Интересно

Вярна ли е цялата “шумотевица” за ароматерапията и етеричните масла?

5/5 - (1 глас)

Първо, нека се уверим, че разбирате истинската дефиниция на ароматерапията. Холистичната ароматерапия е практиката на използване на летливи растителни масла, най-вече етерични масла, за физическо, емоционално и духовно благополучие. Холистичната ароматерапия не влкючва използването на ароматни масла или други синтетични продукти.

В Съединените щати не съществуват закони, регулиращи използването на термина ароматерапия. Всеки производител, дори и тези, които включват синтетични съставки, могат да поставят думата ароматерапия върху етикета на своите продукти. И за съжаление редица компании правят точно това. Някой дори стигат дотам, че рекламират неоснователни твърдения. Мнозинството от потребителите смятат, че свещите, направени с парафинов восък и ароматни масла (и двете отделят токсини при изгаряне) са подходящи за ароматерапия.

Някои журналисти, производители и търговци на дребно дори наричат ​​етеричните масла или ароматерапията ново откритие. По този начин създават илюзията, че ароматерапията може да е нова мода. Журналистите също така рутинно представят погрешно областта на холистичната ароматерапия и пълнят своите пухкави парчета с модерни думи като лекуване.

По-долу са дадени няколко често срещани въпроси и отговори, които ще помогнат да се изясни какво може и какво не може да направи ароматерапията.

Могат ли ароматерапия и етерични масла да излекуват основното ми заболяване или псилогически проблем?

Ако очаквате, че използването само на етерични масла ще излекува сериозно заболяване или завинаги излекува стрес, най-вероятно ще бъдете разочаровани. Но ако вярвате и очаквате, че безопасното, разумно използване на етерични масла може да помогне за физическо състояние, при симптоми, да повлияе на настроението или да помогне за временно облекчаване на стреса, или други психологически фактори, трябва да сте доволни от цялостните резултати, които ще получите чрез включването на етерични масла и ароматерапия към начина си на живот. За тези, които са по-нови в работата с етерични масла, вашите резултати вероятно няма да бъдат толкова ефективни, колкото ако потърсите помощ от квалифициран ароматерапевт или практикуващ с богат опит в работата с етерични масла.

Холистичната ароматерапия е алтернативен вариант към здравната медицина

Ароматерапията и използването на етерични масла не са предназначени да заменят стандартните медицински грижи, но могат да го допълнят, когато се извършват по подходящ начин. В някои случаи, под ръководството на квалифициран лекар, ароматерапията може да предложи алтернативен избор на приема на лекарства, отпускани с рецепта или без рецепта. Ароматерапията може да предложи практическа полза за различни често срещани заболявания или симптоми като подпомагане на порязвания, рани, натъртвания, възпаления, артрит, мускулна скованост, лошо храносмилане, акне, грижа за кожата, коса, хигиена, ПМС, менструация и за осигуряване на умствени и емоционални помощ при такива проблеми като стрес, умора, тревожност, безсъние, страх и повишаване на концентрацията.

Етеричните масла и практиката на ароматерапия могат значително да подобрят начина на живот на човек, особено ако отделите време да се информирате за всяко етерично масло, неговата химия, безопасност и приложения. Но, както във всичко в живота, чувствителността играе важна роля. Не ставайте жертва на никакви твърдения, че етеричните масла могат да лекуват сериозни заболявания или могат да сътворят чудеса. Ароматерапията може да играе полезна роля, но не трябва да се разчита на нея като на лек.

Има ли някаква истинска наука зад използването на етерични масла?

Етеричните масла се състоят от набор от естествено срещащи се съставки, обикновено групирани във функционални семейства, които включват естери, оксиди, алкохоли, терпени, феноли и алдехиди. Без да ви даваме пълен урок по химия, нека използваме етерично масло от римска лайка и етерично масло от лавандула като бързи примери. Етеричното масло от лавандула съдържа приблизително 40% линалил ацетат, а етеричното масло от римска лайка съдържа приблизително 35% изобутил ангелат. Както линалил ацетат, така и изобути ангелат са естери. Твърди се, че естерите предлагат забележителни противовъзпалителни и седативни свойства. И двете масла са често срещани съставки в ароматерапевтичните продукти и рецепти, предназначени за релаксация и безсъние. Някои етерични масла, чрез естествените химични съставки, които съдържат, се твърди, че са естествено антибактериални или антивирусни. Всички етерични масла притежават собствена уникална комбинация от съставки, които правят определени масла естествено подходящи за едно или друго приложение.

Не всички етерични масла са безопасни за използване в холистична ароматерапия, без значение колко  хубаво (или не толкова хубаво) миришат. Етеричните масла от див пелин и обикновен пелин, например, обикновено се избягват и се считат за опасни масла в областта на холистичната ароматерапия, тъй като съдържат значителни концентрации на кетони, включително туйон. Съобщава се, че туйон потенциално причинява конвулсии и увреждане на черния дроб. По-разумно е да се придържате към използването на етерични масла, които обикновено се считат за много по-безопасни.

Сега, след като казахме това, има и други приложения на етеричните масла, които не са доказуеми от науката. Духовното приложение на етеричните масла е основен пример.

Защо етеричните масла и ароматерапията набират толкова голяма популярност сега, а на практика се използват от хиляди години?

Използването на ароматни масла вероятно е на практика от хиляди години. Много от ароматните масла, споменати в Библията, вероятно са това, което познаваме като инфузирани масла , а не етерични масла. Етеричните масла се използват само от времето, когато е започнала дестилацията. Истинският термин ароматерапия обаче е въведен в началото на 20-ти век. Нарастването на популярността в наши дни е главно поради три причини:

  1. Обществото днес е по-осъзнато за здравето и вече е по-възприемчиво към естествените алтернативни здравни варианти, включително ароматерапията. Медиите, макар и често неточно, активно отразяват тенденциите в повишаването на здравната осведоменост и алтернативната медицина. Медиите решиха да включат ароматерапевтичната „модерна дума“.
  2. Интернет направи по-лесен достъп до информация за етерични масла и ароматерапия. Възможността за създаване на мрежа и закупуване на етерични масла онлайн има положителен ефект върху растежа на бизнеса с ароматерапия, но също така доведе до много объркване поради дезинформация.
  3. Начинът на живот днес е по-забързан и стресиращ. Тъй като ароматерапията може да помогне за намаляване на симптомите на стрес и да помогне на човек да се зареди с енергия или да се отпусне, обществото обръща внимание. Ако отидете в магазини, които продават всякакви свещи, вани или продукти за красота, най-вероятно ще видите продукти, етикетирани с думата „ароматерапия“. В моя личен опит, повечето пъти виждам думата ароматерапия на продукти, които не се продават от реномирани търговци на дребно за ароматерапия, думата е използвана неправилно. Така че скокът в осведомеността за ароматерапията е както положителен, така и отрицателен. За съжаление, наоколо има много дезинформация за ароматерапията и неправилно етикетирани продукти.

Някой хора твърдят, че за най-добри резултати трябва да се използват етерични масла директно върху кожата. Други твърдят, че никога не трябва да се използват етерични масла директно върху кожата. Кое е правилно?

Етеричните масла са концентрирани течности и са много мощни вещества. Те не трябва да се консумират вътрешно без образование от квалифициран преподавател или без личен съвет от обучен ароматерапевт.

Етеричните масла не трябва да се прилагат неразредени върху кожата, защото в пълна концентрация могат да бъдат изключително дразнещи. Те дори могат да причинят трайна сенсибилизация, когато се използват с пълна сила.

Дифузерите за етерични масла на ЕТЕРИМ са част от топ класацията на BUYOUTSIDE.com за най-добри дифузери. Вижте най-интересните съвети за онлайн пазаруване на сайта на BUYOUTSIDE.COM!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.