Ароматерапия, Мода

Как да си направим парфюм с етерични масла?

парфюми с етерични масла
5/5 - (1 глас)

Правенето на парфюм с етерични масла е толкова лесно. Просто трябва да вземеш леки цитрусови, ободряващи флорални и затоплящи дървесни етерични масла, да ги смесиш с алкохол и фиксатор и да ги трансформираш в зашеметяващ парфюм.

Въпреки това, когато сравните цената на парфюма с цената на големите дизайнерски къщи, отделянето на това допълнително време може да бъде значително по-евтин вариант. Ръчно изработените парфюми с етерични масла са идеални за подарък на приятели и семейство.

Съветваме ви да прочетете тази статия, за да се потопите в света на страхотните аромати. Научете този прост процес и сме сигурни, че след тази статия винаги ще усещате миризмата на рози.

Силата и опасностите на аромата

направи си парфюмСилата на аромата

Нищо няма силата да ни пренася, на места и събития, по-силно от аромата. Може да ви върне назад във времето към ароматите на вашето детство, вкусните гозби на баба ви, одеколона на дядо ви или баща ви, ухаещ на градина и огън.

Ароматът има силата да ни пренесе обратно на приказни места, на които сме били. Свежата, енергична миризма на сицилиански лимони или опияняващата, почти мускусна канела на пазарите в Индия.

Опасностите на аромата

Колкото и ароматът да предизвиква страхотно приятни спомени, в които можем да се обгърнем, той може също така да предизвика физически реакции. Силните миризми обикновено създават солидни реакции и дори могат да причинят гадене. Така че, трябва да помислим внимателно за създаването на парфюм с етерични масла, особено ако възнамеряваме да го подарим.

Друга опасност, според дългогодишния ароматерапевт Джил Брус, може да бъде, че „ако във формулите няма алкохол, той ще се изпари твърде бързо както в съда, така и върху кожата“.

Какво означава парфюмът да „изсъхне“?

натурални парфюмиВашият аромат и крайната смес се променят с изсъхването.

Dry down е мястото, където първо усещате горните/главните нотки, които бързо изчезват, след това средните/сърцеви нотки, които бавно избледняват, и накрая оставате с базовите нотки, които траят най-дълго.

Случвало ли ви се е да закупите парфюм, който в началото мирише по един начин, двадесет минути по-късно сърдечните нотки излизат на преден план, докато главните нотки се разсейват, а час по-късно базовите нотки остават върху кожата ви.

Ето как е предназначено да работи; те са експертно проектирани по този начин. Това е нещо, което трябва да имате предвид, когато правите вашият парфюм с етерични масла.

Видове парфюми

парфюм от етерични маслаИма различни видове парфюми. Знаете ли кой ви е любимият?

Цитрусовите парфюми се раждат най-рано в историята. Кьолнът е един от най-леките налични парфюми, с ниско съдържание на етерично масло и високо съдържание на алкохол, издържащ около два часа. Обикновено те се състоят от микс от цитрусови плодове и билки.

Днес по-интензивните и концентрирани цитрусови парфюми са популярен избор сами по себе си. Съживяващи, свежи и ярки, те създават прекрасни аромати за начало на деня.

Зелените парфюми предизвикват чудото на естествените листа и треви, свежестта на виолетови листа или дори зеления чай. Живият, фокусиращ и балансиращ аромат е добър за работна среда.

Флоралните парфюми са каскада от цветя като роза, жасмин, нероли, теменужки, лавандула и розово здравец . Те често са допълнение към базови нотки от дървесина, смоли и други. Аромати като този са идеални за специални поводи и тържества.

Ориенталските парфюми могат да бъдат изключително екзотични; тяхната цел е да ни привлекат с аромата си. Напластяването на подправки, цветя и необичайни корени като Orris създава впечатление за лукс, и ви канят да потънете в него. Най-добрее да ги използвате за по-интимни и емоционални срещи.

Сравнително нови са парфюмите Ozone, които миришат чисто и ярко, но понякога могат да бъдат доста сладки с ароматни базови нотки.

Кои етерични масла могат да се използват в парфюми?

парфюми направи си самПовечето етерични масла могат да се използват в парфюмерията. Все пак, както при всеки препарат с етерично масло, трябва да следвате данните за безопасност и да използвате само препоръчителния процент етерично масло в основата на парфюма.

Прочетете също: 9 етерични масла, подходящи за парфюми

Как да използваме етеричните масла безопасно?

Фиксатор за дълготраен парфюм с етерични масла?

парфюм ЕТЕРИМПарфюмерията изисква някаква форма на алкохол в съставките, в противен случай той ще се изпари твърде бързо.

Както споменахме, бензоинът е прекрасен фиксатор и го препоръчваме във всяка формулировка за тази цел. Не е натрапчив; макар и дълбок и смолист, той оставя място за горните нотки. Бензоинът помага на горните нотки да оставят аромат за дълго време.

Коренът от перуника е използван фиксатор за аромати в затворени помещения, по света от векове. Широко използван в парфюмерийната индустрия, това е друга изкушаваща възможност, която да разгледате тук.

Много хора предпочитат дълбочината, мистерията и лукса на Orris, но ние препоръчваме бензоина. Той е по-добър универсален продукт, когато искате да правите по-леки, по-ярки парфюми. Съществува и съществена разлика в цената.

Какво ще Ви е необходимо

 • 500 мл парфюмен алкохол – Етилов алкохол 99,5% денатуриран 40-B 200 проба алкохол
 • Етерични масла
 • 1 ч. л. Бензоинова смола
 • Бъркалки от неръждаема стомана
 • Попивателна хартия, нарязана на малки ленти.
 • Пипети
 • 500 мл дестилирана вода
 • Селекция от тъмни стъклени чаши, бутилки или буркани с устойчиви на изпарение капаци.
 • Фуния от неръждаема стомана
 • Красив съд за вашият парфюм с етерични масла.

Инструкции

Алкохол

Важна съставка във вашата смес, за да намалите скоростта на разсейване на ароматите на вашите етерични масла. Използването на първокласен парфюмериен алкохол е силно препоръчително, въпреки че можете да използвате високоустойчива водка. Алкохолът ще съставлява две трети от крайната смес, а етеричните масла една трета.

Етерично масло

Трябва да съдържа набор от горни, средни и базови нотки. Трябва да имате всички данни за безопасност и да знаете максималните проценти, които трябва да добавите. Лесно е да се увлечете от аромата, да забравите и да добавите прекалено количество.

Бензоинът

Той ще действа като фиксатор за ароматната смес.

Попивателната хартия

Нужна е, за да можете да помиришете сместа от аромати, без да я нанасяте върху кожата си. По този начин ще придадете истинско отражение на аромата. Все още НЕ е добре да го изпробвате върху кожата си, тъй като ще е високо концентриран. Използвайте само попивателна хартия.

Пипети

Те са за да можете да вземете малки количества от сместа, вместо да смесите цялата смес.

Тъмни стъклени контейнери с капаци

Един за вашата тинктура, един за вашите горни, средни и базови смеси. Може да искате да направите няколко резервни, с които да експериментирате, и главен съд, в който да отлежи окончателната ви смес. Размерът зависи от това колко правите на първо място.

Следвайки тези инструкции. Ще ви трябва:

 • 4 х 150 мл тъмни стъклени бутилки (Бензоинова тинктура, смеси от горна, средна и основна нотка).
 • 1 x 1000 мл тъмна стъклена бутилка (крайна смес от всички нотки и тинктура).
 • 3 малки стъклени или неръждаеми чаши за тестване на вашите комбинирани смеси.

Вие също ще трябва да решите какъв вид парфюм ще правите и колко ще ви даде крайният продукт. След това можете да прецените колко бутилки с предпочитания от вас размер ще ви трябват, що се отнася до времето за бутилиране.

Фуния от неръждаема стомана

Тя ще направи живота много по-лесен и ще ви помогне да спасите ценните си парфюми от разливане. Те няма да се замърсяват, ако се почистват правилно.

Красив съд, в който да съхраните парфюма с етерични масла

В него ще съхраните окончателния си приказен аромат. Тъмните стъклени бутилки ще запазят вашата ароматна смес в отлично състояние за по-дълго време. Съхранявайте го на хладно и сухо място с постоянна стайна температура.

Направи си сам – Как да си направим парфюм с етерични масла?

инструкцииГотови ли сте да се потопите в най-вълнуващата и важна част от този магически процес?

Стъпка 1

Добавете 1 чаена лъжичка бензоинова смола и долейте до 100 мл алкохол. Това може да отнеме от седмица до месец. Разклащайте всеки ден.

Стъпка 2

Изсипете 100мл алкохол в тъмен стъклен съд с капак; това са базовите нотки. Внимателно направете своя избор с базови нотки. След като добавите всяко етерично масло проверявайте аромата, като използвате малка лента от попивателна хартия. НЕ нанасяйте върху кожата си на този етап.

Стъпка 3

Следвайте същия процес като по-горе с нов стъклен съд за вашите средни и горни нотки.

Стъпка 4

Вече трябва да имате контейнер с вашата бензоинова тинктура за всяка горна, средна и основна нотка. Общо четири контейнера.

Стъпка 5

В нов контейнер, съдържащ 50 мл алкохол, вземете минимална капка от всяка горна, средна и основна нотка и ги смесете.

Използвайте попивателните ленти, за да прецените как се развива ароматът. Не забравяйте да добавите малка капка от бензоиновата тинктура. Ако установите, че балансът на сместа е грешен, вие губите само малка част от вашите масла и смесите могат да бъдат съответно коригирани.

Стъпка 6

Когато сте наистина уверени в сместа си, тогава можете да смесите всички нотки.

Стъпка 7

парфюми етерични масла Добавете 2 с.л. дестилирана вода към 300 мл смес от алкохол и етерични масла. Разклащайте всеки ден в продължение на една седмица.

Стъпка 8

Тук е момента да решите какъв парфюм правите:
За одеколон добавете 100 мл дестилирана вода за всеки 100 мл смес – алкохол/масло;
За тоалетна вода добавете 50 мл дестилирана вода за всеки 100 мл смес – алкохол/масло;
За Eau De Parfum добавете 35 мл дестилирана вода за всеки 100 мл смес – алкохол/масло.

Стъпка 9

Добавете бензоиновата тинктура като фиксатор:

За одеколон добавете 50 мл бензоинова тинктура;
За тоалетна вода добавете 75 мл тинктура от бензоин;
За Eau De Parfum добавете 100 мл тинктура от бензоин.

Стъпка 10

Сега е моментът, в който трябва да бъдете търпеливи. Дайте на маслата месец, време да се смесят и да вплетат своята ароматна магия. Това решение зависи изцяло от вас, вашите предпочитания и чувствителността ви.

Стъпка 11

Време е да бутилирате своя парфюм с етерични масла. Не забравяйте, че тъмните стъклени бутилки ще помогнат на парфюма с етерични масла да издържи по-дълго. Прелейте внимателно и бавно, като използвате фуния от неръждаема стомана с подходящ размер.

Рецепти за парфюм с етерични масла

как да направим парфюм с етерични масла1. Базови нотки за добавяне в 100 мл алкохол

Не забравяйте, че тинктурата от бензоин също добавя към вашата основна нотка.

 • Пачули – 7,5 мл количество за 100 мл алкохол;
 • Ветивер – 7,5 мл количество за 100 мл алкохол;
 • Ванилия – 5 мл количество за 100 мл алкохол.

2. Средни нотки за добавяне в 100 мл алкохол

 • Иланг- иланг – 8 мл количество за 100 мл алкохол;
 • Здравец – 20 мл количество за 100 мл алкохол;
 • Жасмин – 5 мл количество за 100 мл алкохол.

3. Връхни нотки за добавяне в 100 мл алкохол

 • Бергамот – 8 мл количество за 100 мл алкохол;
 • Черен пипер – 10 мл количество за 100 мл алкохол;
 • Лайм – 10 мл количество за 100 мл алкохол.

Как да подсилим аромата на парфюм с етерично масла?

парфюм етерично маслоМожем да подсилим аромата си като включим други парфюмирани продукти. Когато създадем нашия парфюм, можем да го добавим в масло за тяло, талк на прах и лосиони за тяло или масло.

Представете си да се къпете с ароматизирана вана или душ гел, да почистите праха с подходящ талк и да подхраните тези по-сухи части с чувствено масло за тяло. Всичко това, преди да нанесете вашия парфюм, може да създаде дълготраен, мистериозен парфюмен профил и дълбоко луксозен елемент на грижа за себе си към вашата рутина.

One thought on “Как да си направим парфюм с етерични масла?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.