Здраве, Интересно

101 приложения и ползи от етеричните масла

101 ползи и приложения на етерични масла
5/5 - (2 гласа)

Етеричните масла са се използвали в продължение на хиляди години от различните народи за целите на медицината, както и за поддържането на доброто здраве. Те действат като антидепресант и стимулатор, имат пречистващи, антибактериални, антивирусни и успокояващ свойств. Едва наскоро етеричните масла набраха популярност като средство за натурална, безопасна и евтина терапия за редица здравословни проблеми. Запознайте се с множеството приложения и ползи от етеричните масла, и отворете съзнанието си за един изцяло нов начин, по който да извършвате превенция на различните болести, както и да третирате вече появилите се болестни състояния, с които сте се борили безуспешно години наред.

Частиците в етеричните масла са получени чрез дестилация, или извличане, на различни части от растения, в това число от цветовете, листата, кората, корените, смолата и обелките им. Всъщност, дори само една-единствена капка етерично масло може да има мощен положителен ефект върху здравословното състояние на човек. Обичайно създадени с помощта на дестилацията – която отделя веществата базирани на вода и веществата, базирани на масло от растението чрез запарване – етеричните масла са високо концентрирани масла, които притежават много силен аромат.

Чрез концентрирането на маслата на тези растения, вие буквално вземате най-мощните лечебни вещества от тях и ги слагате в едно масло.

11 ползи от етеричните масла

 1. Балансират нивата на хормоните в организма

Има етерични масла за хормоните, които могат да ви помогнат правилно да балансирате нивата на естрогена, прогестерона, кортизола, щитовидните (тиреоидни) хормони и тестостерона.

Някои масла, като тези от градински чай, здравец и мащерка, спомагат за поддържането балансираните нива на естрогена и прогестерона в тялото ви. Това може да помогне за подобряването на здравето при хора, страдащи от безплодие и поликистозен овариален синдром (поликистозни яйчници), както да облекчат симптомите на ПМС (предменструален синдром) и менопаузата.

Етерично масло Салвия 10ml

(5)
8.99лв.

Някои проучвания сочат, че етеричните масла, особено това от здравец и розовото масло, имат способността да влияят върху концентрацията на естроген в слюнката при жените. Това може да е от полза при жени, които изпитват симптомите на менопаузата, причинени от спада в секрецията на естроген.

Етерично масло Здравец 10ml

(7)
11.99лв.

Етеричните масла притежават и свойството да понижават нивата на кортизол в организма. Това спомага за подобряване на настроението, облекчава и намалява симптомите на депресията, повишава нивата на тестостерона, което пък, от своя страна, повишава мъжкото либидо.

2. Подсилват имунитета и борят инфекциите

Редица етерични масла притежават противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални, антисептични и антигъбични функции, които спомагат за подсилването на имунната ви система и побеждават инфекциите. Химичните субстанции, намиращи се в етеричните масла, като, например, терпени, естери, феноли, етери и кетони, имат потенциала да елиминират чуждите за организма патогени, които са заплаха за здравето ви. Някои от най-добрите етерични масла за имунитета са тези от риган, смирна, джинджифил, лимон, евкалипт, тамян, мента и канела.

Етерично масло Евкалипт 10ml

(41)
7.99лв.

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Етерично масло Тамян 10ml

(14)
16.99лв.

Научни изследвания показват, че етеричните маска ефективно унищожават редица гъбични, вирусни и бактериални патогени. Употребата на етерични масла е форма на независима или комбинирана с медикаменти терапия, която помага в борбата с бактериалните инфекции по един по-естествен и безопасен начин.

Маслото от риган, например, има мощни подсилващи имунната система свойства. Редица лабораторни изследвания доказват както антивирусните, така и антибактериалните му способности.

 1. Подпомагат храносмилането

Друга много добре изследвана полза от етеричните масла е ролята им в подпомагането и подобряването на храносмилането. Някои масла облекчават болките в стомаха, симптомите на разстройството, диарията, стомашните спазми и дори на някои състояния на храносмилателната система като Синдрома на раздразненото черво.

Етеричните масла подпомагат храносмилането и като насърчават секрецията на храносмилателните ензими, които правят по-лесно разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества, мазнините и протеините, от които организмът ви се нуждае.

Етеричното масло от джинджифил, например, е известно със способността си да подобрява здравето на храносмилателната ви система. То облекчава разстройството и запека, и намалява рисковете от появата на язви. При вече съществуващи такива – намалява дискомфорта от наличието им и подобрява състоянието на лигавиците. То се използва и за освобождаване на натрупалите се излишни газове, намалява гаденето и болките в стомаха.

Друго много полезно за храносмилането етерично масло е това от мента. Изследване показва, че маслото от мента много бързо и ефикасно облекчава симптомите на Синдрома на раздразненото черво.

Етерично масло Здравец 10ml

(7)
11.99лв.

Някои от етеричните масла, които подпомагат храносмилането, са тези от копър, лимонена трева, риган, черен пипер и хвойна.

Етерично масло Лимонена трева 10ml

(10)
7.99лв.

Етерично масло Риган 10ml

(3)
13.99лв.

Етерично масло Черен пипер 10ml

(2)
10.99лв.
 1. Повишават енергийните нива в организма

Знаехте ли, че етеричните масла могат да ви помогнат да повишите нивата на енергия, за да сте по-ефективни когато спортувате? Някои масла имат стимулиращ ефект и действително могат да повишат притока на кислород към мозъка ви, което ще ви помогне да се почувствате освежени, концентрирани и заредени с енергия.

Етеричното масло от мента повишава концентрацията на кислород в мозъка, подобрява представянето по време на спортуване и намалява чувството на изтощение при млади атлети от мъжки пол, които пили ментово масло с вода в продължение на 10 дни.

Някои от най-добрите етерични масла за повече енергия включват тези от грейпфрут, лимон, лимонова трева, евкалипт и розмарин.

Етерично масло Евкалипт 10ml

(41)
7.99лв.

Етерично масло Лимонена трева 10ml

(10)
7.99лв.

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.
 1. Ползи от етеричните масла за подобряване на мозъчните функции

Етеричните масла имат свойството да предпазват нервната система и могат да подобрят функциите на мозъка. Това е и една от най-впечатляващите ползи от етеричните масла, която е помогнала на много хора, страдащи от невродегенеративни болести като Алцхаймер и деменция. Учените откриват, че в етеричните масла има много мощни антиоксиданти, които елиминират свободните радикали. Това спомага за естественото подобряване функциите на мозъка и намаляват възпаленията.

Доказано е, че етеричните масла подобряват способността за учене, паметта и концентрацията. И стимулиращите, и успокояващите масла могат да бъдат от полза. Маслото от мента може да подобри концентрацията за дълги периоди от време, а това от лавандула, може да е полезно за хора, които преминават през тежки физически или психологически изпитания и трудности. И още повече – етеричните масла могат да са полезни при облекчаване на тревожността и нервната възбуда у пациенти с деменция. Това е резултат от техните успокояващи и седативни свойства.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Етеричните масла подобряват способността за учене, паметта и концентрацията!

 1. Намаляват емоционалния стрес и тревожността

Вероятно една от най-добре познатите ползи от етеричните масла е способността им да намаляват стреса и безпокойството. Някои етерични масла имат седативни свойства и предизвикват спокойни и релаксиращи, а в същото време повдигащи духа, усещания.

Най-добрите етерични масла срещу тревожност и стрес са тези от лавандула, лайка, бергамот, иланг-иланг, портокал, тамян и ветивер.

Етерично масло Бергамот 10ml

(11)
7.99лв.

Етерично масло Иланг Иланг 10ml

(18)
12.99лв.

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.

Пилотно проучване е открило, че употребата на ароматерапията в качеството й на поддържаща терапия е намалила тревожността и симптомите на депресия у жени, които наскоро са преживели раздяла. Жени, преживели раздяла през периода от 0 до 18 месеца били разделени на две групи – на едната от тях се давало да вдишват изпарения от розово и лавандулово етерично масло, а на другата не се прилагала никаква ароматерапия. След четири седмици жените, използващи ароматерапията, имали огромно подобрение по отношение симптомите на тревожност и депресия в сравнение с жените от контролната група.

 1. Ползи от етеричните масла за успокояване на болката

Изследователите оценили 12 проучвания на тази тема и открили, че етеричните масла са особени полезни когато става дума за третирането на следоперативна, родилна и гинекологична болка.

Има редица етерични масла, които могат да се приложат върху мястото на болка или с тях да се проведе ароматерапия, за да се намали болката. Едно научно изследване, доказващо ефикасността на етеричните масла в подобни ситуации, е оценило как етеричните масла действат при болки във врата. За целите на проучването, експерименталната група получила крем, направен от етерични масла от риган, черен пипер, лавандула и мента, а на контролната група бил даден обикновен крем. И двата крема били нанасяни от участниците в рамките на четири седмици – директно върху болезнената област, след къпане. Учените открили, че хората от експерименталната група почувствали голямо подобрение в сравнение с тези от контролната група.

Най-добрите етерични масла за намаляване и премахване на болката са тези от лавандула, мента, евкалипт, лайка, розмарин, риган, мащерка, тамян, куркума, джинджифил и смирна.

Етерично масло Джинджифил 10ml

(6)
8.99лв.

Етерично масло Мащерка 10ml

(7)
7.99лв.

Етерично масло Тамян 10ml

(14)
16.99лв.
 1. Подобряват здравето на косата и кожата

Употребата на етерични масла в продуктите ви за кожа и коса е естествен и ефективен начин да поддържате красотата и здравето им. С етеричните масла се налага да ползвате продукти, направени от различни химични съставки и хидрогенирани масла. Етеричните масла могат да успокоят раздразнената кожа, да намалят следите от стареенето (като старчески петна). Да подобрят състоянието на кожата, страдаща от акне, да предпазят кожата ви от вредните влияния на слънцето и да сгъстят косата ви.

Има и много научни изследвания, които са открили, че етеричните масла подпомагат растежа на косата. Едно такова изследване, проведено през 2015-та, оценило ефикасността на маслото от розмарин при пациенти с наследствена плешивост. На пациентите, на свободен принцип, било предписано или масло от розмарин, или миноксидил (често употребявано лекарство против оплешивяване) за период от шест месеца. Учените открили, че и при двете групи се забелязал повишен и подобрен растеж на косата. Също така, установили, че сърбежът на скалпа бил много по-често срещан у хората от групата, която употребявала миноксидил.

Най-добрите етерични масла за коса и кожа са тези от лавандула, лайка, тамян, чаено дърво, здравец, смирна, розмарин и градински чай.

Етерично масло Здравец 10ml

(7)
11.99лв.

Етерично масло Салвия 10ml

(5)
8.99лв.

Етерично масло Чаено дърво 10ml

(26)
9.99лв.
 1. Намаляват токсичността

Етеричните масла помагат за намаляване на токсичността като способстват за пречистването на дома и тялото ви.

Днес, всеки от нас вдишва и поглъща редица вредни химични вещества и токсини от околната среда. Някои етерични масла действат като леки диуретици, следователно увеличават производството на урина и насърчават детоксикацията. А някои масла пък подпомагат храносмилането, което също подпомага извеждането на токсините по-бързо извън организма.

Маслата, които подпомагат вътрешната детоксикация на организма са тези от лимон, грейпфрут, магданоз, копър, лимонова трева, мента и джинджифил.

Употребата на детоксикиращи етерични масла може да помогне на тялото ви да се освободи от токсините. Всъщност, за разлика от почистващите препарати за дома, които са пълни с химикали, етеричните масла могат по естествен начин да изчистят дома ви.

Вижте някои етерични масла, подходящи за натурално и чисто пране!

Най-добрите етерични маска за намаляване на токсичността у дома или на работното място са тези от грейпфрут, портокал, лимон, лимонова трева, евкалипт, канела, мента и чаено дърво.

Етерично масло Канела 10ml

(37)
7.99лв.

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.
 1. Облекчават главоболието и мигрената

Етеричните масла действат като естествено средство за премахване на главоболието и мигрената, защото ефективно третират причинителите на тези състояния, а не само симптомите им както правят болкоуспокояващите.

Етеричните масла против главоболие успокояват болката, подобряват кръвообращението и премахват стреса, който може да е основната причина за появата и на главоболие, и на мигрена.

Освен лавандулата, други масла, които могат да помогнат в облекчаването на главоболието, са тези от мента (има охлаждащ ефект и стимулира кръвообращението), евкалипт (което освобождава напрежението в синусите като освобождава дихателните пътища) и розмарин (което намалява възпалението, насърчава кръвообращението и има успокояващ ефект).

 1. Подпомагат здравия сън

Някои етерични масла имат седативни свойства, които могат да са от полза за хора, които имат проблеми със заспиването. Това важи с особена сила за лавандуловото масло заради свойствата му да карат човек да се почувства спокоен и отпуснат. Други масла, които спомагат за здравия сън са тези от лайка, иланг-иланг, бергамот и ветивер.

Етерично масло Бергамот 10ml

(11)
7.99лв.

Етерично масло Иланг Иланг 10ml

(18)
12.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

101 приложения на етеричните масла за здравето, красотата, за дома и още

Ето ги и многобройните приложения и ползи от етеричните масла за тялото (включително за здравето на косата, кожата, както и грижата за зъбите и венците), за общото здравословно състояние (например, алергии, храносмилане и сън) и за дома (като сами си приготвите универсален почистващ препарат, препарат за премахване на мухъл и т.н.).

Ползи от етеричните масла за ТЯЛО/УСТНА ХИГИЕНА/КОСА/КОЖА

 1. Измиващ лосион за лице против акне: за да се отървете от акнето, направете си домашен лосион за измиване като смесите масло от чаено дърво с мед. Нанесете и разтъркайте върху лицето, след което изплакнете с вода.
 2. Намаляване на старчески петна: всеки ден нанасяйте етерично масло от тамян върху проблемните места, за да заличите петната от слънцето или старческите петна.
 3. Премахване на пришки: смесете две капки масло от чаено дърво с две капки масло без аромат и нанесете върху пришката – до 5 пъти на ден.
 4. Лосион за тяло: смесете кокосово масло, масло от шеа, магнезиво масло и етерично масло по избор, за да си направите хидратиращ лосион за тяло.
 5. Спрей за тяло: добавете 5-10 капки етерично масло към 120 мл вода и използвайте като ароматен спрей за тяло.
 6. За освежаване на дъха: използвайте капка масло от мента, за да освежите дъха си по естествен начин.
 7. За премахване на синини и натъртвания: използвайте етеричните масла в горещ компрес, за да третирате синини и други наранявания. Добавете пет капки лавандулово масло и пет капки масло от тамян към 120 мл гореща вода и накиснете компреса. Поставете го върху проблемното място.
 8. За облекчаване ухапванията от насекоми: за тази цел използвайте лавандулово масло.
 9. За третиране на изгаряния: смесете лавандулово масло с алое вера, за да лекувате изгарянията.
 10. За намаляване на целулита: смесете пет капки масло от семки от грейпфрут с две супени лъжици кокосово масло и масажирайки, нанесете върху проблемните зони.
 11. За премахване на пърхота: смесете по пет капки масло от розмарин и лавандула с три супени лъжици неароматизирано масло, като, например, масло от жожоба. Масажирайте върху скалпа и го оставете да постои за 10 минути. След това измийте косата си с шампоан.
 12. Дезодорант за жени: смесете кокосово масло, пчелен восък и любимите ви етерични масла като тези от лавандула и чаено дърво.
 13. Дезодорант за мъже: смесете кокосово масло, пчелен восък и любимите ви етерични масла като тези от кедър и карамфил.
 14. Детоксикираща вана: смесете лавандулово масло, английска сол и морска сол в топла вана, за да пречистите и освежите тялото си.
 15. За облекчаване на суха и напукана кожа на стъпалата: добавете три капки лавандулово масло към две супени лъжици кокосово масло. Нанасяйте върху стъпалата за през нощта, като имате предвид, че трябва да сте и с чорапи.
 16. Крем за екзема/псориазис: за да лекувате екземата, псориазиса и зачервената, суха кожа, нанесете смес от лавандулово масло и масло от шеа върху проблемните места.
 17. Пилинг за лице: смесете ¼ чаена чаша кисело мляко, ¼ чаена чаша царевично брашно  и по пет капки от лавандулово масло, масло от пачули и от грейпфрут. Нанесете на лицето и отмийте с вода след това.
 18. Пилинг за лице със захар: смесете няколко капки бадемово масло и едра сол или захар, за да си направите пилинг със сол или захар.
 19. За накисване на стъпалата: добавете няколко капки лимоново или евкалиптово масло към голяма купа или леген с топла вода, за да накиснете и успокоите уморените крака.
 20. Балсам за коса: смесете 15 капки масло от палисандрово дърво с по пет капки масло от сандалово дърво и лавандулово масло, смесете всичко това с неароматизирано масло. Сложете сместа в найлоново пликче и потопете в топла вода, за да се загрее. Нанесете на косата и покрийте с кърпа за 20 минути. След това измийте с шампоан както обикновено.
 21. За сгъстяване на косата: добавете масло от розмарин към шампоана си, за да сгъстите косата си по естествен начин, както и за да й придадете обем.
 22. При сърбеж в скалпа: добавете масло от лавандула, кедър или босилек към шампоана си, за да намалите сърбежа.
 23. Балсам за устни: смесете кокосово масло, пчелен восък и масло от лавандула, за да имате меки и красиви устни.
 24. Заздравете ноктите си: смесете по 10 капки масло от тамян, смирна и лимон в две супени лъжици витамин Е, след това намажете с него кутикулите.
 25. За намаляване омазняването на косата: смесете по 10 капки масло от иланг-иланг, лайм и розмарин с 60 мл неароматизирано масло. Масажирайте скалпа с него 2-3 пъти седмично. Отмивайте както обикновено.
 26. Парфюм: използвайте 1-2 капки масло от жасмин върху китката си като естествен, свеж парфюм. Лавандуловото и ваниловото масло също отиват на повечето жени, а за мъжете подходящи са етеричните масла от кипарис и карамфил.
 27. Сауна терапия: добавете две капки от любимото си етерично масло в две чаши вода в сауната.
 28. Шампоан: за да си направите сами шампоан, смесете лавандулово масло, масло от розмарин, гел от алое вера и кокосово масло. Използвайте като обикновен шампоан. Трае от 2 до 4 седмици.
 29. Тоник за лице: смесете около 320 мл вода с по две капки масло от лавандула, от гераниум и от тамян.
 30. За да облекчите умората в краката: добавете 10 капки масло от мента в една супена лъжица английска сол и ги разтворете в топла вода, в която да накиснете краката си.
 31. За намаляване на стриите: смесете по пет капки масло от тамян, смирна и от семки на грейпфрут с кокосово масло и нанесете върху стриите.
 32. За облекчаване на слънчеви изгаряния: смесете масла от лавандула и лайка с една супена лъжица кокосово масло и нанесете с памуче върху кожата, за да облекчите болката и подуването.
 33. Слънцезащитен крем: смесете кокосово масло, цинков оксид, масло от шеа, масло от лайка и лавандулово масло, след това съхранявайте в тубичка и използвайте като слънцезащитен крем.
 34. За избелване на зъбите: смесете етерично масло от лимон, кокосово масло и пресни ягоди, след разтъркайте върху зъбите. Изплакнете след две минути.
 35. Паста за зъби: смесете морска сол, сода за хляб, кокосово масло и ксилитол с етерично масло от мента, за да си направите домашна реминализираща паста за зъби.
 36. За намаляване на бръчките: смесете 3-5 капки масло от сандалово дърво, етерични масла от гераниум, лавандула и тамян с неароматизиран лосион и нанасяйте върху кожата на лицето. Избягвайте зоната около очите

Ползи от етеричните масла за ОБЩОТО ЗДРАВОСЛОВНО СЪСТОЯНИЕ

 1. Крем против болки в мускулите: смесете етерични масла от евкалипт, вечнозелени растения и кипарис с неароматизирано масло или кокосово масло и нанесете в проблемната област
 2. Против алергии: нанесете малко количество етерични масла от лавандула и тамян върху дланите си, след това вдишайте дълбоко, за да облекчите сърбежа в очите и гърлото.
 3. За намаляване на тревожността: разпръснете лавандулово етерично масло в дома си, за да намалите усещането за стрес и напрежение.
 4. За облекчаване симптомите на артрит: смесете по две капки етерично масло от вечнозелени растения, кипарис и лимонова трева в неароматизиран лосион. Нанасяйте с леки, масажни движения върху проблемните области.
 5. Против астма: направете си домашен крем като смесите масла от евкалипт и мента с кокосово масло. Нанесете върху гърдите и врата си.
 6. Намаляване на болката в гърба и врата: смесете масла от мента, кипарис и джинджифил с лют червен пипер и кокосово масло, което да нанасяте върху болезнените места.
 7. При счупване: за да подпомогнете зарастването на счупените кости, нанасяйте масла от лайка, ела и кипарис.
 8. За подобряване на кръвообращението: добавете 8-10 капки етерично масло от грейпфрут към водата когато си вземате вана.
 9. За облекчаване симптомите на настинка: пийте по три капки масло от риган и от тамян, три пъти на ден, в рамките на една седмица.
 10. За подобряване на концентрацията: през деня вдишвайте масла от бергамот, мента или грейпфрут, за да подобрите концентрацията си.
 11. За облекчаване на кашлицата: етеричното масло от евкалипт е известно с мощната си способност да се бори с кашлицата и да отваря дихателните пътища. Добавете няколко капки него във вряща вода или в инхалатор.
 12. За облекчаване на депресивни състояния: за да подобрите настроението си и да облекчите симптомите на депресията, добавяйте розово масло във ваната, правете инхалации с него или го слагайте в арома лампа.
 13. За подобряване на храносмилането: пийте по няколко капки етерично масло от джинджифил, мента и копър, за да подобрите храносмилането си.
 14. Понижаване на високата температура: добавете 1-3 капки масло от евкалипт, от мента и от лавандула върху хладно парче плат и обтрийте тялото с него.
 15. За намаляване на апетита: вдишайте масла от мента и канела, за да намалите апетита си и да балансирате нивата на кръвната захар.
 16. Против махмурлук: добавете по шест капки етерично масло от хвойна, кедър, от грейпфрут, лавандула, розмарин и лимон към топла вана.
 17. Против въшки: смесете по три капки масло от мащерка, лавандула и евкалипт с неароматизирано масло и нанесете върху скалпа. Покрийте главата с шапка за баня и оставете така за 30 минути. Отмийте с шампоан.
 18. За подсилване на имунната система: смесете една капка масло от риган с четири капки базово масло и нанесете върху стъпалата си.
 19. Отвара за любов: може да я използвате като допълнение към подарък за моминско парти или пък да я направите за вас с половинката ви. Добавете 20 капки етерично масло от сандалово масло, както и по 4 капки от какаово, ванилово и розово масло към неароматизиран лосион.
 20. Масажна терапия: използвайте няколко капки от лавандулово или кедрово масло, смесени с неароматизиран лосион за един наистина релаксиращ масаж.
 21. За облекчаване на главоболие и мигрена: пробвайте да смесите няколко капки лавандулово масло с масло от мента и нанесете върху слепоочията си, за да облекчите главоболието и мигрената.
 22. За намаляване на сутрешното гадене: добавете няколко капли масло от див портокал, лимон или джинджифил върху носна кърпичка и вдишайте.
 23. Ако ви става лошо при пътуване: използвайте масло от мента, лавандула и джинджифил, за да не ви става лошо докато пътувате.
 24. Против повръщане: вдишайте ментово масло през носа, за да се отървете от повръщането, намажете и врата и горната част на гърдите си с него. Маслата от джинджифил или лавандула също могат да помогнат в такава ситуация.
 25. За облекчаване симптомите на ПМС: смесете по две капки масло от градински чай, босилек и розмарин, след това нанесете върху топла, влажна кърпа и поставете върху корема.
 26. Противоотрова срещу отровен бръшлян/отровен дъб: смесете три капки от ментово масло с неароматизирано масло и намажете засегнатата област.
 27. Смес за релаксация: нанесете 2-4 капки масло от лайка, лавандула и мента върху слепоочията си, имат охлаждащ ефект и веднага ще ви помогнат да се отпуснете.
 28. Против тения: смесете 3 капки масло от чаено дърво с кокосово масло и мажете засегнатата област два пъти на ден.
 29. За по-здрав и пълноценен сън: маслото от лавандула премахва безсънието. Напръскайте възглавницата си с няколко капки лавандулово масло, за да спите по-добре.
 30. За духовно израстване: поставете масло от тамян в арома лампа докато се молите, медитирате или четете.
 31. За да спрете да скърцате със зъби: масажирайте 1-3 капки масло от лавандула върху ходилата и зад ушите преди лягане.
 32. За намаляване на нервното напрежение: премахнете тревожността като използвате по една капка лавандулово масло – нанесете върху дланите, разтъркайте и след това помиришете.
 33. За успокояване на разстроеното дете: помогнете на детето да се успокои и отпусне като напръскате плюшените им играчки с по няколко капки лавандулово масло или масло от лайка.
 34. За отслабване: смесете масло от грейпфрут, джинджифил и канела и вземайте като хранителна добавка три пъти на ден, за да подсилите метаболизма.
 35. За допълнителна енергия по време на тренировка: вдишвайте мента преди тренировка, за да намалите умората.
 36. Йога и пилатес: за да се отпуснете максимално по време на йога или медитация, вдишвайте масло от лавандула или сандалово дърво преди часа по йога. Също така, напръскайте постелката си за йога с масло от карамфил и цитруси, за да я почистите.

Ползи от етеричните масла за ДОМА

 1. За пречистване на въздуха: добавете масло от канела в арома лампа и се насладете на антимикробните му свойства.
 2. Детоксикатор за въздуха докато боядисваме: добавете масло от мента или евкалипт към боята, за да премахнете вредните изпарения.
 3. Универсален почистващ препарат: добавете по три капки лимоново масло и масло от чаено дърво към 200 милилитра вода, след това напръскайте кухненските плотове, за да дезинфекцирате по естествен начин.
 4. Ароматизатор за тоалетната: поставете памуче, напоено с масло от лайм или лимон зад тоалетната чиния и то ще ви послужи като ароматизатор.
 5. За почистване на ваната: смесете половин чаена чаша сода за хляб, половин чаена чаша оцет и пет капки масло от бергамот или от лайм; използвайте като препарат, с който да почистите ваната.
 6. За почистване на загорели съдове: използвайте няколко капки лимоново масло и вряла вода, за да премахнете петната от загоряло по съдовете.
 7. За почистване на килими: смесете 20 капки масло от чаено дърво с боракс, за да си направите домашно средство за почистване на килимите.
 8. Аромат за Коледа: капнете една капка масло от бор, масло от сандалово дърво или кедрово масло върху дървото, преди да го сложите в камината.
 9. Смес за миене на чинии: добавете няколко капки лимоново масло в миялната машина, за перфектно измиване на съдовете.
 10. За ароматизиране у дома: поставете масло от карамфил, розмарин и портокал в арома лампа когато ви идват гости и те със сигурност ще разказват колко приятно ухае в дома ви.
 11. Премахване на неприятните миризми в кухнята: добавете няколко капки масло от карамфил, канела и цитрусово масло във вряща вода, за да се отървете от миризмите в кухнята.
 12. Добавете етеричните масла към домашната си аптека: добавете масла от лавандула, лимон, мента, чаено дърво, риган и тамян.
 13. За премахване на мухъла: добавете масло от чаено дърво към дифузера си, за да премахнете мухъла и други патогени във въздуха.
 14. Репелент против комари: смесете по една капка масло от лимонова трева, цитронела и масло от евкалипт с кокосово масло, за да си направите естествен спрей против насекоми.
 15. Против вредители: смесете портокалово масло с масло от карамфил и напръскайте вредителите, гарантирано ще ги унищожите.
 16. За измиване на плодове и зеленчуци: за да ги измиете правилно, добавете две капки лимоново масло в купа с вода, накиснете ги за кратко, след това изплакнете.
 17. За почистване на хладилника: за да освежите хладилника си докато го почиствате, добавете няколко капки масло от лайм, грейпфрут и лимон към водата, с която изплаквате.
 18. За премахване неприятната миризма от обувките: добавете няколко капки масло от чаено дърво и масло от лимон в тях.
 19. За премахване на нечистотиите в банята: като използвате бутилка от половин литър с пулвелизатор, пълна с топла вода, добавете по четири капки масло от евкалипт и масло от чаено дърво; напръскайте банята, за да премахнете нечистотиите и плесените по естествен начин.
 20. За неутрализиране на тютюневия дим: за да елиминирате дима от цигарите, сложете по четири капки масло от розмарин, чаено дърво и евкалипт в бутилка с пулвелизатор и напръскайте из къщата.
 21. За освежаване на спортната екипировка: ако децата ви практикуват някакъв вид спорт, добавете по две капки масло от чаено дърво и лимон към 250 мл топла вода; след това добавете четири супени лъжици сода за хляб и забъркайте добре. Използвайте, за да почистите дрехите и спортните принадлежности.
 22. За освежаване на кошчето за боклук: поставете памуче, напоено с по две капки масло от лимон и от чаено дърво на дъното на кошчето за боклук.
 23. За освежаване на прахосмукачката: добавете 5-10 капки от любимото си етерично масло в торбичката или контейнера на прахосмукачката си.
 24. За освежаване на пералнята: добавете 10-20 капки от любимото ви етерично масло при пране.

Често задавани въпроси относно ползите от етеричните масла

Кое е най-доброто етерично масло?

Изборът на най-доброто етерично масло зависи от здравословният проблем, за който търсите лек. Всяко етерично масло е различно по състав от другите и има различни свойства. Някой масла са подходящи да ви помогнат да релаксирате, намаляват напрежението в мускулите ви и подобряват качеството на съня, а други са стимулиращи, повишават енергийните нива и подобряват когнитивните функции. За да определите кое е най-доброто за вас етерично масло, прочетете повече за конкретния ви здравословен проблем.

Кои са най-добрите етерични масла, с които да започнем?

Етеричните масла, които се използват най-често и които всеки трябва да има у дома са, както следва:

Лавандула: лекува изгарянията, порезните рани, обривите, ухапванията и ужилванията от насекоми, намалява тревожността и стреса и подобрява качеството на съня.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Мента: облекчава болката в мускулите и ставите, облекчава проблемите с храносмилането, понижава високата температура, отпушва синусите, облекчава симптомите на бронхит и астма, облекчава главоболията.

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Тамян: намалява възпаленията, лекува натъртванията, намалява белезите, подобрява имунитета и емоционалното здраве.

Етерично масло Тамян 10ml

(14)
16.99лв.

Чаено дърво: има антибактериални и антигъбични свойства, може да се използва за превенция и отслабване на инфекциите, пречиства въздуха от патогени и алергени.

Етерично масло Чаено дърво 10ml

(26)
9.99лв.

Как да разбера кое етерично масло да си купя?

Това е едно от най-важните неща, които трябва да знаете за етеричните масла: не всички етерични масла са създадени еднакви. Всъщност, повечето от тях са безполезни и често пъти напълно синтетични. Следователно, когато купувате етерични масла, независимо дали от 5, 10 или 15 мл, трябва да сте сигурни, че те са сертифицирани като органични, 100% чисти и натурални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.