Интересно

Фракционирано кокосово масло – ползи и употреба

фракционирано кокосово масло - ползи и употреба
5/5 - (2 гласа)

Разгледайте чудесата на фракционираното кокосово масло! Научете повече за неговите приложения и ползи за красотата и здравето в следващите редове.

Със сигурност фракционираното кокосово масло може да предложи много повече от това просто да разреждате етерични масла. То има редица ползи!От подобряване на хидратацията на кожата и заздравяване на напукани устни до изглаждане на накъсана коса и борба със свободните радикали.

Може би сте забелязали, че то често се използва в множество продукти за грижа за кожата. И все пак трудно можете да намерите обяснение какво всъщност представлява? Затова сме тук, за да дадем някои отговори и да обясним повече за фракционираното кокосово масло, включително за неговите ползи и начини на употреба.

Какво е фракционирано кокосово масло?

Фракционираното кокосово масло е масло, което се извлича директно от стандартното кокосово масло. То е фантастичен източник на средноверижни триглицериди (MCT), които се предават директно на черния дроб от храносмилателната система и осигуряват бърз източник на енергия. То се различава от стандартното кокосово масло по това, че е без мирис и вкус и често се използва като съставка в популярни овлажнители и продукти за коса.

Как се произвежда фракционирано кокосово масло?

фракционирано кокосово масло

Фракционираното кокосово масло преминава през процес на рафиниране, при който се отделят определени видове мазнини. Маслото се нагрява над температурата на топене и след това се оставя да се охлади. Като съдържащите се в него лауринова киселина и дълговерижни мастни киселини се втвърдяват по-бързо от другите видове мазнини, което позволява те да бъдат отделени и премахнати от течността.

Какви са ползите от употребата на фракционирано кокосово масло?

Някои от ползите на маслото масло, на които можете да се насладите, включват:

 1. Хидратиране и овлажняване на кожата с фракционирано кокосово масло

Нанасянето на фракционирано кокосово масло върху кожата ви позволява да се насладите на богатите му хидратиращи и овлажняващи свойства, които могат да успокоят и омекотят порите. Много хора го използват, за да намалят появата на стрии, а също така може да се използва за предотвратяване на подутини от бръснене и сърбеж след бръснене.

2. Лесно смесване на фракционирано кокосово масло с етерични масла

Фракционираното кокосово масло работи като масло носител и е напълно без мирис и цвят. Тези характеристики го правят идеално за смесване с широк спектър от етерични масла. Когато се прилага локално, то няма да повлияе на аромата на различните етерични масла или на друг парфюм или афтършейв, който може да носите.[/vc_column_text]

Етерично масло Ванилия 10ml

(13)
19.99лв.

Етерично масло Здравец 10ml

(7)
11.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.
[/vc_column][/vc_row]

3. Фракционираното кокосово масло е чудесен източник на средноверижни мастни киселини

Във фракционираното кокосово масло има високо съдържание на средноверижни мастни киселини (MCT), което предлага добър източник на каприлова и капринова киселина. Те се считат за високоенергийни мазнини, които се усвояват лесно, като същевременно помагат за овлажняването и защитата на кожата.

4. Кокосовото масло е с високо съдържание на антиоксиданти

Въпреки че това масло преминава през процес на рафиниране, при който се премахват част от полезните мазнини, можете да се възползвате от многото естествени антиоксиданти, които остават. Те помагат за защита на кожата от увреждания, причинени от свободните радикали, ултравиолетовите лъчи и други замърсители на околната среда. Това ще ви помогне да поддържате по-равномерен тен на кожата.

5. Може да подобри състоянието на косата ви

Маслото е полезно не само за кожата, но и за косата ви. Например някои хора го използват, за да намалят накъсването на косата, да я изгладят и защитят. Като част от маска за коса то може да направи чудеса. То може да се използва и като балсам за устни или дори като естествена съставка в домашен дезодорант.

6. По-дълъг срок на годност в сравнение с обикновеното кокосово масло

Когато купувате фракционирано кокосово масло, със сигурност цената му ще бъде оправдана. То може да издържи неограничено дълго време. При процеса на рафиниране се отстраняват примесите, които могат да повлияят на стабилността на маслото (обикновеното кокосово масло издържа само около две години при стайна температура), така че няма да се притеснявате, че срокът му на годност ще изтече.

фракционирано кокосово масло

Фракционираното кокосово масло същото ли е като MCT маслото?

След като дълговерижните триглицериди са отстранени от маслото, в него остават много средноверижни триглицериди (MCT). В повечето случаи фракционираното масло и MCT маслото са едно и също нещо, въпреки че се продават под различни наименования за потребителски цели (това се отнася и за течното кокосово масло). Често терминът MCT масло се използва в хранителни добавки, предназначени за консумация, докато в продуктите, предназначени за употреба върху кожата, се споменава фракционирано кокосово масло. Въпреки това, тъй като са идентични, те могат да се използват по един и същи начин.

Най-добрият начин на действие е да проверите и прочетете внимателно съставките, преди да закупите даден продукт, за да сте сигурни, че купувате това, което търсите.

Съдържа ли фракционираното кокосово масло лауринова киселина?

Повечето фракционирани кокосови масла не съдържат лауринова киселина, тъй като тази дълговерижна мастна киселина се отстранява по време на процеса на рафиниране. Лауриновата киселина е известна с това, че осигурява различни ползи за здравето, като овлажняване на кожата и антибактериални свойства. Тя се съдържа естествено в кокосовите орехи и кокосовото масло. Затова и необработеното, студено пресовано кокосово масло може да бъде по-добър вариант, ако искате да се насладите на пълните ползи от кокосовото масло.

Какви са рисковете от фракционираното кокосово масло?

Фракционираното кокосово масло е безопасно за употреба от повечето хора и осигурява множество ползи за здравето. Ако обаче сте алергични към кокосово масло и преди сте имали лоши реакции към него, не трябва да използвате фракционираната версия.

Някои хора консумират и фракционирано масло. Това в повечето случаи е добре, но понякога предизвиква стомашно разстройство. Ето защо е препоръчително да започнете само с 1-2 супени лъжици и едва след като видите, че организмът ви приема добре течността, да увеличите дозата.

Тъй като фракционираното кокосово масло не съдържа ароматизатори, оцветители и дразнещи съставки, то често се препоръчва на хора, които страдат от алергии и други подобни проблеми. А ако възнамерявате да прилагате етеричните масла директно върху кожата си, задължително ги разтворете в кокосово масло. То ще предпази от различните раздразнения.

Фракционираното кокосово масло съдържа овлажняващи свойства, които могат да помогнат да запазите кожата си хидратирана и без нежелани раздразнения. То не би трябвало да запушва порите или да предизвиква омазняване и тъй като няма цвят или мирис, се съчетава добре с почти всеки друг вид аромат. Въпреки че не съдържа лауринова киселина, то все още има какво да предложи, така че ако искате да подобрите състоянието на кожата или косата си или се нуждаете от надеждно масло носител, тогава фракционираното масло е чудесен вариант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.