Здраве

Ароматерапевтичен масаж – предимства, техники и съвети

Ползи и действия на ароматерапевтичния масаж
4.2/5 - (5 гласа)

Един ароматерапевтичен масаж се състои от умелото използване на ръцете, за да се манипулират меките тъкани, да се облекчи напрежението в мускулите и да се стимулира кръвообращението. Това е от полза за нервната, кръвоносната, лимфната, имунната и мускулната системи.

Кожата е в състояние да абсорбира маслото още по-добре, когато скоростта на кръвообращението и температурата й се увеличат. Например по време на масаж. Използват се ароматни масла, тъй като кожата е доста по-пропусклива за мастноразтворимите вещества, отколкото за водоразтворимите.

Помагат ли етеричните масла при ароматерапевтичен масажИзползването на етерични масла е главен елемент в един ароматерапевтичен масаж!

Ароматерапевтичният масаж подчертава важността на избора на етерични масла за терапевтични свойства, които са подходящи за състоянието на тялото и ума на пациента. Но когато етеричните масла се прилагат директно върху кожата, те могат да имат неблагоприятни ефекти. Хидратиращите носещи масла могат да помогнат за разреждането им преди локална употреба.

Нашият урок за ароматерапевтичен масаж на цялото тяло е достатъчно лесен за правене в комфорта на вашия дом! Важно е да се има предвид, че масажът не е подходящ за всеки и по всяко време. Трябва да се внимава за правилното разреждане на маслата и за самата масажна процедура.

Полезен ли е ароматерапевтичния масаж за човекаКакво е ароматерапевтичен масаж?

Масажът е умелото използване на ръцете за манипулиране на меките тъкани с основна цел облекчаване на мускулното напрежение и стимулиране на кръвообращението. Произлиза от човешкия инстинкт да осъществяваме контакт с кожата чрез докосване, поглаждане и триене, за да предложим физиологичен комфорт на друг. Поглаждането на кожата предизвиква освобождаване на ендорфини, които са естествените болкоуспокояващи за тялото. Просто освобождавайки мускулното напрежение, масажът намалява тревожността, създава усещане за комфорт и благополучие и понижава хормоните на стреса, които отслабват имунната система – а именно кортизола и норепинефрина.

Ароматерапевтичен масаж и неговите ползи за здраветоПредимства на ароматерапевтичния масаж

Масажът действа директно и има общи ползи за всички системи на тялото – нервна, кръвоносна, лимфна, имунна и мускулна. Ползите от него са широкообхватни и включват лечение на навяхвания, тревожност, храносмилателни разстройства, безсъние, свързано със стреса, разтягане или наранявания на меките тъкани, главоболие, болки в ставите, увредена кожа и подобряване на тена.

Ароматерапевтичният масаж е метод на масажна терапия, който включва етерични масла в системата от мачкане на мускулите и меките тъкани на тялото, за да помогне за облекчаване на медицински състояния, наранявания или за запазване на здравето. Именно Маргьорит Мори въвежда идеята за масажно приложение на етерични масла през 60-те години на миналия век. При този метод практикуващият (независимо дали е ароматерапевт или масажист) прилага етерични масла за лечение на пациента чрез директно приложение върху кожата, специално чрез масажни масла, а не чрез спрейове или солени вани. Използването на етерични масла в този процес на мускулна манипулация въвежда влиянието на ароматите (ароматерапия) в системата за глезене и лечение, като по този начин превръща обикновения масаж в ароматерапевтичен масаж.

 • Основни специфики

При ароматерапевтичните масажи, докато има фокус върху релаксиращите удари, акцентът е върху избора на подходящото етерично масло за неговите терапевтични свойства по отношение на състоянието на тялото и ума на пациента. Квалифицираният практикуващ може да направи разлика между различните видове етерични масла и да знае как всяко от тях влияе върху тялото. Тази експертиза се основава на познаване на историята и безопасността на естествените масла. Те също така прилагат своето разбиране за лечебните свойства на специфични масла и техните лечебни приложения.

При ароматерапевтичните масажи се използват ароматни масла, тъй като маслото е в състояние да проникне в кожата по-лесно от водата, поради причината, че кожата е доста пропусклива за мастноразтворимите вещества – маслото – и е сравнително непропусклива за водоразтворими вещества. Молекулите на етеричните масла са толкова малки, че когато се нанасят върху кожата, те могат да преминат през външния слой на епидермиса, до дермата, в капилярите и след това в кръвния поток. Кожата е в състояние да абсорбира маслото още по-добре, когато скоростта на кръвообращението и температурата на кожата се увеличат – например по време на масаж – защото тези състояния изкарват кръвта на повърхността.

Как да се възползваме от ароматерапевтичен масажИзползване на носещи и етерични масла в един ароматерапевтичен масаж

Поради високата си сила, етеричните масла могат да имат нежелани ефекти, ако се прилагат неразредени. Носещите масла са отлична среда за разреждане и локално приложение, защото не се изпаряват толкова бързо, колкото етеричните масла. Това означава, че вискозитетът на носещото масло позволява на етеричното масло да издържи по-дълго върху кожата и удължава благоприятните му ефекти, като почти го държи заключено в нея. Носещото масло предотвратява бързото абсорбиране на етеричното масло в кожата. Терминът „масло-носител“ най-често се използва в контекста на ароматерапията и масажа. В контекста на естествената грижа за кожата, най-често се нарича „растително масло“ или „базово масло“. Когато се комбинира с няколко капки етерично масло, маслото-носител контролира концентрацията му, без да променя терапевтичните му свойства.

Когато се прилага локално, носещото масло транспортира или „пренася“ етерично масло и улеснява приема на кожата на неговите активни съставки. Самите носещи масла съдържат хранителни вещества, минерали и мастноразтворими витамини, които са полезни за здравето на кожата. Всички масла-носители се различават по своето ниво на проникване в кожата. Тези, които проникват бързо, оставят най-малко количество остатъци върху повърхността на кожата.

Ако се интересувате от базови/носещи масла, можете да прочетете нашата статия тук.

Носещите масла се пресоват от мастните части на растението: семената или ядките. В сравнение със силните аромати на етеричните масла, те обикновено имат сладък, орехов аромат или ефирна, плодова нотка. Ако маслото-носител мирише на гранясало, то най-вероятно е развалено.

Маслата-носители имат разнообразна гама от вискозитет, абсорбция, аромат, срок на годност и терапевтични свойства, така че те трябва да бъдат избрани за употреба въз основа на терапевтичната полза, която потребителят търси. Те могат да се смесват, за да променят или комбинират техните свойства.

Първата стъпка от ароматерапевтичния масаж е терапевтът да проведе консултация с пациента, за да попита за желания резултат от него. Задават се въпроси относно професионалния и домашния живот, нивата на енергия и здравословното състояние. По-специално, терапевтът се интересува от текущото състояние на психическо, физическо и емоционално благополучие на пациента по отношение на нивата на стрес, навиците, диетата, лекарствата, начина на живот и рутините. С тази информация терапевтът ще приложи своите познания за най-ефективните етерични масла и масла-носители за определени заболявания и ще създаде уникална смес за лечение на пациента.

Как ароматерапевтичния масаж ни помагаМасажни техники в добрия ароматерапевтичен масаж

 • Рефлексология

Рефлексология в ароматерапевтичен масажОсновният фокус на рефлексологията е манипулирането на стъпалата – въпреки че ръцете и ушите също могат да се масажират – на които определени точки имат съответните телесни системи или органи. Например, определено място на стъпалото на крака отговаря на пикочния мехур. Така че натискането върху него с палци или пръсти ще повлияе на функционирането на пикочния мехур.

 

 

 • Плъзгане

Плъзгане при ароматерапвтичен масажПлъзгането е основният принцип, чрез който нежно се загряват мускулите и подготвят меките тъкани за по-дълбоко лечение. Освен това подпомага кръвообращението и отпуска напрегнатите мускули. Терапевтът прави това движение с редуващи се плоски длани, плъзгащи се плавно по кожата с бавно раздуване или кръгови движения с постоянен натиск.

 

 

 

 • Месене или “петрисажен масаж”

Петрисажен масаж или месенеТази техника може да се изпълнява повърхностно или дълбоко върху специфични мускулни групи, където тъканта се хваща лесно, като например бедрата. Терапевтът използва алтернативни ръце, за да притисне и освободи плътта между пръстите и палците. Дълбокият петрисаж насърчава циркулацията и разхлабва стягането на мускулите.

 

 

 

 • Фанинг

faning-aromaterapevtichen-masajТова е движение, използвано върху гърба, гърдите, краката и ръцете за разтягане и манипулиране на напрежението далеч от мускулите. Терапевтът създава тритактова форма на ветрило от една точка и прави поглаждащо движение навън, сякаш сресва плътта с гърбовете на пръстите с помощта на ноктите.

 

 

 

 • Триене

Техника на триене при ароматерапевтичен масажТерапевтът прилага дълбок, директен натиск, за да освободи напрежението в мускулите около гръбначния стълб и раменете. От една статична точка на гърба терапевтът използва палците си, за да приложи постоянен натиск от двете страни на гръбначния стълб или в малки кръгове.

 

 

 

 • Удар

Ударен масажТази категория масажна техника включва меки, бързи ударни движения от китките на терапевта. Движенията се прилагат върху месестите части на тялото с еднаква сила и на равни интервали. Те не са подходящи за следните части на тялото или при следните конкретни обстоятелства: над костни издатини като колене и лакти, над повърхностни нерви, над парализирани мускули, по време на бременност.

Ударният масаж включва следните методи: намазване, “скубане”, удряне и потупване. Разликите между техниките идват от частите на ръцете на терапевта, използвани за нежни удари на пациента.

Например: при “скубане” терапевтът използва външните ръбове на ръцете (отстрани на малките пръсти), за да осъществи контакт с пациента, за да нанесе кратки, бързи удари по плътта на пациента, като използва редуващи се ръце. Пръстите трябва да са леко разделени, за да се избегне доставянето на карате удари. Върховете на трите средни пръста на двете ръце удрят пациента леко и в бърза последователност. За да запазите действието свободно, движението идва от китките, а не от лактите.

 • Удряне

Удряне като техника за ароматерапевтичен масажТова е подобно на горното движение по отношение на използваните същи страни с малкит пръсти на ръцете, с изключение на това, че в случай на удряне, ръцете на терапевта са слабо стиснати в юмруци и леко стиснатият розов пръст на всяка ръка влиза в контакт с пациента. Двете ръце се използват за последователни удари по тялото на пациента и движението идва отново от китките, а не от лактите.

 

 

 • “Първане”

Гъделичкащо усещанеПърво, терапевтът плъзга ръцете си нагоре по крайника на пациента. След това той или тя докосва върховете на пръстите си обратно към кожата с изключително леко докосване, подобно на пера, което едва се усеща от лицето, което получава масажа. Този подход трябва да е леко по-силен и не трябва да гъделичка.

 

 

Ароматерапевтичен масаж на цялото тяло. Стъпка по стъпка

Правилна последователност на масажните техники

Следните техники за масаж са достатъчно ясни, за да може неспециалистът да направи самомасаж или да направи масаж на любим човек у дома. Термините „терапевт“ и „пациент“ могат да се разменят с вас и вашия партньор за масаж. Ударите са прости и могат да се използват навсякъде по тялото, от гърба, врата и раменете до краката и стъпалата. Ако вие правите масажа, добре е да започнете едва след като сте се освободили от собствения си стрес, тъй като напрежението може да се прехвърли между хората.

За масажи у дома не е необходима професионална масажна маса – всяка здрава, чиста, незатрупана повърхност е подходяща. Накарайте вашия обект на масаж да легне с лице към пода.

 • Ароматерапевтичният масажист избира и прилага подходящата за пациента смес от етерично масло и масло-носител.
 • Терапевтът започва масажа с поглаждане на краката. Този удар се извършва от плоски длани, пътуващи с дълги, плавни движения от глезена до коляното или чак до бедрото. Това разнася маслото и затопля тъканта. Това обикновено е последвано от петрисаж за работа на специфични мускули или стегнати зони в крака. Масажът за първия крак завършва с връщане към дългите, бавни удари на потискането. Следващият крак се третира в същата последователност от движения.

Бъдете по внимателни с гърба!

 • За масажа на гърба, първите нанасяни техники са отново удари с удари, но този път от двете страни на гръбначния стълб и покриват цялата повърхност на гърба. След като загрее тъканта, той или тя използва пръсти, кокалчета на пръсти, китки или лакти, за да работи по-дълбоко върху тъканта. Стегнатите мускули се облекчават чрез локална работа в проблемните зони и по цялата дължина на мускула с удари като петрисаж, компресия, триене и перкусия. Тази част от масажа завършва с поклащане.
 • Ръцете на пациента могат да се обработват, като пациентът лежи или с лицето надолу, или с лицето нагоре. Още веднъж терапевтът започва с дългите, бавни удари на потупване. Ако теглото на ръката на пациента може да се поддържа надеждно, петрисажът, компресията и триенето могат да се извършват с извиващо движение. Ударите с поклащане приключват, както и  тази част от масажа. Терапевтът преминава към другата ръка.
 • През останалата част от масажа пациентът може да лежи с лице нагоре или надолу. Терапевтът посяга под врата на пациента, за да среше пръстите нагоре от гърба към основата на черепа. Ако пациентът лежи с лице нагоре, терапевтът трябва да позволи тежестта на шията да покаже колко натиск да се приложи с пръстите, вместо да прилага твърде голям натиск, което може да доведе до мускулни крампи или нараняване поради неудобния ъгъл на ръцете. В горната част на раменете терапевтът може да използва умерено интензивна техника на петрисаж, тъй като тази област е предразположена към значително мускулно напрежение. След това той или тя може да погали горната част на гърдите и областта на ключицата, избягвайки областта на гърлото.

Обърнете специално внимание на лицето!

 • За масаж на лицето терапевтът трябва да седи начело на масажната маса, освен ако не може да стои удобно. Лицето на пациента първо се отпуска, като се използват плоски длани с нежно движение нагоре, за да се погали по челото. Това движение може да се повтори на всеки етап от масажа на лицето. След това, за да се освободи напрежението, могат да се правят леки кръгови движения от челото, слизащо надолу към брадичката. Терапевтът може да използва кокалчетата си при масажиране на челюстната линия на пациента, която може да бъде притисната с малки, леки триещи кръгове, които започват от бузите и отиват навън към ставите на челюстта. Светлите кръгове могат също да се издигат до ушите и зад тях. Натискът трябва да се прилага още по-леко, тъй като този удар напредва до слепоочията на пациента. Използвайки възглавничките на палците, терапевтът може да изглади челото между веждите, поглаждане навън по посока на слепоочията. Този разделителен щрих с палци, вървящи в противоположни посоки, може да се повтори през ръбовете на веждите, от носа през скулите и бузите, под носа и през брадичката.
 • Краката трябва да се масажират последно, за да се избегне разпространението на бактерии от краката към останалата част от тялото и към други повърхности. Масажът на стъпалата може да започне от глезена и да премине през горната част на стъпалото до областта на пръстите, като терапевтът прилага почукване с умерен натиск. Всеки пръст може да се търкаля между пръстите и леко да се дърпа. Кръгово триене може да се приложи върху стъпалата на краката и петите на пациента с помощта на подложките на палеца. Ръцете трябва да се измиват веднага след масаж на краката.

Полза и действие на ароматерапевтичния масажБезопасност при ароматерапевтичен масаж

Как да разреждаме етеричните масла при масаж?

Тази връзка очертава различните подходящи скорости на разреждане за различните масла, тъй като те могат да варират доста.

Внимание: Някои етерични масла имат различни дермални максимуми и препоръчителни нива на употреба. Затова е важно да се консултирате с ръководство за безопасност или сертифициран ароматерапевт за подходящи насоки за разреждане, специфични за въпросното етерично масло.

Указания за разреждане:

 • ЗА ВЪЗРАСТНИ:

2,5% разреждане = 15 капки етерично масло на унция (30мл) базово масло

3% разреждане = 20 капки етерично масло на унция (30 мл) базово масло

5% разреждане = 30 капки етерично масло на унция (30 мл) базово масло

10% разреждане = 60 капки етерично масло на унция (30 мл) базово масло

 • ЗА БЕбЕТА И МЛАДИ ДЕЦА:

0,5-1% разреждане = 3-6 капки етерично масло на унция (30 мл) масло-носител

 • ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА:

0,5-1 % разреждане = 3 до 6 капки на унция (30 мл) масло-носител

масаж с етерично масло от мента

Кои етерични масла да използваме при масаж?

Използвайте следните етерични масла за масаж:

Етерично масло Канела 10ml

(37)
7.99лв.

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Етерично масло от Бор 10ml

(36)
7.99лв.

Етерично масло Евкалипт 10ml

(41)
7.99лв.

Етерично масло Здравец 10ml

(7)
11.99лв.

Етерично масло Салвия 10ml

(5)
8.99лв.

Кога да избягваме ароматерапевтичен масаж?

Човек трябва да избягва такъв тип масаж, ако:

 • Наскоро е консумирал обилна храна – това може да допринесе за мускулни крампи
 • Наскоро е консумирал алкохол или пристрастяващи вещества – масажът засилва ефекта им
 • Претърпял е операция, освен ако не е с разрешение на неговия лекар
 • Страда от инфаркт или инсулт, има рак
 • Има треска или инфекциозно заболяване
 • Има разширени вени (избягвайте масаж директно върху разширените вени), тромбоза или флебит
 • Има възпалени стави, подагра, артрит или ревматоидна болка. По-добре е да масажирате над зоната, а не директно върху мястото поради болката
 • Сте бременни
 • Има проблеми с кръвообращението
 • Взел е болкоуспокояващи

One thought on “Ароматерапевтичен масаж – предимства, техники и съвети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.