Здраве, Интересно

99 факта за етеричните масла, които никога не сте знаели

5/5 - (5 гласа)

Добре дошли в невероятния свят на етеричните масла. В следващите страници ще научите повече за това какво представляват те, малко за тяхната история, както и 99 факта за обикновените етерични масла и тяхното приложение.

Какво точно представляват етеричните масла?какво са етеричните масла

Етеричните масла са висококонцентрираната версия на натуралните масла, които се срещат в растенията. Тези масла са извлечени от растенията чрез дестилация, която се прави с помощта на вода или пара. Използват се цветовете, кората, стъблата, листата и корените на тези растения.

Продуктът на тази дестилация е висококонцентриран екстракт от съответното растение – етерично масло, което притежава лечебните свойства и аромата на растението, от което е извлечено.

В човешката история, етеричните масла се използват от векове насам. Намират приложението си в най-различни култури и са на почит заради терапевтичните и лечебните си свойства.

И до днес ароматерапията е най-широко разпространеното терапевтично приложение на редица етерични масла. При нея лечебните ефекти се постигат чрез ароматите на тези етерични масла (както подсказва и името й). За много етерични масла се счита, че имат свойството да повишават тонуса и настроението. Голяма част от тях имат и антисептични свойства, което означава, че при локално приложение намаляват риска от инфекции.

Историческите данни за употребата на етеричните масла датират още от времето на древен Египет и Китай. Докато не е известно кога точно древните египтяни са започнали да използват етеричните масла, то техните китайски съвременници са го направили около 3 500 години пр.Хр. Всъщност, в храмът на Исис в Помпей има свещена стая, в която са се провеждали ритуали по пречистване с етерични масла.

В Библията има почти 200 препратки към етеричните масла. Някои от тях са етеричното масло от розмарин, нард, смирна, исоп и тамян. В Стария Завет има рецепта за масло за свято помазване, има и част, в която трима мъдреци даряват бебето Исус с масло от смирта и тамян.

Над три хиляди години по-късно древните гърци също са се възползвали от предимствата и ползите, които предлагат етеричните масла. Например, Хипократ ги е използвал когато е лекувал пациентите си.

В новата история етеричните масла са започнали да се използват повече в масажната терапия през 50-те години на XIX век. Превърнали са се в голяма част от холистичните лечения в началото на 70-те.

Факти за етеричните масла

 1. Маслото от мента не е… бонбон

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Етеричното масло от мента е в действителност стимулант с антимикробни, болкоуспокояващи, антиоксидантни, противогъбични и противовирусни свойства. За него винаги се е знаело, че облекчава главоболието. Научни изследвания са показали, че то значително намалява болката в главата само след 15 минути. Нивата на болката продължават да спадат и през следващия час. Употребата на това масло може да подобри паметта и концентрацията, да премахне гаденето и да облекчи болката.

 1. Маслото от лавандула е вероятно най-доброто

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

В зависимост от приложението си, етеричното масло от лавандула може да служи като успокоително, да облекчава тревожността, да има антимикробен, антибактериален, антивирусен ефект, да подсилва имунната система, може да служи като антиоксидант, да има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Това етерично масло се радва на най-голяма популярност, защото се счита за маслото с най-много приложения. Смята се и за най-ефикасното, както и най-нежното сред етеричните масла.

 1. Етеричното масло от портокал има свойството да намалява безпокойството

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.

Това е едно от етеричните масла, които повдигат тонуса и настроението. Научно изследване е показало как правилната му употреба може да забави дишането и пулса на човек. Участниците в това изследване демонстрирали приповдигнато настроение и прилив на енергия. Ако търсите такива ефекти, уверете се, че си купувате масло от портокал (в частност – сладък портокал), а не от бергамот (горчив портокал).

 1. Етеричното масло от чаено дърво има чудесен ефект върху кожата

Етерично масло Чаено дърво 10ml

(26)
9.99лв.

Ако имате акне, етеричното масло от чаено дърво може много да ви помогне благодарение на това, че действа като бензоил пероксид (основна съставка на много препарати против акне). Видимите ефекти може и да отнемат повече време, но то няма да изсуши кожата ви както бензоил пероксида би го направил. По отношение грижата на кожата – когато се разтвори в базово масло или крем, маслото от чаено дърво може да се използва за третиране на редица кожни проблеми: от петна и пъпки до лечение на розацея.

 1. Салвията може да подобри кръвообращението

Етерично масло Салвия 10ml

(5)
8.99лв.

Освен като антисептично, кръвоспиращо и антибактериално средство, маслото от салвия е доказало свойствата си да подобрява кръвообращението и да регулира нивата на хормоните в човешкия организъм.

 1. Етеричното масло от евкалипт притежава истинска мощ.

Етерично масло Евкалипт 10ml

(41)
7.99лв.

И от гледна точка на аромата си, и на функциите си. То е в състояние да премахне настинката, особено когато се появят проблеми с белите дробове, както и да убива бактерии, гъбички и насекоми.

 1. Розмаринът е стимулант, който намалява и нивата на хормона кортизол

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.

Когато се вдиша, розмаринът учестява дишането, пулса и дори подсилва функциите на имунната система. Той обаче намалява нивата на кортозила – хормонът на стреса в кръвта. Това е изключително благотворно за организма, тъй като повишените кортизолни нива могат да повлияят негативно върху човешкото здраве.

 1. Етеричното масло от лимонова трева служи като репелент

Етерично масло Лимонена трева 10ml

(10)
7.99лв.

Освен, че отблъсква насекомите, маслото от лимонова трева има и противовъзпалителни, антимикробни, антибактериални и противогъбични свойства. Последните са страхотен съюзник в борбата с пърхота и гъбичните инфекции. Научно изследване е проследило участниците в него, които използвали тоник против пърхот, съдържащ 10% концентрация на етерично масло от лимонова трева. След само седмица ползване, пърхотът им намалял драстично.

 1. Етеричното масло от лимон е чудесно за почистване у дома

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.

Вследствие своите антисептични, кръвоспиращи и антибактериални свойства, маслото от лимон е идеална съставка, с която да си направим сами почистващ препарат за дома. Освен това има свойството да тонизира кожата, насърчава кръвообращението и намалява видимите бръчки – всичко това заради високата концентрация на Д-лимон в себе си.

 1. Маслото от канела може да излекува настинката (особени при засегнати бели дробове)

Етерично масло Канела 10ml

(37)
7.99лв.

Освен, че премахва настинката, това етерично масло от канела често пъти може да облекчи физическата болка, която придружава настинката с усложнения в белите дробове.

 1. Етеричните масла всъщност не са точно „масла”

етеричните масла не са точно маслаВ действителност те са висококонцентрирани растителни компоненти, които притежават силни козметични и медицински качества. Едно истинско масло би съдържало мастни киселини, а в етеричните масла такова просто няма.

 1. Етеричните масла не могат да бъдат патентовани

Те са продукт от природата, затова не подлежат на патентоване. Това частично обяснява и факта защо не са по-масово употребявани – защото фармацевтичните компании печелят най-вече от патентовани продукти.

 1. Ароматните масла не са етерични масла

Независимо, че етеричните масла имат своето приложение в ароматерапията, това не означава, че са едно и също нещо с ароматните масла. Всъщност, ако видите продукт, на което пише „парфюм” или „аромат”, най-вероятно той е синтетичен, а не натурален. Разбира се, няма нищо лошо в употребата на аромати и парфюми по предназначение. Но те просто не са етерични масла.

 1. За производството на етеричните маска се изисква голямо количество растителна маса

Ако някога сте си купували етерични масла, със сигурност сте забелязали, че не са особено евтини. Основната причина за това: количеството растителна маса, необходима за производството им. Например, на производителите и дестилаторите са им необходими грубо 68 кг (150 паунда) цветове от лавандула, за да бутилират около 450 мл лавандулово етерично масло. За същото количество етерично масло от мента пък са нужни приблизително 113 кг (250 паунда) листа от мента. Сред най-скъпите масла се нарежда и българското розово масло – за производството на 450 мл от него са нужни почти два тона рози!

 1. Срокът им на годност прави етеричните масла скъп продукт

Количеството растителна маса, нужна за производството им, покачва цената на етеричните масла. Но пък издържливостта им при правилно съхранение ги прави идеална дългосрочна инвестиция. Етеричните масла се поставят в тъмни, стъклени шишенца, на хладно и сухо място. Съхранявани по този начин, повечето от тях издържат години наред без да изгубят свойствата си.

 1. Маркетинговият отдел на една компания измислил термин „терапевтична степен”

Истина е, че етеричните масла трябва да притежават терапевтични свойства. И ако искате да имате висококачествено масло, покупката на такова с етикет „терапевтично” би трябвало да ви накара да се почувствате добре. Терминът „терапевтична степен” обаче и до днес си остава само маркетингова концепция, а не официален стандарт. Термин, появил се през 90-те години на XIX век като средство продуктът на дадена компания да изпъкне сред конкурентите си.

 1. Независимо от маркетинговите трикове, можете да различите качествените масла от евтините имитации

евтини етерични маслаЗа да определите качеството на етеричното масло, което искате да закупите, търсете характеристики като: традиционното наименование на маслото; името му на латински език; страната, от която произлиза; коя част от растението е била преработена; как е било отглеждано растението; какъв метод е бил използван за извличане на маслото. Всички компании, произвеждащи висококачествени масла, включват тази информация в описанието на продуктите си.

 1. Често пъти етеричните масла действат много бързо

Етеричните масла обикновено са „липидоразтворими”. Това означава, че могат да преминат през клетъчните стени. Много етерични масла започват да действат след само 20 минути.

 1. Невинаги по-скъпите масла са по-добри

качествени етерични маслаОбикновено е вярно, че получавате това, за което плащате. И докато съществуват редица много сериозни противоречия в цените, по-ниската цена обикновено означава по-нискокачествено масло. Ако обаче няма драстична разлика в цената, възможно е по-евтиното масло да е също толкова добро колкото и скъпото. Понякога дори и по-добро.

Преди да закупите дадено масло, помислете как ще го използвате. Ако търсите нещо, с което да почистите дома си по естествен начин, вземете си от по-евтините варианти. Ако обаче ще си вземете нещо, което ще влезе в тялото ви или ще бъде намазано на него с терапевтична цел – платете малко повече за нещо по-добро.

 

 1. Повечето етерични масла трябва да бъдат разредени

Чели сте какво представляват висококонцентрираните и мощни етерични масла? Това е основната причина най-често от тях да се използват само капка-две. Дори и да ползвате само няколко капки – трябва да ги разредите. Така ще избегнете възможните негативни ефекти – във висока концентрация, етеричните масла могат да бъдат отровни.

Митове и погрешни схващания относно етеричните масла

Нито един списък с 99 факта за етеричните масла не би могъл да е пълноценен, ако в него не са включени и неща, които не са истински факти, а по-скоро: погрешни схващания.

 1. Компанията ACME е единствената, която продава 100% чисти етерични масла

Много бизнеси по света произвеждат чисти и напълно терапевтични етерични масла. Невинаги обаче е лесно да разберете които точно са те. Ето ви подсказка: търсете възможно най-далече по веригата. Запомнете и че „чисти” невинаги е еквивалент на „качествени”.

 1. Висококачествените, терапевтични масла не са тествани от трети страни

Няма стандарти в тази индустрия, които да категоризират едно масло като такова с висок клас терапевтични свойства. Някои компании обаче имат вътрешни стандарти за това. А други действително ползват услугите на трети страни, които проверяват качеството на лабораториите и продуктите им. Това ще бъде отбелязано на опаковката. Само се уверете, че сте проучили тези трети страни, за да се сигурни, че информацията, която предоставят, отговаря на истината.

 1. В етеричните масла има минерали, витамини, хормони и други натурални съставки

минерали в етеричните маслаМоже да чуете и че етеричните масла са сред най-оксигенираните и оксигениращи вещества на света. Въпреки, че наличието на кислород в тях е неоспорим факт, това не ги поставя начело на тази класация.

По отношение на молекулярния им състав, по вероятно е в тях да откриете въглерод и водород, а не кислород. Дори и не си правете труда да търсите витамини или хормони в етеричните масла. Да, можете да ползвате някои определени масла, за да подобрите хормоналния си баланс или начина, по който организмът ви усвоява витамините. Но определено няма да откриете хормони или витамини в нито едно етерично масло.

 1. Етеричните масла, освободени от синтетични съставки, траят вечно

Елементарните химични закони пречат на етеричните масла да се запазят завинаги едни и същи. Начинът, по който съхранявате маслата си, може да удължи живота им. Дори и поставени в лишена от кислород среда обаче, маслата все някога ще се развалят. Затова избягвайте да ги съхранявате за прекалено дълги периоди от време.

 1. Маслата извлечени от първата дестилация или от първото пресоване са най-качествени

Като изключим цитрусовите, повечето етерични масла се извличат чрез дестилация, а не чрез пресоване. На първо място това означава, че е малко вероятно маслото да е било пресовано, камо ли пък извлечено чрез второ, трето и така нататък подред пресоване.

Компаниите, чиято официална дейност е производството на етерични масла, правят само по една дестилация. И извличат от нея колкото се повече етерично масло. Никога обаче не извършват повече от една дестилация на един и същи материал, защото държат на качеството на продуктите си.

 1. Истинската Lavandula angustifolia не съдържа в себе си никакъв камфор

етерично масло от лавандулаКакто ще видите в настоящата класация, лавандуловото може да бъде избрано за най-доброто етерично масло – предвид силата и многобройните му приложения. И в качеството си на такова, всеки производител на етерични масла иска да продава възможно най-висококачественото лавандулово масло.

Някои хора стигат чак дотам, че да кажат, че истински лечебната лавандула не съдържа никакъв камфор, защото тогава би било смесица от лавандин и лавандула, вместо чисто масло от лавандула.
Всъщност, винаги ще има малко количество камфор в повечето етерични масла от лавандула. Според стандартите за качество в Северна Америка, в повечето случаи съдържанието на около 1-1,5% камфор е напълно допустимо. Маслата от лавандула с нулево съдържание на камфор са истинска рядкост.

 1. Етеричните масла притежават по-голяма мощ от всичко останало в живия свят

Етеричните масла определено притежават мощ. Има обаче и продавачи на етерични масла, готови да кажат абсолютно всичко, само и само да лансират продуктите си. Те споменават информация, пропагандираща идеята, че етеричните масла представляват „пулса” и „живата кръв” на растенията, от които са извлечени. За съжаление обаче, единствените живи кръвни клетки са тези на животните, а етеричните масла се получават след процес на дестилация. Процес, който изисква нагряване до около 93°C, което логично значи, че растителната материя е всичко друго, но не и жива след дестилацията. А понякога и преди нея. Въпреки, че етеричните масла съдържат органични молекули, те не съдържат органични същества в истинския смисъл на думата.

 1. Етеричните масла имат честота на вибриране от 52 мегахерца до 320 мегахерца

Растителната материя, от която се дестилират етеричните масла, е изложена на същите източници на облъчване и радиация, както и всичко останало на планетата. Единственият начин, по който етеричните масла могат да подобрят „честотата” ви е метафорично: като „честотата на здравето, на живота, на енергията”, но не и от биологична гледна точка.

 1. Появата на обриви или изгаряния след употребата на дадено етерично масло е знак, че тялото ви се пречиства от токсините

етерични масла за кожатаКожното раздразнение си е кожно раздразнение. Наличието му е ясен знак, че по някакъв начин етеричното масло оказва негативен ефект върху тялото ви. В случай на алергична реакция, употребата на това етерично масло следва да бъде незабавно прекратена, за да се избегнат всякакви последващи негативни влияния.

 1. Етеричните масла, каквито ги познаваме днес, са били използвани в Библията и в Древен Египет

Въпреки, че е напълно възможно по онова време растенията да са били използвани за направата на етерични масла, същинският процес на дестилацията се появява едва през XI-ти век. Всички съвременни етерични масла, освен цитрусовите, се извличат чрез дестилация. Именно затова няма как в библейски времена хората да са използвали абсолютно същите масла като нас.

 1. Ако не ви допада ароматът на дадено етерично масло, то значи тялото ви всъщност има нужда от него

Вярно е, че някои масла, аналогично на някои видове вино или бира, не са по вкуса на повечето хора. От друга страна обаче, когато тялото ви буквално ви кара да бягате надалеч от нещо – доверете му се. То умее да разпознава опасностите щом ги усети. От най-древни времена на хората се е налагало да използват обонянието и вкусовите си рецептори, за да определят дали дадено растение е било отровно или дали храната им се е развалила.

Именно заради това ако миризмата на дадено етерично масло ви е противна, трябва да го избягвате, а не са си мислите, че тялото ви има нужда от него.

 1. Когато даден производител сложи етикет на продукта си „само за външна употреба” или „да не се поглъща”, това значи, че маслото е с ниско качество

употреба на етерични маслаПричината за подобни предупреждения е компаниите да се застраховат и да не бъдат обект на съдебни искове, както и да предотвратят прекомерната вътрешна употреба на дадено масло. Една капчица масло от мента в чашата ви с вода няма да ви убие, но ако погълнете цялото шишенце очаквайте опустошителен ефект. Подобни текстове в етикета не са критерий за качеството на маслото. Те ви напомнят да проявявате разум когато го използвате.

 1. Истинското етерично масло няма да замръзне, защото не съдържа вода

Всяка течност на планетата си има точка на замръзване при определена ниска температура. Съдържанието на вода няма нищо общо с това. Дори и маслата имат точки на замръзване, и в много случаи – един компонент ще кристализира дори и на стайна температура. Запомнете обаче, че не бива да съхранявате етеричните масла в хладилник или фризер.

 1. Някои етерични масла могат да бъдат напълно успешен заместител на… аспирина

етерични масла аспиринКонкретно този мит се върти около вечнозелените растения, в частност – около брезата, която макар и да не е вечнозелена, участва в този мит. За тези растения се твърди, че съдържат веществото метил салицилат, който се съдържа и в аспирина. Вярно е, че в тези етерични масла наистина има метил салицилат – те са почти 99% само това. Това обаче не е напълно същото вещество, което присъства в състава на аспирина. И то определено не притежава същите свойства.

Ако лекарят ви ви е предписал аспирин, за това си има причина. Задължително се консултирайте с медицински специалист и разберете, че да сравнявате метиловия салицилат с аспирин е нереалистично.

 1. Последователността, в която са смесени етеричните масла, променя ароматерапията, химическия състав и аромата

Повечето етерични масла имат близки компоненти, така че е трудно да си представим химичните реакции, протичащи по време на смесването им. Затова е и невъзможно да има официални твърдения как последователността на смесване се отразява на ароматерапията, химическия състав и аромата.

 1. Маслото от салвия има свойства, подобни на тези на естрогена

Етерични масла селвиаМаслото от салвия съдържа склареол, за който някои хора смятат, че имитира ефектите от естрогена. И естрадиолът и бутилпарабенът обаче, вещества, които наистина притежават ефектите на естрогените, си имат хидроксилова (-OH) група, прикрепена към бензенов кръг. Нещо, което на склареола му липсва. И тогава, единствено на базата на химичния си състав, малко вероятно е маслото от салвия да притежава свойства подобни на тези на естрогена.

Това обаче изобщо не означава, че маслото от салвия не е ефикасно. За него е доказано, че облекчава много от симптомите на менопаузата, но просто не съдържанието на естроген в него е това, което допринася за тези му свойства.

 1. Синтетичните молекули не са толкова добри колкото са натуралните молекули

Една синтезирана молекула има една и съща структура, независимо дали е синтезирана в машина, в производствено предприятие или в естествена среда. Запомнете: „натурален” невинаги означава „по-добър”.

 1. Ако дадена билка е идеална за третирането на дадено заболяване, то етеричното масло от нея задължително може да се ползва за лечение на същото това заболяване

билки етерични маслаТова не е истина и е базирано на някои факти, с които вече се запознахте. Една билка се състои от цялото растение, но етеричните масла се извличат от отделни части от дадено растение. Невинаги се използва цялото растение, както и невинаги се използват едни и същи части от него. Следователно: в етеричното масло от дадена билка вероятно ще липсват някои от съставките, които се срещат в самата билка.

 1. Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ е взела решение, че бутилиран продукт трябва да бъде само 5% етерично масло, за да може да носи етикета „100% етерично масло”

Индустрията на етеричните масла не подлежи на регулация. Някои производители и дестилатори могат да извършват дейността си в лаборатории и фабрики, които отговарят на стандартите на щатската Агенция за контрол на храните и лекарствата. Това обаче съвсем не означава че тази Агенция действително ги наблюдава или контролира. Няма никаква причина и за нейната намеса, защото етеричните масла не попадат в лекарствената група.

Любопитни факти за това как се произвеждат етеричните масла

 1. Етеричните масла се извличат от по-малко от 1% от всички растителни видове

Дестилация на етерични маслаВидовете в растителното царство наброяват днес са над 250 000. И от всички тях, за едва по-малко от 500 от тях се знае, че са подходящи за извличането на етерични масла, които човекът може да използва. Дори и тогава, само около една трета от тях са подходящи за провеждането на ароматерапия с терапевтична цел. Останалите намират своето приложение в парфюмерията и други индустрии.

 1. Съществува повече от един начин да се извличат етерични масла

Дестилацията и екстракцията с разтворители са два от по-популярните методи за добиване на етерични масла. Те са и най-безопасните. Резултатът от дестилацията е едно по-мощно и по-активно етерично масло.

 1. Етеричните масла могат да се извлекат от много и различни части на растенията

етерично масло лимонВ зависимост от това какво точно е маслото, то може да бъде добито от стъблата, листата, корените или кората на даденото растение. В случаите с лавандуловото етерично масло и маслото от лайка – използват се цветовете. Лимоновото и портокаловото масло пък идват от кората на тези плодове.

 1. От някои растения може да се добие повече от един вид етерично масло

Не само, че етеричните масла идват от редица различни части на растенията, но и спрямо частта, от която идва етеричното масло, видът му може да варира. Портокаловото дърво е ярък пример за това, защото почти всичките му части доставят различни етерични масла. Истинското етерично масло от портокал идва от плода, но етеричното масло от нероли се извлича от цветовете на портокаловото дърво, докато етеричното масло от петигрен идва от листата.

Етерично масло Нероли 10ml

(13)
17.99лв.

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.
 1. Етеричните масла са малки от молекулярна гледна точка

Ако погледнете етеричните масла под микроскоп, ще видите, че компонентите, които ги изграждат са изключително малки. Това е и главната причина те да се абсорбират толкова добре от кожата, правейки я мека и подхранвайки я, като в същото време оказват лечебен ефект върху целия организъм.

 1. Ароматерапевтите в САЩ не разполагат с официални сертификати

Тази индустрия не подлежи на строги регулации, но това не значи, че не съществува. Ако искате да си наемете клиничен ароматерапевт, преминал необходимите теоретично и практическо обучение, лесно ще откриете такъв сред няколкото хиляди практикуващи ароматерапевти в страната. Той ще може да ви предпише правилния вид ароматерапия за всички видове заболявания, започващи от астма и алергии и стигащи до гъбички, запек и акне.

 1. Силата на някои растения зависи от това в коя част на годината се берат

Това не се отнася за всички растения, но за много от тях времето, по което ще ги оберат оказва влияние не само върху аромата им, но и върху това какво точно ще бъде приложението им. Един от най-добрите примери за това е мащерката. Когато се дестилира в определено време, съдържанието на тимол в нея е най-високо. Ако обаче се дестилира през есента или в средата на лятото, тя е по-богата на карвакрол, който по-силно дразни кожата.

 1. Етеричното масло от маточина е много скъпо

Понастоящем, етеричното масло от маточина се продава за близо $15 000 за 450 мл, докато по-евтините му варианти могат да достигнат $9 000 за същото количество.

 1. Редица фактори определят качеството на етеричното масло

поле от лавандула за етерични маслаВ това число попадат и атмосферните условия, в които растението е израснало, торовете, които евентуално са били ползвани при отглеждането му, типът на почвата и състоянието й, както и географският регион. Много от тази информация е вписана в етикета на съответното етерично масло.

 1. Някои от по-нискокачествените етерични масла понякога дори не се класифицират като такива

Понякога това, което е трябвало да бъде етерично масло, е с толкова лошо качество, че дори не се счита за истинско етерично масло. За щастие, повечето производители и дестилатори си дават сметка за това и знаят, че това са само аромати и есенции, и ги категоризират именно като такива.

 1. Парфюмната индустрия обработва маслата с по-голяма скорост

Причината за това е, че от тази индустрия искат да извлекат единствено аромата на растението, а не лечебните му свойства. Затова процесът по дестилацията е с по-високи налягане и температура. Това унищожава терапевтичните качества на растението на химично ниво.

Повече информация може да намерите ТУК!

 1. За съвременните етерични масла можем да благодарим на арабите

Като се вземе предвид географското им положение, арабските народи са имали контакт с и са се учили от индийците, китайците, римляните и гърците. Особено след залеза на Римската империя, арабският свят е съхранил знанието за етеричните масла и го е предавал от поколение на поколение. С течение на годините това знание се е обогатявало с наученото от всеки от гореупоменатите народи. Именно в този исторически период един персийски физик, на име Авицена, лично е подобрил процеса по дестилацията на етеричните масла.

Ползите от ароматерапия с етерични масла

 1. Повишете самочувствието си с помощта на етеричните масла

самоувереност с етерични маслаАко ви предстои някаква важно събитие, например да изнасяте реч или да се явявате на интервю за работа, етеричните масла могат да ви бъдат от голяма полза. Маслото от жасмин, например, е известно със способността си да успокоява нервите, а това води до повишено усещане за оптимизъм и увереност. Розмаринът може да помогне със запаметяването на информация. Той е и стимулант, който помага в борбата с физическата преумора и умственото изтощение. Други подходящи за повдигане на самочувствието етерични масла са тези от грейпфрут, портокал и бергамот (червен портокал).

 1. Етеричното масло от розмарин се е доказало и като мощно средство за подобряване функционирането на мозъка

Етерично масло Розмарин 10ml

(11)
10.99лв.

Вдишването на маслото от розмарин помага за запаметяване на информация. Помага ви и да останете спокойни когато сте под напрежение.

 1. Етеричните масла са чудесни за направата на домашни препарати за почистване

почистване с етерични маслаПо-голямата част от етеричните масла притежават антивирусни, противогъбични и антибактериални функции, което ги прави идеални за направата на домашни разтвори за почистване. Едни от най-добрите масла за тази цел са това от лимон, евкалипт, чаено дърво, розмарин, грейпфрут, лютива мента и лавандула.

 1. Мозъкът ви може и да не знае какво са сесквитерпените, но със сигурност може да ги използва

В редица етерични масла има нещо, наречено сесквитерпени, които могат да преминат през бариерата кръв-мозък в главата на човек. Това има потенциала да помогне в превенцията на невродегенеративните заболявания като множествената склероза, болестта на Паркинсон, амиотрофичната латерална склероза (болест на Лу Гериг) и болестта на Алцхаймер.

 1. Етеричните масла подсилват имунната система

етерични масла имунитетОсновните етерични масла, за които със сигурност се знае, че подобряват функциите на имунната система са това от лимон, лютива мента, лавандула и валор. Когато са в комбинация те демонстрират детоксикиращи, антибактериални, болкоуспокояващи и подобряващи съня качества. Това ги прави идеални и за облекчаване симптомите на настинка и грип.

Етерично масло Мента 10ml

(41)
8.99лв.

Етерично масло от Портокал 10ml

(60)
7.99лв.

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.
 1. Етеричните масла са натурален антиоксидант

Тези мощни защитници на здравето помагат за елимиране на свободните радикали и предотвратяват вредното им влияние върху човешкия организъм.

 1. Етеричните масла имат свойството да премахват силните миризми

Това се отнася до мухъла, влагата, миризмата на цигари или на домашните любимци.

 1. Етеричното масло от мента може да послужи като средство за потискане на апетита

В едно научно изследване участниците, които вдишвали аромата на лютива мента през целия ден, доказано са консумирали с четвърт по-малко калории от участниците от контролната група, на които не било дадено масло от мента.

 1. Етеричните масла от цитрусови плодове са пътя към позитивното мислене

летни етерични маслаЧесто пъти етеричните масла биват подценявани, защото срокът им на годност е по-кратък от този на повечето останали масла. Употребата им обаче има огромния потенциал да повдига тонуса и да промотира доброто настроение.

 1. Различните комбинации от етерични масла могат да имат и още по-мощен ефект от самостоятелното им ползване

Пример за това е комбинацията на лавандула с лайка. Смесването с лавандулата усилва многократно противовъзпалителните свойства на лайката.

Научете повече за смесването на етерични масла от ТУК!

 1. Вдишването на етерични масла може да облекчи безпокойството

Етеричните масла от нероли и лавандула са много добър избор за хората, които са страдат от безпокойство или паник атаки. Тези масла притежават силни успокояващи и отпускащи свойства.

Етерично масло Нероли 10ml

(13)
17.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.

Употреба на етеричните масла

 1. Не можете да ползвате етеричните масла в готвенето по същия начин както използвате нормалните масла

използване на етерични масла

Има някои етерични масла, които в малки количества може да ползвате при приготвянето на храна, за да я овкусите, но не можете да готвите с тях в истинския смисъл на думата. Ако обмисляте да приготвите суров шоколад, можете да добавите капка-две етерично масло от портокал, за да подсилите имунната си система. Аналогично – добавете мъничко масло от лютива мента към смутито си, за да подобрите храносмилането си.

 1. Етеричните масла наподобяват билките от гледна точна срока им на годност

С течение на времето, тяхната „потентност” и силата на терапевтичните им свойства отслабват. Неправилното или твърде дългото им съхранение могат да доведат до развалянето им, дори могат да ги направят токсични за човека.

 1. Никога не съхранявайте етеричните масла в хладилника

Те трябва да се съхраняват подобно на пакетираните храни и лекарствата – на сухо и хладно място.

 1. Етеричните масла могат да бъдат здравословната алтернатива на купешките козметични продукти

Искате сами да си направите дезодоранта? Добавете една капка от любимото ви етерично масло към малко кокосово масло и сода бикарбонат.

 1. Уверете се, че сте си набавили необходимата информация за дадено етерично масло преди да го използвате за първи път

етерично масло в офисаАко имате съмнения доколко безопасно е дадено етерично масло, не го използвайте. Уверете се, че сте се запознали както с ползите, така и със страничните ефекти от дадено етерично масло всеки път преди да го използвате за първи път. Ако ще използвате етеричното масло за локално приложение (върху кожата), разтворете го в малко базово масло и направете тест върху малка област върху кожата ви. Така ще предотвратите нежелана силна алергична реакция.

 1. Етеричните масла намаляват излагането на алергени и токсини

Етеричното масло от карамфил може да убива паразитите и бактериите, като в същото време дарява дома ви с приятен, топъл аромат. Маслото от лимон пък има силен антисептичен ефект.

Етерично масло Карамфил 10ml

(8)
7.99лв.

Лимоново етерично масло 10ml

(43)
8.99лв.
 1. По-голямата част от това, което днес знаем за етеричните масла идва от личния опит на хората, които са ги ползвали – в продължение на векове назад в историята

Въпреки това нови научни проучвания също се фокусират върху химичния състав на етеричните масла, за да изучат и оптимизират полезните им свойства.

 1. Използвайте базово масло, в което да разтваряте етеричните масла

базово маслоЗаради високата концентрация на етеричните масла, разтварянето им в кокосово или бадемово масло, както и в масло от жожоба, може да предотврати кожните раздразнения.

 1. Употребата на прекалено големи количества от етерично масло от салвия може да предизвика силно опиянение

Предвид факта, че маслото от салвия често пъти се ползва за облекчаване симптомите на предменструалния синдром, идеята за опиянението може и да не ни се стори толкова лоша. Бъдете внимателни с маслото от салвия обаче когато ви предстои да шофирате или ако в същия ден сте на работа.

Етерично масло Салвия 10ml

(5)
8.99лв.
 1. Не прекалявайте с употребата на етеричните масла

Спомнете си колко силни са, колко висока е концентрацията им както и че от един тон от дадено растение се извличат 450 мл етерично масло.

 1. Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ не сертифицира и не регулира етеричните масла

Всъщност, нито една агенция или контролен орган в САЩ не извършва подобна дейност. Ако някой ви каже обратното – или не е добре информиран, или ви лъже. Тоест – тежестта на това да направи правилния избор принадлежи на потребителя.

 1. Не са много етеричните масла, за които обичайно се смята, че са безопасни да се използват в неразредената си форма

Някои определени етерични масла се считат за безопасни за употреба в неразредено състояние. Това са маслата от здравец, сандалово дърво, чаено дърво, немска лайка и лавандула. Ако обаче ще ги ползвате неразредени, използвайте малки количества. И, разбира се, най-безопасно би било ако все пак ги разредите в малко базово масло, за да сте сигурни, че ще избегнете алергична реакция.

Етерично масло Здравец 10ml

(7)
11.99лв.

Етерично масло Чаено дърво 10ml

(26)
9.99лв.

Лавандулово етерично масло 10ml

(72)
9.99лв.
 1. Никога не използвайте неразредени етерични масла върху малки деца

Употребата на етерични масла върху бебета или деца определено е нещо, което подлежи на сериозни дебати. Дори и да сте напълно убедени, че даденото етерично масло е с високо качество и е напълно безвредно, то никога не го използвайте неразредено. Кожата на децата е по-тънка от тази на възрастните, а това силно повишава чувствителността й към етеричните масла.

За Вас имаме и статия посветена на етеричните масла подходящи за мама и бебе!

Ако смятате да прилагате етерично масло върху детската кожа, използвайте наполовина по-малко количество от това, което се ползва за възрастните, дори и по-малко.

 1. Никога не поглъщайте етеричното масло

Някои определени етерични масла може да се разредят достатъчно, за да бъдат безопасни за поглъщане. Имайте предвид обаче, че повечето етерични масла не са предназначени за такава употреба.

 1. Преди да ползвате дадено етерично масло, задължително направете тест за алергии

Ако планирате да ползвате ново етерично масло и да го включите в ежедневната си грижа за кожата, то предварително трябва да се уверите, че не сте чувствителни към него. Можете да направите това като смесите една чаена лъжичка базово масло с една капка от новото етерично масло. След това нанесете малка част от тази смес върху вътрешната част на ръката ви. Изчакайте няколко часа. Ако не се появи сърбеж или зачервяване – не сте чувствителни към това масло и спокойно можете да го ползвате за козметични цели.

 1. Бъдете внимателни при бременност и кърмене

Етеричните масла трябва да се избягват напълно през първия триместър на бременността. През втория и третия триместър, както и по време на кърменето, трябва да внимавате кои масла ползвате, както и задължително трябва да се внимава в какви количества се употребяват.

Разберете повече за употребата на етерични масла по време на бременност, от ТУК!

 1. Запомнете, че хранителните алергии означават алергии и към съответните етерични масла

Ако не можете да ядете салвия без да се обринете, това означава, че ще имате алергия и към етеричното масло от салвия.

 1. Ароматът на някои етерични масла може да действа като „Виагра за обонянието”

Научно изследване е доказало, че комбинирането на аромата на тиквен пай с аромата на етерично масло от лавандула води до увеличаване притока на кръв в пениса с цели 40 процента.

 1. Етеричните масла са били ползвани в процеса по балсамиране в Древен Египет

Делви от алабастър, открити в гробницата на Тутанкамон, съдържали добре съхранени етерични масла. Те, разбира се, не били продукт на парна дестилация като съвременните си събратя, а древна тяхна версия.

 1. Етеричните масла са силно концентрирани

Например, една капка етерично масло от лютива мента е еквивалентна на 28 чаши чай от мента.

 1. Ментовите, цитрусовите и цветните етерични масла са леки и идеални за лятото

Обмислете да ги добавите към колекцията си от етерични масла през лятото. Можете да ги вземете с вас когато отидете на почивка.

Вижте кои етерични масла са подходящи за лятото, ТУК”!

 1. По принцип базовите масла нямат никакъв аромат

Предназначението на базовите масла е в тях да се разтварят етерични масла, затова те самите нямат миризма. Някои от тях имат лек аромат на ядки, който е и леко сладникав. Ако базово масло има силен или горчив аромат обаче, това означава, че най-вероятно се е развалило.

 1. Етеричните масла не се смесват добре с вода

Вода с етерични маслаИзбягвайте да разтваряте етеричните масла във вода и бъдете предпазливи дори и това да е препоръчано от производителя. В повечето случаи водата прави етеричното масло още по-силно. Например, ако нанесете на кожата си повече етерично масло от необходимото и се появи парене и сърбеж, трябва да се разреди и премахне с базово масло, а не с вода. Ако не сте сигурни какво точно да използвате, вземете кокосово масло – той е най-разпространеният избор в такива случаи и е напълно безвредно за кожата.

 1. Ароматерапевтите са тези, които могат да ви предоставят цялата информация, от която се нуждаете

Хиляди квалифицирани ароматерапевти са на разположение на тези, които имат нужда от консултация относно ползите за здравето от етеричните масла. Можете да намерите такива и на място в България, можете да направите и консултация онлайн.

 1. Дръжте етеричните масла далеч от деца и избягвайте контакт с очите

 2. Използвайте цветна хартия, за да тествате чистотата на етеричното масло

Капнете само една капка от етеричното масло върху един лист цветна хартия. Ако се появи кръгло петно, производителят вероятно е разредил маслото с вода. Ако обаче не остане такова петно – маслото е чисто и неразредено. Този тест върши работа при повечето етерични масла.

 1. Етеричните масла могат да издържат в продължение на години

Високата цена на някои етерични масла може да ви откаже от това да ги ползвате. Като се има предвид обаче колко висока е и концентрацията им, ще ги ползвате в много малки количества. И това донякъде оправдава това колко скъпи са. Така, едно шишенце качествено етерично масло може да ви стигне за години напред, понякога за пет, дори за десет години. Единственото изключение от това правило са цитрусовите етерични масла. Техният срок на годност е значително по-кратък.

Дайте начало на пътешествието си в света на етеричните масла

 1. Цената и качеството на етеричните масла варират

старт с етерични маслаПричините за тези вариации включват в себе си много фактори. Най-напред – от голяма важност е колко рядко срещано е растението, от което е направено етеричното масло. Важни са и страната, от която идва растението, местният климат, както и условията, в които е било отгледано. Процедурите и процесите, както и стандартите за качество на производителя на производителя или дестилатора, също играят роля в ценообразуването.

 1. Малката разлика в цената невинаги означава по-добро етерично масло

На света има изключително много дестилатори на етерични масла, затова ако платите повече за дадено масло, това не значи, че си осигурявате много по-качествен продукт.

Това важи с особена сила ако разглеждате две едни и същи етерични масла, попадащи в най-високия ценови диапазон. Всъщност, понякога по-евтиното етерично масло е по-добрият вариант. Особено ако смятате да го ползвате като продукт за почистване у дома.

 1. Опаковката има значение

Чудили ли сте се някога защо толкова много етерични масла са бутилирани в тъмни на цвят бутилки? Това е така, защото външната светлина се абсорбира, а не преминава през шишенцето, а това поддържа перфектното състояние на етеричното масло. Така то запазва всички свои полезни свойства.

 1. Размерите на шишенцата варират

бутилки с етерично маслоЕтеричните масла се продават в шишенца различни по своя размер. Стандартно обаче те идват в опаковки от по максимум 20 милилитра. Това колко ще купите зависи от бюджета ви, какви количества имате намерение да използвате, както и какъв е срокът на годност на маслото когато го съхранявате както трябва.

 1. Нанасяйте малки количества етерични масла върху кожата си

В повечето случаи етеричните масла се разтварят в мазнините. Това означава, че кожата ви може да ги абсорбира бързо. Това ги прави и първият от много начини, по който можете да ги използвате. Просто да ги нанесете на кожата си е популярен начин да ги ползвате, но никога не го правете директно. Първо трябва да ги разредите и смесите с едно от базовите масла, за които прочетохте по-горе.

Можете да ги нанесете зад ушите, по ходилата, върху слепоочията и китките.

 1. Просто дишайте

Можете да се насладите на етеричните си масла като вдишвате аромата им през деня. Някои масла могат да бъдат внимателно вдишвани директно от шишенцето или като капнете няколко капчици от тях върху парче плат.

 1. Парната инхалация също е вариант

Пара от етерични маслаВ зависимост от индивидуалните ви нужди и настроение, парната инхалация може да свърши чудесна работа – както с енергизиращите, така и с отпускащите масла.

Кипнете няколко чаши вода и ги изсипете в купа, след което капнете в тях няколко капки от желаното етерично масло. Задръжте лицето си на около 30-40 сантиметра над водата, като предварително сте покрили главата си и купата с хавлиена кърпа. Бавно вдишвайте парата.

Парните инхалации са изключително ефикасни когато се правят внимателно. Освен това са изключително полезни и за кожата ви.

 1. Насладете се и на дифузер за етерични масла

Безводен дифузер с батерия за етерични масла ЕТЕРИМ Comfort

(1)
104.99лв.

Голям дифузер с етерични масла ETERIM 500

(87)
59.99лв.

Дифузер за ароматерапия с етерични масла ETERIM 120

(101)
49.99лв.

Разбира се, има си и високотехнологичен начин да се подходи към етеричните масла. Електронните дифузери са създадени с цел разпръскването на изключителни фина мъгла от етеричните ви масла. Те нежно изпълват въздуха както с аромата на етеричното масло, така и с лечебните му свойства. И то само за броени минути. Само поставете няколко капки от избраното етерично масло в дифузера и го оставете да разпръсне маслото в стаята. Има вариант и когато сте на път – можете да използвате портативен дифузер.

 1. Насладете се на етеричните масла във ваната

Етерични масла във ванатаДа добавите етерично масло към ваната си е чудесен начин да се отпуснете и да се отървете от натрупания през деня стрес. Една обикновена кутия английска сол може чудесно да послужи като база за повечето етерични масла. Да сложите етеричните си масла във водата не е достатъчно, за да се разтворят добре. Английската сол гарантирано ще спомогне пълноценното им разтваряне.

Разберете повече за етеричните масла във вана от ТУК!

 1. Насладете се и на ароматерапевтичен масаж

Масаж с етерични маслаЕдин от последните факти за етеричните масла, който досега може и да не сте знаели е, че те се прилагат и по време на масаж. Досега научихте, че етеричните масла са твърде силни и концентрирани, за директна употреба при масаж, затова ще трябва отново да изберете базово масло, в което да ги разтворите преди масажа. Идеалното съотношение е около 20 капки етерично масло, добавени към около 30 милилитра базово масло.

Прочетете как правилно да направите ароматерапевтичен масаж ТУК!

Така завършва нашият списък с 99 факта за етеричните масла, които досега не сте знаели. Надяваме се, че информацията, която споделихме с вас в тази статия е била полезна и че ще съумеете да я приложите на практика. Така, че да направите преживяванията си с етеричните масла максимално полезни и приятни.

Ако не сте сигурни от къде точно да започнете пътешествието си в света на етеричните масла, има три чудесни отправни точки за това.

Първо – намерете квалифициран ароматерапевт, който ще се запознае с вас и с вашите предпочитания, след което ще предложи най-добрите за вас етерични масла.

Второ: ако не сте запознати с които етерични масла да започнете, можете да пробвате с това от лавандула (то вероятно е и най-популярното масло).

[nitro_products order_fillter=”all” per_page=”1″ columns=”2″ orderby=”date” order=”ASC” list_style=”grid-boxed” style=”2″ hover_style=”default” nitro_products_custom_id=”nitro_custom_css_2043260147″ ids=”806″]

И трето, както винаги – консултирайте се с лекуващия си лекар преди да правите каквито и да било промени в начина си на живот, хранителния си режим и личната ви грижа за здравето.

С помощта на цялата гореописана информация ще можете пълноценно да вмъкнете етеричните масла в ежедневието си. И със сигурност ще се радвате на многото прекрасни ползи за вашето здраве, които ще ви донесат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.