Интересно

Най-добрите етерични масла за облекчаване на менопаузата

етерични-масла-за-менопауза
вашата оценка

Менопаузата е важно събитие в живота на жената, което означава края на плодовитостта и края на месечните периоди. Докато някои жени започват да получават симптоми в 30-те,  за други се проявяват в по-късен етап към 40-те или 50-те години. Менопаузата по дефиниция е настъпила след 12 последователни месеца, които са преминали без менструация.

Много жени страдат от симптоми като умора, горещи вълни, раздразнителност и безсъние, някои от които могат да нарушат ежедневните дейности. Някои се обръщат към хормонална терапия (ХТ), за да ги облекчат, но това лечение може да причини други нежелани странични ефекти и по-висок риск от сериозни усложнения.

Изследванията сочат, че през първата година от хормоналната терапия се развива повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт. Участниците в проучването, които използват комбинация от естроген и прогестин като част от хормоналната терапия, развиват значително повишаване на риска от инвазивен рак на гърдата и смърт от рак на гърдата, както и рак на белите дробове, заболяване на жлъчния мехур, деменция и уринарна инконтиненция. Поради тези рискове Националната здравна мрежа на жените препоръчва да се търсят алтернативни начини за справяне с промяната на „симптомите на живота“.

Ако сте примамени да се обърнете към антидепресанти, които понякога се предписват за борба със симптомите, тези лекарства също така идват със сериозни странични ефекти, някои много по-големи от дори най-досадните симптоми на менопаузата, като повишен риск от самоубийство. Това означава, че е най-добре да погледнете естествените алтернативи на лечение като етерични масла.

Следните масла са показали, че са най-добри за борба със симптомите на менопаузата.

  1. Етерично масло от мента

Етеричното масло от мента е освежаващо, охлаждащо и повдигащо настроението. То има функцията да охлади тялото, когато ви атакуват горещи вълни или ви изненада нощно изпотяване. Всъщност ментолът в ментово масло, е това, което ви подмамва да мислите, че на каквато и част от тялото го приложите, то се охлажда. Кожата абсорбира маслото и разпространява това “хладно” усещане в тялото.

Ментата може да се използва и за борба с умората, често срещан проблем с менопаузата. Много жени изпитват неочаквана умора, която може да затрудни работата им. Съветваме ви да вземете шишенце етерично масло от мента и да вдишате, или да го поставете в дифузьор, за да го разпръснете в стаята. Друга възможност е да поставите 20 капки ментово масло в бутилка спрей, комбинирана с 8 унции вода, а след това да я използвате за освежаване както и да намалите умствената умора и да подобрите концентрацията си.

В идеалния случай, опитайте да го използвате, преди да започнете да се чувствате изключително уморени, тъй като е по-лесно да се предотврати, отколкото да се преодолее.

  1. Етерично масло от лимон

Лимоновото масло може да отговори на редица менопаузални симптоми, тъй като осигурява освежаващ ефект върху ума и тялото. Когато умората или мъглявината удари, това е чудесно решение за повишаване на бдителността и концентрацията. Можете да го разпръснете у дома или в офиса, за да ви помогне да останете съсредоточени. Също така е отлично средство за енергия и избистряне на ума – просто втрийте няколко капки в дланта си и вдишайте за миг.

Тъй като раздразнителността е често срещана при менопаузата, лимонът е добър за повишаване на настроението и премахване на безпокойство, тъга и дори депресия. След особено труден ден, добавете няколко капки в топла вана, за да намали стреса и умората. Маслото не само премахва умствената умора, но може да намали нервността, напрежението, безпокойството и изтощението, като същевременно ви кара да мислите по-позитивен начин.

  1. Лавандулово етерично масло

Лавандуловото масло е известно със способността си да насърчава спокойствието и релаксацията, да повдига настроението и предразполага към по-добър сън за тези, които се борят с един от най-притеснителните ефекти на менопаузата: безсъние. Съществуват някои научни изследвания, които доказват използването на лавандулово етерично масло като част от ароматерапията, която може да помогне за забавяне на активността на нервната система, да насърчи релаксацията, да подобри настроението и качеството на съня.

Експертите смятат, че лавандуловото етерично масло помага на тялото да се отпусне достатъчно, така че нивата на хормоните да са естествено балансирани. Има много начини да го използвате, включително добавяне на 5 до 10 капки масло към дифузьор или овлажнител, като непрекъснатият поток от неговия аромат е особено полезен както за физическото, така и за емоционалното равновесие. Можете също така да поставите капка или две от маслото върху различни точки на натиск, като вътрешността на китките, зад ушите или в слепоочията и да ги масажирате. Това ще ви помогне да се отпуснете и да се насладите на по-добър сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.