Интересно

Как да изберете етерични масла според личността си?

Личността според етеричните масла
5/5 - (1 глас)

Може да сте се сблъсквали с профилиране на личността в парфюмерийната индустрия, но знаете ли, че има подобно групиране и в ароматерапията, но според различните етерични масла?

Може да се каже, че всяко етерично масло има своя индивидуална личност с различни черти на характера и. Подобно на хората, тези личности могат да бъдат групирани в по-широки категории.  Тук ще разгледаме различните индивидуални групи от етерични масла според техните основни характеристики.
Докато разглеждате личностните групи и профили на етеричните масла, може силно да се идентифицирате с някои аспекти на даден профил, но да почувствате, че няколко черти не се отнасят за вас. Това е напълно естествено, тъй като личностите на хората не се вписват идеално в кутия.

Етеричните масла са добре известни със своите терапевтични и широки емоционални свойства и повечето хора избират масла и смеси въз основа на това. Вглеждането по-внимателно в характеристиките им обаче и избирането на масла според вашата личност е просто друг начин да подходите към ароматерапията.

Разбиране на концепцията за личността на ароматерапията

Да си спомним нашия вроден потенциал

Ние имаме неограничен потенциал…Просто често го забравяме. Етеричните масла могат да се използват, за да си напомним за собственото ни емоционално благополучие. Те успяват да засилят нашето усещане за цялост. Понякога се потапяме в това усещане, друг път го забравяме и ни липсва, но можем да използваме групи от етерични масла с подобни „личностни“ характеристики, за да се върнем в съответствие.

Как да направим това?

Работете там, където се намирате СЕГА

Всичко, което наистина трябва да направим, за да започнем, е самоанализа. След като честно идентифицираме нашето текущо състояние можем да изберем масло, което представя това състояние на личността. Тук е важно да разберем, че може вече да сме се идентифицирали с определен „тип“ „личност“. Например може да мислите, че по принцип сте „тревожен човек“, но трябва да сте сигурни дали в този етап от живота си сте такива.

Начинът, по който виждаме личността си, се променя, защото животът, нашите ум и мисли, непрекъснато се развиват. Вие не сте се родили като „тревожен човек“.  Възможно е и да се изкушите да изберете личностна група от етерично масло, която съответства на това, което искате да бъдете в бъдеще. Това не е полезно! Трябва да работите със истинската си същност.  Останете в настоящето! Установете къде се намирате в момента… така че, ако все още се чувствате като „тревожен човек“ точно сега, обърнете внимание на тези масла!

Ако Ви е трудно сами да се идентифицирате, попитайте приятелите си, семейството или пък медитирайте. Размишлявайте върху това как се чувствате като индивид в този момент.

С какви черти на личността смятате, че можете да се идентифицирате сега?

Възможно е да се откриете в различни личностни групи

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е, че може да се откриете в няколко групи. Всъщност, в нашето напълно балансирано състояние, ние можем да видим много от различните положителни аспекти на всеки тип личност. Това обаче е абсолютно нормално. Винаги можете да смесите групи! Това е част от вълнуващия свят на ароматерапията. Смесването понякога може да изглежда сложно в зависимост от вашата цел. Но красотата на избора на етерични масла според техните индивидуалности, ще ви помогне да прецените кои масла са ви необходими към момента.

Ако сте нов в ароматерапията и искате да започнете да смесвате по този начин, можете да вземете бутилка за всяка личностна група. В нея ще добавите по три капки от всяко етерично масло, което влиза в нея.

Има и по-интуитивен метод за идентифициране на това, от което се нуждаете във всеки конкретен момент. Той се основава на теорията, че ароматите, към които сте привлечени, са тези, от които най-вероятно се нуждаете (защото телата ни инстинктивно знаят от какво имат нужда). За да направите това, просто помиришете всяка от вашите бутилки и вижте към коя сте привлечени.

Научете кои етерични масла влизат в няколко групи

Бързо да отбележим, че някои масла могат да бъдат в повече от една група. Например Лавандулата. Това е така, защото те са многоизмерни масла. Могат да помогнат за балансирането на много личностни черти.

Определяне на различните личностни групи

1. „Флоралната“ личност на етеричните масла

личността флорална

Потребности: Цветните личности трябва да се открояват, да бъдат уважавани и да се наслаждават на постиженията

Положителни страни: Положителните черти на личността включват, че те са иновативни, креативни, симпатични, приятелски настроени, предприемчиви, ентусиазирани, зареждащи с енергия, романтични, страстни, чувствени, уверени, мили, грижовни и любящи. Обичат промените и непрекъснато се стремят към саморазвитие. Те са идеалисти и мечтатели.

Отрицателни страни: В неуравновесеното си състояние флористите могат да се тревожат за външния си имидж, като показват безчувственост, неспособност да бъдат любящи, имат повърхностни ценности, манипулативни и отмъстителни, състезателни, претенциозни, самонадеяни, хвалещи се, както и самосъжаляващи се и арогантни.

Същност на характера: В своето щастливо, здравословно състояние, “цветята” са успешни и уверени хора с високи постижения, които излъчват чувствена страст към живота! Осезаеми и забавни, те са много популярни и могат да бъдат добросърдечни и чувствителни. Освен това са креативни, артистични мислители и копнеят за възхищение, любов и финансов успех. В тяхното дисбалансирано състояние обаче цветната личност може да стане експлоататорска, безчувствена и дори луда и ревнива. Те могат да имат проблеми във взаимоотношенията и да се сравняват с другите, като се самосъжаляват.

Масла с флорален характер:  Карамфил, Лайка, Хелихризум, Зюмбюл, Жасмин, Лавандула, Липов цвят, Нарцис, Нероли, Роза, Иланг Иланг

Етерично масло Иланг Иланг 10ml

(18)
12.99лв.

Етерично масло Нероли 10ml

(13)
17.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

2. „Плодовата“ личност на етеричните масла

личността - плодова

 

Потребности: Плодовите личности трябва да се чувстват спокойни, копнеят за уважение и безопасност.

Положителни страни: Здравословните черти на плодовата личност включват, че са искрени, любящи, лоялни, честни, надеждни и отдадени, искат да угодят на другите и да получат одобрение. Те са привлекателни, чувствени и страстни, щастливи. Като цяло тези личности са балансирани и независими, мили и съпричастни, както и самоосъзнати, въпреки че могат да бъдат покорни. Те са отговорни, но не и амбициозни и все пак ще доведат проектите докрай. Те са отстъпчиви и послушни, предпочитат структура, организация и подкрепа.

Отрицателни страни: Неуравновесената страна на плодовата личност може да се прояви като нерешителност, прекомерна предпазливост и страх, несигурност, безпокойство и чувство за непълноценност. Те могат да бъдат самопожертвователни, колебливи и да си противоречат, но също така могат да бъдат нетърпеливи, да се застоят и в крайна сметка да станат неразумни, лишени от логика, бурни и агресивни. Това също може да ги накара да се бунтуват срещу властта.

Същност на характера: Плодовата личност е щастливо отдадена, трудолюбива, подкрепяща и стабилна душа, която като цяло е доста саморазвита и сигурна. Те имат солидни приятелства и семеен живот и са уверени в здравословното си състояние, когато чувстват, че се вписват. Въпреки това, ако излязат от равновесие, обикновено поради нарушено доверие, те се обръщат към обратното и стават тревожни или депресирани, самокритични и психически изтощен. Може дори да станат малко уединени, за да не бъдат наранени отново!

Масла с плодов характер:  Бергамот, Черен пипер, Кардамон, Грейпфрут, Хвойна, Лимон, Мандарина, Портокал

Етерично масло Бергамот 10ml

(11)
7.99лв.

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.

3. „Билкова“ личност на етеричните масла

личността билкова

Потребности: Билковият тип е свързан с безусловна любов и желание да бъдеш оценен.

Положителни страни: Личността на “Билката” е наистина любяща и чувствителна към другите, с добри намерения. Те обичат да помагат на света с акцент върху хуманитарните въпроси и наистина са „солта на земята“. Благотворителни и полезни, те са добросърдечни и грижовни. Те ще помогнат на всеки и винаги ще дават всичко от себе си, като са много надеждни и гостоприемни. Приятелски, симпатичен, добронамерен, емоционален и семейно ориентирани.

Отрицателни страни: В неуравновесено състояние личността на билката може да стане пренапрегната и негодуваща, чувствайки се като мъченик. Те могат да станат самодоволни, задушаващи и властни. В това състояние стават взискателни, започват да експлоатират хората и да ги манипулират. Търсят съчувствие и често са хипохондрици.

Същност на характера: Билковата личност е типът човек, който ще ви помага без край, като винаги е надежден. Те са щедри и внимателни. Живеят за да бъдат щастливи другите хора. Особено обичат да са си стоят вкъщи! Когато обаче се преуморят или настъпи промяна в живота им, те могат да станат неуравновесени, склонни да създават ненужни драми. Дори да се възмущават от всичко, което правят за другите. Те могат да изтъкнат какво правят за другите, за да предотвратят това хората да ги напуснат. Хората “Билки” започват да искат признателност и могат да станат притежателни, ревниви и да се оплакват, за да внушат чувство за вина у другите.

Масла с билков характер:  Босилек, Лайка, Градински чай, Здравец, Лавандула, Майорана, Мента, Розмарин, Мащерка

Етерично масло Здравец 10ml

(7)
11.99лв.

Етерично масло Мащерка 10ml

(7)
7.99лв.

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

4. „Листната“ личност на етеричните масла

Листна личност

Потребности: Листните личности са изцяло свързани с околната среда и природата. Непрекъснато търсят мъдростта на света.

Положителни страни: Личността на “Листата” е много мъдра, интуитивна и знаеща. Те са креативни, иновативни, възприемчиви, любопитни и могат да споделят много идеи за своята визия. Бихте ги описали като вдъхновяващи. Дори като примери за революционни лидери. Те са много логични и обмислят всичко. Това добринася и за това те да са доста интроспективни, пасивни и независими.

Отрицателни страни: В неуравновесеното състояние на личността „лист“ ще видите, че те са обсесивни, имат натрапчиви чувства и поведение. Склонни са да изпадат в състояния на параноя или свръхчувствителност. Те лесно се плашат, цинични са, както и критични.

Същност на характера: Листните личности по същество са далновидни лидери, които винаги са нащрек какво се случва в света. Те са много логични и се управляват със знания. Те са философи, които искат да разберат света на по-дълбоко ниво, което ги прави много креативни, оригинални интелектуалци. Мразят агресията и обичат да успокояват ситуациите. Въпреки това често са толкова самовглъбени, че забравят да изпитат живота чрез връзка. Ексцентрични на моменти. Тези личности могат толкова да потънат в мислите си, че да загубят връзка с реалността. Това ги дисбалансира, кара ги да се чувстват уязвими и ги принуждава да се оттеглят в самота. Те не приемат идеята, че могат да сгрешат. Това ги провокира да станат натрапчиви, твърди и презрителни, потайни и изолирани от света. Те стават уязвими към състояния на отслабена памет, както и към чувство на обърканост.

Масла с характер на листа:  Канела, Кипарис, Евкалипт, Пачули, Бор

Етерично масло Евкалипт 10ml

(41)
7.99лв.

Етерично масло Канела 10ml

(37)
7.99лв.

Етерично масло от Пачули 10ml

(12)
15.99лв.

5. „Смолиста“ личност на етеричните масла

личността

Потребности: Целта на личността “Смола” е да има духовна цел и уважение.

Положителни страни: Този тил личност е благотворителна, мъдра, балансирана, морална и етична, справедлива. Личност, която държи на принципите. Разумни и реалистични. Те много се интересуват от разликата между „правилно“ и „грешно“ и предизвикват уважение поради това. Ефективни перфекционисти, които имат силна воля, самоконтрол, упорити и способни да убеждават хората. Често се виждат в кампании или работят за постигане на справедливост.

Отрицателни страни: Състоянието на смолата може да стане дисбалансирано поради прекомерна работа и опити да убедисвета да не прави грешки. Те са алтруисти и това може да ги накара да станат критични, горди и упорити. Те могат да станат неуравновесени и осъдителни, което може да ги накара да се чувстват ядосани и депресирани. Това може да доведе до разочарование и дори до срам и чувство за вина, ако не успеят да постигнат целите си за справедливост.

Същност на характера: Като цяло, този герой в здраво състояние е страхотен активист, с фокус върху етични и морални ситуации и много духовна същност. Тези личности мислят доброто и се чувстват отговорни да се грижат за света. С високи идеали те могат да изгорят, опитвайки се да поправят проблемите на света, и да се затворят. Ако направят грешка, не могат да си простят, а разочарованието, обезсърчението и самоупреците водят до депресия.

Масла със смолист характер: Тамян

6. „Коренната“ личност на етеричните масла

Коренна личност

Потребности: Коренните личности са създателите на мир и съюз.

Положителни страни: Приемайки живота, Коренните личности са мирни, открити, пълни с надежда, подкрепящи и лоялни. Те са спокойни, раздаващи се, внимателни и скромни. Солидни, надеждни и като цяло щастливи. Тези личности са самоуверени и подкрепят постигането на баланс. Коренните личности са добри слушатели, заземени и предпочитат стабилните отношения.

Негативни страни: Могат да бъдат пасивни, да се опитват да угодят на другите и да ги поставят пред себе си. Това може да ги накара да се чувстват сякаш остават незабелязани и могат да изглеждат скучни, защото не са толкова общителни, колкото други типове личности. Те се страхуват от промяната и предпочитат традицията. Ако са твърде покорни, могат да поемат твърде много и да изгорят. Това означава, че след това изпадат в състояние на пренебрежение, чувствайки се много потиснати, но въпреки това са по-упорити, лесно се разстройват, тъжни, унили духом, апатични и депресирани.

Същност на характера: Личността “Корен” е наистина прекрасна в здравословното си състояние. Нежна, любяща и мила душа, която може да бъде страхотен лечител. Те са от типа, който лесно изгражда добри отношения с другите и може да се окажат „съветник“ на своята група приятели поради спокойния си характер. Тяхната пасивна природа обаче може да означава, че лесно изпадат в дисбаланс, когато правят твърде много за другите. Те могат да бъдат толкова изтощени, че да рухнат и лесно да се разстроят. 

Масла с характер на корен:  Джинджифил, Ветивер

Етерично масло Джинджифил 10ml

(6)
8.99лв.

7. „Семенната“ личност на етеричните масла


личността

Потребности: Семенните личности искат творчески да вдъхновяват към красота и разбирателство.

Положителни страни: Личността от този тип е креативна, иновативна, интуитивна, енергична, радостна, пълна с жизненост и емоционален баланс. Тя копнее за хармония. Представителите и са внимателни, честни и истински. Те са силно чувствителни и вярват в почтеността. Самоосъзнати са и се стремят да помогнат на другите също да станат такива. Обичат новите преживявания и са много романтични, със силно развито въображение. Могат да видят нови неща в едно и също преживяване. Наблюдателни са и лесно се вдъхновяват. Склонни са да се преоткриват, преминавайки от един житейски опит към друг. Артистични и самоуверени. Те са щастливи сами и могат да бъдат интровертни и дълбокочувствени.

Отрицателни страни: Те са толкова деликатни души. Това ги кара да се чувстват крехки и лесно раними. Тъй като са толкова чувствителни към емоциите на всеки, те могат да мразят тълпите и често биват използвани от приятели или партньори. Това ги кара да се чувстват неразбрани, несигурни и води до самосъжаление, разочарование, безнадеждност и самоунищожение. Тяхната мечтана загуба на реалност може да доведе до емоционално изгаряне и лошо настроение. Могат да се почувстват безполезни, претоварени и нервни, чувствайки се изолирани.

Същност на характера: Красивата Семенна личност е индивидуално, свръхчувствително малко същество. Тя е в такава душевна и емоционална хармония, че е истинска радост да бъде около нас. Те са вдъхновяващи. Творчески мечтаят за нови преживявания, което ги кара да се чувстват живи и богати. Въпреки това, в неуравновесено състояние, могат да се отдръпнат, като станат уединени и срамежливи. Това състояние често е причинено от липса на почва. Тези личности са толкова чувствителни, че лесно се нараняват и често дават твърде много от себе си, което ги води до изтощение на всички нива. 

Масла със семена:  Кориандър, Копър

8. „Спайс“ личност на етеричните масла

Спайс личността

Потребности: Спайс личностите са склонни да искат хедонистичен начин на живот!

Положителни страни: Личностите на етеричното масло „подправка“ са снопове от радостна енергия, търсеща спонтанно ободряване. Те са жизнени, очарователни, искрящи, топли, самоуверени и динамични хора. Обичат да приповдигат настроението на хората и могат да бъдат весели, екстровертни и търсещи внимание. Думите талантлив и продуктивен ги описват напълно. Те са предприемачи перфекционисти, които обичат да контролират нещата.

Отрицателни страни: Пикантните личности могат да станат повърхностни, безчувствени, неучтиви и невъзпитани, както и импулсивни и взискателни. Те могат да изпаднат в истерия и да страдат от панически състояния. Ако са в лабилно състояние те стават неприятни, груби и ревниви.

Същност на характера: Пикантните личности толкова много ценят живота, че трябва да го изживеят пълноценно. Те приповдигат настроението на другите, като ги забавляват. Изключително съблазнителни. Тези личности са интелигентни и често имат блестящи кариери. Обичат да говорят. Често отдават особено внимание на парите и са материалисти. По този начин гарантират, че могат да придобият всички красиви неща от живота. Могат да бъдат малко обсебени от личността си, но е забавно да бъдат наоколо. Въпреки това, разочарованите мечти и липсата на постижения могат да ги доведат до дисбаланс. Тогава стават негодуващи, разрушителни и подли. Често са груби и арогантност.

Масла с характер на подправка:  Черен пипер, Кардамон, Канела, Кориандър, Джинджифил

Етерично масло Джинджифил 10ml

(6)
8.99лв.

Етерично масло Канела 10ml

(37)
7.99лв.

Етерично масло Черен пипер 10ml

(2)
10.99лв.

9. „Дървесната“ личност на етеричните масла

Дървесна личност

Потребности: Дървесните личности се нуждаят от контрол и искат да влияят на света.

Положителни страни: Дървесната личност е тази, която е смела, вдъхновяваща, подкрепяща и здраво стъпила на земята. Тя излъчва сила и независимост, като същевременно е смела, честна и почтена. Тези личности са сърдечни, амбициозни, мощни лидери, които са образовани, мъдри и динамични. Те защитават своята чест, етика и принципи. Решителни, уверени и експанзивни. Ако вярват в нещо, те ще се борят за него, като са лоялни докрай. Те също са интуитивни и имат вродена увереност и постоянство.

Отрицателни страни: Дървесните личности са силни и могат да изглеждат плашещи. Харесват властта и в неуравновесеното си състояние, като например когато загубят властта или способността си за влияние, могат да станат диктатори, безмилостни и мрачни. Дори изглеждат заплашително. Те могат да станат егоистични, доминиращи и враждебни.

Същност на характера: Нещото при дървесните личности е, че те са страстни за своята кауза и се стремят да я постигнат. Когато са в баланс, те са активни хора, които обичат природата. Работят амбициозно, за да помогнат на околната среда, и правят всичко възможно, за да осъществят каузата, в която вярват. Работливи, те винаги заслужават доверие и мразят несправедливостта. Когато обаче се оттеглят, те могат да станат неуравновесени и властни, диктаторски настроени и спорещи, потискайки агресията си.

Масла с дървесен характер:  Кедрово дърво, Кипарис, Евкалипт, Бор, Сандалово дърво

Етерично масло Евкалипт 10ml

(41)
7.99лв.

Етерично масло от Бор 10ml

(36)
7.99лв.

Етерично масло от кедрово дърво 10ml

(14)
8.99лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.