Интересно

Етерични масла и коронавируси. Какво трябва да знаем?

Етерични масла и коронавируси
5/5 - (4 гласа)

На 11 март 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия, причинена от SARS-CoV-2 – вирус. Той беше забелязан за първи път в китайския град Ухан и впоследствие се появи почти във всички страни по света. Обявяването означава, че епидемията от вируса и причиняваната от него болест, COVID-19, се е разпространила в международен план. Усилията за овладяване на епидемията се провалиха. Декларирането на пандемия не означава, че вирусът е станал по-заразен или по-смъртоносен, нито че индивидуалният риск ескалира (различен от риска от заразяването му). Класификацията на пандемията означава, че правителствата трябва да преминат от ограничаване към смекчаване на ефектите. В тази статия ще опитаме да обясним влиянието на различни етерични масла върху коронавирусите.

Ефектите, които този вирус е оказал върху живота на хората по целия свят, не могат да бъдат оспорени. От затворени училища, отменени спортни събития и конференции до, в някои случаи, карантина на цяла държава. Тази статия ще ви даде предистория за вируса и неговия произход, начините, по които той влияе върху човешкото тяло, и това, което знаем за етеричните масла и този тип вируси.

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирусите са наречени така, защото притежават протеини с шипове на повърхността, които придават на повърхността на вируса корона. В биологичното дърво коронавирусите са част от семейство Coronaviridae, от порядъка Nidovirales. Коронавирусите са обвиващи вируси (грипът също е), което означава, че са покрити от мембрана от клетъчно вещество, взето от тяхната клетка гостоприемник. Генетичното съдържание на коронавируса е организирано като едноверижна РНК. Прилепите са често срещани преносители на коронавируси и повечето преминават през междинен носител, преди хората да бъдат заразени.

Има седем известни коронавируса, които заразяват хората, включително четири, които са отговорни за около 15% от обикновените настинки. Четирите „студени“ коронавируса засягат горните дихателни пътища и причиняват симптоми като възпалено гърло или хрема. Три коронавируса са засегнали голям брой хора: SARS-CoV , MERS-CoV и SARS-CoV-2 вирус или „новият коронавирус“, както обикновено се нарича. Тези три засягат долните дихателни пътища – белите дробове. Не е ясно дали SARS-CoV, MERS-CoV или SARS-CoV-2 също могат да засегнат горните дихателни пътища.

Етерични масла и коронавирус

Поглед назад към SARS и MERS

SARS-CoV и MERS-CoV бяха причина за две големи огнища през последните две десетилетия в Югоизточна Азия и Близкия изток. (SARS означава “Severe Acute  Respiratory Syndrome”, докато MERS е “Middle Eastern Respiratory System”). Можем да разгледаме тези минали епидемии, за да разберем как са се държали другите коронавируси и как сме управлявали разпространението им.

SARS-CoV е идентифициран за първи път в провинция Гуангдонг в Китай през 2002 г. Той се е разпространил в повече от 30 страни. При огнището на 2002/2003 г. SARS-CoV има около 10% смъртност. Междинният източник са циветни котки, продавани на пазар на живо месо. Те са били заразени от прилепи, действащи като приносители на SARS-CoV. SARS-CoV (вирус 2002/2003) е успешно овладян чрез адекватни лични предпазни средства за здравни работници. Специални клиники, които проверяваха за отклонения в броя на белите кръвни клетки (сигнализираща инфекция) и извършваха изображения на гръдния кош. Отделни болнични крила, определени от SARS с хиляди легла, затваряне на лошо поддържани медицински заведения и точно разпространение на информация. Около 8000 души бяха заразени в огнището, имаше по-малко от 800 жертви в 11 различни държави.

Избухването на MERS-CoV се случи през 2012 г. Всички случаи бяха хора, свързани с пребиваване или пътуване през Близкия изток, с повече от 80% в Саудитска Арабия. Средната възраст на хората, заразени с MERS-CoV, е 56 години. Тя е по-тежка при пациенти в напреднала възраст и такива с предшестващи заболявания. MERS-CoV се разпространява чрез директен контакт, дихателни капчици и аерозоли. Междинният носител е вероятно камили на дромедари, но механизмът на предаване към хората е неизвестен. Процентът на фаталните случаи е около 35%, а при около 21% от заразените хора има леки или никакви симптоми. Епидемията през 2012 г. беше овладяна рано, с общо 2494 заразени хора, но все още малък брой случаи се случват всяка година.

COVID-19 и новият коронавирус

Новият коронавирус се нарича официално SARS-CoV-2, а полученото заболяване се нарича COVID-19. Името е избрано от СЗО и е съкращение на корона вирусна болест. Първоначалните приносители на COVID-19 са заразени първоначално чрез контакт с пазар в Ухан, Китай, през ноември и декември 2019 г. Най-близкият генетичен роднина за SARS-CoV-2 първоначално е бил вирус, открит в китайски прилеп хризантема. Наскоро бе показано, че вирусът, открит в панголините, е 99% идентичен в последователност, така че панголините могат да бъдат междинните видове. SARS-CoV-2 се разпространява чрез големи дихателни капчици, но може да се разпространи чрез фекално-орални пътища, повърхности, заразени с дихателни капчици, и аерозоли. Времето за инкубация се оценява на 1-14 дни. Първоначалните оценки на смъртността от Китай са 2,3%, докато ТОРС беше 10%, а MERS 35%. Важно е обаче да се отбележи, че степента на смъртност от COVID-19 все още е неясна, тъй като варира в различните държави и в момента варира от 0,9% в Южна Корея до 7% в Италия, но смъртността е силно повлияна от количеството проведено тестване. Понастоящем фокусът е върху много болни пациенти, невъзможно е точно да се определи колко хора са заразени, тъй като много от тях могат да показват леки симптоми, но не са тествани.

Симптоми на COVID-19

Симптомите на COVID-19 включват висока температура, кашлица и затруднено дишане. По-тежките случаи могат да имат лимфопения (необичайно ниско ниво на лимфоцити в кръвта) и образна диагностика на гръдния кош, която прилича на пневмония. Критичните пациенти могат бързо да прогресират до синдром на остър респираторен дистрес (ARDS), септичен шок, метаболитна ацидоза, дисфункция на коагулацията и дори смърт. SARS-CoV-2 причинява увреждане на епителните клетки на дихателните пътища, което означава, че те не могат да изчистят белите дробове от мръсотия или слуз и това може да доведе до пневмония. Пациентите също така показват доказателства за „цитокинова буря“, които са драматични и увреждащи повишения в нивата на хемокин и провъзпалителни молекули на цитокини, често усложнени допълнително от пневмония.

Изследват се лечения за справяне с „цитокиновата буря“ при някои пациенти. Някои хора с COVID-19 може да имат малко или никакви симптоми, но е неясно, защото освен ако някой не е имал контакт с положителни пациенти, в момента те не са тествани за SARS-CoV-2 в САЩ. Този подход много вероятно ще доведе до непроверени заразени от общността лица, които разпространяват вируса по-нататък. Възрастните хора и хората с предшестващи заболявания, като сърдечно-съдови или респираторни заболявания, са по-склонни да получат тежки симптоми и имат по-висок риск от смърт.

След като вирусът инфектира дихателната система, SARS-CoV-2 протеиновите шипове свързват ACE2 рецепторите на гостоприемни клетки, точно както SARS-CoV, и свързаната с рецептора вирусна частица навлиза в клетката гостоприемник в ендозома, много сходно като грип.

Ами антивирусните етерични масла?

По време на писането на тази статия не е известно лечение за COVID-19 (въпреки че се тестват много възможности) и понастоящем няма изследвания за ефекта на етеричните масла върху този конкретен вирус. Следователно не предлагаме каквото и да е лечение на SARS-CoV-2 инфекция с етерични масла. Настоящият стандарт на грижа за COVID-19 е само поддържащ.

Етеричните масла, считани за „антивирусни“, не са универсални убийци на вируси. Преди да обясним съществуващите изследвания върху „антивирусни етерични масла“, е важно да изясним разликата между вирусидните и антивирусните. „Антивирусно“ означава, че съединението инхибира разпространението на вирус, докато „вируцидно“ означава, че вирусът е унищожен или дезактивиран.

В много случаи етеричните масла могат да бъдат ефективни при убиването на един специфичен вирус, но не и на друг. Етеричното масло от Чаено дърво (Melaleuca alternifolia)  инхибира разпространението на грипни вируси вътре в клетките (което го прави антивирусно етерично масло), но само умерено инхибира HSV-1 и HSV-2. Етеричното масло от чаено дърво не е в състояние да инхибира пролиферацията на вирусите без обвивка полиовирус 1, аденовирус 2, еховирус 9 и Коксаки В1. Голяма част от съществуващите изследвания върху антивирусни етерични масла са върху вируси, които причиняват кожни заболявания (херпес симплекс I и II: HSV-1 и HSV-2), което няма голямо значение за вирусите, които причиняват инфекции на дихателните пътища.

Проучвания с етерични масла

евкалиптово етерично масло и ковид

Етеричните масла от евкалипт могат да бъдат полезни за справяне с незначителни симптоми

Освен това намирането на изследвания за антивирусна активност не се равнява на намирането на „рецепта от етерично масло за вируса“. Например, проучване in vitro/in vivo, изследващо птичи коронавирус, който причинява инфекции на горните дихателни пътища при пилета и други малки птици по целия свят, показва, че патентованото съединение показва вирусидна активност и е ефективно за контролиране на свързания с коронавирус бронхит при пилета. Производителите съобщават, че съединението съдържа ботанически олеорезини и етерични масла, но не разкрива формулировката.

Още едно in vitro проучване, изследващо същия птичи коронавирус, установи, че екстрахираният с етанол растителен материал може да попречи на коронавирусната инфекция. Най-успешни бяха екстракциите на етанол (не дестилирани етерични масла) от мента (Mentha piperita), мащерка (Thymus vulgaris) и растение, наречено ефектно кърлежи (Desmodium canadense). Както обаче беше споменато по-горе, това НЕ води до доказан ефект.

Най-близко до приложимото проучване е проучване in vitro, изследващо SARS-CoV (вирусът на огнището 2002/2003 г.) и ефекта на няколко етерични масла. Авторите съобщават, че дестилираното масло, извлечено от плодове Laurus nobilis, е ефективно вируцидно средство срещу ТОРС-CoV.  Етеричното масло от лаврови плодове обаче не се предлага в търговската мрежа и етеричното масло от лаврови листа не е същото вещество. Възможно е използваното масло да е комбинация от етерично масло и мастно масло, произведено от лаврови плодове по традиционни методи, тъй като са идентифицирани само 56% от летливите съединения.

Изследванията на коронавирусите в крайна сметка могат да се справят с антивирусната ефикасност на етеричните масла, но към днешна дата данните in vitro за антивирусната и вирусидна активност на етеричните масла са ограничени и in vivo данни за хора не съществуват. Като такива, специфичните механизми, които коронавирусите използват, са слабо разбрани. SARS-CoV-2 е най-скорошното огнище, което означава, че още по-малко се знае за този коронавирус.

Какво можем да научим за етеричните масла от изследвания върху други вируси?

Наличните ограничени изследвания показват, че обвитите вируси се инактивират от някои етерични масла и техните съставки. Докато необвити вируси като вируса Coxsackie B1 и човешките папилома вируси (HPV) не са. Защото няма клинични изследвания разглеждайки коронавирусите и етеричните масла, използването на грип като прокси може да даде някои прозрения. Подобно на грипа, коронавирусите са обвити вируси и при навлизането на клетки, медиирани от ендозоми, трябва да бъдат непокрити, за да влязат в цитоплазмата. Можете да мислите за това като за сейф. За да стигнете до парите вътре, първо трябва да знаете комбинацията от ключалката. Вирусът с обвивка трябва да отстрани тази обвивка, за да може вътрешната част на вирусната частица да влезе в цитоплазмата на клетката гостоприемник, където тя може да се размножи. Този механизъм (вирусно непокритие) е добре характерен за грип и можете да прочетете повече за етеричните масла и химичните съставки, които влияят на грипа. Коронавирусите засягат дихателните пътища, както и грипът, и също причиняват „цитокинови бури“, последвани от пневмония, а понякога и смърт.

Управление на симптомите и психологическо благосъстояние

Тъй като няма известно лечение за COVID-19, медицинските интервенции се фокусират върху лечението на симптомите. При тежки случаи се нуждаят от дихателна подкрепа чрез респиратори. В никакъв случай не трябва да се опитвате да се справите с тежък случай на заболяването. След като се появи задух, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Ако са налице само леки симптоми, можете да използвате етерични масла, за да спомогнете за тяхното облекчаване. Разтривки на гърдите, съдържащи етерични масла, богати на пинен или цинеол, като евкалипт (Eucalyptus globulus) или розмарин (Rosmarinus officinalis). Инхалация с пара чрез дифузер със същите етерични масла и др. Можете също така да използвате инхалация за борба с неизбежния стрес и безпокойство. Използването на лавандула (Lavandula angustifolia) етерично масло с цитрусови етерични масла, често сладък портокал (Citrus sinensis) или лимон (Citrus limon), е ефективно за намаляване на тревожността.

Обобщение

Вирусите зависят от клетките гостоприемници, които те заразяват, за да се възпроизвеждат. Има няколко етапа за прием на вирусна инфекция от гостоприемника. SARS-CoV-2 е вирус с обвивка, като вирус на грип А (IAV) и има обещаващи in vitro изследвания върху някои етерични масла. Изследванията показват как те пречат на механизмите, използвани от IAV за заразяване на клетките. Въпреки това,  че някои от тези „антивирусни“ механизми могат да се свържат със SARS-CoV-2, все още не знаем дали етеричните масла са клинично ефективни за грип. Нито имаме ясна представа за начина на приложение, дозировката, безопасност, системи за доставка и така нататък. И ние знаем, че има някои основни разлики между IAV и SARS-CoV-2. Следователно правенето на каквито и да било предположения в този момент би било огромна спекулация. Въпреки твърденията, че етеричните масла ще ви помогнат да се предпазите от COVID-19, те не се основават на медицински доказателства. Това не означава, че не можете или не трябва да използвате етерични масла за дихателна и психологическа подкрепа.

Източник:

Статията е преведена от английски.

www.tisserandinstitute.org/essential-oils-coronavirus/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.