Интересно

Най-добрите етерични масла против сенна хрема

етерични масла против сенна хрема
вашата оценка

Когато сезонът на сенната хрема се изостри между края на март и началото на септември всяка година, много хора се обръщат към продукти без лекарска рецепта. Вместо обаче да разчитате на фармацевтични медикаменти, трябва да знаете , че използването на етерични масла може да бъде страхотно решение на проблема. Ако търсите натурален начин за да се справите с омразната на всички пролетна алергия в следващите редове ще откриете решението за проблема си. Ще разберете кои етерични масла са подходящи за борбата със сенната хрема, както и как да ги използвате. Приятно четене!

Какво е сенна хрема?

Сенната хрема е алергична реакция, която засяга хората през определени периоди от годината. Известна още като сезонен ринит, тя има общи симптоми с целогодишния алергичен ринит. Въпреки че се проявява през ранната пролет и лятото като реакция на полени, произвеждани от треви, дървета и плевели. Броят на полените обикновено е най-висок през месеците, когато е топло, влажно и ветровито. Това обикновено е периодът между края на март и септември.

Кои етерични масла могат да помогнат за облекчаване на симптомите на сенна хрема?

1. Етерично масло от Евкалипт

Етерично масло Евкалипт 10ml

(41)
7.99лв.

Сенната хрема често води до натрупване на секрети, които затрудняват дишането. Маслото от евкалипт е известно като “маслото за дишане” поради противовъзпалителните си свойства, които успокояват дишането. В момента се провеждат изследвания за определяне на допълнителни ползи, които то може да предложи в допълнение към намаляването на алергичните симптоми. Опитайте да разпръснете етерично масло от евкалипт във въздуха чрез дифузер за ароматерапия. По този начин ще го вдишвате равномерно и по естествен начин. Друг вариант е да опитате да го вдишвате директно от бутилката, но за доста по-кратък период от 2-3 секунди.

Макар че евкалиптът подпомага за облекчаване на сенната хрема, при някои хора той може да предизвика алергична реакция. За това избягвайте да го използвате, ако сте чувствителни към това масло и ароматът му.

2. Етерично масло от Розмарин против сенна хрема

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.

Според множество проучвания компонентите, открити в розмарина, могат да ограничат процеса, водещ до алергична реакция.
Установено е, че основната съставка в етеричното масло от розмарин понижава активността на имунните клетки, и съответно  предизвиква по-слабо запушване. Това е идеално решение за всички, които трудно се справят с понякога интензивните задръствания, които се натрупват в разгара на сезона на сенната хрема. Разпръснете маслото във въздуха с помощта на дифузер за ароматерапия, смесете го с масло носител в топла вана или вдишайте директно от бутилката. По този начин ще подпомогнете лечението на алергиите.

3. Етерично масло от Лавандула

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Етеричното масло от лавандула се използва за лечение на различни заболявания, едно от които е сенна хрема. Неговите противовъзпалителни свойства могат да направят чудеса със синусите ви и да помогнат за облекчаване на алергията. Според резултатите от проучване етеричното масло от лавандула не само предотвратява алергичното възпаление, но и възпрепятства разширяването на клетките на лигавицата. За да се възползвате от предимствата на лавандуловото масло, бихме ви предложили да го използвате с дифузер за ароматерапия или да добавите няколко капки към възглавницата си вечер. Това не само ще ви предложи нежно и естествено лечение на сенната хрема, но и ще ви помогне да заспите по-лесно и спокойно.

4. Етерично масло от Лимон против сенна хрема

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.

Лимоните са с високо съдържание на алкални вещества, които оказват положителен ефект върху имунната система, като ѝ помагат да функционира по-ефективно. Освен това те са богати на витамин С и различни антиоксиданти, които предлагат множество ползи за организма и неговото здраве. Ако се борите със сезонни алергии, използването на етерично масло от лимон може да прочисти синусите ви и да намали секретите, които са два от най-често срещаните симптоми на сенна хрема. Етеричното масло от Лимон също така е чудесно средство за подобряване на настроението, така че защо не го разпръснете и не се насладите на цитрусовия му аромат. Или просто го разредете с базово масло и го нанесете върху кожата си, за да облекчите симптомите на алергия.

5. Етерично масло от Мента

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Много хора използват мента за справяне с кожни възпаления, а освежаващият ѝ аромат подпомага и за прочистване на носните пътища и подобряване на дишането. Има много начини, по които да използвате етеричното масло от мента, независимо дали с помощта на дифузер, за да се разпръсне във въздуха, или като го смесите с базово масло за нанасяне върху кожата. Справянето със сенна хрема често е доста уморително, особено ако продължава през по-голямата част от деня или в няколко последователни дни и дори месеци. Често загубваме енергията и тонуса си по-време на тази битка. Добрата новина е, че етеричното масло от мента ще помогне и за това! То е известно със способността си да облекчава стреса и да съхранява енергията! Освен, че ще облекчи симптомите на сенна хрема, то ще ви освежи и зареди с положителна енергия.

6. Етерично масло от Чаено дърво

Етерично масло Чаено дърво 10ml

(26)
9.99лв.

Подобно на останалите, споменати по-горе масла, етеричното масло от чаено дърво е признато противовъзпалително средство и може да помогне за намаляване на симптомите на сенна хрема. Много хора разчитат на това масло за справяне с различни кожни алергии и когато се прилага локално, то намалява отока от хистаминово възпаление на кожата. Тъй като маслото от чаено дърво е сравнително силно етерично масло, препоръчваме да се използва само локално и в никакъв случай да не се поглъща.

Трябва да сте наясно и, че при някои хора това масло може да предизвика алергичен контактен дерматит.

Как да използвате етерични масла при сенна хрема?

етерични масла против сенна хрема
Можете да използвате висококачествени етерични масла при алергии и сенна хрема по няколко начина, като някои от най-популярните методи са:

  • Дифузер за ароматерапия

Използвайте дифузер за ароматерапия и добавете няколко капки от изброените по-горе етерични масла. Това може да бъде много полезно решение за лечение на сезонни алергии и други респираторни заболявания.

  • Приложете локално

Това се отнася до прилагането на етерично масло директно върху кожата, но само след като е смесено с масло носител. Хората с кожни алергии и симптоми като обриви, сърбеж и копривна треска могат да се възползват от този метод, но преди това е добре да се консултират със своя лекар.

  • Бижута за ароматерапия

За да предотвратите неприятното кихане и кашляне дори, когато сте сред полените навън, използвайте бижута за ароматерапия. По този начин ароматът винаги ще бъде до вас.

  • Директно вдишване

Можете също така да вдишвате маслото директно от шишенцето или да добавите една или две капки върху носна кърпичка или памучно тампонче.

Безводен дифузер с батерия за етерични масла ЕТЕРИМ Comfort

(1)
104.99лв.

Гривни за ароматерапия с етерични масла Eterim розово

(24)
29.99лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.