Интересно

Използвате ли ароматни свещи?

Ароматни свещи
5/5 - (3 гласа)

Повечето ароматни свещи се правят с етерични масла и имат ароматерапевтични свойства. Тоест ароматните свещи са направени за цялостна терапевтична грижа – за осигуряване на благополучие на тялото, ума и духа. Ароматерапията е лечебно средство, което хората от векове използват за натрупване на енергия, облекчаване на стреса, засилване на концентрацията и управление на болката. Ароматите на етеричните масла се излъчват, за да стимулират сетивата. Някои аромати дори могат да понижат кръвното налягане. По принцип ароматните свещи се използват не само за приятните им аромати, но и за способността им да променят настроението ни – да ни помогнат да се чувстваме добре.

Изследванията показват, че отрицателните емоции, които свързваме с определени ситуации, могат да бъдат променени или премахнати чрез ароматерапия. Според медицинското училище на университета Джонс Хопкинс, по същия начин, по който медитацията може да доведе до промени във физиологичните реакции, определени аромати могат да предизвикат и промени във физиологичните отговори. Това е така, защото уханието има сложна връзка с мозъка. Миризмата има капацитета да премине кръвната бариера и да пътува до централната нервна система. Чрез обонятелната система ароматите имат директен достъп до лимбичната област на мозъка, която се нарича “емоционален център на мозъка”. Нашите емоции и обонянието ни са силно свързани. Така че, когато вдишвате ароматна свещ, се задейства много сложна връзка между обонянието и мозъка.

Основни аромати за ароматни свещи

Ароматерапевтичните свещи могат да доведат до многообразни ползотворни ефекти. Ароматните свещи се предлагат в голямо разнообразие от аромати. Ето списък на някои от най-често срещаните аромати, които хората използват, за да им повлияят положително.

  • Лавандула: Успокояващ и релаксиращ аромат, лавандулата има способността да облекчава безпокойството, депресията и стреса. Използва се и за лечение на главоболие и безсъние.
  • Цитрусови аромати: портокалът, лимонът и грейпфрутът имат мощни цитрусови аромати, които помагат да се подобри настроението и да се повиши концентрацията.
  • Ванилия: Сладък и затоплящ аромат, ванилията успокоява. Освен това помага за облекчаване на стреса.
  • Канела : Известно е, че помага на нервите, умората и изтощението, канелата има много привлекателен аромат, който мирише на прясно изпечени бисквитки.
  • Здравец: Ухание, което напомня на хората да са на открито, здравецът има чудесен ефект върху нервите, имайки успокояващи свойства, които помагат за релаксация.
  • Жасмин: Един от любимите аромати на хората, жасминът успокоява и отпуска.
  • Сандалово дърво: Имайки едни и същи предимства, които хората твърдят, че получават от медитация, сандаловото дърво помага за гладкото дразнене и премахва депресията.
  • Евкалипт: С повдигащ мирис евкалиптът помага за обеззаразяване на носа и осигуряване на облекчение от настинки, синузит и алергии. Евкалипта спомага за повече енергия.
  • Манта: Аромат, с който всички са запознати, ароматните свещи от мента могат да облекчат мускулните болки, главоболието и храносмилателните проблеми.

Как се прави ароматна свещ?

Ароматни свещи ЕТЕРИМ

Ароматната свещ има три основни компонента: фитил, восък и етерично масло. Добрата ароматерапевтична свещ има фитил, който се прави или от памук, коноп или дърво. Фитилите не съдържат токсични елементи, като цинк и олово, защото тези елементи могат да се разпространят във въздуха и да влязат в тялото чрез дихателната система.

Соевият восък, пчелният восък, канделиловият восък и рапичният восък се използват за направата на изцяло естествени ароматерапевтични свещи. Най-добре е да избягвате свещи, направени от парафинов восък. Този вид восък се добива от петрол и съдържа токсични химикали, като формалдехид и бензен.

Истинска ароматерапевтична свещ съдържа естествени етерични масла вместо химически получени масла. Свещите, които са етикетирани като “парфюм” или “ароматно масло”, са признак, че свещта вероятно е направена със синтетични масла. Ключът към постигането на реални резултати от ароматерапията е използването на чисти, терапевтични масла, а не масла, произведени със синтетични съставки. Всъщност, ако ароматерапевтичната свещ не е направена със 100% натурални съставки и с чисти етерични масла, тогава това не е ароматерапевтична свещ.

Органично направените ароматни свещи са малко по-скъпи от обикновените свещи, но те идват с много повече предимства от обикновената ароматизирана свещ. Те отделят по-малко сажди; те горят по-бавно от повечето свещи; и, основната им полза, те излъчват истинско чувство за благополучие. Органично направените ароматерапевтични свещи са здравословни и лечебни.

Разбира се, не всички ароматни свещи са равни. Качеството на използваните етерични масла и регионът, в който се отглеждат растенията, влияят върху качеството на ароматната свещ. Полезно е да проучите откъде идват съставките, преди да купите ароматна свещ.

Многобройните предимства на ароматните свещи

Ароматните свещи могат да бъдат от полза за тези с храносмилателно разстройство, ПМС, кожни проблеми, колебания на кръвната захар, болки в ставите и рак. Ароматните свещи могат да предизвикат и спомени. Можете да изберете ароматизирана свещ, която да ви създаде добър спомен и да ви напомня за нещо приятно от миналото ви. Ароматната свещ също може да ви помогне да покажете своята личност. Покажете чувството си за себе си, като изберете аромат, който представлява кой сте. Ако сте от природата, човек който обича да ходи на планина или да кара колело, изберете свещ с цветен или боров аромат. Ако сте фенове на готвенето, изберете свещ със сладка или плодова миризма. Ако сте заедно през нощта с този, когото обичате, изберете възбуждащ аромат, който трябва да вдъхнови присъствие на романтика. Ароматните свещи са направени за нещо повече от техните лечебни свойства. И е лесно да намерите такъв, който да отговаря на вашите специфични нужди.

Като последна забележка, повечето ароматни свещи трябва да горят за около един час при всяко използване. Това позволява на пламъка необходимото време за разтопяване на восъка и помага на свещта да изгори равномерно. Важно е също да поддържате фитила подрязан, тъй като дълъг фитил може да накара свещта да пуши.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.