Здраве, Интересно

Какво са хидролати и флорални води?

флорална вода
5/5 - (1 глас)

Хидролати, ароматна вода, флорална вода и цветна вода? Повечето фенове на ароматерапията са чували някои от тези термини преди и вече знаят какво означават. Може да са чували някои от тях, но не сте сигурни дали всички означават едно и също нещо? Понякога дори обучените ароматерапевти не винаги разбират значението им и не представят разлика между тях.

Това се дължи на факта, че употребата и значението на някои от тези термини са се променили с течение на времето, което е довело до объркване. Така особено с новаците в  света на ароматерапията, на които им е казано от стар или ненадежден източник, допълнително се объркват. Освен това някои от думите, използвани днес, всъщност не означават това, което представляват, и няма универсално съгласие кой точно термин е правилен.

Какво са хидролати и флоралните води?

Хидролатите са водните есенции на много от растенията, използвани за получаване на етерични масла. По време на процеса на парна дестилация за получаване на етерично масло, парата преминава през растителния материал (листа, корен, цвят и т.н.) за да се освободи маслото. След това парата се охлажда, за да се върне в първоначалното си водно състояние. Тъй като дестилираното етерично масло е по-леко от водата, то изплува на повърхността и след това се отделя. Останалата вода съдържа малки количества етерично масло плюс много от водоразтворимите (хидрофилни) части на растението. Зареден с повече активни принципи от етеричното масло от растението, този готов за употреба продукт предлага безопасен и удобен начин за доставяне на широка гама от терапевтични и козметични ползи директно върху кожата, без необходимост от разреждане. Това, което днес наричаме този продукт, е мястото, където нещата могат да станат малко объркващи.

Индустрията за етерични масла винаги е използвала изрази като ароматна вода или флорална вода, за да опише водата, останала от дестилацията, но когато са преопаковани в по-малки размери, тези продукти са били продавани от стотици години като „флорални води“, за да звучат по-привлекателно. Поне така беше, докато ароматерапията не се появи заедно с куп фантастични нови имена.

Как е по света?

Във Франция съпътстващият продукт на дестилацията отдавна е известен като хидролат, като тази дума за първи път влезе в речника на ароматерапията през средата на 80-те години. В САЩ в началото на 1990-те години терминът хидрозол е заимстван (използва се в други индустрии) и се прилага за означаване на водата, оставаща след дестилацията, или като самостоятелен продукт, или като страничен продукт от производството на основно масло. Така че сега имахме две нови имена, които да добавим към списъка!

Тъй като са водоразтворими, те могат лесно да се добавят към формули с високо водно съдържание. Там не е е необходимо да се разтварят или стабилизират чрез емулгиращи агенти. Те трябва да се използват в много по-големи количества от етеричните масла и не придават същата интензивност на аромата. За разлика от етеричните масла, хидролатите не се окисляват и не се повлияват от гореща обработка, така че не се нуждаят от антиоксидантна защита, за да запазят аромата си във времето.

Флоралните води всъщност са завършен продукт, а не съставка, която трябва да се използва. Флоралните води се правят чрез разтваряне на етерично масло във вода и съдържат консервант. Те не трябва да се използват като суровина или съставка във формула, тъй като разтворимият агент може да повлияе на крайната формула. Флоралните води са страхотни за освежаване и хидратиране на кожата, когато има и овлажнители или могат да се използват като обикновени освежители за въздух и помещения поради ароматните си профили.

Истинско срещу синтетично

Това, което много хора не знаят, е, че е обичайна практика от около 1950 г. да се произвеждат продукти, продавани като флорални води, като се добавят чисти етерични масла или синтетични парфюми към вода с помощта на алкохол или друг нежелан разтворител, за да се произвеждат бързо и на по-ниска цена. Наличието на истински хидрозоли е ограничено до броя реколти, които една култура може да произведе, което обикновено е само веднъж годишно, въпреки че има изключения. Това редовно причинява недостиг на доставки до дестилирането на реколтата за следващата година.

Този недостиг, плюс разходите за транспортиране на хидрозоли в насипно състояние по света обяснява защо изкуственото им производство е много по-удобно и печелившо за индустриите, които ги използват. В случай, че не сте знаели, голяма част от цената на хидрозолите се дължи на разходите за доставката им от дестилериите по целия свят до цял набор от производители и доставчици извън нашата индустрия. Разбира се, високата цена за доставка на стока с ниска стойност винаги ще изкушава производителите и дистрибуторите да търсят по-евтини алтернативи.

Въпреки че може да се счита за приемливо производството на флорални води по синтетичен път за използване в широк спектър от търговски приложения,  не е приемливо те да се използват в ароматерапията. Създадените от човека флорални води не са същите като истинските хидролати.

Процесът на дестилация произвежда два различни продукта, всеки със специфични лечебни ползи. Първо е етеричното масло, което е първичният продукт, и хидролат който е съпътстващ продукт. Това не означава, че хидролатът е по-нискокачествен, той просто събира различни компоненти от растителния материал, отколкото етеричното масло.

Ползи от хидролати и флорални води?

Флоралните води и хидролати притежават огромна гъвкавост поради уникалния ароматен профил и антиоксидантните си, противовъзпалителни свойства. Те са с по-богати съставки от традиционните тонери. Те са по-щадящата алтернативи на етеричните масла, като същевременно съдържат същите есенции от растението. Някои от многото им други предимства включват:

 • Хидратират и охлаждат суха и чувствителна кожа.
 • Достатъчно  са безопасни за употреба върху кожата на бебето.
 • Притежава нежни почистващи свойства. Помагат за премахване на мръсотията и нечистотиите от кожата.

Подходящи са за всички типове кожа. С изобилие от антиоксидантни и антисептични свойства, флоралните води са полезни за суха, склонна към акне, чувствителна и старееща кожа.

Коя е най-добрата флорална вода/хидролат за вашия тип кожа?

За постигане на най-добри резултати препоръчваме да изберете правилната флорална вода в зависимост от типа на кожата.

 • Комбинирана кожа – розова или лавандулова вода
 • Суха кожа – розова вода
 • Старееща кожа – розова вода
 • Мазна кожа – лавандулова вода

Лавандуловият хидрозол има специфична миризма, която е доста различна от етеричното масло от лавандула. Някои хора не харесват.

Известни флорални води/хидролати

 • Лавандулова вода

Лавандуловата вода е вторичен продукт от дестилацията на лавандулово масло. Има наситен флорален аромат. Известно е, че флоралната вода от лавандула балансира мислите ви и създава усещане за хармония между тялото и ума. Тя е едновременно почистваща и успокояваща, което я прави идеален нощен тонер за кожата. Освен това е чудесна за кожа, склонна към акне или петна, поради своите антибактериални свойства.

 • Розова вода

Розовата вода е афродизиак и има красив аромат. Смята се за луксозен продукт поради хилядите розови листенца, необходими за маслото, от което се дестилира. Тя е богата на антиоксидантни и има почистващи свойства. Розовата вода е нежна към чувствителната кожата, така че тя е страхотно средство за успокояване . Всъщност тази флорална вода помага за успокояване на зачервената и възпалена кожа. Розовата вода поддържа pH баланса, стимулира процесите на регенерация и действа успокояващо при акне и слънчеви изгаряния. Освен това хидратира и подхранва сухата и уморена кожа.

 • Флорална вода от Лайка / Хидролат от Лайка

Флоралната вода от лайка има релаксиращи и успокояващи свойства. Тя е щадяща и безопасна за употреба върху кожата на бебета и дори може да се използва за почистване и успокояване на възпаленото им дупе! Това я прави отличен избор и за хора с чувствителна кожа. Водата от лайка е добър избор за почистване и тонизиране на кожата. Тази флорална вода може да се използва и като прекрасно успокоително средство за домашни любимци в стресови ситуации като фойерверки или когато изпитват страх.

 • Флорална вода от Тамян / Хидролат от Тамян

Водата от тамян е успокояващ и ободряващ. Той е добър за всички типове кожа, тъй като има способността да подобрява структурата и текстурата на кожата и да я избистря. Ако търсите нещо, което да ви помогне да лекувате признаците на стареене и петна, тази вода е най-доброто решение.

Заключение

Добавянето на етерично масло или парфюмна смес към водата няма да доведе до същите терапевтични ползи като естествения хидролат. Лечебните свойства на хидрофилните компоненти в хидролата са просто различни от тези на етеричното масло. Този тип създаден от човека продукт обикновено ще мирише по-приятно от истински продукт на дестилация, но ще му липсва уникалното богатство от терапевтични свойства, налични в хидролата.

Все по-често се появяват синтетично произведени продукти на ароматерапевтичния пазар, подвеждащо наричани хидрозоли или хидролати от някои производители и доставчици, което прави ситуацията объркваща и подвеждаща.

Все пак на пазара има много производители на етерични масла, които използват термина “флорална вода” за своя съпътстващ продукт при процеса на дестилация. Този продукт може да бъде окачествен и като “хидролат”, в такива случаи двата термина се използват като синоними. Внимавайте, когато купувате хидролат или флорална вода, не забравяйте да потърсите уверения, че купувате естествено дестилиран съпътстващ продукт, а не синтетично създаден продукт. Внимателно прочетете състава на продукта преди да вземете решение за покупка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.