Здраве

14 ползи на етерично масло от розмарин

5/5 - (1 глас)

Розмаринът е вечнозелен храст с игловидни листа и дървесен аромат. Макар и по известен като любима подправка за различни рецепти, той е едно от най-популярните ароматни и лечебни растения в света. Етеричното масло от розмарин, което съдържа основните компоненти или есенция на растението, се извлича и продава в малки бутилки. Въпреки името си, то не е истинско масло, тъй като не съдържа мазнини.

Поради използването на маслото от розмарин в народната медицина, много учени сега тестват потенциалните му ползи за здравето. Въпреки че по-голямата част от това изследване тепърва започва, то подкрепя някои традиционни употреби на маслото и илюстрира възможни нови такива.

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.

Ето 14 потенциални ползи и приложения на етеричното масло от розмарин:

1.Може да подобри мозъчната функция

В древна Гърция и Рим се смятало, че розмаринът укрепва паметта. Те смятат, че вдишването на масло от розмарин помага да се предотврати разграждането на ацетилхолина, мозъчен химикал, важен за мисленето, концентрацията и паметта. По-късни проучвания доказват, че това наистина е така.

Друго съвременно проучване се прави на млади хора, за да се види как те биха реагирали на разпръснатото етерично масло от розмарин в помещението. В него участват 20 човека на възраст между 20 и 40 години. При задаването им на математически въпроси, се доказало, че тяхната скорост и точност са се увеличили право пропорционално на продължителността, през която маслото било разпръснато. Освен това, кръвните им нива, на определени съединения на розмарин също се повишават. Това доказало, че розмаринът може да влезе в тялото ви само чрез дишане.

2. Етеричното масло от розмарин стимулира растежа на косата

лекуване на косопада с масло от розмарин

Един от най-честите видове косопад е андрогенната алопеция, по-известна като оплешивяване при мъжете, въпреки че може да засегне и жените. Маслото от розмарин лекува андрогенната алопеция, като предотвратява атакуването на страничния продукт на тестостерона върху космените фоликули, което е причината за това състояние. Препоръчва се мъже с андрогенна алопеция да масажират разредено масло от розмарин в скалпа си, два пъти дневно в продължение на шест месеца. Това ще увеличи дебелината на косата и може да възстанови косата по напълно натурален начин, за разлика от миноксидила.

Освен това, тези, потребителите на маслото от розмарин, потвърждават, че изпитват по-малко сърбеж на скалпа в сравнение с  използването на миноксидила. Други изследвания показват, че маслото от розмарин може да се бори с неравномерния косопад или алопеция ареата, която засяга до половината от населението на възраст под 21 години и около 20% от хората над 40. Необходимо е хората с алопеция ареата да втриват смес от етерично масло от розмарин в скалпа си всеки ден в продължение на седем месеца. 44% потвърждават подобрение в косопада си в сравнение само с 15% в контролната група, която използваше неутралните масла от жожоба и гроздови семки.

За да се насласите на здрава и жизнена коса, купете етерично масло от розмарин, от ТУК!

3. Може да помогне за облекчаване на болката

облекчаване на болкатаМаслото от розмарин е известно в народната медицина като болкоуспокояващо. Предварителните проучвания подкрепят неговите ползи за облекчаване на болката и предполагат, че може да бъде по-ефективен от ацетаминофен.

При направено двуседмично проучване на хора, които изпитват болки в рамото, са имали 30% намаляване на болката. Това се дължало на факта, че те били подложени на акупресура (масаж) с етерично масло от розмарин. Тези, които са получавали само акупресура, са имали 15% намаляване на болката.

4. Отблъсква насекоми

етерично масло от розмарин против насекомиМаслото от розмарин се използва като натурално средство за унищожаване на определени насекоми. Освен това то помага за отблъскване на някои определени комари и кърлежи.

Ако искате да намалите употребата на силно химичните препарати за вас и дома ви срещу насекоми, то етеричните масла са натурални заместители. В сравнение с 11 други етерични масла, това от розмарин има най-дълъг репелентен ефект върху комари, които разпространяват вируси. Разреждане от 12,5% масло от розмарин отблъсква 100% от комарите за 90 минути.

Ако желаете да си направите такъв спрей у вас, може да видите някой интересни рецепти от нашата статия ТУК!

5. Етеричното масло от рознарин може да облекчи стреса

Вдишването на това уникално масло, което носи много ползи със себе си, може да облекчи нивата на стрес. Розмаринът може да намали нивата на кортизол, хормон, който може да има вредно въздействие върху тялото ви. Ако ви предстои важен изпит и се чувствате стресирани, вдишайте етеричното масло с помощта на дифузер. Това ще успокой пуслът ви с около 9%. Тъй като повишената честота на пулса отразява краткосрочен стрес и тревожност, маслото от розмарин може естествено да намали стреса. Повишените нива на кортизол могат да потиснат имунната ви система, да допринесат за безсъние и да причинят промени в настроението, наред с други здравословни проблеми.

6. Масло от розмарин за повишаване на концентрацията

Лошото кръвообращение е често срещано оплакване. Може да го забележите най-вече по крайниците си. Ако изпитвате студени пръсти на ръцете и краката – дори при сравнително високи температури, със сигурност се насочете към употреба на масло от розмарин.

В едно проучване жена с болестта на Рейно, масажира ръцете си със разредено в базово масло  масло от розмарин, установявайки, че това помага за затопляне на пръстите й. Това, което се случва при болестта на Рейно е, че кръвоносните съдове на пръстите на ръцете и краката ви се свиват, когато ви е студено или сте под стрес. Това ги кара да губят цвета си и да изтиват. Ако и вие имате подобни симптоми използвайте масло от розмарин. То ще помогне, като разшири кръвоносните ви съдове. По този начин ще затопли кръвта ви, така че да достигне по-лесно до пръстите на ръцете и краката.

Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят тези ефекти – но розмаринът може да се окаже полезен експеримент на ниска цена.

7. Как етеричното масло от розмарим може да ви помогне да се ободрите?

Няколко малки проучвания показват, че маслото от розмарин може да повиши вниманието, бдителността, енергията и настроението. Маслото от розмарин обикновено се използва при умствено напрежение и умора в народната медицина. Това повишаване на бдителността съответства на промени в мозъчните вълни и увеличаване на сърдечната честота, дишането и кръвното налягане. Нанасянето на разредено масло от розмарин върху кожата ви може да осигури подобни ползи, тъй като може да достигне до мозъка ви по този път.

Все пак са необходими повече изследвания в тази област, за да се потвърдят тези резултати.

8. Розмариновото етерично масло помага при болки в ставите

Прилагането на разредено масло от розмарин локално може да помогне за намаляване на възпалението при наранявания и ревматоиден артрит. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърди това. Предварителните данни показват, че маслото от розмарин може да помогне за намаляване на възпалението на тъканите , което може да доведе до подуване, болка и скованост. Това може да стане чрез спиране на миграцията на белите кръвни клетки към увредените тъкани за освобождаване на възпалителни химикали.

Ревматоидният артрит е автоимунно състояние, при което собствената имунна система на тялото ви атакува тъкани, като колене и други стави, наранявайки ставната лигавица и причинявайки възпаление.

9. Други ползи на етеричното масло от розмарин

ползи на етеричното масло от розмаринПотенциалните бъдещи употреби на маслото от розмарин включват предотвратяване на рак и хранително отравяне, както и подпомагане на здравето на черния дроб и храносмилането. Въпреки това не са провеждани проучвания върху тези ефекти върху хора.

Все пак маслото от розмарин може да се окаже полезно при:

  • Рак: Маслото от розмарин има антиоксидантно и противовъзпалително действие, което според проучванията може да се бори с раковите клетки
  • Черен дроб и храносмилателно здраве: Проучванията върху животни показват, че маслото от розмарин може да стимулира отделянето на жлъчка, което е важно за храносмилането на мазнините, и да активира вашите собствени антиоксидантни защитни механизми за защита на черния дроб
  • Хранително отравяне: Маслото от розмарин може да помогне за инхибиране на растежа на определени щамове бактерии, които причиняват хранително отравяне. Това изисква използване на прецизни, много малки количества хранително масло. Не експериментирайте с това у дома!
  • Странични ефекти на антибиотиците: Розмаринът и други етерични масла могат да увеличат ефективността на някои антибиотици. Това може да позволи по-ниска доза от тези лекарства, което може да намали страничните ефекти.
  • Антибиотична резистентност: Розмаринът и други етерични масла могат да отслабят клетъчните стени на устойчивите на антибиотици бактерии – не само ги увреждат, но и позволяват на антибиотиците да навлизат.

10. Лесен за използване

масло от розмарин

Маслото от розмарин може да се вдишва или прилага локално. Много е концентриран, така че трябва да използвате само няколко капки. Малките бутилки, в които се продава, съдържат пластмасови капкомери, които улесняват дозирането на единични капчици.

Въпреки че някои производители твърдят, че е безопасно да се поглъщат или консумират техните етерични масла, няма научни доказателства в подкрепа на това – особено в дългосрочен план. Етеричните масла никога не трябва да се поглъщат! Ето няколко лесни насоки за вдишване или локално приложение на масло от розмарин.

Вдишване на етеричното масло от розмарин

Най-простият начин да вдишвате масло от розмарин е да отворите бутилката и да вдишате. Като алтернатива можете да поставите няколко капки в дифузер за ароматерапия и да вдишате неговите пари.Важно е да избягвате да поставяте дифузер близо до бебета или малки деца, тъй като е трудно да разберете количеството, което вдишват.

Ако не знаете какъв дифузер за етерични масла да закупите, за да може да използвате етеричното масло от розмарин, ние ви препоръчваме 3 лесни за употреба модела:

Голям дифузер с етерични масла ETERIM 500

(87)
59.99лв.

Дифузер за ароматерапия с етерични масла ETERIM 120

(104)
49.99лв.

Дифузер за етерични масла ЕТЕРИМ Marble 500

(11)
64.99лв.

Локална употреба

Розмаринът и другите етерични масла се абсорбират лесно в кръвта ви, когато ги нанесете върху кожата си. За това се препоръчва да се разреждат етеричните масла с неутрално носещо масло, например такова от жожоба. Това помага да се предотврати потенциално дразнене на кожата и възможност от изгаряне на кожата, поради голямата концентрация на маслото. Вижте някои общи насоки за разреждане на масла за локално приложение:

Разреждане: Как да го приготвите:
Бебета 0,3% една капка етерично масло
към една супена лъжица
основно масло
Деца 1,0% една капка етерично масло
към една ч.л. базово масло
Възрастни 2,0- 4,0% използвайте 3-6 капки
етерично масло към една
ч.л. основно масло

Нанесете получената смес върху долната част на краката си или частта от тялото, към която сте насочени, като например възпален мускул. След това втрийте маслото в кожата си. Това подобрява притока на кръв и усвояването на маслото. Избягвайте да прилагате розмарин и други етерични масла върху увредена кожа или в близост до чувствителни зони, като очите.Обикновено се препоръчва да избягвате маслото от розмарин, ако сте бременна или имате епилепсия или високо кръвно налягане. Маслото от розмарин може да влоши последните две състояния.

Вижте още етерични масла от ЕТЕРИМ:

Етерично масло Мента 10ml

(42)
8.99лв.

Етерично масло Салвия 10ml

(5)
8.99лв.

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.

Етерично масло Здравец 10ml

(7)
11.99лв.

Етерично масло Лимонена трева 10ml

(12)
7.99лв.

Етерично масло Тамян 10ml

(14)
15.99лв.

2 thoughts on “14 ползи на етерично масло от розмарин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.