Интересно

Ръководство за приготвяне на натурален сапун за начинаещи

Как да направим домашен натурален сапун
4.7/5 - (4 гласа)

Бързият и лесен метод за разтопяване и изливане на натурален сапун е най-безопасен, защото „сложните“ части са предварително направени за вас. Основният принцип е разтопяването на предварително направена сапунена основа и изливането й във форма. Допълнителните съставки, които се наричат ​​добавки, правят сапуна за разтопяване и изливане доста приятен за работа.

Добавете оцветители, овлажнители, аромати, ексфолианти и екстракти, за да създадете уникални, артистични парчета сапун! Рецептата стъпка по стъпка по-долу ви показва как лесно и безопасно да направите натурален сапун в няколко бързи стъпки!

Приготвяне на натурален сапун в домашни условия

Предимствата на един домашно направен натурален сапун без луга

Методът за разтопяване и изливане на сапун е най-безопасният, тъй като основният принцип е разтопяването на предварително направена сапунена основа и изливането й във форма. Сапунът за топене и изливане е готов за употреба в рамките на часове след като е направен. Той позволява безброй вариации на художествени ефекти, които могат да бъдат постигнати с добавки. Тази форма на приготвяне на сапун може да се оприличи на печене на торта със суха смес за кекс, към която трябва да добавите само още няколко съставки, за да подобрите качеството му. Работата със сапун за разтопяване и изливане означава, че „процесът на осапуняване“ – процесът, който превръща лугата или мазнините в сапун – вече е завършен и е дал основа, която е готова за използване и персонализиране.

За да се получи сапунена основа за стопяване и изливане, процесът на осапуняване трябва да бъде завършен. Това включва смесване на масло или мазнина, което е известно като „киселина“ с луга, която представлява „основа“. Крайният резултат е сапунът, който се счита за „солта“. Когато сместа изстине се изсипва в подходяща форма да се охлади и стегне. След като се охлади, може да се разтопи отново, за да се създадат няколко забавни и уникални сапуна.

Сапунът за топене и наливане съдържа висок процент глицерин. Това означава, че има силно овлажняващо качество, което го прави по-нежен към кожата от купените от магазина сапуни. Глицеринът е компонент на мазнини или масло и е естествен страничен продукт от процеса на осапуняване. Глицеринът е овлажнител, което означава, че привлича влагата и това придава на сапуна неговото овлажняващо свойство. Когато са изложени на влага, топенето и изливането на сапуна има тенденция да се „изпотява“. Това е така, защото глицеринът привлича влагата от въздуха, така че те трябва да се поддържат възможно най-сухи върху добре дрениращи повърхности.

Разтопяване и изливане на натурален сапун срещу студения процес на производство

Разликата между приготвянето на сапун със студен процес и производството на сапун при разтопяване и изливане е, че в първия процес сапунът се прави от нулата, като се използва луга като един от основните компоненти. Лугата не се получава толкова лесно, колкото сапунените основи за стопяване и изливане, тъй като се доставя само от химически компании или фирми. Този процес също изисква повече мерки за безопасност като очила и ръкавици поради каустичния характер на лугата, в която се смесват масла. От друга страна, сапунените основи за стопяване и изливане са предварително направени и продавани на блокове, които са готови за разтопяване, за да се направи персонализиран сапун. Процесът е достатъчно безопасен, за да могат да участват деца, тъй като не е необходимо да се използва корозивният разтвор. Сапунът при студеният процес на производство трябва да престои шест седмици, за да се втвърди и излишните течности да се изпарят, преди да може да се използва.

Приготвяне на натурален сапун

Всички необходими добавки за направата на домашен натурален сапун

1. Оцветители

За добавяне на цвят към сапуна трябва да се използват само оцветители от козметичен клас, тъй като те са специално предназначени за употреба върху кожата. Някои популярни оцветители включват: оксиди и пигменти, течни оцветители, LabColors, цветни блокове, слюди и глини. Когато добавяте слюда на прах, естествени оцветяващи билки и ултрамарини, най-добре е да започнете да добавяте само 1/8 чаена лъжичка на паунд (0,45 кг) сапун. Ако сместа изглежда твърде лека, можете да добавите повече в малки количества наведнъж. Твърде тъмно оцветените сапуни могат да обезцветят кожата.

Оцветителите включват: LabColors, Pearlescent Micas (Перлени слюди), естествени оцветители (глини, билки) и пигменти (оксиди и ултрамарини).

 • LABCOLORS:

Това са водоразтворими концентрирани течни багрила, които създават живи нюанси. Те трябва да се нагреят и разредят във вода. Тези, които идват в стъклени бутилки, могат да се загреят в микровълновата за около 30 секунди. Тези в пластмасови бутилки могат да бъдат потопени вътре в бутилката в купа с преварена вода, която е охладена до 60 µ’ C (140 µ’ F). Когато боята се загрее, изсипете я във водата. След като сместа багрило и вода се охлади, към нея може да се добави водоразтворим консервант. Докато разбърквате сапуненото тесто, добавете сместа от вода и боя по една капка. По-долу е таблицата за разреждане на LabColor от Bramble Berry:

LabColor Size Количество разреден LabColor (за CP) Количество сапун - светъл нюанс Количество сапун - Deep Tint
малък 113 грама 29 килограма 7 килограма
голям 226 грама 53 килограма 13 килограма
джъмбо 1,5 килограма 335 килограма 83 килограма
 • Pearlescent Micas (Перлени слюди)

Това са блестящи прахови багрила. Преди да бъдат добавени към натурален сапун за стопяване и изсипване, те трябва да се смесят с малко количество масло или глицерин или няма да се разпръснат правилно и вместо това ще се слепят на едно място. Друг начин за внедряване на слюди в сапун е чрез поръсване на малки количества от тях между няколко слоя сапун. Те не се разтварят в течности и не се смесват с други цветове, така че използването им в полупрозрачен сапун за стопяване и изливане означава, че ще му придадат ярък блясък и ясни, чисти линии.

 • Естествени оцветители (глини, билки)

Това са естествени и по-приглушени багрила, които не избледняват. Те произвеждат сапунени оцветители в различни цветове, включително кремаво, жълто, сиво, зелено, лилаво, червено, розово и оранжево. Преди да добавите глина към сапуна, добра идея е да я смесите с равно количество вода, докато стане течна, тъй като глините изтеглят влагата в себе си. Добавянето им директно към сапуна може да доведе до напукване или разпадане на сапуна.

 • Пигменти (оксиди и ултрамарини)

Това са прахообразни багрила. Те са подобни на слюдите по това, че трябва да се смесят с вода, преди да бъдат добавени към сапуна. Дизайните, направени с пигменти, също ще бъдат ярки и добре дефинирани вътре в сапуна.

Натурален сапун в дамшни условия2. Овлажнители

Овлажнители като растителни масла и глини могат да се добавят при нагряване на сапунената основа за стопяване и изливане. Може да изглежда нелогично да се използва глина като овлажняваща съставка, тъй като е известно, че има свойства, които изтеглят влагата от кожата, но във влажната си фаза тя излъчва полезни минерали. Нормата на използване на овлажнители е приблизително 1 – 2 супени лъжици на паунд (0,45 kg) сапунена основа.

Добавянето на овлажнител като масло от манго ще позволи на вашия сапун да помогне в борбата с кожните раздразнения като сухота, фини линии, бръчки, слънчево изгаряне, ухапвания от насекоми, обриви и стрии. Кондициониращите масла като ший и какао осигуряват кремообразна пяна, както и твърдост на сапуна. Какаовото масло помага на кожата да задържа влагата и я предпазва от суровите замърсители на околната среда, като създава бариера, и осигурява сапун с допълнителната полза от неговата мека, приятна миризма.

Глини като Rhassoul не само ще почистят и стегнат, но и ще подхранват кожата. За да добавите глина към сапунена основа, без да причинявате слепване на глината, когато влезе в контакт със сапуна, първо трябва да се направи паста с дестилирана вода. 0,33 супени лъжици (1 супена лъжица) глина могат да се дестилират в 1 супена лъжица дестилирана вода. Глините са склонни да добавят земни цветове към сапуните.

3. Аромати

Сапуните могат да бъдат ароматизирани с ароматни масла, които са синтетични или с етерични масла, които са естествени. Добавят се за разтопяване и изливане на сапунена основа, преди да се свали от котлона, за да се излее във формата, тъй като тези аромати няма да се стопят правилно в сапун, който вече е изстинал. Добавянето на аромати по това време помага да се издържат, въпреки че силата на ароматите варира от масло до масло. Каолиновата глина е често срещана добавка за ароматизирани сапуни, тъй като помага на сапуна да запази аромата си. Това, което също помага на сапуна да запази аромата си, е съхраняването на крайния продукт на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Ароматните масла могат да съдържат съставки, които имат естествени цветове – ванилинът е един пример – и цветът на сапуна може да бъде повлиян от тези естествени цветове. В случай на ванилин, той става сапунено кафяв с течение на времето. Цветът на някои етерични масла също може да повлияе на цвета на сапуна.

За сапун за топене и изливане, препоръчителното количество ароматизиращи масла е 15 мл на литът (0,5 грама на 0,45 кг) сапун, а препоръчителното количество етерични масла е 7,4 мл на литър (0,25 грама на 0,45 кг) сапун.

Силно препоръчително е производителите на сапун да прочетат и разберат внимателно инструкциите за безопасност на продавача за употреба, преди да добавят подходящото съотношение аромат/етерични масла към процеса на приготвяне на натурален сапун. Важно е да се обмисли как кожата ще реагира на конкретните използвани етерични масла, както и как те могат да се разсеят в реакция на топлина.

Как да се приготви натурален сапун

Етерични Масла в Eterim.com, които може да използвате като аромати

Етерично масло Бергамот 10ml

(11)
7.99лв.

Етерично масло Маточина 10ml

(1)
8.99лв.

Етерично масло Хвойна 10ml

(2)
8.99лв.

Етерично масло Здравец 10ml

(7)
11.99лв.

Етерично масло Черен пипер 10ml

(2)
10.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

4. Ексфолианти

Ексфолиантите са съставки с текстури и свойства, които им дават способността да полират сухата, матова кожа. Те работят за премахване на мъртвите клетки от горния слой на кожата. За да предотвратите образуването на слой от ексфолиращи растителни съставки в сапуна, добра идея е да избягвате използването на твърде много ексфолиант и да осигурите непрекъснато разбъркване на сапуненото тесто след добавяне на ексфолиантите. Като цяло, скоростта на използване на ексфолиант е 1-2 супени лъжици на паунд (0,45 кг) натурален сапун. Ако се желае груб, абразивен сапун, тогава количеството ексфолиант трябва да бъде по-високо от това препоръчително основно количество.

 • Фини ексфолианти (колоидна овесена каша, зърна от жожоба)

Те могат да се добавят към сапунената основа след добавянето на аромата. Най-добрият начин да включите колоидна овесена каша е да я смилате в текстурата на овесено брашно и да го диспергирате в течност като масло или вода, за да се предотврати образуването на бучки в разтопения сапун. Мънистата от жожоба са малки, гладки, восъчни сфери, които осигуряват нежно ексфолиране. Както при овесените ядки, те трябва да бъдат включени в сапунената смес, когато е при температура между 48 °C – 51 °C (118 °F – 123 °F). Ако температурата е по-висока от тази, както овесените ядки, така и зърната ще плуват отгоре, вместо да останат суспендирани равномерно в крайния продукт. Най-добре е да използвате само щипка мъниста, тъй като колкото повече мъниста от жожоба се използват, толкова по-трудно ще бъде да се гарантира, че са разпределени равномерно.

 • Средни ексфолианти (динни соли от мъртво море, захар, стригана луфа)

Поради скоростта, с която сапунът се втвърдява при добавяне на соли, най-добре е да се движите бързо, когато ги добавяте към основата и да ги разбърквате добре с лъжица. Не трябва да се излива сапуна във формата, за да се избегне бързото втвърдяване. Сапуните, съдържащи сол, трябва да се нарязват около час след като се изсипят във формичките, в противен случай те се разпадат при нарязване. Захарите могат да се добавят, когато сапунът се разтопи наполовина и след това да се разбърква бързо с лъжица, докато се разтвори напълно. След това трябва да се смеси с ръце на паста и да се притисне здраво във форми. Добавянето на захар има допълнителната полза от увеличаване на пяната на сапуна. Най-добре е да добавите настъргана луфа, след като сапунът леко се охлади, така че парчетата да останат суспендирани в разтопения натурален сапун.

 • Големи ексфолианти (кафе, семена от ягода)

Добавете утайката от кафе, след като сапунът стане течен и топлината е изключена. След това изсипете сместа във формичките. След като ягодовите семена се добавят към разтопения сапун, те трябва да се смесят добре, за да се насърчи равномерното суспендиране в целия сапун. За по-абразивен сапун, семената могат да се добавят само към едната страна на сапуна. За начало използвайте 1 – 2 чаени лъжички на паунд (0,45 кг) сапун. Коригирайте количеството според нуждите.

Изисквания за направата на натурален сапун5. Екстракти

Екстрактите въвеждат в сапуна полезните свойства на техните оригинални растения. Те могат да се добавят към разтопения сапун в размер на 1-2 супени лъжици на всеки паунд (0,45 kg) сапун и да се разбъркват с лъжица точно преди сместа да се излее във формата. Следват някои популярни избори за екстракти, които са включени в процеса на приготвяне на сапун за стопяване и изливане:

 • ЕКСТРАКТЪТ ОТ ЛАЙКА е известен със своите антисептични и противовъзпалителни свойства. Неговият успокояващ аромат също помага за облекчаване на стреса.
 • ЕКСТРАКТЪТ ОТ СЕМКА НА ГРЕЙПФРУТ е известен с това, че защитава и подхранва кожата със своите антиоксиданти като витамини А, С и Е. Той насърчава здравето на клетките и действа като дезинфектант.
 • ЕКСТРАКТЪТ ОТ ЗЕЛЕН ЧАЙ е богат източник на антиоксиданти като витамин С и витамин Е и е известно, че успокоява слънчево изгаряне или раздразнена кожа. Той също така помага за възстановяването на клетките, които са увредени от такива причини като сурови фактори на околната среда, стареене и акне.
 • ЕКСТРАКТЪТ ОТ ПЛОДОВЕ ГУАВА е с високо съдържание на витамини А, В и С е известен със своите свойства против стареене и способността си да предотвратява окисляването на клетките.
 • ЕКСТРАКТЪТ ОТ ПЛОДОВЕ ПАПАЯ естествено повдига и подмладява кожата, като я прави по-гладка и мека. Стабилизира мазната кожа и ексфолира сухата. Богатото му съдържание на витамин А помага за възстановяването на кожата чрез увеличаване на образуването на клетки. Съдържанието на витамин С го прави мощен антиоксидант.

Инструменти и съставки за приготвяне на натурален сапун

 • Чист участък от плот или маса, който би бил достатъчно широк за приготвяне на торта
 • Разтопете и изсипете сапунена основа
 • Микровълнова печка и двоен котел за разтопяване на сапунената основа
 • Остър нож или нож за тесто за изрязване на достатъчно количество от основата, за да пасне на желаната форма, след като се разтопи
 • Голяма термоустойчива мерителна чаша с обем 1 литър (4 чаши) или купа. Трябва да е подходяща за микровълнова печка, в която да поставите нарязаната основа за топене
 • Топлоустойчива лъжица за смесване на основата
 • Всякакъв вид топлоустойчива матрица, от която лесно може да се освободи сапунът. Избягвайте използването на твърда пластмаса или метал, които могат да реагират и да обезцветят съставките на сапуна.
 • Всяка добавка може да бъде включена в сапунена смес за стопяване и изливане, включително аромати, оцветители, хранителни вещества за грижа за кожата като билки, масла, ексфолианти и други.
 • Малка бутилка със спрей алкохол

Интересно оформени натурални сапуни

Как да направим натурален сапун – процес стъпка по стъпка

 • Стерилизирайте зоната за приготвяне на сапун, която трябва да е достатъчно голяма, за да приготвите смес за кекс.
 • Нарежете желаното количество сапунена основа на малки квадратчета. Всеки паунд (0,45 кг) сапунена основа ще даде 4-6 бара.
 • Поставете квадратите в А) купа, подходяща за микровълнова фурна. Загрявайте ги на кратки интервали от 15-20 секунди, като разбърквате внимателно при всяко нагряване. Може да поставите и в Б) двоен котел – тенджера, която е наполовина пълна с вода, която се загрява, докато заври. В тази тенджера се поставя втори тиган, съдържащ нарязаната сапунена основа. Топлината от долния съд се прехвърля във втория съд и разтопява сапунената основа.
 • С топлоустойчива шпатула разбъркайте бавно разтопената сапунена основа между всяко нагряване, за да избегнете образуването на мехурчета. Ако възникнат мехурчета, те могат да бъдат разпръснати с пръскане на алкохол от бутилката със спрей. Бавното разбъркване също е благоприятно за поддържане на правилната температура за сапуна. Това е така, защото сапунените основи губят вода при нагряване при твърде висока температура.
 • Отстранете сапуна от източника на топлина, преди да се разтопи напълно. Продължете да го разбърквате, докато топлината на сместа се разпръсне последователно навсякъде. В този момент могат да се добавят етерични масла, ароматни масла, оцветители и други добавки, докато сместа се разбърква внимателно.
 • Изсипете разтопената сапунена основа в желаната форма, като се уверите, че е равна. Всички образуващи се мехурчета могат да бъдат разсеяни със спрей със спирт. Ароматните масла може да накарат сапуна да „плаче“. Това означава, че сапунът ще се чувства мокър и мазен. Добра идея е да направите партиден тест, когато ги използвате.

Ако се интересувате от свойствата на глицерина, можете да прочетете нашата статия тук.

 • Оставете сапуна да престои и да изстине напълно във формата. Това време за изчакване може да продължи няколко часа или дори да се охлади за една нощ.
 • Внимателно освободете сапуна от формите върху чиста, равна повърхност с кърпа за чай или хартиена кърпа, за да предотвратите вдлъбнатините на упоритите сапуни, заседнали в техните форми. Ако това се случи, сапунът може да бъде допълнително замразен за 15-30 минути за по-лесно отстраняване. След като се извади от фризера, дръжте формата под гореща вода, за да разтопи покритието. След това сапунът трябва лесно да се отлепи.
 • Всички грапави ръбове могат да бъдат изгладени с нож за чистене и чиста кърпа, навлажнена със спирт.
 • Оставете сапуните да изсъхнат на въздух, преди да ги опаковате. Всяка влага, уловена вътре в опаковката, може да направи сапуна лигав. Целофановите торбички или термосвиваемото фолио са идеални за опаковане на сапун. Най-добре е да увиете сапуна веднага след като приключи изстиването му. Това ще предотврати свиването му поради изпарената вода.

Различни видове натурален сапунИзползване

За да се гарантира, че сапуните ще се отделят лесно от техните форми, може да се нанесе покритие върху формите.

Внимателно загрейте следните съставки:

 • 1 супена лъжица вазелин
 • 1 супена лъжица минерално масло (бебешко масло)

Тази смес може да се съхранява в буркан и може да се разнесе върху форми с малка четка за сладкиши, за да покриете леко формите. Силиконовите четки са чудесни за това.

Мерки за безопасност

Преди да включите каквато и да е добавка в рецептата за сапун, важно е да разберете количеството, което може да се използва безопасно. Твърде много добавка може да доведе до проблеми като разрушаване на химическите връзки или може да наложи използването на консерванти.

За производството на сапун трябва да се използва само топлинно безопасно оборудване, тъй като температурите на топене обикновено достигат над 48 µ’C (120 µ’F). Когато кожата е изложена на горещ сапун, тя е болезнена.

Пресни съставки като плодове, зеленчуци или мляко е най-добре да се избягват в рецептата за разтопен и изсипен сапун.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.