Интересно

От гората до дома – свойства на етеричното масло от бор

Етерично масло от бор Eterim
5/5 - (1 глас)

Ароматът на маслото от бор е един от онези аромати, който има свой собствен и естествен чар. Асоциира се със свобода и свежест, а при умела употреба носи и множество ползи за здравето. Действа добре за инхалации при настинки, по време на масаж, дори при вземането на вана. Но това са само част от полезните за здравето свойства на това необикновено масло. Време е да научите повече.

1. От къде се добива?

Белият бор (Pinus sylvestris) е вид вечнозелено дърво, принадлежащо към семейство Борови (Pinaceae). Най-разпространено е в Европа (северна и централна),  както и в източната част на Сибир. Маслото от бор се извлича от игличките и свежите връхни клонки на дървото по метода на парната дестилация. То е безцветно (понякога светложълто) и има свеж дървесен аромат.

Етеричното масло от бор се състои главно от монотерпени, а борнилацетатът е отговорен за характерния му аромат.

Богатство от природата

От бора се получава и друго масло, което наричаме терпентин. Поради подобната миризма, както и затоплящия му ефект – двата продукта често се бъркат. Това е грешка! Между маслата сходни са само гореспоменатите две характеристики. И двата продукта намират широко приложение във фармацевтичната индустрия и алтернативната медицина, но боровото масло е много по-универсално.

2. Етерично масло от бор – свойства

Етерично масло от Бор 10ml

(36)
7.99лв.

Маслото от бор  има силно антисептично действие – често се използва като дезинфектант. То перфектно неутрализира аеробни бактерии, вируси и гъбички. Притежава противовъзпалителни и релаксиращи свойства. Стимулира секреторната активност и улеснява експекторацията, което е особено важно при по-сериозни инфекции (напр. възпаление на гърлото, ларинкса и бронхите). Маслото от бор е една от най-важните съставки в лекарствата против кашлица.

Натуралното масло също е важен елемент при производството на загряващи мехлеми, тъй като подобрява периферното кръвообращение. То също така облекчава болката (макар и в малка степен). Често се използва при ревматични проблеми, мускулни болки и невралгии.

Последни медицински изследвания ясно показват, че отделните компоненти на маслото от бор имат противоракови свойства.

3. Етерично масло от бор – приложение в ароматерапията

Маслото от бор има много свеж дървесен аромат. В правилна концентрация то оказва положителен ефект върху настроението, освен това дава енергия и подобрява концентрацията. Също така то успява да елемиминира миризмата на застояло и да подобри качеството на въздуха.

А самата процедура? Добавете 2-3 капки от маслото от бор в дифузер или в ароматерапевтична камина (за около 60 минути). Това е достатъчно количество, за да усетите положителните ефекти и в същото време да не се „уморите“ от миризмата му.

Ако сте нови в ароматерапията

Маслото от бор се съчетава перфектно с дървесни, билкови и цитрусови аромати. Нека да разгледаме най-популярните добавки:

Етерично масло Евкалипт 10ml

(41)
7.99лв.

Етерично масло от Бор 10ml

(36)
7.99лв.

Етерично масло Чаено дърво 10ml

(26)
9.99лв.

Някои комбинации

Правилната комбинация от масла може да доведе до наистина интересни резултати. Тя ще разкрие скритите нотки на аромата и ще предизвика доброто настроение. Как да комбинираме?

С помощта на маслата, които вече имаме, можем да създадем красиви и уникални композиции. Творчеството е добре дошло!

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.

Етерично масло от бор за ароматерапия във ваната

Вана с добавка на масло от бор е чудесна идея – приятна миризма и инхалация в едно. Макар да изглежда, че трябва да се използва най-вече при проблеми с горните дихателни пътища, нищо не пречи и по-честата му употреба. Тежък ден, важна среща? Всеки повод е подходящ, а чувстото за релакс се постига много просто:

  • 5-10 капки масло от бор + 30 мл базово масло (напр. сладък бадем или кокос)

Въпреки че тук растителното масло не е задължително, то ще засили релаксиращия ефект на ваната и перфектно ще овлажни и подхрани кожата.

4. Други приложения на маслото от бор

 Приложение на маслото от бор при възпаления на лигавиците

Основното и широкоизвестно приложение на маслото от бор е в инхалацията, особено при проблеми с горните дихателни пътища. Летливите съставки на течността лесно проникват в тялото. Затова е и лек за неприятна хрема и проблеми със синусите.

Маслото от бор намалява отока на лигавиците, което улеснява дишането при инфекция и носи уникално усещане за свежест. Самата процедура е много проста! Капнете няколко капки масло от бор в съд с гореща вода (около 5 капки би трябвало да са достатъчни). След това дишайте спокойно, но дълбоко за около 30-40 минути.

Енергизиращ масаж с масло от бор

Маслото от бор е един от онези продукти, към които си струва да посегнете, когато ви липсва енергия. То регенерира ума и тялото, а лекият масаж със сигурност няма да навреди. Най-простата рецепта никак няма да ви изненада. Нека я разгледаме:

Разбира се, това е само основата. Рецептата трябва да се променя, а съставките да се добавят и смесват, за да намерите уникални и терапевтични решения.

Или пък спрей за кола?

Маслото от бор може да се използва за освежаване на интериора на автомобила – както от страна на мирис, така и от страна на атмосфера. Това е особено важно преди каквото и да е дълго пътуване. Направата на продукта със сигурност не е трудна. В стъклена бутилка с дифузер напълнете вода, след което добавете 3-4 капки етерично масло от бор на всеки 100 ml. Освежителят може да се пръска по желание.

5. Етерично масло от бор – приложение в козметиката

Маслото от бор може да помогне, ако се борим с възпаление на кожата или прекомерната и сухота. Употребата му е полезна при псориазис и акне (локално и разредено). Дерматолозите препоръчват доста ниска концентрация на продукта в козметиката за грижа – тя варира от 0,5% до 2%.

Въпреки че (засега) няма надеждни проучвания за ефекта на маслото от бор върху косата, има голям потенциал по отношение на почистване (от излишния себум), предотвратяване на възпаления и пърхот. Това естествено се отразява на външния вид на косата ни. Маслото от бор може да се добави към шампоан или балсам (добре е продуктът да е без аромат). Количеството е важно да не е повече от 15 капки на всеки 100 мл.

6. Масло от бор – противопоказания

Маслото от бор е безопасно, но прекомерните му количества могат да причинят проблеми с централната нервна система и да предизвикат депресия. Продуктът не трябва да се използва при бронхиална астма и магарешка кашлица. При честата му употреба може да се появи дразнене на лигавиците.

Използването на масло от бор трябва да се прекрати при появата на алергични реакции (например кихане, обрив). Бременни и кърмещи жени  също е добре да се въздържат от употребата на етеричното масло, освен ако не е предписано от лекар.

Натуралното масло от бор е с кратък срок на годност и е важно да се съхранява правилно – на тъмно и хладно място.

Въпреки че големият потенциал на маслото от бор със сигурност изисква допълнителни изследвания и тестове, докладите за новите му свойства изглеждат обещаващи. Умело използвано то ще донесе реални ползи, особено за здравето. По време на инхалация, масаж или вана ще ви зарадва с аромат и свежест. Толкова малко е необходимо, за да осигурите добро настроение в полза на цялото си тяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.