Интересно

Етерични масла, които могат да помогнат при здравословни проблеми

етерични-масла-за-здраве
5/5 - (1 глас)

Вярвате или не, здравословното състояние може да бъде подобрено така лесно както вдишването на дълбока глътка въздух. Етеричните масла придобиват все по-голяма популярност и с основателна причина. Все по-голям обем проучвания показват, че тези масла могат да помогнат за предотвратяване или дори лечение на редица състояния, от мигрена до хормонален дисбаланс. Етеричните масла могат да подобрят нашето здраве и по други начини.

“Много етерични масла имат антимикробни свойства, с които стимулират имунната система и унищожават вредните бактерии и вируси”, казва д-р Джош Ак, автор на книгата “Етерични масла: Древна медицина“. Много от тях също така функционират като мощни антиоксиданти и помагат за неутрализирането или спирането на свободните радикали в организма. Те са причинени от фактори на околната среда като замърсяване, химически токсини и радиация. На свой ред тялото ще е готово за борба срещу оксидативния стрес, който може да стигне до болест.

Добър начин да се възползвате от предимствата на етеричните масла е като нанесете няколко капки върху кожата си и масажирате. Можете също да ги добавите към ежедневния си лосион или вана или да използвате дифузер за етерични масла, за да разпръснете аромата в дома си.

“Първо поставете малко количество върху кожата си, за да сте сигурни, че няма да имате алергична реакция”, казва д-р Иша Гупта, невролог в IGEA Brain & Spine. “Винаги започвайте бавно, независимо дали нанасяте етерично масло върху вас или разпръсвате в стая.”

(Забележка: Етеричните масла не трябва да се използват като заместител на предписаното лечение или медикаменти. Въпреки, че може да намерите някои ядивни видове масла под формата на добавки, повечето не са предназначени за консумиране. Консултирайте се с лекар преди да вземете някакви добавки, защото някои от тях могат да причинят опасни странични ефекти.)

Етерични масла, които могат да помогнат при лечение на здравословни проблеми:

Помага срещу: мигрена, тревожност

Може би едно от най-изучаваните етерични масла е лавандулата. Доказано е, че има множество ползи, включително намаляване на тревожността, подобряване на настроението и отпускащо действие. Но едно от най-мощните ползи е способността му да помогне за контролиране на мигренозните главоболия.

В проучване от 2016 г., публикувано в Journal of Herbal Medicine, изследователите оценяват пациентите за мигрена в началото и края на проучването. Резултатът на участниците, подложени на тримесечна терапия с лавандула, завършва със значителен спад в честотата и тежестта на мигренозните оплаквания в сравнение с тези в контролната група.

“Ние не знаем защо точно лавандулата помага срещу мигрена и все още са необходими повече изследвания. Смята, че лавандулата играе подобна роля като бензодиазепина (клас лекарства, които могат да предотвратят мигрена), когато се поставят върху кожата”, казва Гупта. “Струва си да опитате, ако страдате от мигрена.”

За да предотвратите болката от мигрена (например по време на стрес), намажете киките си с лавандулово масло или добавете капки към топлата вода за вана. Най-лесно и приятно ще е, ако имате лавандулов дифузер, който ще разпръсне аромата из цялото помещение.

Може да помогне срещу: симптоми на раздразнените черва (IBS), напрежение, главоболие, мускулни болки

Ментата не се използва само за купони, разбира се! Изследването на 726 пациенти в Калифорнийския университет в Сан Диего установява, че капсулите от ментово масло (в сравнение с плацебо) значително подобрява симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS) и коремна болка. Изследователите заключават, че ментовото масло е безопасно, ефективно краткосрочно лечение за IBS. Въпреки това, те също така отбелязват, че пациентите, които приемат ментово масло, е по-вероятно да получат нежелани реакции като киселини в стомаха, отколкото тези, които не са го приемали, затова най-добре е да се консултирате с Вашия лекар първо.

“Освен че е известен със своята способност да облекчи симптомите на IBS, ако добавите капка масло от мента към водата си преди хранене може да предотвратите нарушено храносмилане. Нещо повече, маслото от мента, приложено локално, може да облекчи напрегнатото главоболие, да увеличи енергията и да облекчи мускулната болка “, казва Axе. “Това се дължи на охлаждащите, ободряващи и противовъзпалителни свойства.”

Помага срещу: тревожност, депресия

Ако преминавате през стресиращ и неспокоен период, то цитрусовият полъх ще ви е от полза, за да подобрите настроението си. Изследването на Университета във Виена, Австрия доказва, че ароматизиращите аромати на портокал (или лавандула) намаляват тревожността и подобряват настроението при пациенти, чакащи дентална терапия.

Междувременно, други изследвания установяват, че циркулиращите ароматни миризми в помещението могат да регулират нивата на хормоните и дори да намалят дозата на антидепресанти, необходими на пациенти, диагностицирани с депресия. Но не забравяйте: Важно е да не замените никое от вашите медикаменти с ароматерапия, освен ако Вашият лекар не ви даде разрешение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.