Интересно

Етерично масло от Сандалово дърво – ползи и употреба

етерично масло от сандалово дърво ползи и употреба
вашата оценка

Запознайте се с безбройните ползи и разнообразни приложения на етеричното масло от сандалово дърво.

Класическият мирис на сандалово масло е познат по целия свят! То се използва и като основна съставка в безброй продукти, включително и популярни парфюми. Сандаловото дърво заема важно място в ароматерапевтичните процедури за подпомагане на различни заболявания и състояния. Вярва се, че то притежава множество ползи, които могат да подобрят психическото и физическото благополучие.

За да разберете повече за това колко полезно може да бъде то, в следващите редове разглеждаме някои от най-често срещаните ползи и приложения на тайнственото сандалово масло. Приятно четене!

Какво представлява етеричното масло от сандалово дърво?

етерично масло от сандалово дърво ползи и употреба

Бледожълтото масло от сандалово дърво се извлича чрез парна дестилация от смляната и изсушена дървесина на сандалови дървета, които произхождат от Индия, Северна Австралия и Малайския архипелаг. То има дървесен, сладък аромат, който често се използва като основа за парфюми, кандилници и козметични продукти. Причината за това е, че то има свойството да се съчетава добре с голямо разнообразие от етерични и базови масла. Когато купувате етерично масло от сандалово дърво, винаги проверявайте дали има минимално съдържание на свободен алкохол от 90 %, тъй като това гарантира, че не е синтетичен продукт.

На пазара се предлагат различни видове масло от сандалово дърво и техните свойства и ползи могат да варират в зависимост от вида на дървото, от което са извлечени. Маслото от индийско сандалово дърво е известно със своите терапевтични свойства и често се използва в аюрведическата медицина. Маслото от австралийско сандалово дърво е известно със своите противовъзпалителни и антимикробни свойства и често се използва в продукти за грижа за кожата.

Защо маслото от сандалово дърво е толкова скъпо?

Дървесината на сандаловото дърво е една от най-ароматните в целия свят. Топъл дървесен аромат има не само жълтото дърво, но и произведеното от него масло. Това етерично масло е известно като един от най-старите и скъпи аромати. Процесът на извличане на сандаловото масло от дървото е доста тромав. За да може дървото да развие своя изискан аромат, то трябва да узрее напълно за около 25-30 години. След това дървесината се добива и се продава на различни фабрики чрез търг. Във фабриките всеки дънер от сандалово дърво внимателно се нарязва, за да се отстранят неароматните слоеве и да се стигне до сърцевината, която излъчва най-добрия аромат. Добитата дървесината се подлага на парна дестилация, за да се извлече сандаловото масло. След като маслото от сандалово дърво е готово, то преминава през процес на пречистване и след това се тества за качество. Понастоящем един килограм сандалово масло струва около 1 лакх рупии, около 2 192 лв. Като се има предвид неговото търсене и рядкост, не е чудно, че маслото често е наричано от хората  “течно злато”!

Ползи от етеричното масло от сандалово дърво

Някои от основните ползи от маслото от сандалово дърво включват потенциала му да:

1. Провокира по-ниски нива на тревожност

Изследователите са установили, че ароматерапията със сандалово дърво,  мента и лавандула може да помогне за намаляване нивата на тревожност. Това се основава на проучване, проведено сред 87 жени, подложени на гръдна биопсия. След провеждане на изследването самите жени съобщават, че тревожността им е била по-ниска след използване на маслата. Друго проучване установява, че след вдишване на масло от сандалово дърво, както и лавандулово масло кръвното налягане и нивата на кортизол на участниците са по-ниски.

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Етерично масло Сандалово дърво 10ml

44.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

2. Етеричното масло от сандалово дърво помага в борбата с рака на кожата

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, първоначално проучване, публикувано през 2014 г., посочва, че съединение, открито в маслото от сандалово дърво, може да е в състояние да се бори с рака на кожата. А-санталол е наименованието на съединението, за което е доказано, че се ангажира с индуциране на клетъчна смърт при различни ракови заболявания.

3. Маслото подпомага заздравяването на рани

етерично масло от сандалово дърво ползи и употреба

Според резултатите от проучване, публикувано през 2014 г., ползите от маслото от сандалово дърво се разпространят и до насърчаването на растежа на клетките на кожата. Изследователите, работили по проучването, откриват, че когато кожните клетки, съдържащи обонятелни рецептори, се активират от сандаловото дърво, раните са в състояние да заздравеят и да се възстановят по-бързо.

4. Маслото от Сандалово дърво работи като противовъзпалително средство

Някои изследвания на кожата показват, че това масло може да действа противовъзпалително.
Изследователите представиха доказателства, според които възпаления, причинени от кожни нарушения като атопичен дерматит и псориазис, могат да бъдат облекчени чрез локално приложение на етерично масло от Сандалово дърво.

5. Насърчаване на по-добрия сън с масло от Сандалово дърво

Дълбокият, дървесен и леко сладък аромат на етеричното масло от сандалово дърво е от полза за много хора, които трудно заспиват през нощта. Релаксиращият му аромат спомага за отпускане и комфорт, като улеснява успокояването преди лягане. Проучване, проведено през 2007 г. върху плъхове, установява, че съединението а-санталол играе ключова роля за намаляване на общото им време за заспиване.

6. Защита от свободните радикали

Етерично масло Сандалово дърво 10ml

44.99лв.

Свободните радикали са свързани с редица сериозни заболявания, като рак, сърдечни заболявания и невродегенеративни разстройства. Когато нивата на свободните радикали станат твърде високи, това може да доведе до оксидативен стрес, който, от своя страна, да повлияе на организма по много начини. Тъй като маслото от сандалово дърво е богато на антиоксиданти, то може да осигури защита на организма срещу нарушения, причинени от оксидативния стрес, като гарантира, че по-малко клетки ще бъдат засегнати.

7. Подобряване на здравето на кожата

сандалово масло за кожата

Сандаловото дърво е от полза за кожата. То действа като стягащо средство, което предизвиква свивания на меките тъкани. Тъй като свойствата му също така помагат за успокояване, стягане и почистване на кожата, често ще го намерите включено в тонери за лице и афтършейви.

8. Осигуряване на антисептична и антивирусна защита

Изследователите са установили, че ползите от етеричното масло от сандалово дърво помагат за предотвратяване развитието на често срещани вируси. Пример за такива вируси са херпес симплекс-1 и -2. Когато се разреди с базово масло, можете да използвате сандалово масло, за да намалите дразнене, причинено от рани, циреи и пъпки. Гаргарата с маслото с чаша вода може да помогне и за облекчаване на възпалено гърло.

9. Лечение на инфекции на пикочните пътища

Германската Комисия, официалният научен консултативен съвет за страната, е одобрила маслото от сандалово дърво за вътрешна употреба за лечение на инфекции на долните пикочни пътища.

Въпреки това не са провеждани плацебо-контролирани клинични проучвания, които да изследват допълнително това твърдение.  Това означава, че понастоящем няма значими доказателства, че то действа като ефективно лечение.

10. Работи като естествен афродизиак

Сандаловото дърво отдавна се използва като афродизиак от практикуващите аюрведична медицина.

Въпреки че няма научни доказателства в подкрепа на това твърдение, маслото може да се използва за повишаване на либидото. Според някои хора то дори е в състояние да помогне на мъжете с импотентност. Най-добрият начин да опитате това е да използвате сандалово дърво като масажно масло, локален лосион върху кожата или чрез дифузер за ароматерапия.

Сандаловото масло в козметиката и парфюмерията

сандалово дърво в парфюмерията

Маслото от сандалово дърво е популярна съставка в козметиката и парфюмерията поради своя дървесен аромат и топъл, земен аромат. Често се използва като базова нотка в парфюми, осигурявайки дълготрайна и богата основа на аромата. В козметиката се използва в лосиони и кремове заради овлажняващите си свойства.

Маслото от сандалово дърво също се използва в продукти за грижа за кожата и акне поради своите противовъзпалителни и антимикробни свойства. Може да помогне за успокояване на раздразнената кожа и да намали появата на петна. Често се използва в продукти за екзема и за други кожни заболявания поради своите успокояващи и лечебни свойства. В продуктите за след бръснене маслото от сандалово дърво се използва заради неговите успокояващи и антисептични свойства. Може да помогне за намаляване на дразненето и зачервяването, причинени от бръснене, оставяйки кожата свежа и гладка.

Маслото от сандалово дърво е универсална съставка в козметиката и парфюмерията, осигуряваща ползи както за аромат, така и за грижа за кожата. Неговият уникален аромат и терапевтични свойства го правят популярен избор за много продукти за красота.

Какъв е най-добрият начин да се насладите на ползите от етеричното масло от сандалово дърво?

Маслото от сандалово дърво се използва от векове в практиките за ароматерапия и медитация поради своите релаксиращи, успокояващи и заземяващи свойства. Известно е, че сладкият, дървесен аромат на сандалово дърво подобрява настроението и насърчава умствената яснота. Включването на сандалово масло в практиката на медитация може да има дълбок ефект върху цялостното благосъстояние.

  • Един популярен начин за използване на маслото при медитация е чрез разпръскване в дифузер за ароматерапия. Дифузерът помага за разпространението на аромата в стаята, създавайки успокояваща и релаксираща атмосфера.

Дифузер за етерични масла ЕТЕРИМ Marble 500

(10)
64.99лв.

Етерично масло Сандалово дърво 10ml

44.99лв.

Метален дифузер за етерични масла ETERIM Vintage

(2)
69.99лв.
  • Друг начин за използване на сандалово масло е като го прилагате локално. Няколко капки от него могат да се смесят с носещо масло и да се масажират върху слепоочията или задната част на врата. По  този начин ще насърчите релаксацията и спокойствието.
  • Маслото от сандалово дърво може също да се добави към ваната, за да създаде релаксиращо и заземяващо изживяване. Няколко капки маслото могат да се добавят към солите за вана и след това да се разпръснат във водата. По този начин ще насърчите умствената яснота и релаксация.

Важно обаче е да знаете, че някои хора могат да получат алергична реакции към определени видове етерични масла. Причината е, че те са силно концентрирани поради естествените си свойства. Това може да се случи, дори ако маслото е разредено, затова е добре да се направи тест преди нанасяне. И винаги да разреждате етерични масла в базови при локална употреба!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.