Здраве

Ароматерапия с етерични масла – произход и перспективи

Ароматерапия с етерични масла - произход, развитие и бъдеща
5/5 - (1 глас)

В днешно време използването на алтернативни и допълнителни терапии с основната медицина набират скорост. Ароматерапия с етерични масла е една от тези терапии, които използват етерични масла като основни терапевтични средства за лечение на няколко заболявания. Етеричните масла се извличат от цветята, кората, стъблото, листата, корените, плодовете и други части на растението по различни методи. Ароматерапията е възникнала след като учените са дешифрирали антисептични и пропускливи свойства на кожата спрямо етерични масла.

Вдишване, локално приложение и лечебни вани са основните методи, използвани в ароматерапията, които използват етерични масла за проникване през повърхността на човешката кожа. След като маслата са в тялото, те се преобразуват и работят заедно в засегнатата зона. Този тип терапия използва различни пермутации и комбинации, за да се достигне до облекчение от множество заболявания като депресия, лошо храносмилане, главоболие, безсъние, мускулни болки, проблеми с дихателни пътища, кожни заболявания, подути стави и т.н. Етеричните масла са по-полезни, когато са съобразени с други аспекти на живота и диетата на човек.

Ароматерапия с етерични масла

Ароматерапия получава името си от думата „арома“, която означава растение и “терапия” означаваща лечение. Тази терапия е натурален начин за лечението на тялото, душата и ума на човека. Много древни цивилизации като Египет, Китай и Индия са използвали такъв тип терапия от поне 6 000 години. Ароматерапията е утвърдена при лечението на различни усложнения и състояния. Етеричните масла са спечелили своето място в терапевтичните, козметичните, ароматните, парфюмерийните употреби. Ароматерапията използва етерични масла като основни терапевтични средства, за които се твърди, че са силно концентрирани вещества, извлечени от цветя, листа, дръжки, плодове и корени.

Етерични масла за ароматерапия ЕТЕРИМ

Етеричните масла са смес от наситени и ненаситени въглеводороди, алкохол, алдехиди, естери, етери, кетони, оксиди, феноли и терпени, които могат да предизвикат характерни миризми. Те са безцветни, приятно миришещи течности, с висок индекс на пречупване. Етеричните масла са толкова мощни и концентрирани, че работят върху проблемните точки и подмладяват. Етеричните масла в растенията присъстват в различни зони като резервоари, жлезисти косми, специализирани клетки или дори в междуклетъчните пространства. Есенциите, изпарявани от растенията, ги предпазва от бактериална атака и температурни колебания.

Има различни методи по които се прилагат в малко количество като инхалация, масаж или прости приложения върху повърхността на кожата. Етеричните масла за ароматерапия не се приемат вътрешно. Вдишване и външно приложение за лечение на психическия и физическия баланс са самите основи на ароматерапията. Ароматерапия с етерични масла е известна с това, че облекчава стреса, подмладяват и регенерира индивида за работа на следващия ден. Тези масла имат добре доказани антибактериални, антибиотични и антивирусни свойства. Практикуващите фолклорни изкуства ги препоръчват като полезни при много други заболявания като алцхаймер, сърдечно-съдови, рак и родилни болки по време на бременност и др. Има увеличена тенденция в днешно време да се използва тази терапия за лечение на рак и проблеми със съня.

Как работи ароматерапията?

Основи на ароматерапията с етерични масла

Използването на ароматерапия в цялостната медицина отне много време правейки скок в рамките на няколко години. Преглеждайки литературата на тази тема се установява, че са проведени множество проучвания изследвайки ефектите на ароматерапията върху човешкия мозък и неговия емоции. Неговата роля в настроението, бдителността и психическия стрес в здрави субекти беше тема на гореща дискусия сред научните общност наскоро.

Някои изследователи се опитаха да изследват ефектите върху работоспособността, времето за реакция и някои спонтанни действия на мозъка. Установено е, че тази терапия превъзхожда синтетичните миризми. Синтетичните аромати обикновено съдържат дразнители, като разтворители и горива, причиняващи дразнене при някои хора. Според ароматерапевтите синтетичните аромати не могат да сравнят важността си с тази на етеричните масла, тъй като те имат недостиг на естествена или жизнена енергия.

В продължение на векове етеричните масла са намерили своето значение като аромат с лечебен потенциал върху тялото, ума и духа. Ароматните молекули са много мощни органични растителни химикали, които правят околната среда свободна от болести, бактерии, вируси и гъбички. Техният многостранен характер на антибактериална, антивирусна, противовъзпалителна природа заедно с имуноподсилващата за тялото функция е добре документирана от много учени.

Етеричните масла за ароматерапия са известни със своя енергийно специфичен характер, като тяхната сила не се губи с времето и възрастта. Стимулационните свойства на тези масла се дължат на тяхната структура, която си прилича с тази на действителни хормони. Потенциалът за проникване на маслата за достигане на подкожните тъкани е едно от важните свойства на тази терапия.

Механизмът на тяхното действие включва интегриране на същественото масло в биологичния сигнал на рецепторните клетки в носа при вдишване. Сигналът се предава на лимбичните и хипоталамусни части на мозъка чрез обонятелна крушка. Този процес кара мозъка да освобождава серотонин, ендорфин и др., за да свържем нашата нервна с други телесни системи.

Класификация на ароматерапията

1. Козметична ароматерапия

Тази терапия използва определени етерични масла за кожата, тялото, лицето и козметични продукти за коса. Козметичните продукти се използват с всичките си различни ефекти като почистване, овлажняване, изсушаване и тонизиране. Здрава кожа може да се поддържа чрез използване на етерични масла и продукти за лице. Приблизително няколко капки от подходящото масло допринасят за едно подмладяващо и ревитализиращо преживяване.

2. Масажна ароматерапия

Използването на масло от гроздови семки, бадем или жожоба по време на масаж е доказано, че има прекрасни ефекти. Това е известно и като лечебно докосване на масажната терапия.

3. Медицинска ароматерапия

Основателят на съвременната ароматерапия Рене-Морис Гатефосе е използвал етерични масла за масаж на пациенти по време на операция.По този начин се използват медицинските познания за ароматерапията и ефекта на етерични масла за популяризиране и лечение на клинично диагностицирани медицински заболявания.

4. Обонятелна ароматерапия

Голям дифузер с етерични масла ETERIM 500

(87)
53.19лв.

Вдишването на етерични масла поражда обонятелната ароматерапия. При нея  простото вдишване е довело до подобряване емоционално самоусещане, спокойствие, релаксация или подмладяване на човешкото тяло. Освобождаването от стреса е допринесено с удоволствие от аромати, които отключват спомени от миризми. Обонятелната ароматерапия се практикува чрез дифузери за ароматерапия с етерични масла. Етеричните масла се допълват за медицинско лечение и никога не може да се приема като заместител за него.

5. Психо-ароматерапия

В психо-ароматерапията, определени състояния на настроения и емоции могат да бъдат получени чрез етерични масла, доставящи удоволствието от релаксация, ободряване или приятен спомен. Вдишването на маслата в тази терапия са директни чрез инфузията в стаята на пациента. Психо-ароматерапията и аромакологията се занимават с изучаването и въздействието на аромата, бил той естествен или синтетичен. Психо-ароматерапията се е ограничила с изучаването на естествените етерични масла.

Растения и етеричните им масла, използвани в ароматерапията

Растения за етерични маслаСъобщава се, че много растения се използват в ароматерапията, поради наличието на етерични или летливи масла в различни растителни материали като цветя, кори, стъбла, листа, корени, плодове и др.

1. Салвия скларея

Етерично масло Салвия 10ml

(5)
8.99лв.

Лилаво оцветени големи космати зелени листа са основният източник на етерично масло в градински градински чай.

Това е благодат за жените, тъй като неговият тоник се използва за проблеми свързани с утробата и матката и също така регулира менструалния цикъл, облекчават напрежението и мускулните крампи заедно със съблазнителна и афродизиачна дейност. Етеричното масло за ароматерапия от салвия помага при контролирането на производството на себум. Следователно може да се използва както за суха, така и за мазна кожа, заедно с акне, бръчки и за контрол на целулита. В последните проучвания се установява, че това масло е много ефективен при контролиране нивата на кортизол при жените заедно с неговите антимикробна активност.

2. Евкалиптът в ароматерапията

Етерично масло Евкалипт 10ml

(41)
7.99лв.

Евкалипт е дълго вечнозелено растение. Неговите масла са били използвани за регулиране и активиране на различните системи като нервна система за невралгия, главоболие и слабост. Имунната система повишава имунитета срещу морбили, грип, настинка и варицела. Левкорея и цистит на пикочно-половата система система също може да бъде добре лекувана с него. Инфекции на гърлото, кашлица, бронхит, астма и синузит, свързани с дихателна система се третират с масла от това растение.

Освен това кожни проблеми като рани, порязвания, изгаряния,херпес, въшки, ухапвания от насекоми могат да бъдат лекувани с него. Лечение на ревматоиден артрит, мускули и стави болки се съобщава да понасят добре на етеричните масла от това растение. Етерично масло от Евкалипт демонстрира своите антиоксидантни, противовъзпалителни и антибактериални дейности и изследователите са доказали неговата ефикасност без съмнение при лечението на различни метаболитни и инфекциозни заболявания.

Научете повече за етеричното масло от евкалипт от ТУК!

3. Здравец

Етерично масло Здравец 10ml

(7)
11.99лв.

Многогодишен мъхест храст идващ от Южна Африка, с височина до един метър, също намерен и отглеждащ се във Франция, Италия, Испания, Централна Америка, Египет, Япония и Конго е предпочитано растение за етерично масло. Един от най-добрите естествени парфюми, сам по себе съдържа масло от здравец, което се използва в сапуни и детергенти, защото неговата уникална природа никога не се затруднява с алкалността на сапуните. Следователно това масло обикновено се използва за контрол на емоциите при ароматерапия. То се използва при дерматит, екзема, стареене на кожата, някои гъбични инфекции, заедно с проблеми, свързани с тревожност и стрес.

Етерично масло от здравец има някои антибактериални действия и е важна съставка за лечение на ендометриоза. Това масло се използва допълнително за неговоте успокоителни свойства, при инфекция на гърлото, за коригиране на кръвното заболяване-диабет и за проблеми свързани с менопаузата. Хората са използвали това като овкусител за хранителни продукти заедно с алкохолни и безалкохолни напитки. Той е ефективен срещу насекоми.

4. Лавандулово етерично масло

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Съдържа камфор, терпинен-4-ол, линалоол, линалилацетат, бетаоцимен и 1,8-цинеол. Съставът му варира в областта на концентрацията и терапевтичните ефекти при различните видове. Линалоол и линалилацетат имат максимални и страхотни абсорбиращи свойства обхващащи от кожата по време на масаж до депресия на централната нервна система. Линалоол показва успокоителни ефекти и линалилацетат показва подчертани наркотични действия. Тези две действия могат да бъдат отговорни за използването на лавандула във възглавници за тревожни пациенти с модел на нарушение на съня, подобряване на чувството за благополучие, подпомагане на психичната бдителност и потискане на агресията и безпокойството.

Лавандуловото етерично масло показва своите антибактериални и противогъбични свойства срещу много видове бактерии, особено когато антибиотици не работят, но точните механизми тепърва предстоят да бъдат установени. Когато говорим за използването му в ароматерапията, това е така добре документирано за лечение на ожулвания, изгаряния, стрес, главоболие, за насърчаване на растежа на нови клетки, кожни проблеми,болезнени мускули и повишаване на имунната система.

5. Лимон

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.

Дълги дървета, растат до 15м височина и носят плодове с богат аромат през цялата година. В сравнение с други етерични масла, съставките му имат антисептични, стягащи и детоксикиращи свойства. Лимоновото етерично масло озарява и подмладява скучна кожа. Етеричното масло от лимон се използва главно за повишаване на имунната система и за ускоряване на производството на белите корпускули заедно с противодействие на киселинността и язви чрез лимонена киселина, която подпомага храносмилането. Наскоро проведено клинично проучване на ароматерапията предполага, че лимоновото масло е добро в облекчаване на болката от първия етап на раждането. То е ефективно при контролиране гаденето и повръщането заедно с неговите свойства за повишаване на настроението.

6. Ментово етерично масло

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

До момента всички 600 вида менти се отглеждат от 25 добре дефинирани вида. Двата най-важни вида са Mentha piperita и Mentha spicata. Метата носи силния аромат на сладък характер с остър ментолов подтон. Неговите петролни съставки включват карвакрол, ментол, карвон, метилацетат, лимонен и ментон. Фармакологичното действие се дължи на ментола, основна съставка на ментово масло. Най-малко 44% свободен ментол присъства в ментовото масло. Компонентите са чувствителни към климат, географска ширина и зрялост на растението. Използвано е за облекчаване на спазми и артритни проблеми. Ментовото етерично масло е противовъзпалително, аналгетично, антиинфекциозно, антимикробно, антисептично, спазмолитично, стягащо, храносмилателно, нервен стимулант.

Спазмолитичните свойства на маслото го правят по-добър избор по време на болка, свързана с менструалния цикъл и също се използва за лечение на синдром на раздразнените черва. Когато e повърхностно се прилага около главата и слепоочието, има много добро действие върху главоболие, сърбеж поради различни причини като херпесни мехури, краста, отровен дъб и бръшлян. Забелязва се, че може да облекчи мнозина бактериални, гъбични и вирусни инфекции при вдишване или приложени под формата на парен балсам. Синусите и запушването на белите дробове е известно, че се изчистват от това масло.

7. Римска лайка

Етерични масла в бутилкаЦенено растение от векове с потенциал за успокояване на умерени и силни емоции . Основните съставки на маслото от римска лайка са естери на ангелова киселина, тиглова киселина и 2-метилбутанова киселина. Прясно дестилираното масло има синкав оттенък поради наличието на сескитерпеноида хамазулен.

Богато е на пинокарвон, фарнезол, пинен, бизаболол,цинеол, пинокарвеол, бета-кариофилен, азулен, камфен и мирцен. Препаратите от лайка са направили навлизане в лечението на човешки заболявания като сенна хрема, възпаление, мускулни спазми, менструални нарушения, безсъние, язви, рани, стомашно-чревни разстройства, ревматична болка и хемороиди. В козметиката и ароматерапията се използва заради неговите анксиолитични свойства. Облекчава стреса и помага при депресия, притеснение и свръхактивен ум.

Използването му преди сън за баня може да релаксира както ума, така и тялото. Главоболие, безсъние и менструален цикъл се лекуват с това масло. В ароматерапията,широко се използва за облекчаване на болката от физически условия,менструални спазми и напрежение с прилагането му върху долната част на корема. Псориазис, екзема, циреи, слънчево изгаряне и херпес се лекува с него заедно с ролята му за намаляване на болката свързана със стави, артрит, навяхвания и ужилвания.

8. Розмарин

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.

То има три разновидности (сребърна, златна и зелена ивица). Зеленият сорт е този, който се използва заради лечебните си свойства. Това растение е богато на смола, танинова киселина и летливо масло. Активни съставни части са борнилацетат, борнеол заедно с други естери и специален камфор. Етерично масло от Розмарин има подчертано действие върху храносмилателната система, с облекчаване на симптомите на лошо храносмилане, запек и колит. Действа като тоник върху черния дроб и жлъчния мехур. Маслото притежава и добро действие върху сърдечносъдовата система. То регулира кръвното налягане и забавя втвърдяването на артериите. През зимата се използва за облекчаване на ревматична болка, която се влошава поради студ. Стимулиращите му свойства върху нервната система се оказаха полезни при истерия и парализа.

В последните проучвания при хора, ароматерапията е ефикасна нефармакологична терапия за деменция и има известен потенциал за подобряване на когнитивните функции, особено при пациенти с болест на Алцхаймер, поради почистването на свободните радикали. Отлични тонизиращи свойства за кожата, успокояващо,положителен ефект върху менструалните спазми, растежа на косата са някои от другите важни свойства на това масло. Другите предимства от розмарин включват стимулант за кожата на главата, насърчаваща косата за растеж и осигуряване на лечение на пърхот и мазна коса.

9. Чаено дърво

Етерично масло Чаено дърво 10ml

(26)
9.99лв.

Жълто или лилаво цвете с игли като листа, обитаващо блатиста площ. Поради своята търговска стойност, се отглежда на плантации. Основната съставна част на неговото масло е терпинен-4-ол, алкохолен терпен с чист плесенясал аромат. Антивирусната активност се дължи на алфа-сабина с антибактериални и противогъбични ефекти. Това е имуностимулатор поради терпинен-4-ол, докато цинеолът е отговорен за неговия антисептичен характер . Самото чаено дърво притежава антибактериално, противовъзпалително, антивирусно, инсектицидно и имуностимулантно действие.

Ароматерапията използва сместа от лимон, градински чай, евкалипт, лавандула, розмарин, джинджифил и шотландски бор за лечение на различни заболявания. Маслото се използва срещу херпес, абсцес, мехури, акне, изгаряния, ухапвания от насекоми, пърхот и мазна кожа. Освен това, при лечение на дихателни пътища и свързани проблеми се използва при туберкулоза, бронхит, астма; също се използва при жени за лечение на вагинит, цистит и сърбеж. Студ, треска, грип и варицела се преборват чрез употребата му.

10. Иланг Иланг

Етерично масло Иланг Иланг 10ml

(18)
12.99лв.

Иланг – иланг, родом от Мадагаскар, Индонезия и Филипини е малко дърво. Най-доброто свойство на това дърво е да забави сърдечния ритъм и учестеното дишане в ситуации на шок и травма. Той е антидепресивен в природата с еуфорични свойства , като по този начин дава чувство на благополучие. Жени с ниско самочувствие и страдащи от синдрома след менопаузата имат по-добри резултати върху тях след употребата му.

Проучване, включващо 34 специалисти от сестринска група е извършено в Португалия, за да се провери използването на иланг иланг като етерично масло за облекчаване на безпокойството и увеличаване на себеуважението заедно с промяна на кръвното налягане и температурата. Резултатите показаха ясни доказателства, че използването на това растение е довело до значителна промяна в самооценката. Освен това, неговият афродизиачни свойствата се дължат на екзотичния му аромат, подходящ за както сухи, така и мазни кожи. Етерично масло от Иланг Иланг помага и при депресия, тревожност, хипертония, фригидност, стрес и сърцебиене.

Фармакологични действия на етеричните масла

Много етерични масла бяха изложени на различни фармакологични потенциали. Някои от фармакологичните действия на етеричните масла са разгледани по-долу.

1. Антибактериално

Много етерични масла бяха изложени за тяхната антибактериална активност срещу Грам-положителни и Грам-отрицателни бактерии заедно с противогъбични свойства. Тези етерични масла са добре проучени, заради техните антибактериални свойства и без съмнение, те показват много обещаващи резултати за салмонела, стафилококи и други орални патогени. Те могат да бъдат много добри алтернативи за антибиотици, ако са правилно и задълбочено проучени . Едно такова масло е етеричното масло от босилек, то показва добър антимикробен потенциал. Маслото от манука е най-мощното сред евкалиповитите масла. Масло от розмарин, от лавандула и от чаено дърво показват високи резултати за антибактериален потенциал.

2. Противогъбично

Маслото от чаено дърво е положително за всички съставки за „in vitro“ противогъбична активност, с изключение на бета-мирцен.

3. Антивирусно

4. Противовъзпалително

Хистаминовата реакция на изгаряне и възпаление беше намалена от чаеното дърво в човека. Актуалните приложения на 100% масло от чаено дърво са в състояние за намаляване на възпалението, индуцирано от хистамин дифосфат след период от 10 минути . Съществуващи данни за различни етерични масла показва, че нецитотоксичните концентрации имат противовъзпалително действие чрез увеличаване на производството на интерлевкин-10.

5. Против въшки

По-голямата част от препарата за заразяване с въшки съдържа масло от чаено дърво . Инсектицидната активност на маслото от чаено дърво се дължи на неговия антихолинестеразен потенциал

6. Против пърхот

В едно сляпо и паралелно групово проучване е наблюдавано че шампоаните, които съдържат пет процента масло от чаено дърво, са по-ефикасни и се понасят по-добре от пациенти с наблюдение за лека до умерена степен на пърхот и поне 41% подобрение. Не са много изследванията относно потенциала за борба с пърхота на растителни продукти, и особено върху етеричните продукти.

7. Противоракови

Маслото от чаено дърво и терпинен-4-олът успяват да забавят растеж на човешки меланом M14 WT клетки и M14 адриамицин-резистентни клетки. Лечение с 5-флуороурацил се засилва в човешките клетки на рак на дебелото черво, ако е сенсибилизиран от гераниол, компонент на растителни етерични масла .Полагат се усилия за установяване на връзката между етеричните масла и тяхната противоракова активност. Полифармакологичен противораков модел на действие на етеричните масла в кардамона има някои обещаващи резултати за обосноваване на твърденията.

8. Антиоксидант

Етеричното масло от семена на Nigella sativa L. е мощен антиоксидант in vitro, с ефективна дейност в отстраняване на хидроксилни радикали. Канука (Kunzea ericoides), Манука (Leptospermum scoparium) и Leptospermum petersonii притежават добри антибактериална активност и антиоксидантни свойства. Етеричното масло от М. armillaris има подчертан антиоксидантен потенциал; променят се параметрите на супероксиддисмутазата, подобрява витамин Е и концентрации на витамин С . Свободните радикали, произведени по време на възпаление, могат да предизвика генни мутации и посттранслационни модификации на различни протеини. Ако ли не, премахването им може да активира вредни радикали срещу цялата система. Този механизъм обикновено се противопоставят на антиоксидантните свойства на съединенията.

9. Репелент срещу насекоми / комари

Основно масло против насекоми и комари е етерично масло от Цитронела.

10. Спазматично действие

11. Хормонално действие

Здравецът, нералът, гераниолът, неролът и трансанетолът са добре познати за стимулиране на естроген, сравнявайки ги с евгенол, който има антиестрогенна активност.

Заключение

От горепосочените доклади и изследвания можем да заключим, че ароматерапията е естествен и неинвазивен дар на природата за хората. Не се изкореняват само симптомите на заболяването на цялото тяло, а и се подмладява чрез използването на аромат. Ароматерапията регулира физиологичните, духовните и психологическите междинни нива за новата фаза на живота. Тази терапия е не само превантивна, но и може да се използва при остри и хронични стадии на заболяването.

Фармацевтичната индустрия се опитва да разработи по-екологична, алтернативна и природна медицина за заболявания, свързани с патогени и метаболизъм. Наклонът на научна общност към допълващи се и алтернативни медицини даде новата надежда за намаляване на нежеланите ефекти на съвременната медицина чрез етерични масла и ако е правилно проучена до пълния им потенциал, тази терапия може да бъде благодат не само на пациентите, но и на обикновения човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.