Интересно

Масло от нийм – ползи и употреба

масло от нийм
вашата оценка

Маслото от нийм може и да не е първото нещо, за което се сещате, когато става въпрос за здравословен начин на живот, но вярваме, че това трябва да се промени.

Въпреки че нийм е спечелил своята популярност като изключително ефективен инсектицид, това масло може да ви даде много повече от това просто да предпазва растенията ви през лятото. Базовото масло от нийм е пълно с антиоксиданти, мастни киселини и основни съединения. Именно те го правят идеална съставка за процедури за грижа за кожата и косата.

Тъй като изследователите вече подкрепят твърденията за ползите на въпросното масло, е крайно време да научим малко повече за него и за това как да го използваме.

Какво представлява базовото масло от нийм?

масло от нийм

Маслото от нийм е нерафинирано, студено пресовано масло, получено от плодовете и семената на дървото нийм (Azadirachta Indica). Дърветата нийм произхождат от индийския субконтинент и поради това често се използват в аюрведичната медицина като многофункционално средство за лечение на много фармацевтични заболявания. Тези широки употреби са дали на нийм прозвището “природната аптека”. Самото масло е жълто до кафяво на цвят и има остър аромат, който леко го отличава от другите растителни масла носители. Поради тази причина не е обичайно маслото от нийм да се смесва с етерични масла за целите на масажа или ароматерапията.

В продължение на много години базовото масло от нийм е популярно средство за унищожаване на пестициди. Именно на него градинарите се доверяват, когато търсят безопасно решение за борба с вредителите. Маслото от нийм се справя със стотици буболечки, включително японски бръмбари, молци, паяжини и др.

Какви са ползите от употреба на масло от нийм върху кожата?

масло от нийм за коса

Нерафинираното масло от нийм притежава някои мощни свойства за поддържане на кожата благодарение на антиоксидантите и мастните киселини. По-долу сме изброили някои от най-значимите ползи на маслото за кожата.

1. То е мощно средство против стареене

С напредването на възрастта нивата на колаген в кожата ни постепенно се разрушават. Това може да доведе до общи признаци на стареене като поява на бръчки, зачервявания, загрубяване на кожата и загуба на вода.

В проучване от 2017 г. се стига до заключението, че маслото от нийм може да помогне при всички тези проблеми, благодарение на високите си нива на витамин С. Именно той допринася за естественото насърчаване на производството на колаген.

Изследователите в проучването установят също, че с масло от нийм може да се стимулира производството на ензим, произвеждащ колаген, известен като “проколаген”, както и на жизненоважен протеин, известен като еластин.

Тези фактори спомагат за структурата на кожата, както и за запазване на нейната структура в дългосрочен план.

2. С масло от нийм можете да се борите с кожни инфекции и акне

Маслото от нийм е изключително ефективно антибактериално средство. В проучване от 2019 г. тези ефекти се потвърждават след тестване на маслото върху няколко различни щама. Това прави нийм идеален за лечение на състояния като екзема, псориазис и акне, наред с други заболявания. Нийм е и противовъзпалително средство, така че може да намали зачервяването и дразненето, причинени от тези упорити състояния.

Като стягащо масло ниймът може успешно да контролира и производството на себум в кожата. Това означа, че хората склонни към акне могат да сведат до минимум шансовете си за чести изригвания.

3. Помага за заздравяването на рани

Както при акнето и кожните заболявания, има предположения, че маслото от нийм може да подпомогне заздравяването и на рани по тялото. Проучване от 2010 г. показва, че нийм има по-добър ефект върху лечението на рани в сравнение с обичайното средство вазелин. Изследователите твърдят, че при участниците, използващи масло от нийм, се е развила по-силна и по-устойчива тъкан около мястото на раните. Подобно проучване от 2013 г., в което се сравняват физиологичен разтвор и масло от нийм, се отбелязва, че лицата, използващи нийм, имат по-бързи резултати при заздравяването и не са развили изпъкнали белези.

4. С масло от нийм може да се овлажни и защити кожата

Многобройните мастни киселини, открити в нерафинираното масло от нийм, го правят идеално за овлажняване и хидратиране на кожата на по-дълбоко ниво. Съдържащите се в нийм палмитинова, линолова и олеинова киселини са свързани със здравето на кожата, а редовното прилагане на тези киселини може дори да повиши ефективността на други продукти в рутинната ви процедура. В качеството си на антиоксидант маслото от нийм може също така да предпазва от дразнители на околната среда като UV лъчи, замърсяване и оксидативен стрес.

Какви са ползите от употреба на масло от нийм върху косата?

масло от нийм

Маслото от нийм е изключително полезно не само за здравето на кожата, но и за грижата за косата. Подобно на много други масла носители, неафинираното масло от нийм може по уникален начин да покрие и защити косата, за да улесни растежа, силата и устойчивостта ѝ. Ето някои от най-силните му предимства.

1. Насърчава растежа на косата

Масажирането на масло от нийм в скалпа може да помогне за засилване на кръвообращението. Това от своя страна стимулира фоликулите, отговорни за растежа на косата. Като противовъзпалително средство маслото от нийм може да се справи с всички проблеми, които блокират или възпрепятстват здравословното развитие на косата. По този начин води до по-плътни, по-гъсти и по-дълги кичури при честа употреба. Антиоксидантите в маслото от нийм също така могат да предотвратят косопада, причинен от оксидативен стрес. За алтернатива на нийм за растеж на косата можете да опитате нашето етерично масло от розмарин.

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.

2. Намалява пърхота

Пърхотът се причинява от гъбичен микроб, известен като Malassezia globosa. Той се храни с естествените мазнини и мастни киселини, произвеждани от скалпа. Въпреки че прилагането на друго масло за защита от това производство може да изглежда противоречиво, естествените почистващи свойства на нийм могат да помогнат за изчистването и контрола на този процес. Това не след дълго ще доведе до скалп без люспи.

Противовъзпалителните свойства на маслото от нийм се борят и с други симптоми на пърхота, като сърбеж и зачервяване.

3. То може да предотврати накъсването

Маслото от нийм съдържа витамин F. Той овлажнител, който може да защити кутикулната бариера на косъма и да я запечата. По този начин се избягва проникването на излишна влажност. Тъй като накъсването се дължи на отворените кутикули на косата, които се хранят с въздуха, нанасянето на масло от нийм върху кичурите ви може да помогне за постигане на по-гладък и гладък вид през целия ден

4. Възможно е да възпрепятства появата на въшки

Макар че не са провеждани почти никакви изследвания конкретно за въшките, силното и добре обосновано присъствие на маслото от нийм като инсектицид може да се прехвърли върху тези досадни малки същества.

Опитайте да нанесете малко разредено масло от нийм върху скалпа като напълно естествен метод за унищожаване на въшките и техните яйца. За по-голяма сила добавете към сместа и няколко капки етерично масло от чаено дърво.

Етерично масло Чаено дърво 10ml

(26)
9.99лв.

Какви са ползите от употребата на масло от нийм върху растенията?

масло от нийм ползи за растенията

Макар че това не е полза за здравето, добре е да знаете какво може да направите с масло от нийм и в градината. Ниймът действа по много практични начини, като например нарушава размножителния цикъл на вредителите, предотвратява храненето им, действа и като репелент.
Най-голямото му предимство е, че то не е токсично, така че няма да навреди на растенията ви, ако решите да го прилагате.

То е и добра бариера, за да избегнете повече вредители в бъдеще. Активният елемент в маслото от нийм, наречен азадирахтин, отблъсква и убива насекомите. Маслото действа, като потиска хормоните, с които буболечките имат желание да се хранят. След като ограничи желанието им да се хранят, те започват да гладуват и умират.
Маслото от нийм е гъста субстанция, то покрива буболечките, така че те се задушават. Това средство действа на буболечката в зависимост от етапа на живот, в който се намират. Обикновено колкото е по-малка, толкова по-податлива е на задушаване при контакт. Видовете дребни буболечки, които умират при контакт са акари, акари и белокрилки.

Маслото от нийм не само предотвратява появата на буболечки, но и действа като средство за отблъскване на гъбички. То работи за предотвратяване на плесен, ръжда, листни петна и черни точки по листата на вашето растение, така че това е печелившо решение за всички.

Как да използвате масло от нийм за кожата?

Маслото от нийм, както и повечето масла носители,  е безопасно за употреба върху кожата. Въпреки това то е малко по-силно от останалите масла, така че е добра идея да се направи точков тест, преди да се използва всеки ден.

За разлика от другите масла носители, маслото от нийм също трябва да се разрежда с вода или друго базово масло, преди да се прилага върху по-големи участъци от кожата. При третиране на отделни по-малки участъци обикновено е добре да го оставите неразредено. Ето как да го използвате:

За нанасяне върху големи участъци от кожата:

1. Вземете купа и смесете равни части масло от нийм с равни части вода или друго базово масло като жожоба, гроздови семена или кокос.
2. С помощта на върховете на пръстите си нанесете с кръгообразни движения смес върху желаната област.
3. Оставете да попие и премахнете излишното количество с чиста кърпа или хавлиена кърпа.

За лечение на акне, брадавици или бенки:

  1. Нанесете малко масло от нийм върху засегнатата област с помощта на памучен тампон .
  2. Оставете мястото да попие в продължение на 20 минути.
  3. Измийте с топла вода.
  4. Използвайте ежедневно до постигане на желаните резултати.

Как да използвате масло от нийм за коса?

масло от нийм за коса

Има няколко различни начина, по които можете да използвате маслото от нийм за косата си, в зависимост от ползите, които искате да постигнете от него. Ето някои популярни методи:

Масажирайте директно в скалпа

1. Разредете масло от нийм с масло носител и го загрейте леко.
2. Масажирайте маслото в скалпа и по дължината на косата за около 20 минути.
3. Оставете да действа два часа и изплакнете с топла вода.
4. Повтаряйте веднъж седмично.

 Добавете към балсама или шампоана си

  1. Прибавете около една чаена лъжичка неразредено масло от нийм към ежедневния си шампоан или балсам.
  2. Разклатете добре и използвайте като част от рутинните си процедури.
  3. Ако страдате от въшки, можете да опитате да ги прогоните, като използвате смес от нийм и вода в спрей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.