Интересно

Как да добавя етерични масла към вълнени топки за сушилня?

вълнени топки за сушилня
5/5 - (1 глас)

Превърнете обикновеното пране в луксозно ароматерапевтично изживяване с вълнени топки за сушилня, напоени с етерични масла. Просто нанесете няколко капки чисто, висококачествено етерично масло върху вълната. Топлината ще разпръсне маслото и ще изпълни дрехите ви с възхитителен аромат.

Как работят вълнените топки за сушилня?

вълнени топки за сушилня

Топките за сушилня съкращават времето за сушене, омекотяват дрехите и са чудесен начин да добавите аромати на етерични масла към прането. Те са чиста магия.

Ето само няколко от начините защо тези вълнени чудеса действат положително при употреба в сушилнята.

Подобрява се циркулацията на въздуха: докато топките за сушене се въртят, те разделят и повдигат дрехите, като позволяват на горещия въздух да циркулира по-ефективно.
Абсорбират влагата: вълнените влакна на топките за сушене абсорбират излишната влага от дрехите.
Омекотяване и пухкавост: нежното раздвижване на топките за сушене спомага за естественото омекотяване на тъканите и намаляване на гънките.
Намаляване на статичното полепване: като предотвратяват слепването на дрехите по време на процеса на сушене, вълнените топки за сушилня помагат да се сведе до минимум натрупването на статично електричество.

Безопасно ли е да се използват етерични масла върху вълнени топки за сушилня?

Разбираме ви, искате да се възползвате от невероятните ползи от етеричните масла, но не искате да повредите многократните си топчета за сушене. Напълно разбираемо! Добрата новина е, че вълната и етеричните масла са невероятен тандем. Като естествено влакно, вълната нежно абсорбира силните етерични масла и разпределя ароматите равномерно по цялото пране. Порестата структура на вълната е идеална за безопасното и ефективно разпръскване на маслата.

Ето няколко чудесни начина за използване на етерични масла с вълнени топки за сушене:

 • Добавете само 2-3 капки 100% чисто, висококачествено етерично масло директно върху всяка топка за сушене. В този случай по-малко количество е достатъчно!
 • Хвърлете ароматизираните вълнени топки в сушилнята. Топлината ще активира и разпредели равномерно маслата.

Затова смело придайте на вълнените си топки за сушене ароматен заряд с любимите си етерични масла. Това не само е безопасно, но и превръща прането от рутинна работа в луксозен ароматерапевтичен ритуал. Дрехите ви ще ухаят невероятно, а съзнанието ви ще се чувства по-спокойно и освежено. Как да не го обичате?

Как да ароматизираме нашите вълнени топки за сушилня с етерични масла?

вълнени топки за сушилня

Готови ли сте да ароматизирате вълнени топки за сушилня с етерични масла?  Ето как:

 1. Изберете цветно етерично масло – цитрусовите и билковите етерични масла са чудесни.
 2. Добавете 2-3 капки директно върху всяка вълнена топка. В началото е добре да започнете с по0малко капки!
 3. Хвърлете наситените топки в сушилнята. Сега идва ред на времето…

Можете да изберете да добавите етерични масла в началото на цикъла на сушене или в края му. И двата варианта имат своите предимства.

1. Добавяне на вълнените топчета в начало на цикъла на сушене

Плюсове:

 • Леко, свежо ухание – ароматът постепенно се натрупва по време на цикъла.
 • Използват се по-малко капки етерични масла (2 на топка), така че ароматът е по-лек.
 • Маслата се разпределят дълбоко и равномерно в тъканите

Минуси:

 • Ароматът може да не се запази толкова дълго след приключване на цикъла.
 • Нуждаете се от повече търпение, за да се натрупа ароматът.

2. Добавяне на вълнени топки за сушилня в крайния цикъла на сушене

Плюсове:

 • Силен, интензивен аромат – чудесен за максимално усилване на аромата
 • Използва се повече масло (4-5 капки на топка) за по-силен аромат
  Получавате незабавна наслада от аромата на маслата

Минуси:

 • Възможно е по-тежките масла да не проникнат толкова дълбоко в тъканите.
 • Ароматът може да избледнее по-бързо, тъй като маслата се задържат само на повърхността.

Затова решете кога да добавите наситените топчета в зависимост от предпочитанията си за аромат: лек и постепенен или смел и незабавен! И в двата случая ще се радвате на свежо ароматизирано пране.

Съвети за използване на етерични масла в сушилнята


вълнени топки за сушилня

 • Оставете вашите вълнени топки за сушилня да абсорбират напълно маслото в продължение на 1-2 минути след добавянето му, преди да ги поставите в сушилнята. Това помага на вълната да разпредели равномерно аромата.
 • Добавяйте етеричните масла към топките на добре проветриво място или навън. Така ще избегнете прекомерното овлажняване на въздуха в помещението.
 • Съхранявайте неизползваните напоени вълнени топки за сушилня в затворен контейнер или торбичка. Това ще помогне за запазване на аромата между циклите на пране.
 • Помислете дали да не използвате по-малко капки етерични масла, ако сушите големи количества. Причината е, че ароматът може да стане прекалено силен върху по-голям брой тъкани.
 • Когато използвате ново етерично масло, направете проба с тъкани, податливи на петна, като коприна или деликатни материи. По-добре да се предпазите, отколкото да съжалявате!
 • Редувайте няколко любими аромата етерични масла, за да избегнете умората на обонянието.
 • Внимавайте да не използвате твърде много масло върху топчетата. Тъй като това може да доведе до петна от масло върху дрехите или до прекалено силен аромат.

Колко етерично масло трябва да добавя към вашите вълнени топките за сушилня?

Запомнете: не е необходимо да добавяте много етерично масло, за да постигнете голямо въздействие.

Започнете с 2-3 капки етерично масло на топка за сушене. Това трябва да придаде на прането ви лек, свеж аромат. Можете да добавите до 5-6 капки за по-силен аромат, но внимавайте да не прекалите.

Безопасни етерични масла за топките за сушене

Искате да ароматизирате прането си със силата на етеричните масла? Важно е да бъдете внимателни, когато избирате етерични масла. Не всяко масло може да се използва добре в сушилнята. Ето нашите най-добри предложения, които са безопасни за материите.

 • Етеричното масло от Лавандула е успокояващо и универсално масло. То е идеално за омекотители на тъкани и парфюми.
 • Маслото от Лимон има противогъбични и антисептични свойства, които го правят чудесно допълнение към перилните препарати.
 • Маслото от Чаено дърво е антисептична сила, която може да се бори с микробите и вирусите в перилните и натуралните почистващи препарати.
 • Етеричното масло от Мента има естествени антибактериални свойства, които подсилват свежия аромат в прането.

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Етерично масло Чаено дърво 10ml

(26)
9.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.
 • Етеричното масло от евкалипт е естествен борец срещу микробите с чист аромат, който може да помогне за съсредоточаване на ума и да подпомогне концентрацията.
 • Етеричното масло от портокал има весел и стимулиращ аромат, който улеснява продуктивността и концентрацията.
 • Етеричното масло от бергамот има освежаващ цветен цитрусов аромат, който го прави идеален за това да накара дрехите ви да ухаят приятно.
 • Розмаринът има наситен, пикантен аромат и антимикробни свойства, които могат да повишат имунитета.

Етерично масло Бергамот 10ml

(11)
7.99лв.

Етерично масло Евкалипт 10ml

(41)
7.99лв.

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.

Най-добрите смеси от етерични масла за пране

Ако сте си мислили, че има много етерични масла за пране, има още повече начини да ги комбинирате за безкрайно много аромати. Ето няколко интересни смеси от етерични масла:

 • Свежест и чистота – Комбинирайте равни части лавандула, лимон и розмарин за ярък и освежаващ аромат.
 • Сладки сънища – Лавандулата и лайката са мечтателна комбинация, която може да ви помогне да внесете спокойствие в спалното бельо.
 • Цитрусов взрив – Комбинирайте грейпфрут, лимон и бергамот за един пикантен, енергизиращ аромат. Това е като освежаващо цитрусово смути за вашите дрехи!
 • Горски отдих – Комбинирайте етерични масла от бор, тамян и кедър, за да създадете заземяващ, земен аромат, напомнящ на спокойна разходка в гората.

Важно е да се отбележи, че ако не внимавате, етеричните масла могат да оцветят дрехите ви. Някои от тях имат естествен тъмен или жълт цвят, който може да остави петна. Препоръчваме ви да избягвате масла с естествен тъмен цвят като синя вратига, жасмин и немска лайка, както и масла с естествен жълт цвят като пачули, ветивер, смирна и мандарина. Жълтеникавият цвят ще избледнее, но все пак за всеки случай ще трябва да пропуснете да ги използвате върху бели дрехи.

При избора на етерични масла трябва да имате предвид и домашните си любимци, тъй като някои от тях могат да бъдат токсични за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.