Здраве

Наръчник за правилно съхранение на етерични масла

Най-доброто съхранение на етерични масла
4.5/5 - (4 гласа)

Значение на правилното съхранение на етерични масла

Срокът на годност, качеството, полезните свойства и безопасната употреба на етеричното масло зависи до голяма степен от начина, по който се съхранява. Когато се съхранява в подходящ съд и при подходяща температура, етеричното масло може да постигне максималния си срок на годност с консервативна оценка от поне една година. В по-либералния край, правилно поддържаните етерични масла може дори да издържат десет години или повече, в зависимост от вида и условията на съхранение на етерични масла.

Правилното съхранение на етерични масла

Кога изтича срокът на годност на етеричните масла?

Етерично масло от Пачули 10ml

(12)
15.99лв.

В крайна сметка, срокът на годност на всички етерични масла ще изтече и ще станат опасни за употреба, така че правилното съхранение и подходящото боравене са от полза за всички масла. Качеството на маслото започва постепенно да намалява с процеса на окисляване, което ги кара да губят ароматите си, както и подхранващите си ползи. По-окуражаващо е, че не всички етерични масла се разграждат с еднаква скорост. Докато етеричните масла от цитрусови плодове се окисляват по-бързо от всички останали – изтичат и губят своите аромати и ползи още шест месеца след отваряне – етеричните масла със земни или дървесни аромати, като пачули и сандалово дърво, са склонни да миришат още по-добре с времето. По този начин продължителността на живота на маслото може да варира значително в зависимост от качеството на ботаническия източник и реколтата.

Как можете да разберете дали етеричните масла са се развалили? Как мирише и изглежда маслото с изтекъл срок?

Има четири основни начина да разберете дали едно етерично масло се е влошило:

1) Ароматът му е станал по-силен и вероятно неприятен или е отслабнал, в зависимост от маслото

2) Променил е цвета си и е станал по-тъмен, по-светъл или дори безцветен, в зависимост от маслото

3) Изглежда мътен

4) Консистенцията му е сгъстена

Може да има моменти, когато окисленото етерично масло няма да покаже класическите признаци на влошаване, така че това са общи насоки. Поради тази причина силно се препоръчва всички масла да бъдат правилно съхранявани и използвани преди изтичането им.

Значението на правилното съхранение на етерични масла

Колко дълго можете да съхранявате отворени етерични масла?

Какъв тип масло е?

Цитрусови

ярки,
освежаващи,
енергизиращи

Свежа, тревиста, топла, леко пикантна, леко сладка, нежно флорална или дървесна, камфорна

Стимулиращ,
повдигащ, дезодориращ

Тревисти,

камфорни,

пикантни,

сладки,

дървесни

Балансиране, укрепване, пречистване

Плодово,

флорално,

пикантно,

дървесно

Балансиращо, вдъхновяващо и успокояващо

Дървесен,

 земен,

балсамов,

топъл,

пикантен

Успокоително, Центриращо, Заземяващо, Успокояващо

Основна съставна част

Монотерпени (особено лимонен)

Монотерпени

(особено лимонен)

оксиди

Алдехиди

Етери

Кетони

Монотерпеноли

Оксиди

Феноли

Естери
Феноли

Сескитерпени
Сесквитерпеноли

Популярни етерични масла

Бергамот
Грейпфрут
Лимон
Лайм
Нероли
Портокал

Анжелика корен
черен пипер
кипарис
евкалипт
хвойна зрънце
лимонена трева
бор
розмарин
сибирска ела, чаено дърво
смърч

Босилек
Мускат градински чай
Гераниум
Лавандула
Палмароза
Мента
Салвия
Чаено дърво
Мащерка
Роза

бреза
карамфил пъпка
жасмин
римска лайка

Черен пипер и кедрово
дърво
немска лайка
джинджифил
смирна
пачули
сандалово дърво
Ветивер
Иланг-иланг

Дълготрайност на етеричното масло

6 месеца-1 година

1-3 години

2-6 години

3-7 години

4-15 години

Можете ли да съхранявате етерични масла в хладилник?

Да, етеричните масла могат да се съхраняват в хладилник. Тази опция е особено идеална за тези, които използват маслата си рядко – например няколко пъти годишно.

Можете ли да съхранявате етерични масла във фризера? Допустимо ли е замръзването им?

Да, етеричните масла могат да се съхраняват във фризера. Ако замръзнат или образуват кристали, които причиняват появата на мъгла, просто ги оставете да се върнат естествено до стайна температура, преди да ги използвате. Времето, необходимо за „размразяване“, ще зависи от маслото и може да варира от минути до няколко часа. Някои кристализирани масла могат да започнат да се втечняват, докато бутилката се държи в ръка, а други могат да се възползват от „вана“ с топла вода (поставяне на бутилката в купа с плитка топла вода). Който и метод да се използва, уверете се, че капачката на бутилката е притворена, в противен случай ценните летливи съставки бързо ще излязат. Ако има твърде малко свободно пространство в бутилката и капачката е оставена плътно затворена по време на нагряване, етеричното масло ще създаде налягане в бутилката и когато капачката се отстрани, маслото ще се пръсне навсякъде.

Как правилно да съхраняваме етерични масла

Места, където не трябва да се съхраняват етерични масла

Не съхранявайте етеричните масла на горещи, светли или влажни места, като например в банята, близо до печка, на перваза на прозореца или на друго слънчево място, както и на всякакви места, където постоянно променящите се стайни температури могат потенциално да влошат качеството на маслото.

Кои фактори влият на срока на годност на маслото?

 • Топлина

Поради тяхното запалимо естество, етеричните масла никога не трябва да се съхраняват в близост до открит пламък или източници на топлина или огън, като слънчева светлина, свещи и печки. Оставянето им уязвими към високи температури може да доведе до достигане на техните уникални точки на възпламеняване, които са индивидуалните температури, при които маслата ще се запалят. Честото излагане на топлина ще ускори влошаването на маслото.

 • Кислород

Когато маслата са изложени на въздух/кислород, те се окисляват и техните летливи съставки започват да избледняват, което означава, че ароматите им – наред с други качества – избледняват. Това до голяма степен се дължи на това, че капачката на бутилката на маслото е оставена отворена за дълги периоди от време. За предотвратяване или забавяне на процесите на окисление и изпаряване е важно бутилките да останат затворени, когато етеричните масла не се използват. Окислените масла, макар и да не се препоръчват за локално приложение или ароматерапия, все още могат да се използват за други приложения, като почистване на дома.

 • Светлина

Когато етеричните масла се съхраняват на осветени от слънцето места, техните свойства ще бъдат отрицателно повлияни, а те включват ароматите, външния вид и общата им ефективност. Поради тази причина етеричните масла се продават и съхраняват в тъмно оцветени бутилки (най-често кехлибарени, въпреки че тъмносиньото, зеленото, виолетовото и черното също са станали популярни), за да се предотврати проникването на UV лъчение в бутилката. Независимо от тъмния цвят на бутилката, все пак е най-добре да избягвате поставянето на масла на пряка слънчева светлина, тъй като периодичното нагряване и охлаждане ще улесни окисляването на маслата.

 • Влага

Влагата може да проникне в бутилки с масло, когато са оставени незапушени за продължителен период от време, оставяйки маслата да изглеждат мътни. Вътрешността на бутилките също ще образува водни перли. За да повторя, това може да бъде предотвратено чрез затваряне на бутилките.

Най-правилното съхранение на етерични масла

Как да удължите срока на годност на маслото?

 1. Следвайте SDS документите на петролната компания или продуктовите страници, които очертават условията на работа и съхранение.
 2. Не съхранявайте етеричните масла на пряка слънчева светлина. Съхранявайте ги на хладни, околни места.
 3. Предотвратете окисляването, като изместите кислорода в „главното пространство“ на бутилката с азот, инертен газ, който е по-тежък от кислорода и който не реагира с никакви съставки на етеричното масло.
 4. Отбележете датата, на която сте закупили етерично масло. Тази дата може да бъде отбелязана върху самия продукт, върху етикета или върху капачката.
 5. Не съхранявайте неразредени етерични масла в бутилки с капкомер, тъй като гумата ще стане лепкава и ще развали качеството на маслото.
 6. Уверете се, че капачката на бутилката винаги се завинтва плътно.
 7. Стремете се да поддържате бутилките с етерично масло възможно най-пълни. Всяко празно пространство в бутилката е изпълнено с кислород, което може да ускори процеса на окисление. Ако е необходимо, прехвърлете маслото в по-малки съдове, които ще бъдат по-пълни.
 8. Не поставяйте никакви предмети директно в бутилката. Първо, изсипете необходимото количество в/върху стерилизирано оборудване, разредете и след това нанесете според предпочитанията.

НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Можете ли да съхранявате етерични масла в ...

Прозрачни стъклени контейнери?

Алуминиеви контейнери?

Метални контейнери или контейнери от неръждаема стомана?

Пластмасови контейнери?

Да/Не

Да и не

Да и не

Да

Не

Защо?

Въпреки че прозрачните/безцветни стъклени бутилки няма да причинят увреждане на етеричните масла, те също няма да попречат на вредното UV лъчение да повлияе на качеството на маслото. Вместо това се препоръчват бутилки с тъмен цвят (като кехлибарени бутилки).

Алуминиевите бутилки са подходящи за съхранение, ако вътрешността им е облицована с епоксидна облицовка за хранителни цели. Те са безопасен метод за транспортиране на етерични масла и са идеални за краткосрочно съхранение.

Неръждаемата стомана е идеален материал за съхранение на етерични масла, както и за смесване на етерични масла при работа с натурални рецепти; избягвайте пластмасови или дървени материали, когато работите с рецепти, обогатени с етерично масло.

Съхранението на етерични масла в пластмасови контейнери причинява облицовка, а нефтохимикалите в материала могат да реагират негативно с етеричните масла.

Известно е също, че пластмасата абсорбира етерични масла, което представлява предизвикателство при почистването на контейнера. Смесените или разредени продукти, като овлажнители или масажни масла, са относително безопасни за съхранение в пластмасови контейнери.

Съхранение на етерични масла по време на пътуване

За правилно и безопасно съхранение на етерични масла в движение, пътническите калъфи са на разположение, за да вземете любимите масла със себе си при пътуване, като някои калъфи са проектирани да носят повече от четиридесет масла наведнъж.

Научете повече ТУК!

Какви са опасностите от използването на етерични масла с изтекъл срок на годност?

Твърди се, че развалените етерични масла са вредни и използването им може да бъде вредно за здравето. Счита се, че причиняват чувствителност на кожата, дразнене, лющене, обриви, възпаление и парене, наред с различни други потенциално неприятни резултати.

Всичко нужно за правилното съхранение на етеричните маслаСтранични ефекти на етеричните масла

Както при всички други продукти, етеричните масла са само за външна употреба. Задължително е да се консултирате с лекар, преди да използвате тези масла за терапевтични цели. Бременните и кърмещите жени се препоръчва особено да не използват етерични масла без медицинска консултация с лекар, тъй като те могат да имат ефект върху определени хормонални секреции и не е ясно дали тези ефекти могат да се прехвърлят върху бебета на тези етапи на развитие. Тези масла трябва винаги да се съхраняват на място, което е недостъпно за деца, особено тези под 7 години.

Тези със следните здравословни състояния се препоръчва специално да бъдат посъветвани от лекар: рак, сърдечни заболявания, кожни заболявания или алергии, заболявания, свързани с хормони, или епилепсия. Хората, които приемат лекарства, отпускани по лекарско предписание, са подложени на тежка операция или са изложени на по-голям риск от инсулт, инфаркт или атеросклероза, също се препоръчва да потърсят медицинска консултация преди употреба.

Ако се интересувате от повече информация относно базови/носещи масла, можете да прочетете нашата статия тук.

Преди да използвате етерично масло, се препоръчва кожен тест. Това може да стане чрез разреждане на 1 капка етерично масло в 4 капки носещо масло и нанасяне на количество с размер на стотинка от тази смес върху малка част от кожата, която не е чувствителна. Етеричните масла никога не трябва да се използват близо до очите, вътрешната част на носа и ушите или върху други особено чувствителни участъци от кожата. Потенциалните странични ефекти на етеричните масла включват зачервяване, обрив, копривна треска, парене, нарушения на кървенето, намалена скорост на заздравяване, ниско кръвно налягане, виене на свят, главоболие, гадене, диария, гърчове и ускорен пулс. В случай на алергична реакция, прекратете употребата на продуктите и незабавно посетете лекар, фармацевт или алерголог за оценка на здравето и подходящи коригиращи действия. За да предотвратите нежелани реакции, консултирайте се с медицински специалист преди употреба.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.