Здраве, Интересно

Как да използваме етеричните масла безопасно?

вашата оценка

По традиция, определени методи за прилагане на етерични масла биват предпочитани. Изследванията в областта на етеричните масла продължават да се задълбочават, като се наблюдава по-голямо ниво на разбиране на методите за тяхното прилагане. Всички методи за прилагане са безопасни, стига да бъдат изпълнявани по подходящ начин. Разграничават се три основни вида методи за прилагане: чрез инхалация, върху кожата (локално) и вътрешно. Един или повече методи могат да участват за подобряване на емоционалното и физическото състояние. Могат да включват последователно използване на различни масла или използване на маслата в сложни смеси чрез един от трите метода.

Метод 1: Инхалация

Чувството за мирис е инструмент, който може да предизвика силни физиологични, умствени и емоционални ползи. Етеричните масла се абсорбират бързо от рецепторите за мирис, които имат пряка връзка с лимбичната система, чрез обонятелния нерв. Лимбичната система е част от мозъка, която поддържа разнообразни функции, като миризма, емоции, поведение и памет. Поради тази причина, етеричните масла имат особено мощен ефект, когато биват прилагани чрез инхалации.
Някои етерични масла предизвикват повдигащи тонуса или ободряващи ефекти, докато други са по-успокояващи. Дифузията е един от най-простите методи за инхалаторно приложение на етерични масла, а дифузорите, които използват студена пара, са идеални за тази цел. Използването на етерични масла обаче изисква специални дифузионни устройства.
Същите ползи за здравето могат да бъдат извлечени, ако просто изсипете няколко капки етерично масло в дланта си, след което заформите шепа около носа и започнете да дишате дълбоко.
Допълнителни употреби на етеричните масла:
• Нанесете масло върху памучна топка и поставете във вентилационните отвори на вашия автомобил
• Смесете маслата в спрей с вода и разпръскайте над мебели, килими, дрехи или завивки
• Добавете масло към прането или към салфетки за попиване
• Използвайте в почистващи препарати за домашни повърхности

Метод 2: Локално приложение

Локалното приложение е много ефективен метод за нанасяне на етерични масла. Етеричните масла имат ниско молекулно тегло и са разтворими в липиди, което значително улеснява проникването им в кожата. След като биват абсорбирани, те остават трайно в областта на приложение.
Въпреки че етеричните масла лесно се абсорбират, съществуват много начини за увеличаване на абсорбцията. Използването на лек масаж ще увеличи притока на кръв към областта на приложение, като на свой ред ще подобри разпространението по тялото. Използването на масло носител също може да увеличи абсорбцията, особено ако е приложено върху суха или люспеста кожата, тъй като способства за нейното овлажняване и бавното изпаряване на етеричното масло.

За да се намали вероятността от развиване на чувствителност от страна на кожата, особено при млада или чувствителна кожа, е препоръчително да използвате масло носител (като фракционирано кокосово масло) при първо приложение или за разреждане на по-силни масла. Препоръчителното съотношение на разреждане обикновено е една капка етерично масло към три капки масло носител.
Винаги е препоръчително да се използват няколко малки дози през целия ден, а не една голяма. Започнете с най-ниската възможна доза (1-2 капки). Локалната доза може да бъде повтаряна на всеки 4-6 часа при необходимост. Тъй като всеки индивид е уникален, дозата ще варира въз основа на размера, възрастта и цялостното му здравословно състояние.

Благоприятни области за нанасяне на етерични масла:
• Врат
• Чело и слепоочия
• Гърди и коремна област
• Ръце, крака, стъпала

Други ефективни методи за локално приложение
• Добавете няколко капки масло в топла вана
• Направете горещ или студен компрес, като накиснете хавлиена или обикновена кърпа във вода, добавете етерични масла и след това нанесете върху желаната област
• Добавете маслото към лосион или овлажняващ агент и след това нанесете върху кожата

Чувствителни области, които трябва да се избягват:
• Някои области на лицето, като кожата около очите
• Очи и вътрешни уши
• Увредена, раздразнена или наранена по друг начин кожа

Метод 3: Вътрешно приложение

Някои етерични масла имат богата кулинарна история и могат да се използват като хранителни добавки, с цел поддържане на различни здравословни условия. Когато поръсите канела в овесената каша, насладите се на чаша ментов чай или добавите свежи листа от босилек към вашите спагети, вие всъщност консумирате някои летливи смеси от ароматни етерични масла.
Етеричните масла предоставят много ползи за нашето здраве, както и за овкусяване и увеличаване на ароматните свойства на храните. В концентрирана форма, етеричните масла могат да се използват като хранителни добавки за постигане на конкретни резултати и по-ефективни ползи за здравето. В общи линии, вътрешната употреба е много безопасен и ефективен метод за приложение, което се дължи на сложните физиологични процеси в човешкото тяло.
При консумация етеричните масла директно навлизат в кръвния поток през стомашно-чревния тракт, където се транспортират до останалине части от тялото. Етеричните масла са липидно разтворими, което улеснява пренасянето им до всички органи, включително и до мозъка. Тогава, подобно на всичко, което консумираме, етеричните масла биват метаболизирани от черния дроб и други органи и след това се изхвърлят от организма.
Съставът на етеричните масла е изключително сложен. Всяка съставка притежава уникален набор от биохимични свойства, които взаимодействат по различни начини с клетките и органите. Въпреки че тези механизми на действие не са изследвани напълно, положителните резултати от тях са на лице, но нека не забравяме, че тялото ни е способно да обработи етеричните масла единствено в подходящи дози.
Правилните дозировки, съгласно етикетите и други професионални насоки, трябва да бъдат стриктно спазвани с цел да се продотврати риска от отравяне.

Ефективни методи за вътрешно приложение:
• Можете да вмъкнете маслата в готварските рецепти на мястото на пресни или сушени билки и подправки.
• Не забравяйте, че етеричните масла са доста по-силни от сушените билки и подправки, така че започнете с много малко количество.
• По-силните масла, е може би по-удачно да бъдат прилагани с помощта на клечки за зъби, а не на капки (потапяйте края на чиста клечка за зъби в маслото и след това добавяйте към храната).
• Етеричните масла могат да бъдат добавяни към вода, смутита (шейкове), мляко, чай или други напитки
• Можете да приемате етерични масла чрез веган капсули, или да ги прибавяте към малко количество ябълково пюре или кисело мляко

One thought on “Как да използваме етеричните масла безопасно?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.