Интересно

Арганово масло – ползи и употреба

ползи и употреба на арганово масло
вашата оценка

Златисто с аромат на ядки, аргановото масло е едно от най-въздействащите базови масла за нашите уелнес нужди. Сред тези специални масла все по-голямо място под светлината на прожекторите си печели именно то.

Пълно с мастни киселини и хранителни вещества, арганово масло се използва от векове в Мароко заради богатите си ползи за кожата и косата. Сега, когато дерматолозите и специалистите по грижа за косата се ориентират към него, е много лесно да се разбере защо това масло е станало толкова популярно.

Ако не сте запознати с това, което предлага аргановото масло, или ако искате да научите малко повече за това защо това масло носител е толкова страхотно, ние сме тук, за да ви помогнем! В следващите редове ще прочетете какво представлява аргановото масло, някои негови приложения и основни ползи.

Какво e арганово масло?

Какво е арганово масло

Аргановото масло е растително масло-носител, което се извлича чрез студено пресоване от ядките на аргановия плод, растящ на мароканското дърво Argania spinosa. Въпреки че растението произхожда само от този регион, арганово масло вече се среща по целия свят благодарение на многобройните му приложения в кулинарията, козметичната индустрия и медицината. Маслото от арган се разпознава лесно по златистия си цвят и се счита за подходящо за всички типове коса, както и за повечето типове кожа, въпреки средно тежката си консистенция.

Какви са ползите от арганово масло за косата?

Ако някъде сте се сблъсквали с арганово масло, то най-вероятно ще е в грижата за косата. Това е така, защото арганът е пълен с мощни антиоксиданти и витамини, които могат да хидратират, възстановяват и укрепват косата по много различни начини. По-долу сме изброили някои от най-въздействащите му ползи за косата.

1. Може да предотврати накъсването и увреждането на косъма

Арганово масло е пълно с витамин Е. Това е основното хранително вещество, за което е известно, че предпазва косата от увреждания, причинени от стилизиращи инструменти, бои за коса и фактори на околната среда. Това важи особено за слънчевата светлина. Много хора използват аргановото масло, за да предпазят кичурите и цвета на косата си от избледняване през лятото. Тези защитни ефекти се подсилват допълнително от две мастни киселини, които се съдържат в аргановото масло. Това са линолова и олеинова киселина, които в проучване през 2015 г. се отбелязва, че могат да предотвратят накъсването на косъма, като създават богат слой около ствола на косъма.

2. Арганово масло овлажнява косата и намалява накъсването и

Линоловата и олеиновата киселина не само защитават косата, но и я овлажняват. Тези киселини работят заедно, като помагат за овлажняване на ствола на косъма и задържане на влагата. Те запазват всички добрини, които по принцип арганово масло може да предложи, като същевременно поддържат нивата ѝ на хидратация.

3. Арганово масло може да подобри здравето на скалпа

Аргановото масло е чудесно не само за косата, но и за скалпа. Това се дължи на неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те помагат в борбата със сухотата, намаляват дразненето и създават по-благоприятна среда за растежа на космените фоликули.

4. Арганово масло може да стимулира растежа на косата

Една от най-силните естествени комбинации за растеж на косата е арганово масло, смесено с малко етерично масло от Розмарин. Въпреки че липсват конкретни изследвания за дългосрочните ефекти на аргановото масло за растежа на косата, мощното му въздействие върху скалпа, както и защитните му качества срещу накъсване, могат да окажат значително влияние върху растежа на косата с течение на времето. Едно малко проучване от 2010 г. потвърждава и положителното въздействие на витамин Е върху растежа на косата, който е в изобилие в аргановото масло.

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.

Какви са ползите от арганово масло за кожата?

И така, ясно е, че аргановото масло може да направи много, когато става въпрос за вашите букли, но какво да кажем за вашата кожа? Може би не е изненадващо, че то може да се отрази добре и на нея. По-долу представяме някои от най-значимите ефекти на аргановото масло върху кожата.

арганово масло ползи за кожата

1. С арганово масло може да хидратирате кожата си

Най-голямата сила, която аргановото масло може да предложи, са високите нива на витамин Е, които могат да осигурят значителна хидратация на кожата. Като подобрява задържането на вода по кожната бариера, витамин Е може да укрепи тена и да позволи задържането на повече влага през целия ден.

Той може да се справи и с причините за сухота, като помага да се предотврати трансепидермалната загуба на вода, при която водата се изпарява твърде бързо от кожата във въздуха.

2. Арганово масло може да помогне за лечение на рани и инфекции

Аргановото масло е пълно с антиоксиданти, които могат да намалят възпалението и да лекуват потенциални увреждания на кожата. Проучване от 2016 г. показва въздействието на арганово масло върху изгаряния. В него се отбелязва, че те са заздравели много по-бързо след прилагането на маслото, отколкото с други изпитани методи. Това проучване все още не е повторено върху хора, така че тези ефекти не могат да бъдат напълно гарантирани. Аргановото масло съдържа и силни антибактериални и противогъбични свойства, които помагат за изчистването на кожата от инфекции.

3. Намалява признаците на стареене

Арганово масло се използва за лечение на признаци на стареене от векове. В проучване от 2015 г. всъщност се потвърждават тези твърдения, като подчертава силата на антиоксидантите в аргановото масло. Антиоксидантите могат да увеличат и подобрят еластичността на кожата, което от своя страна води до намаляване на фините линии, бръчките и стриите.

4. Може да помогне за лечение на акне

Спомняте ли си онези надеждни мастни киселини – линолова и олеинова? Те също са чудесни за борба с акнето. Това се дължи на силните им противовъзпалителни свойства, за които е известно, че успокояват зачервяването и възпалението около огнищата, както и предотвратяват изсушаването. Аргановото масло също така може да регулира производството на себум в кожата. Тъй като излишъкът на себум е основна причина за появата на акне, тази регулация може да намали тежестта му и да предотврати връщането му. На всичкото отгоре аргановото масло е некомедогенно масло, което означава, че няма да запуши порите ви при често нанасяне.

5. Арганово масло предпазва от увреждания и намалява хиперпигментацията

Антиоксидантите на аргановото масло действат по същия начин върху кожата ни, както и върху косата ни – предпазват от вредни фактори като слънчева светлина, замърсяване, оксидативен стрес и увреждане от свободните радикали. Честата употреба на маслото може да предотврати дългосрочното увреждане на кожата, когато се използва в допълнение към търговските слънцезащитни продукти. Ако ви притесняват слънчеви петна или хиперпигментации по кожата, аргановото масло може да помогне и за премахването им благодарение на токоферолите, които се съдържат в естествения му състав. Те потискат производството на излишен пигмент и предпазват кожата от по-нататъшно увреждане.

Популярни приложения на арганово масло

След като вече знаете как арганово масло може да се отрази благоприятно на кожата и косата ви, е време да прецените най-добрите начини да го включите в ежедневието си.

приложение на аргановото масло

Как да използваме арганово масло за коса?

Съществуват много начини да включите арганово масло в седмичните си ритуали за грижа за косата – от прости и бързи до дълбоки и подхранващи. Ето някои от нашите любими.

  • Направете си собствено средство за третиране на косата

Нужни са само арганово масло и малко етерично масло от розмарин, за да създадете най-добрата подхранваща маска за коса.

1. Добавете една супена лъжица арганово масло в малък съд.
2. Поръсете три капки етерично масло от розмарин в съда и разбъркайте добре.
3. С помощта на върховете на пръстите си вземайте по малко масло и разнасяйте разтвора по косата си. Започнете от корените и завършете с върховете.
4. Увийте здраво косата си с кърпа и оставете за една нощ или за няколко часа.
5. Измийте я както обикновено под душа.

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.
  • Използвайте като балсам за отмиване

Маслото от арган е чудесна натурална алтернатива на балсамите, които се предлагат в търговската мрежа, и може да придаде на косата ви мекота и копринен вид без допълнителни усилия.

1. След душ измийте и подсушете косата си с кърпа.
2. Добавете две до три капки арганово масло в дланта си.
3. С върховете на пръстите си разнесете равномерно маслото по средата и върховете на косата.

  • Използвайте като стилизиращ серум

Защо да харчите пари за скъпи серуми, когато вместо това можете да използвате арганово масло?

1. Добавете количество масло с размер на грахово зърно в дланта си.
2. С върховете на пръстите си нанесете маслото съвсем леко върху повърхността на сухата си коса.
3. Оформете косата си както обикновено.

Как да използваме арганово масло за кожата?

Нанасянето на арганово масло върху кожата е сравнително лесно и има един метод, който със сигурност ще гарантира най-добри резултати за тена ви с течение на времето. Методът по-долу се отнася конкретно за нанасяне на арганово масло върху лицето, но същите стъпки могат да бъдат следвани и ако решите да го приложите върху тялото.

1. Измийте лицето си с топла вода и го подсушете с чиста кърпа.
2. Разпределете малко количество арганово масло върху дланта си и загрейте маслото в ръцете си.
3. Нанесете маслото с леки, кръгови движения по лицето си.
4. След като маслото се абсорбира в по-голямата си част, попийте излишното количество с чиста кърпа или хавлиена кърпа.
5. Повтаряйте веднъж или два пъти дневно по желание

производство на арганово масло

Кое арганово масло е най-доброто?

Най-доброто арганово масло за кожата и косата ви винаги ще бъде 100% чистото и натурално. Това ще ви помогне да постигнете максималните възможни ползи от маслото. Доброто арганово масло има златист, кехлибарен оттенък и  се нанася гладко върху кожата. Освен това то трябва да се абсорбира много лесно.

Най-добре е да се пазите от арганови масла, използвани специално за готвене, тъй като те може да са преминали през процес на печене или нагряване, който е унищожил естествените им мастни киселини.

Често задавани въпроси

  • Колко често трябва да използвам арганово масло върху косата си?

    Препоръчваме ви да използвате арганово масло върху косата си около два до три пъти седмично. Оттам нататък можете да регулирате честотата в зависимост от това колко добре реагират косата и скалпът ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.