Е и есенциални мазнини, които могат да придадат блясък и лъскавина на миглите ви, когато се прилагат често.

 1. Смесете рициновото масло с избраното от вас баово масло в малък стъклен съд или бутилка в съотношение 1:1 (например две супени лъжици рициново масло и две супени лъжици масло от сладък бадем).
 2. След като ги смесите, използвайте чиста четка за очна линия, за да нанесете сместа върху миглите си.
 3. Оставете сместа да действа минимум 30-60 минути, преди да я отмиете.
 • Използвайте нощна маска за мигли

 1. Започнете, като почистите лицето си и премахнете грима от очите си.
 2. Вземете чиста четка за очна линия или чиста пръчица за спирала и я потопете в разредена смес от рициново масло (в същото съотношение 1:1, както по-горе).
 3. Нанесете сместа от рициново масло върху горната и долната линия на миглите си.
 4. Оставете я върху миглите си за една нощ и я отстранете на сутринта с кърпичка за грим.

Трябва да нанасяте рициново масло върху миглите си всеки ден, ако искате да им придадете повече живот. Това е бърз и лесен процес, който не трябва да отнема повече от няколко минути всяка вечер.

Какво е най-доброто рициново масло за мигли?

Добре е да започнете с натурално рициново масло, което може да се разрежда с други масла за употреба върху миглите. Това масло е многофункционално и може да се използва за заличаване на белези и хидратиране на кожата. Рициновото масло е известно и като естествено слабително средство. Благодарение на киселинните си съединения то спомага за увеличаване на движението на мускулите в червата и същевременно подпомага храносмилането.

Има ли някакви рискове при употребата на рициново масло за мигли?

рициново масло употреба за мигли

Като цяло употребата рициновото масло за мигли е безопасна. Както споменахме по-горе, трябва да внимавате добре, когато го нанасяте върху кожата около очите, за да сте сигурни, че няма да докосне някоя част от зеницата.

Тестът с лепенки ще ви даде добра представа за това как ще реагират миглите ви на рициновото масло. Следвайте стъпките, които обяснихме по-горе, преди да го използвате върху миглите си.

Рициновото масло е лесно за употреба и може да направи чудеса за вашите мигли, ако се използва редовно. Използвайте го като част от режима си за грижа за кожата и ще започнете да виждате резултати в рамките на няколко седмици. Макар че няма да може да увеличи миглите ви, то ще ги подхрани и ще им вдъхне живот. Това със сигурност ще помогне и за подчертаване на цвета на очите ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.